Από διαμαρτυρία της Ενωσης Συνδικάτων Βάσης για την κατάσταση στους χώρους δουλειάς |
«Νομίζω ότι θα λειτουργήσει προς όφελος όλων, με δεδομένη μια κρίση τέτοια κλίμακας, να βρεθεί ομαλά μια συμφωνία που εγγυάται το μέλλον όλης της Ευρώπης», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Λουίτζι ντι Μάγιο, με φόντο τα σκληρά παζάρια - που ξεκίνησαν προχτές - στο Γιούρογκρουπ, διερευνώντας συμβιβασμό για τη μοιρασιά της χασούρας των ευρωπαϊκών μονοπωλίων.
Αναδεικνύοντας ότι δεν διακυβεύεται απλά η επίτευξη μιας συνεργασίας στην παρούσα φάση, αλλά ευρύτερα ζητήματα για την πορεία της ΕΕ, ο ντι Μάγιο σημείωσε ότι «δεν είναι ζήτημα που αφορά(απλά)ανεξάρτητα κράτη, αλλά όπως έχω ήδη πει: Αν ένας "πέσει", θα "πέσουμε" όλοι...».
Στο μεταξύ, η στατιστική υπηρεσία της Ιταλίας (Istat) ανέφερε σε έκθεσή της ότι η ένταση της κρίσης που προκάλεσε η επιδημία σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις είναι «άνευ προηγουμένου» και θα εξελιχθεί σε «πολύ χειρότερη από την κρίση του 2008».
Την ίδια στιγμή, με φόντο τις εκτιμήσεις διαφόρων επιτελείων ότι πιθανώς στην Ιταλία περνά (προς το παρόν) η φάση μεγάλης έξαρσης της επιδημίας, η μεγαλοεργοδοσία ξεσαλώνει αξιοποιώντας και την ολόπλευρη στήριξη της κυβέρνησης Κόντε.
Στην Πιατσέντζα (μια από τις περισσότερο πληγείσες περιοχές) πολλά κέντρα logistics και αποθήκες παραμένουν ανοιχτά με είδη που δεν είναι άμεσης ανάγκης, όπως πλυντήρια, ρούχα υψηλής μόδας. Η γνωστή αλυσίδα «ΙΚΕΑ» κάλεσε στις 6 Απρίλη το προσωπικό να γυρίσει στη δουλειά. Η Ενωση Συνδικάτων Βάσης (USB) σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει τη στάση των επιχειρηματιών και καλεί σε κινητοποίηση για να κλείσουν τέτοιες εταιρείες και να μην ξανανοίξουν, σημειώνοντας ότι οι καναπέδες και οι πολυθρόνες δεν είναι είδη πρώτης ανάγκης.
Στη Βερόνα στις αποθήκες GLS οι εργαζόμενοι δουλεύουν χωρίς να τηρούν τις απαραίτητες αποστάσεις, ουσιαστικά «ένας πάνω στον άλλο» σε ένα χώρο με 150 άτομα.
Κι ενώ στρώνεται το έδαφος για την «επόμενη μέρα» και την αντεργατική θύελλα, μέσα από την οποία οι μεγαλοεπιχειρηματίες θα προσπαθήσουν να ανακάμψουν, παραμένουν τα τεράστια προβλήματα και κενά στα δημόσια νοσοκομεία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τις δυνατότητες των υγειονομικών να βοηθήσουν τους δεκάδες χιλιάδες ασθενείς. Είναι ενδεικτικό ότι εξαιτίας και των μεγάλων ελλείψεων σε μέσα προστασίας στα ίδια τα νοσοκομεία, μέχρι σήμερα, τουλάχιστον 94 γιατροί έχουν χάσει τη ζωή τους, αφού εκτέθηκαν στο νέο κορονοϊό και τουλάχιστον 26 νοσηλεύτριες. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία των Ενώσεων Νοσηλευτριών (FNOPI), από τον ιό έχουν προσβληθεί πάνω από 6.549 νοσηλεύτριες σε όλη τη χώρα και συνολικά το 52% των υγειονομικών (πάνω από 12.680).
Στο μεταξύ, το ιταλικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τη διεξαγωγή έρευνας στον μεγαλύτερο οίκο ευγηρίας της Ιταλίας, το Pio Albergo Trivulzio στο Μιλάνο, μετά από ρεπορτάζ σύμφωνα με τα οποία η διεύθυνση μπορεί να απέκρυψε πάνω από 100 θανάτους από τον Covid-19. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο «Rai», δεν δόθηκαν καν προστατευτικές μάσκες στο προσωπικό, ενώ ούτε και οι οικογένειες των ηλικιωμένων δεν πληροφορήθηκαν για τα κρούσματα. Καταγγελίες υπάρχουν για την κατάσταση σε πολλούς οίκους ευγηρίας, μεταξύ άλλων επειδή έχει επιβληθεί καραντίνα, αλλά ηλικιωμένοι και εργαζόμενοι έχουν εγκαταλειφθεί χωρίς τα μέσα και τον εξοπλισμό που απαιτείται.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο επικεφαλής της «Λέγκα» Ματέο Σαλβίνι έκρινε σκόπιμο να ζητήσει ...«ανοιχτές εκκλησίες» το Πάσχα, με το σκεπτικό μάλιστα ότι ...«η επιστήμη από μόνη της δεν αρκεί, χρειάζεται και ο καλός θεός (σ.σ. για την αντιμετώπιση της επιδημίας)». Προτείνει την είσοδο στις εκκλησίες με τάξη και έλεγχο όσων είναι υγιείς, καθώς - όπως συνεχίζει - «δεν είναι δυνατόν να επιτρέπεται να πηγαίνει κάποιος να αγοράσει τσιγάρα γιατί δεν μπορεί να ζήσει χωρίς αυτά και να καταπιέζονται οι ανάγκες όσων θεωρούν σημαντική τη γιατρειά της ψυχής».
Τέλος, ας καταγραφεί ότι Ρώσοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες πραγματοποίησαν απολυμάνσεις σε 36 από τα 65 ιατρικά και νοσηλευτικά ιδρύματα της επαρχίας Μπέργκαμο (βόρεια περιφέρεια της Λομβαρδίας). Σύμφωνα με τον επικεφαλής των στρατιωτικών τμημάτων του Υγειονομικού του ρωσικού υπουργείου Αμυνας συνταγματάρχη Σεργκέι Κίκοτ, έχουν απολυμανθεί χώροι που υπερβαίνουν τα 270.000 στρέμματα. Ο ίδιος είπε ότι το στρατιωτικό ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό εργάζεται σε συνθήκες εικοσιτετράωρης εφημερίας, περιθάλποντας τους ασθενείς σε υπαίθριο νοσοκομείο του Μπέργκαμο.
«Εκστρατεία» διαγνωστικών τεστ ξεκινά η κυβέρνηση, τέσσερις βδομάδες μετά την έναρξη της πανδημίας...
ΜΑΔΡΙΤΗ.--
Με τους νεκρούς στην Ισπανία να έχουν «σταθεροποιηθεί» σε πάνω από 750 τη μέρα, το υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι σχεδόν το 90% των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα δεν έχουν επιβεβαιωθεί και δεν περιλαμβάνονται στα επίσημα στοιχεία.
Ετσι, μετά από βδομάδες από το ξέσπασμα της πανδημίας και εκατόμβες νεκρών, στην Ισπανία σχεδιάζεται να ξεκινήσει μια «εκστρατεία διεξαγωγής τεστ», ώστε να υπάρχει μια πιο ρεαλιστική εικόνα της εξάπλωσης του Covid-19 εκτός νοσοκομείων. Η διεξαγωγή των 62.400 τεστ θα ξεκινήσει την επόμενη βδομάδα και θα διαρκέσει τρεις βδομάδες, καθώς το υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι το 5% του πληθυσμού ενδεχομένως έχει μολυνθεί από τον ιό, δηλαδή τουλάχιστον 2,35 εκατ. άτομα (περίπου 15 φορές περισσότερα από τα επιβεβαιωμένα).
Παράλληλα, τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Κοινότητας της Μαδρίτης από τις ταφές που έχουν πραγματοποιηθεί το Μάρτη δείχνουν ότι οι θάνατοι από κορονοϊό μπορεί να είναι 3.000 περισσότεροι από εκείνους που έχουν ανακοινωθεί επίσημα, αναφέρει ρεπορτάζ της «El Pais».
Την ίδια ώρα, οι ισπανικές αρχές προσπαθούν να καλύψουν την έλλειψη εργατικών χεριών στα αγροκτήματα λόγω της κρίσης της πανδημίας, επιτρέποντας εκτάκτως να προσλαμβάνονται προσωρινά επιδοτούμενοι άνεργοι ή αλλοδαποί μετανάστες. Ο υπουργός Γεωργίας εκτίμησε ότι ο τομέας χρειάζεται «75.000 - 80.000 εργάτες γης» αυτήν την περίοδο, που κανονικά «εισάγονταν» ως εποχικοί εργάτες από το Μαρόκο, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και αλλού. Το κυβερνητικό μέτρο αφορά κυρίως τους νεαρούς αλλοδαπούς, ηλικίας 18 - 21 ετών, στους οποίους μπορεί να δοθεί άδεια εργασίας ώστε να απασχοληθούν στη συγκομιδή.
Οπως ανέφερε σε συνέντευξη ο πρωθυπουργός, Στέφαν Λεβέν
ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.--
Στην ...πιθανότητα η χώρα να μετρήσει χιλιάδες νεκρούς αναφέρθηκε ο Σουηδός σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός, Στέφαν Λεβέν, καθώς η κυβέρνηση έχει επιλέξει μέχρι στιγμής να μην εφαρμόσει αυστηρά μέτρα περιορισμού των επαφών. Ταυτόχρονα, η χώρα έχει από τις χαμηλότερες αναλογίες κλινών ΜΕΘ (περίπου 6,5 ανά 100.000 κατοίκους) και νοσοκομειακών κρεβατιών (2 ανά 1.000), σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Dagens Nyheter» το Σάββατο, ο Λεβέν σημείωσε: «Εχουμε επιλέξει μια στρατηγική προσπαθώντας να ισοπεδώσουμε την καμπύλη και να μην έχουμε μια πολύ δραματική εξέλιξη, γιατί τότε το σύστημα Υγείας δεν θα αντέξει (...) Αλλά σημαίνει επίσης ότι ενδεχομένως θα έχουμε σοβαρά ασθενείς που θα χρειάζονται ΜΕΘ, θα έχουμε σημαντικά περισσότερους θανάτους, θα υπολογίσουμε τους νεκρούς σε χιλιάδες. Είναι καλό που προετοιμαζόμαστε και για αυτό». Εξάλλου, συνέχισε, ο κορονοϊός μπορεί να έχει εξαπλωθεί πιο αργά στη Σουηδία από ό,τι σε πολλές άλλες χώρες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα μπορούσαν να αποφευχθούν οι χειρότερες συνέπειες.
Το ποσοστό θανάτων στη Σουηδία ήταν χτες 59 ανά 1 εκατομμύριο κατοίκων, σε σύγκριση με 35 στη Δανία, 16 στη Νορβηγία και 5 στη Φινλανδία. Χτες Τετάρτη τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονταν σε περίπου 7.700 και οι νεκροί σε 591, δηλαδή είχε πάνω από 100 θανάτους σε ένα 24ωρο.
Οπως αναφέρουν σουηδικά ΜΜΕ, θα συζητηθεί στη Βουλή νομοσχέδιο που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση (Σοσιαλδημοκράτες - Πράσινοι) να λάβει «έκτακτα μέτρα», όπως κλείσιμο αεροδρομίων ή σταθμών τρένων και λεωφορείων, καταστημάτων και εστιατορίων, νέος περιορισμός των δημόσιων συγκεντρώσεων ή επίταξη ιατρικού εξοπλισμού.
Ο Anders Tegnell, επικεφαλής επιδημιολόγος της Σουηδίας, αναγνώρισε ότι η καμπύλη μόλυνσης «άρχισε να γίνεται κάπως πιο απότομη», αλλά γενικά ήταν ακόμα «αρκετά επίπεδη». Ενόψει μιας απότομης αύξησης των κρουσμάτων ετοιμάζεται στη Στοκχόλμη ένα αυτοσχέδιο νοσοκομείο σε συνεδριακό κέντρο.
Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο κορονοϊός έχει εξαπλωθεί ανησυχητικά στους ηλικιωμένους αφού τουλάχιστον το 1/3 των δήμων της Σουηδίας - ιδιαίτερα στη Στοκχόλμη - ανέφεραν επιβεβαιωμένα ή ύποπτα κρούσματα σε γηροκομεία και το προσωπικό έχει καταγγείλει δημόσια έλλειψη προστατευτικού εξοπλισμού.
Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι αντιδράσεις χιλιάδων επιστημόνων απέναντι στην τακτική της κυβέρνησης προειδοποιώντας πως στη Στοκχόλμη η κατάσταση γίνεται κρίσιμη και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τα κρούσματα να αυξηθούν τόσο ώστε τα νοσοκομεία να «βουλιάξουν». Ηδη η επιλογή θεραπείας γίνεται με κριτήριο τη βιολογική ηλικία, επισημαίνουν.
Νέα αύξηση κρουσμάτων καταγράφτηκε χτες στην Ιαπωνία, όπου επιβεβαιώθηκαν 144 καινούργιες περιπτώσεις ατόμων που νοσούν από τον κορονοϊό. Ιαπωνικά ΜΜΕ χαρακτήρισαν τον αριθμό «αύξηση - ρεκόρ» για τις τελευταίες μέρες, ενώ και την περασμένη Κυριακή τα κρούσματα είχαν ανέβει κατά 143.
Συνολικά, τα κρούσματα στο Τόκιο έχουν φτάσει τα 1.339, σε όλη τη χώρα τα 4.800, εκ των οποίων τα 700 αφορούν επιβάτες και πλήρωμα από το κρουαζιερόπλοιο «Diamond Princess».
Προχτές ο πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε κήρυξε την περιφέρεια της πρωτεύουσας και 6 ακόμα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, παρέχοντας τη δυνατότητα στις τοπικές αρχές να αποφασίσουν για την εφαρμογή μέτρων περιορισμού στις μετακινήσεις, στη λειτουργία επιχειρήσεων κ.λπ. Ο Αμπε μίλησε μεταξύ άλλων για τη «συμπεριφορά των ανθρώπων», την οποία χαρακτήρισε «κλειδί» στην αντιμετώπιση της κατάστασης. Είπε ακόμα ότι οι ειδικοί εκτιμούν πως ο αριθμός των ασθενών θα φτάσει στο ανώτατο σημείο της «καμπύλης» σε 15 μέρες εφόσον οι διαπροσωπικές επαφές μειωθούν κατά 70% - 80%.
Χτες, η κυβερνήτρια του Τόκιο Γιουρίκο Κόικε κάλεσε τους κατοίκους της περιοχής να μείνουν στα σπίτια τους μέχρι τις 6 Μάη και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε όσους κάνουν «άσκοπες μετακινήσεις».