Πέμπτη 9 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΙΤΑΛΙΑ
Η κυβέρνηση εντείνει παζάρια και σχέδια για τη στήριξη του κεφαλαίου

Από διαμαρτυρία της Ενωσης Συνδικάτων Βάσης για την κατάσταση στους χώρους δουλειάς
Από διαμαρτυρία της Ενωσης Συνδικάτων Βάσης για την κατάσταση στους χώρους δουλειάς
ΡΩΜΗ.--

«Νομίζω ότι θα λειτουργήσει προς όφελος όλων, με δεδομένη μια κρίση τέτοια κλίμακας, να βρεθεί ομαλά μια συμφωνία που εγγυάται το μέλλον όλης της Ευρώπης», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Λουίτζι ντι Μάγιο, με φόντο τα σκληρά παζάρια - που ξεκίνησαν προχτές - στο Γιούρογκρουπ, διερευνώντας συμβιβασμό για τη μοιρασιά της χασούρας των ευρωπαϊκών μονοπωλίων.

Αναδεικνύοντας ότι δεν διακυβεύεται απλά η επίτευξη μιας συνεργασίας στην παρούσα φάση, αλλά ευρύτερα ζητήματα για την πορεία της ΕΕ, ο ντι Μάγιο σημείωσε ότι «δεν είναι ζήτημα που αφορά(απλά)ανεξάρτητα κράτη, αλλά όπως έχω ήδη πει: Αν ένας "πέσει", θα "πέσουμε" όλοι...».

Στο μεταξύ, η στατιστική υπηρεσία της Ιταλίας (Istat) ανέφερε σε έκθεσή της ότι η ένταση της κρίσης που προκάλεσε η επιδημία σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις είναι «άνευ προηγουμένου» και θα εξελιχθεί σε «πολύ χειρότερη από την κρίση του 2008».

Ξεσαλώνει η εργοδοσία

Την ίδια στιγμή, με φόντο τις εκτιμήσεις διαφόρων επιτελείων ότι πιθανώς στην Ιταλία περνά (προς το παρόν) η φάση μεγάλης έξαρσης της επιδημίας, η μεγαλοεργοδοσία ξεσαλώνει αξιοποιώντας και την ολόπλευρη στήριξη της κυβέρνησης Κόντε.

Στην Πιατσέντζα (μια από τις περισσότερο πληγείσες περιοχές) πολλά κέντρα logistics και αποθήκες παραμένουν ανοιχτά με είδη που δεν είναι άμεσης ανάγκης, όπως πλυντήρια, ρούχα υψηλής μόδας. Η γνωστή αλυσίδα «ΙΚΕΑ» κάλεσε στις 6 Απρίλη το προσωπικό να γυρίσει στη δουλειά. Η Ενωση Συνδικάτων Βάσης (USB) σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει τη στάση των επιχειρηματιών και καλεί σε κινητοποίηση για να κλείσουν τέτοιες εταιρείες και να μην ξανανοίξουν, σημειώνοντας ότι οι καναπέδες και οι πολυθρόνες δεν είναι είδη πρώτης ανάγκης.

Στη Βερόνα στις αποθήκες GLS οι εργαζόμενοι δουλεύουν χωρίς να τηρούν τις απαραίτητες αποστάσεις, ουσιαστικά «ένας πάνω στον άλλο» σε ένα χώρο με 150 άτομα.

Κι ενώ στρώνεται το έδαφος για την «επόμενη μέρα» και την αντεργατική θύελλα, μέσα από την οποία οι μεγαλοεπιχειρηματίες θα προσπαθήσουν να ανακάμψουν, παραμένουν τα τεράστια προβλήματα και κενά στα δημόσια νοσοκομεία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τις δυνατότητες των υγειονομικών να βοηθήσουν τους δεκάδες χιλιάδες ασθενείς. Είναι ενδεικτικό ότι εξαιτίας και των μεγάλων ελλείψεων σε μέσα προστασίας στα ίδια τα νοσοκομεία, μέχρι σήμερα, τουλάχιστον 94 γιατροί έχουν χάσει τη ζωή τους, αφού εκτέθηκαν στο νέο κορονοϊό και τουλάχιστον 26 νοσηλεύτριες. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία των Ενώσεων Νοσηλευτριών (FNOPI), από τον ιό έχουν προσβληθεί πάνω από 6.549 νοσηλεύτριες σε όλη τη χώρα και συνολικά το 52% των υγειονομικών (πάνω από 12.680).

Στο μεταξύ, το ιταλικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τη διεξαγωγή έρευνας στον μεγαλύτερο οίκο ευγηρίας της Ιταλίας, το Pio Albergo Trivulzio στο Μιλάνο, μετά από ρεπορτάζ σύμφωνα με τα οποία η διεύθυνση μπορεί να απέκρυψε πάνω από 100 θανάτους από τον Covid-19. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο «Rai», δεν δόθηκαν καν προστατευτικές μάσκες στο προσωπικό, ενώ ούτε και οι οικογένειες των ηλικιωμένων δεν πληροφορήθηκαν για τα κρούσματα. Καταγγελίες υπάρχουν για την κατάσταση σε πολλούς οίκους ευγηρίας, μεταξύ άλλων επειδή έχει επιβληθεί καραντίνα, αλλά ηλικιωμένοι και εργαζόμενοι έχουν εγκαταλειφθεί χωρίς τα μέσα και τον εξοπλισμό που απαιτείται.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο επικεφαλής της «Λέγκα» Ματέο Σαλβίνι έκρινε σκόπιμο να ζητήσει ...«ανοιχτές εκκλησίες» το Πάσχα, με το σκεπτικό μάλιστα ότι ...«η επιστήμη από μόνη της δεν αρκεί, χρειάζεται και ο καλός θεός (σ.σ. για την αντιμετώπιση της επιδημίας)». Προτείνει την είσοδο στις εκκλησίες με τάξη και έλεγχο όσων είναι υγιείς, καθώς - όπως συνεχίζει - «δεν είναι δυνατόν να επιτρέπεται να πηγαίνει κάποιος να αγοράσει τσιγάρα γιατί δεν μπορεί να ζήσει χωρίς αυτά και να καταπιέζονται οι ανάγκες όσων θεωρούν σημαντική τη γιατρειά της ψυχής».

Τέλος, ας καταγραφεί ότι Ρώσοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες πραγματοποίησαν απολυμάνσεις σε 36 από τα 65 ιατρικά και νοσηλευτικά ιδρύματα της επαρχίας Μπέργκαμο (βόρεια περιφέρεια της Λομβαρδίας). Σύμφωνα με τον επικεφαλής των στρατιωτικών τμημάτων του Υγειονομικού του ρωσικού υπουργείου Αμυνας συνταγματάρχη Σεργκέι Κίκοτ, έχουν απολυμανθεί χώροι που υπερβαίνουν τα 270.000 στρέμματα. Ο ίδιος είπε ότι το στρατιωτικό ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό εργάζεται σε συνθήκες εικοσιτετράωρης εφημερίας, περιθάλποντας τους ασθενείς σε υπαίθριο νοσοκομείο του Μπέργκαμο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ