Copyright 2020 The Associated |
Φιλότουρκοι ένοπλοι στο Ιντλίμπ προς το παρόν σε γενικές γραμμές τηρούν την εκεχειρία |
Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλούσι Ακάρ, υποστήριξε χτες πως επήλθε συμφωνία «σε μεγάλο βαθμό», κατά τις συναντήσεις που πραγματοποιούν από την περασμένη Τρίτη στην Αγκυρα Τούρκοι και Ρώσοι αξιωματούχοι με επίκεντρο τη ρωσο-τουρκική συμφωνία «εκεχειρίας» της 5ης Μάρτη για τη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ. Ισχυρίστηκε επίσης ότι τα τουρκικά στρατεύματα θα παραμείνουν στο Ιντλίμπ και θα συνεχίσουν τη δράση τους σε περίπτωση παραβίασης της συμφωνίας. Σε άλλο σημείο αναφέρθηκε στις κοινές περιπολίες Ρώσων και Τούρκων στρατιωτικών στο Ιντλίμπ, επαναλαμβάνοντας πως θα ξεκινήσουν την Κυριακή 15/3.
Οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού δεν επιβεβαιώθηκαν άμεσα από Ρώσους αξιωματούχους. Είναι, ωστόσο, χαρακτηριστικό ότι η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα ασχολήθηκε χτες με τις αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιούν κατά καιρούς ισραηλινά βομβαρδιστικά, εξαπολύοντας πυραυλικές επιθέσεις σε βάσεις του συριακού στρατού και των συμμάχων του. Η Ζαχάροβα εξέφρασε έντονη ανησυχία για τη συνέχιση τέτοιων επιθέσεων (η τελευταία σημειώθηκε στις 5 Μάρτη), τονίζοντας πως «αυξάνουν την ένταση και την αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην περιοχή». Επισήμανε επίσης πως τέτοιες επιθέσεις παραβιάζουν κυριαρχικά δικαιώματα όχι μόνο της Συρίας, αλλά και γειτονικών χωρών, όπως ο Λίβανος, καθώς τα ισραηλινά αεροπλάνα συνηθίζουν να εξαπολύουν από τον λιβανέζικο εναέριο χώρο τις πυραυλικές επιθέσεις στη Συρία.
Νωρίτερα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι έχει τεκμηριωμένα στοιχεία για περισσότερες από 500 στρατιωτικές επιθέσεις εναντίον ιατρικών εγκαταστάσεων στη Συρία, από το 2016 που άρχισε να τις καταμετρά. Σχεδόν τα δύο τρίτα των εγκαταστάσεων που επλήγησαν ήταν στη βορειοδυτική Συρία, όπου οι μάχες έχουν κλιμακωθεί τους τελευταίους μήνες. Ο ΠΟΥ διευκρινίζει ότι είναι η πρώτη φορά που τα πλήρη στοιχεία για τις επιδρομές σε ιατρικές εγκαταστάσεις δίνονται στη δημοσιότητα (αποφεύγοντας να κατονομάσει τους υπεύθυνους για τις επιθέσεις). Αναφέρει τον συνολικό απολογισμό των νεκρών, μελών του νοσηλευτικού προσωπικού και ασθενών, σε περίπου 480 από τον Γενάρη του 2016 έως σήμερα.
ΕΛΣΙΝΚΙ.--
Διπλασιάστηκε ο αριθμός των ατόμων που ζουν σε μακροχρόνια φτώχεια μέσα σε μια 20ετία στη Φινλανδία, με τους αναλυτές να υπογραμμίζουν ότι η φτώχεια παίρνει παρατεταμένο και χρόνιο χαρακτήρα. Συγκεκριμένα, η περίοδος που εξετάστηκε η ισχυρή οικονομία της σκανδιναβικής χώρας από το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών VATT είναι μεταξύ 1995 και 2014, ενώ τα στοιχεία δημοσιεύτηκαν στις αρχές της βδομάδας.
Σε αυτό το διάστημα το ποσοστό υπερδιπλασιάστηκε στο 2,6%, δηλαδή ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες φτώχειας για τουλάχιστον μια δεκαετία ανήλθε από 51.000 σε 116.000. Εδώ να σημειωθεί ότι δεν έχει συμπεριληφθεί στην έρευνα το 2015, το έτος με τη μεγαλύτερη καταγεγραμμένη ανεργία στη Φινλανδία. Παράλληλα, το 2017 το 13,7% του πληθυσμού ζούσε σε συνθήκες φτώχειας (βραχυπρόθεσμης ή μακροπρόθεσμης). Οι άνθρωποι που κινδυνεύουν περισσότερο από τη φτώχεια στη Φινλανδία είναι οι άνεργοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι συνταξιούχοι και άλλα άτομα που δεν συμμετέχουν άμεσα στην αγορά εργασίας, είτε για λόγους υγείας είτε για κοινωνικούς λόγους.
«Η μείωση της φτώχειας έχει γίνει πιο δύσκολη, καθώς η φτώχεια έχει γίνει πιο χρόνια», δήλωσε η ερευνήτρια Μάργια Ρίιχελ.
Στο μεταξύ, ενώ οι άνεργοι έχουν μειωθεί σήμερα κατά 700.000 σε σχέση με το 2015, ο αριθμός των ανθρώπων που στρέφονται στον φινλανδικό ασφαλιστικό φορέα Kela για «κοινωνική βοήθεια» δεν έχει ουσιαστικά μειωθεί, υποκρύπτοντας έναν αριθμό ανθρώπων που παρότι εργάζεται δεν τα βγάζει πέρα. Είναι οι λεγόμενοι σύγχρονοι «φτωχοί εργαζόμενοι», που αποκτούν όλο και μεγαλύτερη υπόσταση στην Ευρώπη.
Ενας λόγος για τη σταθεροποίηση των ανθρώπων που παρότι εργάζονται στρέφονται προς τα κοινωνικά επιδόματα είναι το υψηλό κόστος στέγασης στο Ελσίνκι και σε άλλες πόλεις. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το 40% του «βασικού εισοδήματος» δαπανάται για τη στέγαση. Ιδιαίτερα για τους χαμηλόμισθους που ζουν στην περιοχή του Ελσίνκι, το επίδομα στέγασης του Kela δεν επαρκεί για να καλύψει το ενοίκιο, επομένως οι δικαιούχοι στρέφονται στο επίδομα του «βασικού εισοδήματος» για να καλύψουν τα έξοδά τους.
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Η παρουσία των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις και επιθέσεις με ρουκέτες, όπως αυτή που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης προκαλώντας το θάνατο δύο Αμερικανών και ενός Βρετανού στρατιώτη και τον τραυματισμό άλλων 12.
Η επίθεση, που πραγματοποιήθηκε στο στρατόπεδο Τάτζι, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ο οποίος απαίτησε να λογοδοτήσουν οι δράστες της επίθεσης. Επειτα από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βρετανό ομόλογό του, Ντόνιμικ Ράαμπ, ανέφερε ότι οι δύο χώρες «καταδικάζουν όλες τις επιθέσεις εναντίον του προσωπικού του συνασπισμού που υποστηρίζει τις προσπάθειες της ιρακινής κυβέρνησης για να νικηθεί το "Ισλαμικό Κράτος"».
Σε ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Αμυνας αναφέρεται πως ο Βρετανός στρατιωτικός που σκοτώθηκε ανήκε στο ιατρικό σώμα. Ο υπουργός Αμυνας, Μπεν Γουάλας, καταδίκασε την επίθεση χαρακτηρίζοντάς την άνανδρη ενέργεια.
Η προηγούμενη φονική επίθεση σε βάρος Αμερικανών στρατιωτικών σε βάση στο Ιράκ είχε σημειωθεί τον περασμένο Δεκέμβρη προκαλώντας στις αρχές Γενάρη φονική επίθεση σε βάρος Ιρακινών σιιτικών πολιτοφυλακών και του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί.
Παράλληλα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για νέα ανταλλαγή κρατουμένων και απεμπλοκή στρατευμάτων
ΚΙΕΒΟ.--
Την ένταση των εχθροπραξιών και την αύξηση των θυμάτων τις τελευταίες δυο βδομάδες στην Ανατολική Ουκρανία υπογράμμισε η ειδική απεσταλμένη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), του οργανισμού που παίζει το ρόλο «διαμεσολαβητή» στη σύγκρουση μεταξύ των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και των φιλορώσων αυτονομιστών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ (περιοχή Ντονμπάς).
Σύμφωνα με την Χάιντι Γκράου, «είναι ανησυχητικό να βλέπουμε να αυξάνονται οι εντάσεις στη γραμμή σύγκρουσης και να αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός των θυμάτων. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ο αριθμός των θυμάτων έφτασε τους 9, δηλαδή πάνω από το 1/3 των συνολικών απωλειών φέτος». Κάλεσε τις δύο πλευρές «να συμμορφωθούν με την απόφαση για κατάπαυση του πυρός».
Στο μεταξύ, χτες, στην καθιερωμένη συνάντηση της Ομάδας Επαφής (Ουκρανία, Ρωσία, εκπρόσωποι του Ντονμπάς, ΟΑΣΕ) στο Μινσκ συμφωνήθηκε να γίνει μια ακόμη ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Μέχρι τις 25 Μάρτη θα πρέπει οι δύο πλευρές να έχουν επαληθεύσει όλους τους κρατούμενους που θα συμμετάσχουν στην ανταλλαγή, καθώς και να προτείνουν σε ποιες ακόμη περιοχές της γραμμής επαφής θα γίνει απεμπλοκή των εκατέρωθεν στρατευμάτων. Μέχρι στιγμής τα στρατεύματα έχουν απομακρυνθεί «πιλοτικά» σε τρεις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.
Τέλος, αποφασίστηκε να καθοριστεί ένας «συμβουλευτικός μηχανισμός επίλυσης της σύγκρουσης» με έμφαση στην πολιτική διευθέτηση, δηλαδή τη διεξαγωγή τοπικών εκλογών και το ειδικό καθεστώς του Ντονμπάς, ζητήματα έντονων διαπραγματεύσεων.