ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Μάρτη 2020 - Κυριακή 8 Μάρτη 2020
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΜΑΚΡΟΝΗΣΟ
Αρχίζουν οι προετοιμασίες για την τοποθέτησή του

Η μακέτα του Μνημείου που θα τοποθετηθεί στη Μακρόνησο
Η μακέτα του Μνημείου που θα τοποθετηθεί στη Μακρόνησο
Αρχίζουν οι προετοιμασίες για την τοποθέτηση του Μνημείου στη Μακρόνησο. Και η νέα αυτή προσπάθεια του Κόμματος είναι βέβαιο ότι θα στηριχθεί με τα αναγκαία οικονομικά μέσα, για να ολοκληρωθεί με επιτυχία.

Το Μνημείο φιλοτέχνησε ο γλύπτης Μάρκος Γεωργιλάκης, ο οποίος συμμετείχε στον πανελλήνιο καλλιτεχνικό διαγωνισμό που είχε προκηρύξει η ΚΕ του ΚΚΕ για τη φιλοτέχνηση και εγκατάσταση Μνημείων στη Γυάρο και τη Μακρόνησο και έλαβε την πρώτη θέση, όσον αφορά το διαγωνισμό για τη Μακρόνησο. Για τον Μ. Γεωργιλάκη, ζητούμενο της γλυπτικής του σύνθεσης ήταν η «παρουσία» των εξόριστων στο Μνημείο, αφού ο ίδιος δεν μπορεί να αντιληφθεί τη Μακρόνησο χωρίς τους ανθρώπους της, όλους αυτούς που εξορίστηκαν, πόνεσαν και βασανίστηκαν στα χώματά της. Η γλυπτική σύνθεση περιλαμβάνει πέντε ανθρώπινες μορφές - σκιές, που ξεπροβάλλουν από τη γη της Μακρονήσου. Οι πέντε αυτές μορφές, καθώς και ο περιβάλλων χώρος όπως θα διαμορφωθεί, αποτελούν μια ενιαία σύνθεση. Είναι δε με τέτοιο τρόπο διαμορφωμένη, ώστε ο επισκέπτης να μπορεί να περπατήσει ανάμεσα στις μορφές, να τις ακουμπήσει.

Προσφορές για το Μνημείο
  • Στη μνήμη της θυσίας και της αγωνιστικής προσφοράς των αγωνιστών της Μακρονήσου, προσφέρω μέσω του «Ριζοσπάστη» ως δεύτερη δόση για την ανέγερση του Μνημείου 500 ευρώ.

Α. Κ.

  • Στη μνήμη του Δημήτρη Τατάκη και των ναυτεργατών μαχητών του ΔΣΕ, ο Θανάσης Αναστόπουλος προσφέρει 500 ευρώ στο ΚΚΕ για το Μνημείο στη Μακρόνησο.
ΤΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Βιβλιοπαρουσιάσεις εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής»

Η ΤΟ Βιομηχανίας Αττικής του ΚΚΕ, στο πλαίσιο της ανάγκης να βελτιωθεί η σχέση των εργατών με το μαρξιστικό και προοδευτικό βιβλίο, με τις αξιόλογες εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής», πραγματοποιεί τις παρακάτω βιβλιοπαρουσιάσεις:

-- Οι ΚΟ στα Τρόφιμα - Ποτά, την Κυριακή 15 Μάρτη, στις 11 π μ. στα γραφεία της Ομοσπονδίας Τροφίμων - Ποτών (Κοδράτου 21) το βιβλίο «Ο Λένιν για τον πόλεμο και τη σοσιαλιστική επανάσταση», με ομιλητή τον Κώστα Μπορμπότη, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ.

-- Οι ΚΟ στο Μέταλλο, την Τρίτη 17 Μάρτη, στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (πλατεία Κάνιγγος), το βιβλίο «Μισθός, Τιμή, Κέρδος» (Κ. Μαρξ), με ομιλητή τον Ηλία Τσιμπουκάκη, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

-- Οι ΚΟ στην Ενέργεια, την Κυριακή 22 Μάρτη, στις 11 π.μ. στα γραφεία του κλαδικού Σωματείου Ενέργειας (Αριστοτέλους 11-15), την έκδοση με έργα του Λένιν «Από τη μαχητική πείρα των μπολσεβίκων», με ομιλητή τον Πέτρο Αλέπη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Οι ΚΟ στον κλάδο του Τύπου, στη Χημική Βιομηχανία, στην Κλωστοϋφαντουργία και τον Ιματισμό, την Κυριακή 22 Μάρτη στις 11 π.μ., στα γραφεία της ΚΟ Βιομηχανίας (οδός Κολωνού) το βιβλίο «Η Ευρώπη στο προσκήνιο», με ομιλητή τον Λουκά Αναστασόπουλο, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Οι ΚΟ στο Φάρμακο και στην ΕΥΔΑΠ, την Κυριακή 29 Μάρτη, στις 11 π.μ. στην αίθουσα Λογιστών (Κάνιγγος 27) το βιβλίο των Μαρξ - Ενγκελς «Για τον αναρχισμό». Την παρουσίαση θα κάνει η Βαγγελιώ Σεφέρη, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

Εκθεση βιβλίου και βιβλιοπαρουσίαση στο Αγρίνιο

Εκθεση βιβλίου και βιβλιοπαρουσίαση οργανώνει η Τομεακή Επιτροπή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ. Συγκεκριμένα, η έκθεση βιβλίου θα πραγματοποιηθεί από την Τετάρτη 11 Μάρτη έως την Παρασκευή 13 Μάρτη (ώρες λειτουργίας 5 μ.μ. έως 9 μ.μ.), στη Δημοτική Αγορά στο Αγρίνιο (πρώην Λαχαναγορά).

Η έκθεση θα ολοκληρωθεί με παρουσίαση του βιβλίου «Η Ευρώπη στο προσκήνιο. Η γέννηση του καπιταλισμού από τον 15ο έως τον 17ο αιώνα» του Ιστβαν Μάρκους, την Παρασκευή 13 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στον ίδιο χώρο. Την παρουσίαση θα κάνει ο Λουκάς Αναστασόπουλος.

Την Τρίτη 10/3 ξεκινά το site ALT.GR

Με ειδήσεις, σχόλια και απόψεις για τις Ενοπλες Δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας και τους στρατευμένους.

Σε λίγες μέρες κοντά σας!

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΤΕΠ
Συμφωνία για φθηνότερο χρήμα στις επιχειρήσεις

Φθηνό χρήμα στις τράπεζες για την παροχή χαμηλότοκων δανείων στις επιχειρήσεις και επιπλέον χρηματοδότηση για την υλοποίηση του σχεδιασμού της ΕΕ για την «αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος» ανακοινώθηκαν το πρωί της Παρασκευής, μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕΠ), A. McDowell.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης υπογράφηκε συμφωνία για τη σύσταση «ταμείου εγγυοδοσίας δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων», διαχειριστής του οποίου θα είναι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤΕ).

Οπως ανακοινώθηκε, το ΕΤΕ θα λειτουργεί ως εγγυητής έως το 80% των δανείων, ενώ θα διατεθούν 100 εκατ. ευρώ που θα προέρχονται από τους πόρους του ΕΣΠΑ. Επίσης, οι εγγυήσεις θα παρέχονται στις τράπεζες με μηδενικό κόστος και στη συνέχεια αυτές θα δανείζουν με χαμηλότερο από το τρέχον επιτόκιο, κερδίζοντας βεβαίως τη διαφορά.

Σε ό,τι αφορά την «αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος», συμφωνήθηκε η παροχή 200 εκατ. ευρώ για τη στήριξη «επενδύσεων προτεραιότητας σε δημόσιες υπηρεσίες στις περιοχές που φιλοξενούν μετανάστες και πρόσφυγες», όπως τονίζει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Στις δηλώσεις του ο Κυρ. Μητσοτάκης, εκτός από τα παραπάνω, σημείωσε ότι η συμφωνία με την ΕΤΕΠ πραγματοποιείται σε μια περίοδο «ερωτημάτων για την πορεία της διεθνούς οικονομίας, και κατά συνέπεια και της ελληνικής οικονομίας, λόγω του κορονοϊού» και πρόσθεσε πως τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν συγκεκριμένα μέτρα για την «ανακούφιση αυτών που πλήττονται οικονομικά από την εξάπλωση του ιού».

Ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕΠ στις δηλώσεις του, αν και είπε ότι το εγχώριο τραπεζικό σύστημα «έχει βελτιωθεί σημαντικά», αναφέρθηκε παράλληλα στο «κενό που εξακολουθεί να υπάρχει στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα». Συνδύασε μάλιστα την έλλειψη ρευστότητας για τη χρηματοδότηση επενδύσεων με την «εντεινόμενη αβεβαιότητα που επικρατεί όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία γενικότερα».

Προέβλεψε τέλος ότι «η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα γίνει δυσκολότερη τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια, καθώς αυτή η αβεβαιότητα επηρεάζει τη λήψη αποφάσεων στην οικονομία».


Εντείνεται η ανησυχία των εργαζομένων στα ΚΔΑΠ

Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή

Στην ανησυχία των 2.050 εργαζομένων σε ΚΔΠΑ και ΚΔΑΠ - ΜΕΑ των δήμων και των γονιών ωφελούμενων παιδιών σε περίπου 540 δομές, λόγω της φημολογούμενης απένταξής τους από τη χρηματοδότηση της δράσης «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» ή της δραστικής μείωσής της μετά το τέλος της τρέχουσας περιόδου τον ερχόμενο Ιούλη, αναφέρθηκε την περασμένη Πέμπτη ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, κατά τη διάρκεια συζήτησης Επίκαιρης Ερώτησης του Κόμματος στη Βουλή.

Οπως ανέφερε ο βουλευτής του Κόμματος, «σας ρωτάμε, λοιπόν, κύριε υπουργέ, τι μέτρα θα πάρετε πρώτον, για να διασφαλιστεί ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας των δομών αυτών για όλα τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών με μόνιμη και επαρκή χρηματοδότηση, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη επέκτασης του δικτύου των δημόσιων δομών έτσι ώστε να καλύπτονται όλα τα παιδιά χωρίς όρους και προϋποθέσεις, να μην υπάρξει καμία χρηματοδότηση των ιδιωτικών δομών οι οποίες το 2019-2020 απομυζούσαν το 60% της συνολικής χρηματοδότησης και, δεύτερον, τι μέτρα θα πάρετε για να σταματήσει αυτό το απαράδεκτο καθεστώς της τριχοτόμησης των δομών σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου ή ιδιωτικού δικαίου, αμιγώς δημοτικές δομές;».

Στην απάντησή του ο υφυπουργός Εσωτερικών Θ. Λιβάνιος μοίρασε διαβεβαιώσεις ότι «τα προγράμματα θα συνεχιστούν ακόμη και αν χρειαστεί να επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός» συμπληρώνοντας όμως ότι αυτός «έχει συγκεκριμένες αντοχές, όπως γνωρίζετε». Στην πραγματικότητα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να περιοριστούν οι δομές και επιπλέον σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να δημιουργηθούν νέες για να καλύψουν το σύνολο των αναγκών.

Σχολιάζοντας τα περί «ορθολογικής κατανομής» των πόρων, ο Μ. Συντυχάκης ανέφερε ότι αυτές οι δομές «είναι λειψές και χρειάζονται πολύ περισσότερες για να καλύψουν το σύνολο των αναγκών που σήμερα υπάρχουν κυρίως στα νέα ζευγάρια, στις νέες οικογένειες, στα παιδιά τους. Επιμένετε και πάλι σχετικά με την κρατική χρηματοδότηση ότι πρέπει να απαλλαγούμε κάποια στιγμή και να δούμε τι θα γίνει με τους ευρωπαϊκούς πόρους. Το επαναλάβατε και σήμερα.

Σήμερα λοιπόν η χρηματοδότηση αυτών των δομών κατά κύριο μέρος μέσα από το σκέλος των εθνικών πόρων της δράσης "Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής", οι οποίοι αντί να διατίθενται στη στήριξη και τη διεύρυνση αυτών των δημόσιων δημοτικών δομών πανελλαδικά και σε κάθε δήμο, επιλέγεται να πριμοδοτούνται οι αντίστοιχες ιδιωτικές οι οποίες εξαπλώνονται ραγδαία.

Οι δημοτικές δομές όμως δεν υπόκεινται στους κανόνες της αγοράς. Δεν μπορούν να μπουν στο ίδιο ζύγι οι δημοτικές δημόσιες δομές με τις ιδιωτικές δομές. Από πού κι ως πού οι ιδιωτικές δομές πρέπει να χρηματοδοτούνται από τους εθνικούς πόρους; Αναμένεται την επόμενη χρονιά να δοθούν τα δύο χιλιάδες vouchers σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό δομών λόγω της αύξησης των ιδιωτικών, με αποτέλεσμα να έχουμε οριζόντια μείωση της χρηματοδότησης για όλους τους δήμους. Αρα, λοιπόν, πού το πάτε; Το πάτε να συρρικνωθούν οι δημόσιες δομές και να ενισχυθούν, να ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια οι ιδιωτικές δομές».

ΕΔΥΕΘ
Τιμά τον Νίκο Νικηφορίδη

Εκδήλωση μνήμης για τον αγωνιστή της ειρήνης Νίκο Νικηφορίδη οργανώνει η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης, την Κυριακή 8 Μάρτη, στις 10.30 π.μ., στο Μνημείο στο Πάρκο Ειρήνης στις Συκιές. Με αφορμή τη συμπλήρωση 69 χρόνων από την εκτέλεσή του, στις 5 Μάρτη 1951, καλεί το λαό και τη νεολαία να δυναμώσουν και να μαζικοποιήσουν τον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τους πολέμους που γεννά.

Λαϊκό γλέντι της ΤΟ Χρηματοπιστωτικού Αττικής του ΚΚΕ

Η ΤΟ Χρηματοπιστωτικού Αττικής του ΚΚΕ καλεί σε λαϊκό γλέντι το Σάββατο 7 Μάρτη στις 8 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων «Ανοιξη» στο Περιστέρι (Λάρνακος 16). Στην εκδήλωση θα γίνει η βράβευση των πρωτοπόρων ΚΟΒ και μελών του Κόμματος στη μάχη της πρόσφατης Οικονομικής Εξόρμησης.

Συλλυπητήρια της ΚΕ και της ΚΕΟΕ του ΚΚΕ

Η Κεντρική Επιτροπή και η Κεντρική Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου του ΚΚΕ εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στον σ. Γιώργο Νταγκουνάκη, μέλος της ΚΕΟΕ, καθώς και στην οικογένειά του, για την απώλεια του πατέρα του Γιάννη.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ