ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Φλεβάρη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ
Οι «Patriot» στη Σαουδική Αραβία «η ελληνική σημαία σε σημεία εντάσεων στο εξωτερικό»!

Ενώ επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει το αίτημα για αποστολή επιπλέον προσωπικού στο Μάλι

Την αποστολή συστοιχίας «Patriot» στη Σαουδική Αραβία και την εξέταση των «αιτημάτων» για αποστολή και άλλων στρατιωτικών δυνάμεων στο Μάλι, όπου ήδη, όπως αποκάλυψε, από τις μέρες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υπηρετούν δυνάμεις στο πλαίσιο της ευρωενωσιακής αποστολής στη χώρα, επιβεβαίωσε χτες ο υπουργός Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, δείχνοντας ότι δεν έχει πάτο η εμπλοκή στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για τα συμφέροντα της αστικής τάξης.

Απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή (της Σ. Σακοράφα του ΜέΡΑ25), ο υπουργός Αμυνας επανέλαβε πως η κυβέρνηση ετοιμάζεται να στείλει μια μοίρα «Patriot» στη Σαουδική Αραβία, ως μέρος των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών στην περιοχή απέναντι στο Ιράν, αφού, όπως σημείωσε, «είναι αποφάσεις που έχουν σαφή αναφορά στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής της χώρας», «η συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε αποστολές στο εξωτερικό έχει να κάνει με τα ζητήματα των υποχρεώσεών μας ως μελών κάποιων συμμαχιών», ενώ δείχνοντας και πως η εμπλοκή αφορά τα «ανταλλάγματα» που προσδοκά η αστική τάξη, ισχυρίστηκε πως «οι συμμαχίες και οι στρατηγικές σχέσεις έχουν και δικαιώματα, έχουν και υποχρεώσεις. Οποιος τηρεί τις υποχρεώσεις του θα μπορεί να διεκδικεί και δικαιώματα».

Μάλιστα δεν δίστασε σε αυτό το φόντο να προσθέσει ότι «η μετάβαση της μοίρας "Patriot" στη Σαουδική Αραβία μπορεί και να προβάλει διεθνώς την αεροπορική και στρατιωτική κατ' επέκταση ισχύ της πατρίδας μας. Είναι η ελληνική σημαία σε σημεία εντάσεων στο εξωτερικό» (!), ενώ αντιστρέφοντας πλήρως την πραγματικότητα για την αποστολή δυνάμεων ως μέρος της «θηλιάς» ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή, που γίνονται ταυτόχρονα στόχος των ανταγωνιστών, ισχυρίστηκε ότι «συμμετέχει σε μία αποστολή προστασίας, διασφάλισης της σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή, όχι σε μια επιθετική αποστολή».

Παράλληλα, επιχειρώντας να καθησυχάσει τις ανησυχίες που έχουν εκφραστεί και από στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ότι η αποστολή των «Patriot» αποδυναμώνει την αντιαεροπορική κάλυψη της χώρας, αφού προφανώς οι ΝΑΤΟικές «ανάγκες» δεν υπηρετούν την αποστολή των ΕΔ για υπεράσπιση των συνόρων, ισχυρίστηκε πως «προσφάτως μία ακόμα συστοιχία "Patriot", που είχε κάποια λειτουργικά προβλήματα, επιδιορθώθηκε και προστέθηκε στην αντιαεροπορική ομπρέλα της χώρας. Επομένως, δεν υπάρχει κανένα απολύτως κενό στις δικές μας επιχειρησιακές δυνατότητες».

Σε ό,τι αφορά το γαλλικό αίτημα για αποστολή ελληνικής δύναμης του στρατού ξηράς στο Μάλι, ο υπουργός, αφού έσπευσε να δηλώσει πως «είναι μια περιοχή η οποία θα έλεγα δυνητικά είναι πάρα πολύ επικίνδυνη ως προς την ανάπτυξη ριζοσπαστικών φονταμενταλιστικών κινημάτων με τρομοκρατικά στοιχεία», αποκάλυψε πως ήδη, με απόφαση που είχε εγκριθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τρέχει «εθνική» συμμετοχή στην ευρωενωσιακή αποστολή «European Union Training Mission», με δύο στελέχη στρατού ξηράς καθ' όλη τη διάρκεια μέχρι το Μάη του 2020, προσθέτοντας πως «αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι άλλο. Φυσικά και υπάρχουν σκέψεις ή προτάσεις να αναπτύξουμε περισσότερες δυνάμεις, αλλά δεν έχουμε πάρει καμία θετική απόφαση επ' αυτού, δεδομένης της μεγάλης έντασης και της επικινδυνότητας που επικρατεί στην περιοχή αυτή», αφήνοντας πάντως ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο για αποστολή και πρόσθετων δυνάμεων.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα Στενά του Ορμούζ, ο υπουργός ισχυρίστηκε πως «δεν θα αναπτύξουμε καμία μονάδα επιφάνειας του Πολεμικού Ναυτικού εκεί», επικαλούμενος τον ΝΑΤΟικό «φόρτο» του Πολεμικού Ναυτικού σε Αιγαίο, Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο.

Και νέα αμερικανική «επιθεώρηση» στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Στο μεταξύ, την Τετάρτη επισκέφτηκε την Αλεξανδρούπολη ο Αμερικανός αρχιστράτηγος (Maj. General) Christofer Mohan, διοικητής της 21ης Διοίκησης Υποστήριξης Πολεμικών Επιχειρήσεων του Στρατού των ΗΠΑ (21st Theater Sustainment Command - US Army), του θηριώδους σχηματισμού που είναι υπεύθυνος για την τέτοια υποστήριξη αναπτύξεων του αμερικανικού στρατού σε όλο το μήκος και πλάτος της ευρωπαϊκής ηπείρου, με αρμοδιότητες και στην Αφρική.

Η επιθεώρηση του ακριτικού λιμένα, στην οποία προέβη (συνοδευόμενος από τοπικά στελέχη όπως ο διοικητής της 12ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΑ κ.ά.), σηματοδοτεί την υλοποίηση μέρους των επικίνδυνων σχεδιασμών σχετικά με την αξιοποίηση του λιμανιού, που πρόσφατα χαρακτηρίστηκε και από τον Αμερικανό πρέσβη Τζ. Πάιατ «στρατηγικό περιουσιακό στοιχείο» για την ανάπτυξη των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα και τη Βαλκανική.

Αλλωστε, ο Αμερικανός αρχιστράτηγος ήρθε να συζητήσει με τους εμπλεκόμενους φορείς της περιοχής τεχνικά ζητήματα, καθώς και λεπτομέρειες αναφορικά με τη μεταφορά αρμάτων και στρατιωτικού εξοπλισμού από την πρωτεύουσα του Εβρου στις χώρες διεξαγωγής της στρατιωτικής άσκησης του ΝΑΤΟ «Defender Europe 2021», την επόμενη δηλαδή χρονιά, κι ενώ ήδη οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί ετοιμάζονται να διεκπεραιώσουν δυνάμεις για τη φετινή αντίστοιχη άσκηση που θα γίνει την άνοιξη ως μια πραγματική «πρόβα πολέμου» απέναντι στη Ρωσία, καθώς προβλέπει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ευρώπη τα τελευταία 25 χρόνια.

Εξέτασαν, γι' αυτό, σημείο το σημείο τον προβλήτα όπου θα ελλιμενιστεί το αναμενόμενο πλοίο των ΗΠΑ, το οποίο θα μεταφέρει στρατιωτικό εξοπλισμό, άρματα και ελικόπτερα προκειμένου να συμμετάσχουν στη μεγαλύτερη διακλαδική άσκηση του ΝΑΤΟ.

Την τέτοια χρήση της Αλεξανδρούπολης είχε προαναγγείλει άλλωστε ο ίδιος ο πρέσβης Πάιατ από το πρωί της Τετάρτης, στο περιθώριο ελληνοαμερικανικής άσκησης στο Λιτόχωρο.

Ο Πάιατ επανήλθε χτες στο θέμα, καθώς με μήνυμά του στο 11ο ετήσιο Φόρουμ Ελληνικής Ναυτιλίας, διεμήνυσε ότι ως ΗΠΑ «επωφελούμαστε πολύ από τη συνεργασία με την Ελλάδα και τα σημαντικά λιμάνια της, από τις μακροχρόνιες σχέσεις μας στον κόλπο της Σούδας έως την αυξημένη χρήση των εγκαταστάσεων όπως η Αλεξανδρούπολη στο πλαίσιο της αναθεωρημένης στρατιωτικής συμφωνίας (MDCA). Είμαι αισιόδοξος ότι το 2020 θα φέρει σημαντικές αμερικανικές επενδύσεις σε μεγάλα σχέδια ιδιωτικοποίησης (λιμένων), ξεκινώντας από την Αλεξανδρούπολη και τον Βόλο».

Θυμίζουμε, τον Μάη του 2019 έπιασε λιμάνι στην ακριτική πόλη το αμερικανικό οχηματαγωγό «GREEN RIDGE», το οποίο μετέφερε περισσότερα από 800 οχήματα και εξοπλισμό για τις αμερικανοΝΑΤΟικές ασκήσεις «Saber Guardian» και «Decisive Strike» που έλαβαν χώρα σε Ρουμανία και Βαλτικές χώρες.

Η εμπλοκή συνεχίζεται και σε άλλα μέτωπα. Η φρεγάτα «Ψαρρά» βρίσκεται νότια της Κύπρου, πλέοντας δίπλα στο γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκολ», ως ένα από τα πλοία προστασίας του, ανοιχτά της Κύπρου, ενώ φημολογείται ότι κοντά βρίσκεται και ελληνικό υποβρύχιο. Η φρεγάτα τις επόμενες μέρες θα συμμετάσχει στη Ναυτική Δύναμη «Task Force 473» του αεροπλανοφόρου, στο πλαίσιο της επιχείρησης «FOCH 2020» των Γάλλων.

Σε αυτό το πλαίσιο, κατά πληροφορίες από το ΓΕΝ, την Τετάρτη, ο Γάλλος διοικητής της «Task Force 473», υποναύαρχος Μαρκ Ωσεντά, επιβαίνων επί του αεροπλανοφόρου, επισκέφθηκε την «Ψαρρά» εν πλω, ενημερώθηκε για τις δυνατότητες, τα χαρακτηριστικά του πλοίου και ξεναγήθηκε στους χώρους του, ενώ απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό στο πλήρωμα, τονίζοντας τη «σημαντική συνεισφορά» της φρεγάτας στην ανωτέρω αποστολή.

Επίσης, την Τετάρτη διεξήχθη συνεκπαίδευση της φρεγάτας «ΚΑΝΑΡΗΣ» με τη γερμανική φρεγάτα «MECKLENBURG - VORPOMMERN» (επιχειρεί ενταγμένη στη ΝΑΤΟική αρμάδα SNMG2), στη θαλάσσια περιοχή του Κεντρικού Αιγαίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ