ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Φλεβάρη 2020
Σελ. /28
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Ετοιμάζουν αγωνιστική «υποδοχή» στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο Παρασκευή στις 9.30 π.μ. στη Λάρισα

Από παλιότερες κινητοποιήσεις αγροτών της Λάρισας

Eurokinissi

Από παλιότερες κινητοποιήσεις αγροτών της Λάρισας
Αγωνιστική «υποδοχή» στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ετοιμάζουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι και οι Ενωτικές Ομοσπονδίες της Θεσσαλίας, αύριο, Παρασκευή 21/2, στις 9.30 το πρωί, στο ξενοδοχείο «Divani Palace», στη Λάρισα, όπου αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνέδριο με θέμα το βαμβάκι, από τη Διεπαγγελματική Βάμβακος και τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Απαιτούν από τον υπουργό να σταματήσει να κρύβεται και να συναντηθεί μαζί τους ώστε να απαντήσει στα συγκεκριμένα αιτήματα που βάζει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα.

Στην αυριανή συγκέντρωση δυναμικό «παρών» θα δώσουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι και ο Σύλλογος Αμβυκούχων της ευρύτερης περιοχής του Τυρνάβου, αντιδρώντας στις κυβερνητικές αποφάσεις που κλέβουν την ονομασία τσίπουρο από τους αμπελουργούς και απαιτώντας την άμεση άρση της διευκρινιστικής εγκυκλίου που τους οδηγεί στον αφανισμό.

Με συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χτες στη Λάρισα, οι εκπρόσωποι των Ενωτικών Ομοσπονδιών ανέδειξαν πως η ΚΑΠ της ΕΕ και η πολιτική που ακολουθούν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις οδηγούν σε παραπέρα συγκέντρωση της γης και της παραγωγής, σπρώχνοντας τους βιοπαλαιστές αγρότες στον Καιάδα του ξεκληρίσματος, της φτώχειας και της εξαθλίωσης.

Υπενθύμισαν συνοπτικά τα προβλήματα που βιώνουν συνολικά οι βιοπαλαιστές αγρότες και τα οποία τους έβγαλαν στους δρόμους το προηγούμενο διάστημα: Το αίσχος των «ανοιχτών» και απαράδεκτα χαμηλών τιμών παραγωγού για την πλειοψηφία των αγροτικών προϊόντων. Το υψηλό κόστος παραγωγής, με την άρνηση και αυτής της κυβέρνησης να υλοποιήσει το αίτημα των αγροτών για αφορολόγητο πετρέλαιο, καθώς και με τις αυξήσεις στη ΔΕΗ. Την απαράδεκτη κατάσταση με τον ΕΛΓΑ, που δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών, ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση προωθεί την ενεργότερη εμπλοκή των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στις γεωργικές ασφαλίσεις. Την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και τα μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση στο Ασφαλιστικό. Το γεγονός ότι οι επιδοτήσεις/ενισχύσεις πετσοκόβονται, δεν συνδέονται με την παραγωγή και το συντριπτικό ποσοστό τους πάει στις τσέπες μιας χούφτας μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών.

Ενάντια στα πραγματικά συμφέροντα των αγροτών

Κατήγγειλαν την κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία μαζί με εκπροσώπους των εκκοκκιστών και του αγροτοσυνεταιρισμού που υπηρετούν τα συμφέροντα μεγαλοεπιχειρηματιών του αγροτικού τομέα, κάνουν συνέδρια - εκδηλώσεις αποπροσανατολισμού και παραπλάνησης του αγροτικού κόσμου. Υπογράμμισαν πως αυτοί που οργανώνουν την αυριανή εκδήλωση συμφωνούν με αυτήν την πολιτική και είναι ταγμένοι να την υπηρετούν, είναι στη μεριά των αντιπάλων των βιοπαλαιστών αγροτών.

Τόνισαν χαρακτηριστικά: «Για το ρόλο που παίζουν οι Διεπαγγελματικές Ενώσεις, οι αγρότες έχουμε πλέον πείρα. Στόχος τους δεν είναι να εξυπηρετήσουν τα οικονομικά συμφέροντα των παραγωγών, αλλά των μεγαλοεπιχειρηματιών του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα, οι οποίοι "έχουν και το μαχαίρι και το πεπόνι" σε αυτές τις Ενώσεις. Είναι ουσιαστικά σαν να βάζουνε τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα.

Τι έρχονται να μας πουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο βαμβάκι και ο υπουργός της κυβέρνησης; Οτι το πρόβλημα με το βαμβάκι είναι στην ποιότητά του; Αριστης ποιότητας είναι το βαμβάκι που παράγουμε και στην καλλιεργητική περίοδο που πέρασε η ποιότητα ήταν καλύτερη από πέρσι, χωρίς, όμως, αυτή η ποιοτική διαφορά να πληρωθεί "έξτρα" από τους εκκοκκιστές. Μάλιστα, η φετινή τιμή ήταν χαμηλότερη (περίπου 20% από πέρυσι), παρά το γεγονός ότι η ποιότητα ήταν καλύτερη.

Επομένως, δεν είναι το πρόβλημα στην ποιότητα, αλλά ποιος την καρπώνεται. Πρόβλημα είναι ότι δεν ισχύει κατώτερη εγγυημένη τιμή για το βαμβάκι με βάση το κόστος παραγωγής - όπως και στα άλλα προϊόντα - αλλά διαμορφώνεται στην "ελεύθερη" αγορά. Εκμεταλλευόμενοι αυτό το γεγονός, οι εκκοκκιστές παίρνουν την παραγωγή σε χαμηλές τιμές, που τις καθορίζουν οι ίδιοι σε μορφή καρτέλ (όπως κάνουν αντίστοιχα οι βιομήχανοι και έμποροι σε άλλα προϊόντα) με αποτέλεσμα να μη γνωρίζουμε ούτε πόσο ούτε πότε θα πληρωθούμε, ενώ ταυτόχρονα φτάνουν στη λαϊκή κατανάλωση πανάκριβα».

Σε σχέση με τη συζήτηση που αναμένεται να ανοίξει στο συνέδριο για την ενίσχυση των βαμβακοπαραγωγών, υπογράμμισαν: «Αν θέλει να ενισχύσει τον βαμβακοπαραγωγό η κυβέρνηση, να στελεχώσει το Κέντρο Ταξινόμησης Βάμβακος, να κατοχυρώσει μέσω της ΚΥΑ την πληρωμή με βάση κατώτατη τιμή και παίρνοντας υπόψη το κόστος παραγωγής και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που υπάρχουν στο βαμβάκι. Για τη χρονιά που πέρασε να δοθούν αναδρομικά τώρα και με βάση το μέσο όρο των ποιοτικών χαρακτηριστικών που έχουν καταμετρηθεί ανά εκκοκκιστήριο».

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Αντιδράσεις για τη μετατροπή του σε ΝΠΙΔ

Αντιδρώντας στην επιχειρούμενη μετατροπή του ΠΓΝΛ σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), η Ενωση Ιατρών Νοσηλευτηρίων Κέντρων Υγείας Λάρισας και ο Σύλλογος Ιατρών ΕΣΥ Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας διοργανώνουν εκδήλωση για αυτό το θέμα, την Παρασκευή 21 Φλεβάρη, στις 7 μ.μ., στο αμφιθέατρο του «Μύλου του Παππά». Στην εκδήλωση θα μιλήσει η Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας.

Στο μεταξύ, ομόφωνα ψηφίστηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τυρνάβου ψήφισμα που κατέθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» για το ίδιο θέμα, με το οποίο εκφράζεται η αντίθεση στα σχέδια της κυβέρνησης. Το ψήφισμα ανάμεσα σε άλλα επισημαίνει ότι η διαχρονική υποχρηματοδότηση του Νοσοκομείου ωφέλησε τους ιδιώτες, ενώ τώρα ανοίγεται ένα μεγαλύτερο πεδίο για την κερδοφορία τους.

Με πρόσχημα ότι δεν έχει δει γραπτό σχέδιο της κυβέρνησης για την αλλαγή του καθεστώτος του ΠΠΝΛ, η περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας που υποστηρίζεται από τη ΝΔ, αρνήθηκε να ψηφίσει το ψήφισμα που κατέθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση», με το οποίο καλούσε το Περιφερειακό Συμβούλιο να εκφράσει την αντίθεσή του στην εξαγγελία της κυβέρνησης.

Οπως καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση», «η περιφερειακή αρχή, παρά τα όσα φραστικά λέει ότι είναι υπέρ της δημόσιας Υγείας για να ξεγελά το λαό, είναι προφανές ότι δεν διαφωνεί με την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική και στον τομέα της Υγείας, η οποία προωθεί τη λειτουργία των δημόσιων μονάδων Υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια ως "αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες", που έχει ως βάση ότι η υγεία είναι "ατομική ευθύνη", η υγειονομική περίθαλψη "εμπόρευμα". Αλλωστε, έχει δηλώσει ότι δεν είναι αντίθετη στη δράση των ιδιωτικών εταιρειών στην Υγεία».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
Σχεδιάζουν νέες γενναίες «δόσεις» ιδιωτικοποίησης της Υγείας

Αποκαλυπτικές τοποθετήσεις σε συνέδριο για τις ΣΔΙΤ

Ενα ζοφερό μέλλον για τους εργαζόμενους στην Υγεία και τους ασθενείς περιέγραψαν με κυνικό τρόπο τα στελέχη της κυβέρνησης και οι τεχνοκράτες που μίλησαν σε ημερίδα «ζύμωσης» για Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Υπουργοί, στελέχη της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, εκπρόσωποι ασφαλιστικών εταιρειών και ιδιωτικών ομίλων χαρακτήρισαν «ιδεολογικές αγκυλώσεις» την ανάγκη για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία υψηλών προδιαγραφών. Ομονόησαν στην αντίληψη ότι η Υγεία είναι πεδίο επενδύσεων και κερδοφορίας, οι δε όποιες επιμέρους διαφορές τους εστιάζονταν στην επιδίωξη να έχουν ο καθένας το μεγαλύτερο κομμάτι από την «πίτα» που μοιράζεται.

Ορισμένες ενδεικτικές τοποθετήσεις: «Είναι ουτοπία να μιλάμε για δωρεάν Υγεία», είπε ο Α. Καρταπάνης, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου «Υγεία». «Είναι λάθος να μιλάμε για δημόσια δωρεάν Υγεία. Είναι απλά ένα πολιτικό σύνθημα. Η Υγεία είναι προϊόν, έχει κόστος και πληρώνεται. Το νοσοκομείο είναι επιχείρηση (...) και το μεγάλο σαράκι είναι η μονιμότητα των εργαζομένων», πλειοδότησε ο Γ. Στάθης, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Management Υπηρεσιών Υγείας.

«Οι προτάσεις για τη μετατροπή των νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που θα λειτουργούν με τις διοικητικές προδιαγραφές των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, είναι ένα αναγκαίο βήμα για την ενοποίηση της αγοράς από την πλευρά της παραγωγής και προσφοράς των υπηρεσιών Υγείας. Σε δεύτερη φάση, θα πρέπει να υιοθετηθούν δείκτες αποδοτικότητας, πάνω στις οποίες θα στηρίζεται και η χρηματοδότηση. Στο κομμάτι της ενσωμάτωσης της τεχνολογίας, στο οποίο προς το παρόν πρωτοστατεί η ιδιωτική αγορά (...) χρησιμοποιείται τεχνολογία αιχμής (...) ο ασθενής επιστρέφει στις παραγωγικές του δραστηριότητες πολύ νωρίτερα, με ό,τι θετικό αυτό συνεπάγεται για την παραγωγικότητα και την εθνική οικονομία», ισχυρίστηκε στην ομιλία του ο Χρ. Σαρδελής, γγ της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών.

«Είμαστε υπέρ των μεταρρυθμίσεων που θέτει το υπουργείο Εργασίας για τον πρώτο πυλώνα (...) Εχουμε ζητήσει από την κυβέρνηση τα ακόλουθα: Εφαρμογή DRGs, πρωτόκολλα ελέγχου του κόστους, διάθεση δωματίων των δημοσίων νοσοκομείων στις ασφαλιστικές εταιρείες», πρόσθεσε ο Αλ. Σαρρηγεωργίου, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Eurolife ERB Ασφαλιστικής». «Τάχιστα να φτιαχτεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να έχει την κυριότερη ευθύνη», ζήτησε ο Αθ. Εξαδάχτυλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Αντιλαϊκή πλειοδοσία από την κυβέρνηση

Ασφαλιστικές εταιρείες και επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Υγείας απαίτησαν συγκεκριμένα μέτρα. Και η κυβέρνηση, διά στόματος των υπουργών της (Εργασίας, Υγείας, Ανάπτυξης), έδωσε το «πράσινο φως».

Ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας και ο υφυπουργός Β. Κοντοζαμάνης προσπάθησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, λέγοντας ότι οι ΣΔΙΤ δεν σηματοδοτούν παραπέρα ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας και ότι πρόκειται «για χρηματοδοτικό εργαλείο», επικαλούμενοι το «μοντέλο Καρολίνσκα».

«Εχουν γίνει βρεφονηπιακοί σταθμοί μέσω ΣΔΙΤ, πυροσβεστικοί σταθμοί, πάει να γίνει ένα φράγμα στη βόρεια Ελλάδα. Προφανώς μπορεί να γίνει και κομμάτι της μεταρρύθμισής μας στην Υγεία», είπε ο Β. Κικίλιας, παρουσιάζοντας τους άξονες όπου θα εφαρμοστούν οι ΣΔΙΤ: Τη μακροχρόνια μίσθωση μηχανημάτων, τις προμήθειες και υπηρεσίες αιμοκάθαρσης σε απομακρυσμένες περιοχές.

«Τρομακτικό βαρίδι στην ανάπτυξη και την επενδυτικότητα είναι το μη μισθολογικό κόστος (...) Αλλάζουμε το πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων», είπε ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης και ανακοίνωσε τα «κίνητρα» που θα δοθούν στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες: «Θα μειώσουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα, θα έχουμε πολιτικές μείωσης φόρων».

Σε «κίνητρα» 100 εκατομμυρίων ευρώ προς εταιρείες για κλινικές μελέτες αναφέρθηκε και ο υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης. «Θεσπίσαμε ένα μέτρο λίαν αναπτυξιακό, που δεν λύνει μεν το πρόβλημα του clawback (ένας θεσμός που διαστρεβλώνει την αγορά) αλλά δίνει τη νομοθετική εξουσιοδότηση σε τρεις υπουργούς, βάσει της οποίας επιστρέφουν 50 εκατ. ευρώ εν είδει επενδυτικού clawback. Δέσμευσή μας είναι αυτό το μέτρο να φτάσει τα 100 εκατ. ευρώ». Δεν παρέλειψε να καλωσορίσει «την επένδυση της "Pfizer" με το Ψηφιακό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη», αναφέροντας την έγκριση για μεταφορά 760 στρεμμάτων από το ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να φτιαχτεί ΣΔΙΤ πλησίον του αεροδρομίου, «για μια κυψέλη μυαλών και εταιρειών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ