ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Φλεβάρη 2020
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΘΛΙΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΑΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΜΕ
Η χολή για την απεργία επιβεβαιώνει την επιτυχία της

Βρώμικη προπαγάνδα κατά της απεργίας και της οργανωμένης πάλης των εργαζομένων εξαπέλυσε η κυβέρνηση την Τρίτη, με αλλεπάλληλες δηλώσεις στελεχών, που πρόδιδαν την ανησυχία και την απογοήτευσή της μπροστά στην επιτυχία της απεργιακής κινητοποίησης.

Στήριγμα της κυβερνητικής προβοκάτσιας, που είχε για σύνθημα «η απεργία ταλαιπωρεί τον κόσμο», ήταν βέβαια τα αστικά ΜΜΕ, που από τα χαράματα μέχρι το βράδυ της Τρίτης συκοφαντούσαν τους απεργούς και τα συνδικάτα, εξαφανίζοντας παράλληλα τις μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις στην Αθήνα και στις άλλες πόλεις.

Η επιχείρηση κλιμακώθηκε από το βράδυ της Δευτέρας, με κυβερνητικά «non paper» που διέσπειραν βρωμιές για «συνδικαλιστικό παραλογισμό και για απεργίες φανερά υποκινούμενες με καθαρά κομματικά κίνητρα και στοχεύσεις», χαρακτηρίζοντας τους χιλιάδες απεργούς «εργατοπατέρες». Και αυτό την ώρα που οι πραγματικοί εργατοπατέρες, δηλαδή η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, έδωσαν μάχη με νύχια και με δόντια για να μη γίνει η απεργία.

Επιβεβαιώνεται και μ' αυτόν τον τρόπο ότι στόχος της κυβερνητικής επίθεσης ήταν να δώσει στήριξη και στην ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, κάνοντας το μαύρο άσπρο και βαφτίζοντας «εργατοπατέρες» τις συνδικαλιστικές δυνάμεις που πρωτοστάτησαν στην οργάνωση της απεργίας, τις δεκάδες Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Σωματεία που συμμετείχαν μαζικά στις απεργιακές συγκεντρώσεις.

Εφτασε μάλιστα στο σημείο η κυβέρνηση να χαρακτηρίζει «εκτός λογικής» το αίτημα για επαναφορά της 13ης και της 14ης σύνταξης, όπως και άλλες διεκδικήσεις των εργαζομένων, θεωρώντας προφανώς «εντός λογικής» μόνο όσα συζητιούνται στους «κοινωνικούς διαλόγους» για το πόσα ακόμα θα χάσουν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, για να αυγαταίνουν τα κέρδη της εργοδοσίας.

Αντεργατική εργολαβία από Βρούτση

Ρόλο πρωτεργάτη στην όλη επιχείρηση συκοφάντησης των εργατικών αγώνων ανέλαβε ξανά ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, ο οποίος σε δηλώσεις του ισχυρίστηκε ότι οι απεργίες υποκινούνται και ότι δεν υπήρχε κανένας λόγος για απεργιακή κινητοποίηση, αφού, όπως προκλητικά ισχυρίστηκε, αυτή «δεν έρχεται εναντίον του Ασφαλιστικού, αλλά τιμωρεί ουσιαστικά την κοινωνία».

Είπε ακόμα ότι «αν δει κάποιος τα αίτια για τα οποία γίνεται σήμερα η απεργία, θα διαπιστώσει ότι το κυρίαρχο αίτημα είναι η απόσυρση του νόμου Κατρούγκαλου, τη στιγμή που όταν ήρθε ο εν λόγω νόμος δεν υπήρχαν απεργίες. Σήμερα, ο νόμος Κατρούγκαλου αποτελεί παρελθόν, ωστόσο γίνονται κινητοποιήσεις για να αποσυρθεί ο νόμος Κατρούγκαλου»!

Και μόνο ο ισχυρισμός του υπουργού ότι δήθεν όταν ψηφιζόταν ο νόμος Κατρούγκαλου δεν έγιναν απεργίες αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση δεν διστάζει να εξαπολύσει οποιοδήποτε ψέμα, προκειμένου να συκοφαντήσει τους εργαζόμενους και τους αγώνες τους. Το ίδιο ψευδής είναι και ο ισχυρισμός πως δήθεν με τον νόμο της ΝΔ ο νόμος Κατρούγκαλου «αποτελεί παρελθόν», την ώρα που το κυβερνητικό νομοσχέδιο τον αντιγράφει και τον θωρακίζει.

Μέσω δε της υπαγωγής του ΕΤΕΑΕΠ (επικουρική και εφάπαξ) στον ΕΦΚΑ, μαζί με άλλες διατάξεις, ανοίγουν το δρόμο για τον επόμενο στόχο του κεφαλαίου, που είναι η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής και η εφαρμογή του συστήματος των τριών πυλώνων. Οσο για τους «υποκινητές» των απεργιών, ο υπουργός ας τους αναζητήσει σε αυτούς που από το 2010, αλλά και πιο πριν, ψήφισαν όλους τους βάρβαρους αντιασφαλιστικούς νόμους.

Βρώμικη επίθεση από Καραμανλή

Τον υπουργό Εργασίας ακολούθησε κατά πόδας ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Κ. Καραμανλής, ο οποίος επιτέθηκε στους απεργούς σιδηροδρομικούς και τους απείλησε με πειθαρχικές ποινές. Στο γνωστό αντεργατικό μοτίβο πως «μια οργανωμένη μειοψηφία έκανε παρακώλυση συγκοινωνίας, έκανε κατάληψη εργασιακού χώρου», προχώρησε σε προκλητικές απειλές πως «έχω δώσει εντολή, έπειτα από εντολή του πρωθυπουργού μίλησα και με τον πρόεδρο της ΟΣΕ και θα καλέσουν σε απολογία και θα ασκηθούν αυτά που πρέπει να ασκηθούν για τα πειθαρχικά στους εργαζομένους». Για να προσθέσει ότι «αν δεν ανοίξει το αμαξοστάσιο άμεσα, θα λάβουμε και άλλα μέτρα. Εντός της ημέρας», αλλιώς «οι συνέπειες θα είναι βαριές...».

Στις συκοφαντίες της κυβέρνησης ενάντια στους απεργούς εργαζόμενους στις συγκοινωνίες, περί δήθεν «αιφνιδιαστικής» απεργίας στον ΟΣΕ, απάντησε και ο Θανάσης Οικονόμου, από την Ομοσπονδία Μεταφορών, ο οποίος σε δήλωσή του από την απεργιακή συγκέντρωση στα Προπύλαια τόνισε:

«Οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες συντονισμένα και οργανωμένα έχουν προκηρύξει απεργίες από τις 5 Φλεβάρη μετά την ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου. Το νέο Ασφαλιστικό καταργεί συγκροτημένα δικαιώματα, τα όρια ηλικίας στους εργαζόμενους στις αστικές συγκοινωνίες έχουν ανέβει από 2 έως 8 χρόνια. Δυστυχώς το τελευταίο διάστημα μετά και την άνοδο των ορίων ηλικίας και μέσα σε 5 μήνες έχουμε έξι θανάτους εργαζομένων από εμφράγματα πάνω στο τιμόνι. Καταγγέλλουμε τις προβοκατόρικες δηλώσεις του υπουργού Βρούτση εναντίον των εργαζομένων. Είχαμε ενημερώσει και τις διοικήσεις και το υπουργείο για την προκήρυξη της απεργίας».

Πινγκ - πονγκ και στη Βουλή

Στο μεταξύ, ανήμερα της απεργίας, ΝΔ και Ελληνική Λύση, από κοντά και ο ΣΥΡΙΖΑ, «έκοψαν» και «έραψαν» στη Βουλή ενάντια στους απεργούς και στις διαδηλώσεις, προδιαγράφοντας τα όσα προετοιμάζονται για τη συνέχεια.

Τον «χορό» άνοιξε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κ. Βελόπουλος, ο οποίος, σε ρόλο «λαγού» για λογαριασμό της κυβέρνησης, έκανε λόγο για «κομματικές απεργίες» και «κατάχρηση» του δικαιώματος των διαδηλώσεων, αναφέρθηκε στο «δικαίωμα εργαζομένων που μπορεί να μη θέλουν να κάνουν απεργία», αλλά και «στον πόνο των επιχειρηματιών» με τις απεργίες, για να καλέσει στο διά ταύτα την κυβέρνηση «επιτέλους να φέρει ένα νόμο σοβαρό με την απαγόρευση των διαδηλώσεων να κλείνουν τους δρόμους».

Παίρνοντας την πάσα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Χρ. Μπουκώρος αναμάσησε το «non paper» της κυβέρνησης κάνοντας λόγο για «κομματικά υποκινούμενη» απεργία, «που ταλαιπωρεί το σύνολο των εργαζομένων και το σύνολο των πολιτών με το κυκλοφοριακό χάος σήμερα στην Αθήνα», ενώ διαστρεβλώνοντας την αλήθεια ισχυρίστηκε ότι «δεν είχαμε μεγάλη απεργία» όταν ψηφιζόταν ο νόμος Κατρούγκαλου.

«Ουρά» σ' αυτούς τους δύο πήγε και κόλλησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αυλωνίτης, ο οποίος σε αποστροφή του λόγου του παραδέχτηκε ότι «όντως θα πρέπει να υπάρχει μια αυτοσυγκράτηση στο συνδικαλιστικό κίνημα».

Δίνοντας απάντηση σε όλα τα παραπάνω ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Δελής τόνισε ότι «η απεργία για την οποία τόση "χολή" χύθηκε είναι η καλύτερη υποδοχή και η καλύτερη απάντηση στο αντιασφαλιστικό έκτρωμα που κατέθεσε η κυβέρνηση, με το οποίο έρχεται να επικαιροποιήσει και να εφαρμόσει με τον πιο επιθετικό τρόπο τον γνωστό νόμο Κατρούγκαλου, για τον οποίο έγιναν σημαντικότατοι αγώνες σε όλη την Ελλάδα κι έξω από τη Βουλή. Να είστε βέβαιοι όσοι απεργάζεστε αντιασφαλιστικά σχέδια ενάντια στους εργαζόμενους ότι αυτός ο αγώνας θα συνεχιστεί με ακόμα μεγαλύτερη ένταση».

Η ... ταλαίπωρη «Αυγή»

«Με υπομονή θα πρέπει να οπλιστούν σήμερα οι πολίτες, αφού, λόγω της απεργίας των εργαζομένων σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, είναι ιδιαίτερα αυξημένη η κίνηση σε βασικούς οδικούς άξονες της Αττικής». Αυτό έγραφε σε ανάρτηση την Τρίτη όχι ο «ΣΚΑΪ», αλλά η ιστοσελίδα της «Αυγής», της εφημερίδας του ΣΥΡΙΖΑ! Κι όχι μόνο αυτό, αλλά ανήμερα της απεργίας, σχολιάζοντας τη στάση εργασίας των δημοσιογράφων και τη μη κυκλοφορία των εφημερίδων, η «Αυγή» εξέφραζε την αγωνία της επειδή η ενημέρωση θα γινόταν «μετ' εμποδίων σήμερα και αύριο» (Τρίτη και Τετάρτη). Την ώρα που χιλιάδες εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα βρίσκονταν αντιμέτωποι με τις προβοκάτσιες και τις χυδαιότητες της κυβέρνησης και των παπαγάλων της, που κατηγορούσαν τους απεργούς ότι «ταλαιπωρούν τον κόσμο» διεκδικώντας σύγχρονα δικαιώματα στην Ασφάλιση και τη σύνταξη, η ιστοσελίδα της «Αυγής» αναμασούσε ατόφια τη βρώμικη κυβερνητική προπαγάνδα, επιλέγοντας να προβάλει ένα τέτοιο θέμα στην ιστοσελίδα της. Πολύ περισσότερο που η επίθεση στην απεργία συνοδεύτηκε την Τρίτη και χτες από ένα αντιδραστικό κρεσέντο στελεχών της ΝΔ ενάντια στις διαδηλώσεις, μπροστά και στο νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση τις επόμενες μέρες. Είναι να απορεί κανείς: Εκεί είναι ο πάτος ή έχει και πιο κάτω;

ΔΑΣ ΠΟΘΑ
Χαιρετίζει τους απεργούς στο Θέαμα - Ακρόαμα

Σε ανακοίνωσή της η ΔΑΣ ΠΟΘΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος - Ακροάματος) χαιρετίζει τους ηθοποιούς, μουσικούς, εργαζόμενους στο χώρο του Θεάματος - Ακροάματος που συμμετείχαν στην απεργία, διεκδικώντας σύγχρονη Κοινωνική Ασφάλιση, ενάντια στο νόμο Βρούτση - Κατρούγκαλου. Καλεί όλα τα σωματεία στο χώρο του Πολιτισμού σε κινητοποίηση με κάθε τρόπο στις 25 Φλεβάρη, ενώ καταγγέλλει την ηγεσία της ΠΟΘΑ που δεν φρόντισε να ενημερώσει ούτε έναν εργαζόμενο για την απεργία. «Γι' αυτό είναι απόλυτα φυσική η θλιβερή εικόνα της απεργιακής συγκέντρωσης της ΠΟΘΑ, που δεν κατάφερε να μαζέψει ούτε μια δεκάδα εργαζόμενους κάτω από το πανό της. Η εικόνα τους γίνεται ακόμα πιο θλιβερή από το ότι το πανό τους κρατούσε ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ στο ΣΕΗ , που ψήφισε "λευκό" στο ΔΣ του ΣΕΗ για την απεργία και το βράδυ έκανε απεργοσπασία στο θέατρο που εργάζεται. Αυτή η θλιβερή ομάδα κρατά το τιμόνι της Ομοσπονδίας του κλάδου μας και είναι απέναντι στη μεγάλη, μαζική και μαχητική απεργιακή συγκέντρωση των σωματείων του ΠΑΜΕ στο Θέαμα - Ακρόαμα. Αυτή η μικρή θλιβερή ομάδα είναι απέναντι στους ηθοποιούς που συμμετείχαν κατά 61% σε επίπεδο Αττικής στην απεργία», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

ΚΚΕ
Η ΝΔ έχει γίνει ο φανατικότερος υποστηρικτής του νόμου Κατρούγκαλου

Σε σχόλιο για τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας σχετικά με την απεργία το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Δίπλα στην υπόλοιπη βρώμικη προπαγάνδα της κυβέρνησης, που επιστράτευσε τον "κοινωνικό αυτοματισμό" και τα γελοία επιχειρήματα περί "υποκίνησης" για τη σημερινή μεγάλη απεργία, ήρθε ο ανεκδιήγητος υπουργός εργοδοσίας, Βρούτσης, να προσθέσει και το εξής: Οτι τάχα με το νόμο Κατρούγκαλου δεν είχαν γίνει απεργίες. Μπορεί ο κ. Βρούτσης να έχει γίνει ο πιο φανατικός υποστηρικτής του ν. Κατρούγκαλου, την αρχιτεκτονική του οποίου διατηρεί και επεκτείνει, όμως να του θυμίσουμε ότι τότε εργαζόμενοι, αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιστήμονες είχαν απαντήσει με μαζικές και επανειλημμένες κινητοποιήσεις και απεργίες. Το ίδιο θα κάνουν και τώρα για την κατάργηση του ν. Κατρούγκαλου - Βρούτση, όση βρώμικη προπαγάνδα κι αν επιστρατεύσουν τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης. Αυτό έδειξαν και οι μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις σήμερα (σ.σ. την Τρίτη)».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ