ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Φλεβάρη 2020
Σελ. /28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
SUPER LEAGUE 1
Αμετάβλητη η κορυφή, ανοιχτά τα πλέι οφ

Στην κορυφή της Super League 1 παρέμεινε ο Ολυμπιακός μετά την εύκολη νίκη του επί του Πανιωνίου

Eurokinissi

Στην κορυφή της Super League 1 παρέμεινε ο Ολυμπιακός μετά την εύκολη νίκη του επί του Πανιωνίου
Μόλις δύο «στροφές» για το φινάλε της κανονικής περιόδου του πρωταθλήματος της Super League 1, στην 24η αγωνιστική οριστικοποιήθηκαν οι τέσσερις από τις έξι ομάδες που θα πάρουν μέρος στα πλέι οφ: Πρόκειται για τους δύο βασικούς διεκδικητές του τίτλου, Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ, την 3η ΑΕΚ και τον 4ο Παναθηναϊκό. Οι δύο εναπομείνασες θέσεις διεκδικούνται από τουλάχιστον τέσσερις ομάδες.

Στο Φάληρο ο Ολυμπιακός νίκησε τον Πανιώνιο με το ευρύ 4-0 και παρέμεινε μόνος 1ος, ενώ πήρε και ψυχολογική τόνωση ενόψει των αναμετρήσεων με αντιπάλους την Αρσεναλ για το Europa League και τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα για το πρωτάθλημα. Οι «ερυθρόλευκοι» «καθάρισαν» χάρη σε ένα εκρηκτικό πρώτο ημίωρο, κατά το οποίο πέτυχαν και τα τέσσερα γκολ, με σκόρερ τους Χασάν (4'), Ελ Αραμπί (6', 24') και Φορτούνη (9').

Ο δε ΠΑΟΚ έκαμψε την αντίσταση της ΑΕΛ στη Λάρισα (1-2) και παρέμεινε στο κυνήγι του Ολυμπιακού. Τα γκολ για τον «Δικέφαλο του Βορρά» σημείωσαν οι Λημνιός (14') και Ντάγκλας Αουγκούστο (47'), ενώ για την ΑΕΛ - που διαμαρτύρεται για τη διαιτησία - μείωσε ο Ηλιάδης στο 67'.

Στη Θεσσαλονίκη η ΑΕΚ, χάρη σε γκολ του Αλμπάνη στο ξεκίνημα (5') και με άριστη αμυντική λειτουργία, νίκησε 1-0 τον Αρη και εξασφάλισε και μαθηματικά την 3η θέση στην κανονική περίοδο. Οι γηπεδούχοι πίεσαν επιθετικά αλλά τους έλειψε η ουσία στα τελειώματα, ενώ εξέφρασαν έντονα παράπονα για τις διαιτητικές αποφάσεις.

Στο ΟΑΚΑ, με πρωταγωνιστή τον νεαρό Βαγιανίδη, που άνοιξε το σκορ στο 23', ο Παναθηναϊκός νίκησε 3-1 τον Παναιτωλικό και εξασφάλισε επίσης την παρουσία του στα πλέι οφ, ως 4ος. Τα άλλα δύο γκολ των «πρασίνων» σημείωσαν ο Ζαχίντ στο 40' και ο Μακέντα στο 49', ενώ για τους Αγρινιώτες μείωσε ο Ντάουντα στο 90'.

Βήμα εξάδας έκανε ο ΟΦΗ με την εντός έδρας νίκη του με 1-0 επί του Ατρόμητου, ενώ βλέψεις για είσοδο στα πλέι οφ απέκτησε και ο Αστέρας Τρίπολης, νικώντας με το ίδιο σκορ τον Βόλο εκτός έδρας. Ισόπαλες χωρίς τέρματα έμειναν Ξάνθη και Λαμία, αποτέλεσμα που δεν βόλεψε καμία από τις δύο, καθώς έχασαν έδαφος στο κυνήγι της εξάδας.

Η βαθμολογία: Ολυμπιακός 60, ΠΑΟΚ 58, ΑΕΚ 47, Παναθηναϊκός 40, Αρης 33, ΟΦΗ 31, Αστέρας Τρίπολης 29, Ξάνθη 29, Ατρόμητος 26, Λαμία 26, ΑΕΛ 26, Βόλος 26, Παναιτωλικός 13, Πανιώνιος 10 (-6).

ΜΠΑΣΚΕΤ - ΚΥΠΕΛΛΟ
Κατέκτησε το τρόπαιο η ΑΕΚ

Κυπελλούχος Ελλάδας στέφθηκε η ΑΕΚ στο Ηράκλειο, επικρατώντας του Προμηθέα Πάτρας στον τελικό

Eurokinissi

Κυπελλούχος Ελλάδας στέφθηκε η ΑΕΚ στο Ηράκλειο, επικρατώντας του Προμηθέα Πάτρας στον τελικό
Στην κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας για πέμπτη φορά στην ιστορία της έφτασε η ΑΕΚ, που επικράτησε 61-57 του Προμηθέα Πάτρας στον τελικό της διοργάνωσης, στο κλειστό γήπεδο «Δύο Αοράκια» στο Ηράκλειο. Είναι το δεύτερο Κύπελλο για την «Ενωση» μέσα σε τρία χρόνια, μετά απ' αυτό του 2018 με αντίπαλο τον Ολυμπιακό, και το τέταρτο τρόπαιό της την τελευταία διετία - έχει κατακτήσει επίσης το FIBA Champions League και το Διηπειρωτικό της FIBA.

Σε έναν τελικό όπου κυριάρχησαν εκατέρωθεν οι κινήσεις τακτικής, η δύναμη, η προσοχή στην άμυνα αλλά και η αστοχία στις βολές, η ΑΕΚ βρήκε τις λύσεις στα κρίσιμα σημεία, με κορυφαίους τους Ζήση, Ρέι, Ματσιούλις και Τσάλμερς. Η «Ενωση» διατηρούσε ελαφρό προβάδισμα στο σκορ κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα (29-26 ημίχρονο, 43-38 στο 30', 51-43 στο 35'), στα τελευταία λεπτά όμως ο Προμηθέας με μπροστάρη τον Κασελάκη ισοφάρισε σε 51-51 και «έβαλε φωτιά» στον τελικό. Τελικά η πλάστιγγα έγειρε υπέρ της ΑΕΚ χάρη σε ένα καθοριστικό τρίποντο του Ρέι και τις καλές της άμυνες, με τους Πατρινούς πάντως να διαμαρτύρονται έντονα για τις διαιτητικές αποφάσεις στα τελευταία λεπτά.

ΑΕΚ: Ρέι 16, Τσάλμερς 3, Τολιόπουλος 3, Ματσιούλις 9, Γιάνκοβιτς 4, Χρυσικόπουλος 2, Ζήσης 11, Ρογκαβόπουλος, Γιαννόπουλος 6, Σλότερ 5, Γκραντ 2.

Προμηθέας Πάτρας: Χολ 9, Λίποβι 7, Αγραβάνης 2, Μαυροκεφαλίδης 11, Κασελάκης 15, Μάτζαρης 3, Κατσίβελης, Φίλερ 2, Τζόουνς.

SUPER LEAGUE 2
ΠΑΣ... τρένο για άνοδο

Ολοταχώς για την επιστροφή του στη μεγάλη κατηγορία βαδίζει ο ΠΑΣ Γιάννινα. Οι Γιαννιώτες μετέτρεψαν σε «περίπατο» το ντέρμπι κορυφής της Super League 2 για τη 17η αγωνιστική με αντίπαλο τον Απόλλωνα Σμύρνης, τον οποίο νίκησαν 5-1 και διατήρησαν σημαντική διαφορά στην 1η θέση από την «Ελαφρά Ταξιαρχία». Στην 3η θέση εδραιώθηκαν τα Χανιά, μετά την εξίσου ευρεία νίκη τους (5-1) επί του Καραϊσκάκη Αρτας στο ντέρμπι της τετράδας, ενώ ισοβαθμεί τους ο Λεβαδειακός, που με ανατροπή νίκησε 2-1 την Παναχαϊκή. Στα αξιοσημείωτα της αγωνιστικής η πρώτη νίκη της Κέρκυρας στο πρωτάθλημα, καθώς επικράτησε 1-0 του Απόλλωνα Πόντου στο ντέρμπι ουραγών. Στην πρώτη εξάδα διατηρήθηκε ο Εργοτέλης μετά τη νίκη του επί του Απόλλωνα Λάρισας με 1-0, ενώ η Δόξα Δράμας νίκησε με το ίδιο σκορ τον Πλατανιά.

Η βαθμολογία: ΠΑΣ Γιάννινα 40, Απόλλων Σμύρνης 33, Χανιά 31, Λεβαδειακός 31, Καραϊσκάκης Αρτας 28, Εργοτέλης 28, Απόλλων Λάρισας 27, Δόξα Δράμας 23, Παναχαϊκή 22, Πλατανιάς 20, Κέρκυρα 0 (-6), Απόλλων Πόντου -3 (-6).

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Αναβλήθηκε η εκδίκαση για ΠΑΟΚ και Ξάνθη

Το Πρωτοβάθμιο Μονομελές Πειθαρχικό όργανο της Super League αποφάσισε την αναβολή της δίκης για την υπόθεση πολυ-ιδιοκτησίας ΠΑΟΚ και Ξάνθης για τη Δευτέρα 24 Φλεβάρη (12.00). Οσον αφορά το θέμα της μετοχικής σύνθεσης της ΠΑΕ Ξάνθη, το αρμόδιο όργανο αποφάσισε η εκδίκαση να γίνει την ερχόμενη Παρασκευή 21 Φλεβάρη (12.00), καθώς κρίθηκε ότι αποτελεί ξεχωριστή υπόθεση και μπορεί να εκδικαστεί σε άλλη ημερομηνία. Την αναβολή της προγραμματισμένης για χτες εκδίκασης των δύο υποθέσεων ζήτησαν ΠΑΟΚ και Ξάνθη, καθώς έχουν προσφύγει στο Διοικητικό Εφετείο για ακύρωση του πορίσματος της ΕΕΑ, που εισηγήθηκε τον υποβιβασμό των δύο ομάδων.

Καταγγελία Ολυμπιακού εναντίον ΠΑΟΚ και Ξάνθης

Αντίθετοι με την αναβολή της εκδίκασης των υποθέσεων ήταν οι άνθρωποι της ΠΑΕ Ολυμπιακός, η οποία έχει κάνει τη σχετική καταγγελία για το ζήτημα της πολυ-ιδιοκτησίας των δύο ΠΑΕ. Οι νομικοί εκπρόσωποι της ΠΑΕ Ολυμπιακός αποκάλυψαν την πρόθεση των «ερυθρολεύκων» να καταγγείλουν ΠΑΟΚ και Ξάνθη προς το ΔΣ της Super League για το γεγονός πως προσέφυγαν στα πολιτικά δικαστήρια κατά του κύρους της ΕΕΑ. Σημειωτέον, βάσει του άρθρου 35 του ΚΑΠ απαγορεύεται η προσφυγή των ΠΑΕ σε πολιτικά δικαστήρια, ενώ προβλέπεται αποβολή από το πρωτάθλημα μέχρι την απόσυρση των εν λόγω προσφυγών.

CHAMPIONS LEAGUE
Επιστροφή στη δράση

Στον απόηχο της πρόσφατης απόφασης της UEFA για διετή αποκλεισμό της Μάντσεστερ Σίτι από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, λόγω οικονομικών παρατυπιών, το Champions League μετά από σχεδόν δίμηνη διακοπή επιστρέφει στη δράση, με τους πρώτους αγώνες της φάσης των «16».

Την αυλαία ανοίγουν απόψε οι σημαντικές αναμετρήσεις σε Μαδρίτη και Ντόρτμουντ. Στην ισπανική πρωτεύουσα η Ατλέτικο υποδέχεται την κάτοχο του τίτλου - και οσονούπω πρωταθλήτρια Αγγλίας - Λίβερπουλ (22.00 - Cosmote Sport 1), η οποία λογίζεται ως το φαβορί του ζευγαριού. Στη Βεστφαλία η Ντόρτμουντ φιλοξενεί την Παρί Σεν Ζερμέν (22.00 - Cosmote Sport 2), σε ένα από τα θεωρητικά πιο αμφίρροπα ζευγάρια των «16».

  • Αύριο Τετάρτη διεξάγονται οι αγώνες Τότεναμ - Λειψία (22.00 - Cosmote Sport 1) και Αταλάντα - Βαλένθια (22.00 - Cosmote Sport 2).
ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ 2021
Σε ρυθμούς προκριματικών η Εθνική

Την προετοιμασία της ενόψει της πρεμιέρας των προκριματικών του Ευρωμπάσκετ 2021 ξεκίνησε χτες η Εθνική ομάδα ανδρών. Η Ελλάδα συμμετέχει στον 8ο προκριματικό όμιλο και στο πλαίσιο του πρώτου «παραθύρου» των προκριματικών αρχίζει τις υποχρεώσεις της την Παρασκευή 21 Φλεβάρη με αντίπαλο τη Βουλγαρία στην Πάτρα, ενώ ακολουθεί τη Δευτέρα 24 Φλεβάρη ο αγώνας με τη Βοσνία εκτός έδρας. Οπως είχε γίνει και στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, η Εθνική θα παραταχθεί χωρίς τους παίκτες των ομάδων της Ευρωλίγκας - η οποία δεν διέκοψε την αγωνιστική της δράση για τα διεθνή παιχνίδια - και του NBA.

Ετσι, ο ομοσπονδιακός τεχνικός Θανάσης Σκουρτόπουλος θα στηριχθεί σε νέους παίκτες, με κάποιους να πραγματοποιούν το ντεμπούτο τους στην Εθνική (Αγραβάνης, Σκορδίλης, Κασελάκης). Μιλώντας στην πρώτη συγκέντρωση της Εθνικής, έθεσε ως στόχο, πέρα από την πρόκριση στην τελική φάση του Ευρωμπάσκετ, την ανανέωση της Εθνικής ομάδας. Οπως επισήμανε, επιδίωξη είναι η δημιουργία ουσιαστικά μιας δεύτερης Εθνικής ομάδας, ικανής να τροφοδοτεί με παίκτες τη βασική Εθνική. Σχετικά με τις δύο πρώτες υποχρεώσεις, ο Θ. Σκουρτόπουλος έκανε λόγο για δύσκολα παιχνίδια, που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής, εστιάζοντας στην εκτός έδρας αναμέτρηση με τη Βοσνία. Στόχος της Εθνικής, τόνισε, είναι το καλό ξεκίνημα.

ΧΑΝΤΜΠΟΛ - CHALLENGE CUP
Κιτρινόμαυρο ... πέταγμα στους «8»

Σημαντική επιτυχία σημείωσε η ΑΕΚ στο χάντμπολ, παίρνοντας την πρόκριση στα προημιτελικά του Challenge Cup ανδρών χάρη στην πολύτιμη ισοπαλία 27-27 που απέσπασε στη Νορβηγία από την Ντάρμπεν, στον επαναληπτικό αγώνα μεταξύ των δύο ομάδων για τη φάση των «16». Οι «κιτρινόμαυροι» έμειναν όρθιοι απέναντι στην ισχυρή νορβηγική ομάδα, εκ των φαβορί της διοργάνωσης, και σε συνδυασμό με τη νίκη τους με 33-31 στον πρώτο αγώνα, στην Αθήνα, πανηγύρισαν την πρόκριση.

Παρά την ισχνή υπέρ τους διαφορά με την οποία ταξίδεψαν στη Νορβηγία και συνολικά τη δυσκολία της αποστολής, οι παίκτες της ΑΕΚ πραγματοποίησαν σπουδαία εμφάνιση, με βασικό όπλο την άριστη αμυντική λειτουργία. Παρότι μάλιστα 5' από τη λήξη η ελληνική ομάδα βρέθηκε να χάνει με σκορ που την άφηνε εκτός συνέχειας (25-22), με αντεπίθεση διαρκείας και ένα επιμέρους 5-2 έφτασε στη μεγάλη επιτυχία.

Ντράμεν: Χόργκεν 10, Λάρχομ 4, Χάνσεν 4, Ράασταντ 3, Χίγκερουντ 2, Ολαφσον 2, Θόρσμπι 2.

ΑΕΚ: Αραμπατζής 7, Γιάκομπσεν 4, Δομπρής 4, Μυλωνάς 3, Χιμένεθ 3, Κεδέρης 1, Φλορίδο 1, Παπαδιονυσίου 1, Χογκάς 1, Ζαμπούνης 1, Νικολαΐδης 1.

ΣΤΙΒΟΣ
Στους... αιθέρες ο Ντουπλάντις

Την εξαιρετική φόρμα στην οποία βρίσκεται επιβεβαίωσε ο Αμερικανοσουηδός άλτης του επί κοντώ, Αρμάντ Ντουπλάντις, που για δεύτερη φορά σε διάστημα μιας βδομάδας κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ στον κλειστό στίβο. Συμμετέχοντας στο διεθνές μίτινγκ της Γλασκόβης, ο 20χρονος αθλητής πέρασε με επιτυχία τα 6,18 μέτρα, νέο παγκόσμιο ρεκόρ, μετά από εκείνο που σημείωσε μόλις λίγες μέρες πριν στην Πολωνία, με άλμα στα 6,17 μ. Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε ο Γάλλος Λαβινελί με 6,16 μ. από το Φλεβάρη του 2014.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ