ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Φλεβάρη 2020 - Κυριακή 16 Φλεβάρη 2020
Σελ. /40
Προικιά

Μετά τον Αμερικανό πρέσβη, που το προηγούμενο Σαββατοκύριακο παρουσίασε τα περιφερειακά λιμάνια της χώρας, κυρίως αυτά της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας και του Βόλου, ως «στρατηγικό περιουσιακό στοιχείο» για τα σχέδια των ΗΠΑ στην περιοχή, τη σκυτάλη πήρε ο πρωθυπουργός, λέγοντας σε εκδήλωση αεροπορικής εταιρείας ότι «θα προικοδοτήσουμε τη χώρα με υποδομές και δίκτυα αιχμής, που θα διευκολύνουν παρόμοια εγχειρήματα». Δεσμεύτηκε δηλαδή ότι θα απλώσει τα «προικιά» των υποδομών στρατηγικής σημασίας στα πόδια των επιχειρηματικών ομίλων, προκειμένου να «απογειώσουν» την κερδοφορία τους. Κάπως έτσι βλέπουν το κεφάλαιο και όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις τις υποδομές, που σχεδιάζονται και υλοποιούνται με γνώμονα τις «ανάγκες» της καπιταλιστικής κερδοφορίας και όχι του λαού. Και όπως συμβαίνει συχνά με τις «κληρονομιές» και τα «προικιά», οι «ενδοοικογενειακοί» πόλεμοι για τον έλεγχό τους είναι στην ημερήσια διάταξη, με τα «σπασμένα» να καταλήγουν πάντα στο λαό. Οι υποδομές του τόπου, που τις έχουν φτιάξει με το αίμα τους οι εργαζόμενοι και τις έχει χρυσοπληρώσει ο λαός, δεν αποτελούν ούτε «περιουσιακό στοιχείο» των ΑμερικανοΝΑΤΟικών ούτε «προίκα» των καπιταλιστών. Ο λαός έχει τη δύναμη να βάλει τις υποδομές αυτές στην υπηρεσία των δικών του αναγκών, παίρνοντας στα χέρια του την εξουσία και μετατρέποντας τα μέσα παραγωγής, λιμάνια, αεροδρόμια και όλες τις υποδομές σε κοινωνική ιδιοκτησία.

Επιστρέφονται

Καρότο και μαστίγιο επιστρατεύουν η κυβέρνηση και όλος ο προπαγανδιστικός της μηχανισμός, απέναντι στις λαϊκές αντιδράσεις που προκαλεί η πολιτική της για το Μεταναστευτικό - Προσφυγικό, συνεχίζοντας με ακόμα μεγαλύτερη πυγμή στον ίδιο δρόμο που βάδισε προηγουμένως και ο ΣΥΡΙΖΑ. Από τη μία, κουνάει το «τυράκι» των υποτιθέμενων «ανταλλαγμάτων» για τους νησιώτες και, από την άλλη, ξαμολάει λυτούς και δεμένους με εκβιασμούς και αθλιότητες του τύπου «αν οι νησιώτες δεν δεχτούν τα κλειστά κέντρα και τα υπόλοιπα μέτρα, θα πρέπει η κυβέρνηση να ανεβάσει τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά» και άλλα παρόμοια. Αξιοποιεί βέβαια και εδώ και τη στάση των τοπικών αρχών, που στη μεγάλη πλειοψηφία τους αποδέχονται τη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας και παζαρεύουν ορισμένα «ανταλλάγματα» και μικροδιορθώσεις. Οπως όμως δείχνουν οι κινητοποιήσεις του τελευταίου διαστήματος, με καθοριστική συμβολή του πλαισίου που προβάλλουν σωματεία και φορείς, τα «αργύρια» επιστρέφονται. Το ίδιο και το άθλιο ψευτοδίλημμα «Μόριες ή κλειστά κέντρα», με το οποίο προσπαθούν να φέρουν σε αντιπαράθεση κατοίκους διαφορετικών περιοχών της Λέσβου και να επιβάλουν το ξέπλυμα και τη διαιώνιση της πολιτικής του εγκλωβισμού και της εξαθλίωσης, είτε με κλειστές είτε με ανοιχτές υποδομές.

Κεντάνε...

Με ...αστρική ταχύτητα κλιμακώνονται από μέρα σε μέρα η κινητικότητα και η επιχειρηματολογία που συνοδεύει τις διεργασίες για επικίνδυνες διευθετήσεις στην Ανατ. Μεσόγειο και το Αιγαίο, κάτω από τις «φτερούγες» των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Θυμίζουμε ότι πριν από τρεις βδομάδες, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Ντ. Τραμπ σύστηνε στην Ελλάδα να χειρίζεται «τις σχέσεις της με την Τουρκία με τρόπο που δεν θα πλήξει τη σημαντική συμμαχία μας, το ΝΑΤΟ». Από την άλλη, σε κάθε παρέμβασή του ο Αμερικανός πρέσβης τονίζει τα «κυριαρχικά δικαιώματα μεγάλων νησιών, όπως η Κρήτη», «γκριζάροντας» τις βραχονησίδες και το Καστελόριζο. Την Πέμπτη ήρθε η σειρά του (αρμόδιου για θέματα Ενέργειας) βοηθού ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, για να ...χοντρύνει τις συστάσεις, καλώντας Ελλάδα και Τουρκία να «επωφεληθούν από τη μεγάλη ενεργειακή πίτα», προειδοποιώντας ότι χωρίς «συνεργασία» «οι πόροι θα μείνουν αναξιοποίητοι» για τα μονοπώλια.

... ψιλοβελονιά

Το «βελονάκι» συνεχίζεται με τους Ελληνες αξιωματούχους, που «τρέχουν» τη σχετική ατζέντα με τα ΜΟΕ και με ορίζοντα τη Χάγη. Και κάπου εκεί, τη σκυτάλη αναλαμβάνουν οι «λαγοί», όπως ο Θ. Ντόκος (αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας), που παίρνει σαν δεδομένη τη «διευθέτηση» στη Χάγη και αρχίζει να μοιράζει ποσοστά συνεκμετάλλευσης με την Τουρκία! Η ψιλοβελονιά λοιπόν προχωράει μεθοδικά, ράβοντας το κοστούμι των νέων κινδύνων για τα κυριαρχικά δικαιώματα, προσθέτοντας νέα επεισόδια στις διαπραγματεύσεις με το πιστόλι στον κρόταφο των λαών. Ταυτόχρονα, όμως, προσθέτει και επιπλέον λόγους, για να εντείνονται η λαϊκή επαγρύπνηση, η αντιπαράθεση με αυτά τα σχέδια, που περιέχουν πάντα το σπέρμα της κλιμάκωσης των ανταγωνισμών.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 15 Φλεβάρη

1564 Γεννιέται ο Γαλιλαίος Γαλιλέι, Ιταλός αστρονόμος και φυσικός, που υποστήριξε την ηλιοκεντρική θεωρία, την οποία εξαναγκάστηκε από την Ιερά Εξέταση να απαρνηθεί.

1928 Συνέρχεται η 3η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ (15-18/2/1928), η οποία κάνει γνωστό ότι στις συζητήσεις που έγιναν μέσα στο Κόμμα το 95% των μελών καταδίκασαν τις θέσεις της λεγόμενης «Ενωμένης Αντιπολίτευσης» και το δημοσιογραφικό της όργανο «Σπάρτακος» (λικβινταριστές - τροτσκιστές). Επίσης καθαιρεί από την ΚΕ τους Μάξιμο, Σκλάβο, Χαΐνογλου, Νικολινάκο και Χατζησταύρου και αποφασίζει τη σύγκληση του 4ου Συνεδρίου του Κόμματος.

1933 Η αστυνομία, εντείνοντας την τρομοκρατία κατά των προεκλογικών συγκεντρώσεων του Ενιαίου Μετώπου Εργατών Αγροτών (ΚΚΕ), πολιορκεί συγκέντρωση εργατών στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, σκοτώνει 7 και τραυματίζει δεκάδες.

1933 Η εργατική τάξη της Ρουμανίας γράφει μια από τις πιο ηρωικές σελίδες της Ιστορίας της, με την απεργία 7.000 εργατών στο εργοστασιακό συγκρότημα «Γκρίβιτσα» στο Βουκουρέστι, το οποίο κατέλαβαν. Στο πλευρό τους βρέθηκαν άλλοι 12.000 εργάτες των γύρω εργοστασίων. Ο στρατός που στάλθηκε για να τους αντιμετωπίσει αρνείται να ανοίξει πυρ. Τελικά 400 εργάτες σκοτώνονται από επίλεκτα τμήματα στρατού και χωροφυλακής. Ηταν η πρώτη μεγάλη εκδήλωση της εργατικής τάξης πανευρωπαϊκά μετά την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία.

1952 Αρχίζει η δεύτερη δίκη του Νίκου Μπελογιάννη και ακόμα 28 κομμουνιστών, με την κατηγορία της «διενέργειας κατασκοπείας κατά των συμφερόντων του κράτους» (πρόκειται για τον μεταξικό νόμο 375/1936).

1999 Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φαίνεται να έχει παραδώσει στην Τουρκία τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Το ίδιο βράδυ η κυβέρνηση διατάσσει επιχείρηση - «σκούπα» της Αστυνομίας κατά των Κούρδων που ήταν εγκατεστημένοι στην πλατεία Κουμουνδούρου, τους οποίους συγκεντρώνει και μεταφέρει σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

2003 Διαδηλώσεις σε πάνω από 600 πόλεις παγκοσμίως ενάντια στην επίθεση στο Ιράκ των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. Η συμμετοχή υπολογίζεται σε παραπάνω από 8,5 εκατομμύρια.

Κυριακή 16 Φλεβάρη

1568 Ολόκληρος ο πληθυσμός της Ολλανδίας - 3.000.000 άνθρωποι - καταδικάζεται σε θάνατο από τον Πάπα, επειδή ασπάστηκαν τον προτεσταντισμό.

1907 Γεννιέται ο πεζογράφος, θεατρικός συγγραφέας και δοκιμιογράφος Αγγελος Τερζάκης.

1936 Στην Ισπανία, το Λαϊκό Μέτωπο πετυχαίνει αποφασιστική εκλογική νίκη. Από τις 473 έδρες λαμβάνει 268 και σχηματίζει κυβέρνηση. Οι φασίστες αρχίζουν πυρετώδεις προετοιμασίες για το πραξικόπημα.

1937 Το ενετικό φρούριο της Ακροναυπλίας μετατρέπεται από τη δικτατορία Μεταξά σε φυλακή, με σκοπό να συγκεντρώσει εκεί τα στελέχη του ΚΚΕ.

1942 Κυκλοφορεί πλατιά η Ιδρυτική Διακήρυξη του ΕΛΑΣ.

1949 Εκτελείται στη Θεσσαλονίκη ο Κώστας Φαρμάκης, μέλος της ΚΕΕ της ΚΕ του ΚΚΕ.

1955 Με έγγραφό της προς την κυβέρνηση, η Ιερά Σύνοδος καταδικάζει τα βιβλία του Νίκου Καζαντζάκη.

1959 Ο Φιντέλ Κάστρο ορκίζεται πρωθυπουργός της Κούβας.

1964 Στις βουλευτικές εκλογές, η Ενωση Κέντρου λαμβάνει το 52,72% των ψήφων έναντι 35,26% του συνασπισμού ΕΡΕ - Προοδευτικών και 11,8% της ΕΔΑ. Το αποτέλεσμα αυτό οφειλόταν σε έναν βαθμό και στον λεγόμενο «εκλογικό ελιγμό» της ΕΔΑ, δηλαδή στην αποχή της από 24 εκλογικές περιφέρειες, προκειμένου να υπερψηφιστούν σε αυτές οι υποψήφιοι του Κέντρου.

1968 Πραξικοπηματική κατάληψη του ραδιοφωνικού σταθμού «Η Φωνή της Αλήθειας» από την αναθεωρητική ομάδα των Παρτσαλίδη, Ζωγράφου και Δημητρίου για τη μετάδοση μηνύματός τους, λίγες μέρες μετά τη 12η Πλατιά Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ