Αποκαλυπτική καταγγελία του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Αττικόν», το οποίο έχει οριστεί ως «νοσοκομείο αναφοράς»
Από άσκηση προσομοίωσης της αντιμετώπισης κρούσματος κορονοϊού σε νοσοκομείο της Αττικής |
«Με επικοινωνιακή πολιτική και κανάλια δεν διορθώνεται το διαχρονικό έγκλημα όλων των κυβερνήσεων στο νοσοκομείο "Αττικόν".
Ο κορονοϊός 2019-nCoV ξεκίνησε από τις υπαίθριες αγορές της Γουχάν και αφού πέρασε από τα κεντρικά δελτία ειδήσεων και τα τηλεοπτικά πρωινάδικα κατέληξε στα αμφιθέατρα του "Αττικού" νοσοκομείου.
Δεν θα ασχοληθούμε σε αυτό το κείμενο με τα χαρακτηριστικά του ιού, με τη μεταδοτικότητά του και τη θνητότητα με την οποία σχετίζεται, στοιχεία άλλωστε που ακόμα βρίσκονται υπό επεξεργασία. Εχουμε εμπιστοσύνη στους εξειδικευμένους επιστήμονες που ασχολούνται με αυτά.
Αυτό με το οποίο θα ασχοληθούμε είναι το σχέδιο αντιμετώπισης της εξάπλωσης του ιού, στο οποίο το "Αττικόν" έχει κεντρικό ρόλο.
Γιατί καλές είναι οι ασκήσεις προσομοίωσης με τα ΜΜΕ και τις μαγικές εικόνες που δείχνουν, αλλά δυστυχώς η πραγματική ζωή για τους εργαζόμενους, τους ασθενείς και τους υγειονομικούς είναι πολύ διαφορετική.
Εξηγούμαστε: Το σχέδιο αντιμετώπισης του ιού περιλαμβάνει τη μόνωση των ασθενών στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων, αφότου επιβεβαιωθεί το κρούσμα, έχοντας λάβει στο μεταξύ όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης για τη μετάδοση του ιού. Κανείς δεν διαφωνεί ότι στην προσπάθεια ελέγχου της μετάδοσης αυτή πρέπει να είναι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί.
Το ερώτημα είναι το εξής: Μπορούν αυτά τα μέτρα να εφαρμοστούν στο "Αττικόν" νοσοκομείο (αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο), με τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, τις ελλείψεις υλικών και υποδομών, τις υπερεντατικοποιημένες συνθήκες εργασίας;
Ξεκινώντας, ας υποθέσουμε ότι έρχεται στα επείγοντα σε μέρα γενικής εφημερίας ένα ύποπτο κρούσμα για κορονοϊό. Πρέπει για αρχή ένας από τους ειδικευόμενους παθολόγους, ένας νοσηλευτής, καθώς και ο επιμελητής παθολόγος των Επειγόντων να "ντυθούν" για να εξετάσουν τον ασθενή σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, ο οποίος δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή.
Την ίδια ώρα, στα επείγοντα του Παθολογικού (μόνο) έχουμε πάνω από 300 προσελεύσεις ανά εφημερία, με τρεις έως τέσσερις ειδικευόμενους παθολογίας, έναν ειδικευμένο και τρεις με τέσσερις νοσηλευτές. Αρα, αν θέλουμε να πάρουμε σωστά μέτρα προφύλαξης και να γίνει σωστή εκτίμηση και εξέταση του ασθενούς, τα επείγοντα του Παθολογικού θα μπλοκαριστούν από την έλλειψη του προσωπικού τουλάχιστον για μισή έως μία ώρα.
Στη συνέχεια, το δείγμα θα σταλεί στο "Παστέρ" και θα περιμένουμε την απάντηση. Ο ασθενής άρα θα παραμείνει στο χώρο των Επειγόντων, επιπλέον, τουλάχιστον 2 με 3 ώρες. Επομένως, ένας νοσηλευτής θα είναι επιφορτισμένος με το να μπαινοβγαίνει για να ελέγχει την κατάσταση του ασθενούς ή θα είναι μόνιμα μαζί του.
Αρα, με βάση αυτούς τους πρόχειρους υπολογισμούς αρκεί ένας ασθενής ώστε να μπλοκαριστούν για αρκετή ώρα τα Επείγοντα του "κέντρου αναφοράς" Αττικού.
Σε μέρα που δεν έχει γενική εφημερία το νοσοκομείο, η κατάσταση θα είναι ακόμα πιο δύσκολη (αναφέρεται ότι θα πηγαίνουν οι ασθενείς σε εφημερεύον νοσοκομείο, αλλά έχει ήδη αναδειχτεί στα ΜΜΕ ότι το "Αττικόν" είναι κέντρο αναφοράς και υπάρχει ισχυρή πιθανότητα να έρχονται εδώ οι παθόντες).
Πώς θα το διαχειριστούμε τότε; Ο νοσηλευτής των Επειγόντων, για όσες βάρδιες είναι, θα καλεί τους εφημερεύοντες παθολόγους που θα κατεβαίνουν στα Επείγοντα, αφήνοντας κλινικές με 100 και πλέον νοσηλευόμενους (αρκετοί σε ράντζα), για να κάνουν αυτήν τη διαδικασία; Αν σε μέρα γενικής εφημερίας μπλοκάρονται τα Επείγοντα, τότε εκτός ημέρας γενικής εφημερίας θα μπλοκάρεται όλος ο παθολογικός τομέας του νοσοκομείου.
Εστω ότι διαπιστώνεται κάποιο ή κάποια θετικά κρούσματα που νοσούν σοβαρά (κυρίως με την εκδήλωση πνευμονίας ή/και αναπνευστικής ανεπάρκειας) και απαιτείται η εισαγωγή τους σε ΜΕΘ. Η μονάδα του νοσοκομείου μας έχει 8 κλίνες κλειστές (λόγω έλλειψης προσωπικού και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού) και δεν καλύπτει τις "τακτικές" ανάγκες του νοσοκομείου, με αποτέλεσμα να παραμένουν αρκετοί ασθενείς διασωληνωμένοι στους ορόφους. Σε ποια ΜΕΘ θα νοσηλευτούν;
Δεν μας νοιάζει η βιτρίνα. Μας νοιάζει η σωστά παρεχόμενη δημόσια και δωρεάν Υγεία. Αυτή που αξίζει να έχει ο λαός μας. Αυτήν τη στιγμή ΔΕΝ υπάρχει σχέδιο για τον κορονοϊό στο "Αττικόν", που να είναι εφαρμόσιμο σε πιθανή μαζική έξαρση της νόσου. Κάθε σοβαρό σχέδιο περιλαμβάνει το προσωπικό που μπορεί να το εφαρμόσει, τα αντίστοιχα μέτρα προστασίας και τις κατάλληλες υλικοτεχνικές υποδομές.
Κάθε σοβαρό σχέδιο για την αντιμετώπιση μιας κρίσης της δημόσιας υγείας περνάει μέσα από προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, δημιουργίας υποδομών και εξοπλισμού του νοσοκομείου με τα απαραίτητα υλικά, αλλιώς είναι μόνο επικοινωνιακή πολιτική και εκμετάλλευση των εργαζομένων εις βάρος της υγείας των ασθενών.
Αυτήν τη στιγμή, το "Αττικόν" θα υποδεχτεί τέτοια περιστατικά στην πλάτη των εργαζομένων, των νοσηλευτών, των ειδικευόμενων και των επιμελητών, ενώ κάποιοι θα κάνουν δημόσιες σχέσεις, καμαρώνοντας για το κέντρο αναφοράς για τον κορονοϊό. Το σωματείο μας θα συνεχίσει να παλεύει για να έχει ο λαός μας υψηλού επιπέδου αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία!».
ΠΕΚΙΝΟ - ΓΕΝΕΥΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Στη «ζυγαριά» κόστους - οφέλους μπαίνει και η αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού 2019-nCoV, που έχει εκδηλωθεί στην Κίνα αλλά ανησυχεί όλο τον πλανήτη, ενώ οι εξελίξεις αναδεικνύουν τους κινδύνους που γεννά η απαξίωση των δημόσιων συστημάτων Υγείας, ως αποτέλεσμα της πολιτικής μετατροπής της Υγείας σε εμπόρευμα.
Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιεσούς, ζήτησε να συγκεντρωθούν 613 εκατομμύρια ευρώ (675 εκατ. δολάρια) για να χρηματοδοτηθεί ένα σχέδιο καταπολέμησης για το επόμενο τρίμηνο και συμπλήρωσε τα εξής: «Είναι πολλά χρήματα τα 675 εκατομμύρια δολάρια, όμως είναι πολύ λιγότερα από τον λογαριασμό που θα κληθούμε να πληρώσουμε αν δεν επενδύσουμε στις προετοιμασίες από τώρα». Κατά τ' άλλα, ανέφερε ότι ο Οργανισμός θα στείλει σε 24 χώρες προστατευτικό υλικό, όπως χειρουργικές μάσκες, γάντια, τεστ ανίχνευσης του ιού κ.τ.λ., για να εκφράσει μετά ανησυχία για τις συνέπειες μιας πολιτικής που ασκούν συνειδητά όσοι υπηρετούν τις ανάγκες των μονοπωλίων. Παρατήρησε έτσι ότι «υπάρχουν χώρες που δεν έχουν τα συστήματα που επιτρέπουν (καν) τον εντοπισμό ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον ιό, ακόμα κι αν αυτός έχει εκδηλωθεί...».
Ο επικεφαλής του ΠΟΥ ανακοίνωσε ακόμα ότι μια πολυεθνική ομάδα του Οργανισμού θα αναχωρήσει για την Κίνα «πολύ σύντομα», στο πλαίσιο των προσπαθειών να τεθούν προτεραιότητες στην έρευνα και την ανάπτυξη φαρμάκων, διαγνωστικών μέσων και εμβολίων για τον 2019-nCoV, ενώ 11 και 12 Φλεβάρη θα γίνει στη Γενεύη συνάντηση ειδικών.
Στο μεταξύ, όσον αφορά την πορεία της επιδημίας, η ενημέρωση του υπουργείου Υγείας της Κίνας κατέγραφε χτες τα εξής: Τα θύματα στην ηπειρωτική Κίνα είχαν φτάσει τα 563, με 73 νέες απώλειες (οι 70 στην επαρχία Χουμπέι που είναι και το επίκεντρο της επιδημίας και οι 3 άλλοι στις επαρχίες Χεϊλονγκτζιάνγκ και Γκουιτζού) το τελευταίο 24ωρο. Τα κρούσματα συνολικά ανέβηκαν σε 28.018, στα οποία περιλαμβάνονται 3.694 νέα (τα 2.987 στη Χουμπέι) επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Στη Χουμπέι, παρά την ανέγερση δύο ειδικευμένων νοσοκομείων αλλά και την προσαρμογή άλλων 11 κτιρίων (γηπέδων κ.τ.λ.) για να φιλοξενούνται ασθενείς, υπάρχουν ανάγκες για περισσότερες δομές.
Στο μεταξύ, οι αρχές της Ταϊβάν - που κανονικά αποτελεί τμήμα της κινεζικής επικράτειας - ανακοίνωσαν ότι απαγορεύεται στο εξής η είσοδος σε όλους τους Κινέζους που ζουν στην ηπειρωτική Κίνα. Την αναστολή των ταξιδιών στην Κίνα ανακοίνωσε χτες και η Σαουδική Αραβία, όπως αντίστοιχα έχουν κάνει και πολλές άλλες χώρες, αν και οι συστάσεις του ΠΟΥ - τουλάχιστον προς το παρόν - είναι ότι δεν χρειάζονται περιορισμοί στο εμπόριο ή τα ταξίδια.
Στο μεταξύ, σε 20 έφτασαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στο κρουαζιερόπλοιο «Diamond Princess», που χτες παρέμενε αγκυροβολημένο στα ανοιχτά της Γιοκοχάμα, στην Ιαπωνία. Το πλοίο βρίσκεται σε καραντίνα για 14 μέρες, ενώ μέχρι και χτες είχαν υποβληθεί σε σχετικές εξετάσεις οι 273 από τους συνολικά 3.700. Ακόμα, προχτές δεν δόθηκε άδεια ελλιμενισμού στην Ταϊβάν για το κρουαζιερόπλοιο «World Dream» (της εταιρείας «Dream Cruises»), αφού 30 μέλη του πληρώματός του εμφάνισαν συμπτώματα του ιού. Το πλοίο χτες αγκυροβόλησε στο Χονγκ Κονγκ, όπου όλοι οι (1.900) επιβαίνοντες θα ξεκινήσουν να υποβάλλονται σε εξετάσεις.
Από την κινεζική ηγεσία συζητιέται πάντως η ανάγκη λήψης μέτρων, οικονομικών και νομισματικών, για βιομηχανίες και επιχειρήσεις που η δραστηριότητά τους σχετίζεται με την αντιμετώπιση της επιδημίας.
Στο μεταξύ, το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας ανακοίνωσε ότι από τις 14 Φλεβάρη θα μειωθούν στο μισό (στο 5% από 10% και στο 2,5% από 5%) πρόσθετοι δασμοί που είχαν επιβληθεί συνολικά σε 1.717 αμερικανικά προϊόντα, ύστερα από την υπογραφή της «φάσης 1» της συμφωνίας ΗΠΑ - Κίνας που επέφερε έναν προσωρινό (και φυσικά εύθραυστο) συμβιβασμό για τις διμερείς εμπορικές σχέσεις. Την ίδια στιγμή, δημοσίευμα της κινεζικής εφημερίδας «Global Times» καταγράφει εκτιμήσεις Κινέζων αναλυτών ότι το Πεκίνο μπορεί να επικαλεστεί ειδική ρήτρα της συμφωνίας που υπογράφτηκε τον Δεκέμβρη, η οποία αναφέρεται σε συνέπειες από «κάποια φυσική καταστροφή ή άλλα απροσδόκητα γεγονότα» που θα καθυστερήσουν την εφαρμογή της.
Πάντως, σύμφωνα με το «Ρόιτερς», ο Αμερικανός υπουργός Γεωργίας Σόνι Περντιού είπε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να δείξουν κατανόηση αν ο νέος ιός πλήξει την ικανότητα της Κίνας να αυξήσει τις αγορές αμερικανικών αγροτικών προϊόντων.
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης «Fitch Ratings» εκτίμησε ότι η επιδημία είναι πιθανό να προκαλέσει επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας το τρίμηνο που «τρέχει». Διευκρίνισε πάντως ότι ακόμα είναι πολύ νωρίς για οριστικές προβλέψεις.