ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Φλεβάρη 2020
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΕΣΒΟΣ
Εκρηκτική η κατάσταση εξαιτίας του διπλού εγκλωβισμού που έχουν επιβάλει η ΕΕ και οι κυβερνήσεις

Απωθήσεις των ξεριζωμένων στο «μαντρί» της Μόριας

INTIME NEWS

Απωθήσεις των ξεριζωμένων στο «μαντρί» της Μόριας
Εκρηκτική παραμένει η κατάσταση στη Λέσβο εξαιτίας του μαζικού εγκλωβισμού 21.736 προσφύγων και μεταναστών στο νησί. Η κυβέρνηση της ΝΔ, με την πολιτική καταστολής σε βάρος των ξεριζωμένων αλλά και τον εμπαιγμό σε βάρος των κατοίκων, επιχειρεί να επιβάλει τη δημιουργία και νέων κλειστών δομών στα νησιά, ώστε να συνεχιστεί εκεί ο διπλός εγκλωβισμός, όπως προβλέπει η Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και υλοποιεί η σημερινή. Επιπλέον, πληθαίνουν οι καταγγελίες για εμπλοκή περίεργων κύκλων στα όσα συμβαίνουν, ανάμεσά τους και ορισμένων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που παίζουν επικίνδυνα παιχνίδια στην πλάτη κατοίκων και ξεριζωμένων.

Πιο συγκεκριμένα, στην πλατεία, χτες, μπροστά από το Δημοτικό Θέατρο της πόλης διαδήλωναν πάνω από 200 ξεριζωμένοι, κυρίως από το Αφγανιστάν. Είχαν περιοριστεί στο παρτέρι με αστυνομικό κλοιό από ισχυρές δυνάμεις, φωνάζοντας: «Lesvos people, we want sorry», δηλαδή «Κάτοικοι της Λέσβου, λυπηθείτε μας».

Ακόμα, ομάδες Αφγανών από το ΚΥΤ της Μόριας συνέχιζαν να προσέρχονται στο κέντρο της πόλης. Λίγο μετά τις 12.30 το μεσημέρι, όμως, δυνάμεις της Αστυνομίας και του Λιμενικού, αφού απομάκρυναν εργαζόμενους σε ΜΜΕ, διέλυσαν τη συγκέντρωση, οδηγώντας τη διαδήλωση από το παρτέρι του Δημοτικού Θεάτρου με κλοιό στο δρόμο, πιέζοντας και σπρώχνοντας τους συγκεντρωμένους, αναγκάζοντάς τους σε φυγή. Οι τελευταίοι, προσπαθώντας να αποφύγουν τις προσαγωγές, έτρεχαν μέσα στα σοκάκια, ενώ ασθενοφόρο παρέλαβε μία γυναίκα. Υπήρξαν ελαφρείς τραυματισμοί διαδηλωτών, κυρίως γυναικών και παιδιών που ποδοπατήθηκαν στη διάρκεια του πανικού που προκλήθηκε.

Σε κλοιό η Μόρια

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε κλοιό ήταν χτες το ΚΥΤ στη Μόρια, με τις αστυνομικές δυνάμεις να έχουν αυξηθεί περιμετρικά του χώρου και ειδικά στα σημεία από τα οποία μπορούν να μπουν ή να βγουν άνθρωποι.

Αξίζει να σημειωθεί ο ρόλος του περιφερειάρχη Βόρειου Αιγαίου, Κ. Μουτζούρη, ο οποίος με τη στάση του ρίχνει «λάδι στη φωτιά» και με όσα λέει κάνει πλάτες σε ρατσιστικές φασιστικές ομάδες. Τι άλλο μπορεί να εξυπηρετούν δηλώσεις του τύπου «θα συγκρουστούν ντόπιοι με ξένους» ή «...αν αρχίσουν και δρουν οι μεν και αντιδρούν οι δε, δεν ξέρουμε πού μπορούμε να φτάσουμε» ή «είναι μία χειροβομβίδα η οποία έχει απασφαλίσει και μπορεί να εκραγεί ανά πάσα στιγμή»; Ο περιφερειάρχης, βέβαια, παρέλειψε να πει ότι η χειροβομβίδα αυτή υπάρχει λόγω των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στις χώρες προέλευσης των κατατρεγμένων και την περόνη της την κρατούν η κυβέρνηση και η ΕΕ με την πολιτική καταστολής των ξεριζωμένων ανθρώπων.

Υπενθυμίζεται πως προχτές το βράδυ ομάδες ακροδεξιών προκαλούσαν ξεριζωμένους που περίμεναν δρομολόγιο λεωφορείου σε στάση στη Μυτιλήνη. Κάποια στιγμή κινήθηκαν απειλητικά εναντίον τους, αλλά οι αλλοδαποί πρόφτασαν και μπήκαν στο λεωφορείο και ο οδηγός του έκλεισε γρήγορα τις πόρτες του. Παράλληλα, στις προχτεσινές αστυνομικές επιχειρήσεις κατά της κινητοποίησης που έγινε από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες προσήχθησαν 40 άτομα (27 στην πόλη και 13 στο δρόμο έξω από τη Μυτιλήνη). Ανάμεσά τους ήταν και εθελοντές ΜΚΟ.

Ενταση καταστολής και εγκλωβισμού

Επιπλέον, σε χτεσινές δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, με αφορμή όσα συμβαίνουν στη Λέσβο, επανέλαβε τις κυβερνητικές θέσεις για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό που «επιβεβαιώνουν την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών ασύλου, επιστροφών όσων δεν δικαιούνται άσυλο και τη λειτουργία κλειστών και ελεγχόμενων κέντρων». Δηλαδή, καταστολή, κράτηση και απελάσεις. «Επιπλέον, οι ελληνικές αρχές ενισχύουν τα μέτρα φύλαξης και ερευνούν το ενδεχόμενο υποκίνησης τέτοιων αντιδράσεων. Μπορεί κάποιοι να δυσφορούν, αλλά ας το καταλάβουν: Η πολιτική άλλαξε (...) Προχωράμε στην εφαρμογή του νέου νόμου για το άσυλο και ξεκινήσαμε τις επιστροφές». Οσον αφορά τη συναίνεση περιφερειάρχη και δημάρχων των νησιών για το όλο ζήτημα ο Στ. Πέτσας είπε πως «όσον αφορά την ανησυχία των τοπικών κοινωνιών, είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τον περιφερειάρχη, αλλά και με τους δημάρχους όλων των νησιών του ΒΑ Αιγαίου. Τους είδαμε πρόσφατα στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως ξέρετε. Υπήρξε μια συναντίληψη σε αρκετά θέματα».

Επίσης, χτες το απόγευμα, κάποιοι κάτοικοι της Μόριας συγκεντρώθηκαν στο κοινοτικό κατάστημα και αποφάσισαν τη συγκρότηση ομάδων φύλαξης του χωριού. Τοποθετήθηκαν δε σε σημεία - περάσματα προκειμένου να αποτρέπουν την είσοδο προσφύγων και μεταναστών στο χωριό.

Εξάλλου, 55.609 είναι οι μετανάστες και πρόσφυγες που συνελήφθησαν από αστυνομικούς και λιμενικούς για παράτυπη είσοδο στη χώρα το β΄ εξάμηνο του 2019. Ο αριθμός αυτός προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου. Σύμφωνα με τον σχετικό πίνακα η πλειονότητα των συλληφθέντων είναι Αφγανοί και ακολουθούν οι Σύροι, οι Τούρκοι, οι Ιρακινοί, οι Σομαλοί, οι Παλαιστίνιοι, οι Κονγκολέζοι, οι Ιρανοί, οι Καμερουνέζοι. Το μεγαλύτερο βάρος κλήθηκε να διαχειριστεί η Λέσβος, στην οποία συνελήφθησαν 22.184 άνθρωποι και ακολουθούν η Σάμος, η Χίος και νησιά των Δωδεκανήσων. Οσον αφορά τις επιχειρήσεις επανεισδοχής στην Τουρκία, από τις 9/7/2019 έχουν επιστρέψει 141 υπήκοοι τρίτων χωρών και 28 Τούρκοι υπήκοοι.

Το πλωτό φράγμα θα πνίξει κόσμο

Σενάριο από το μέλλον;

«ΠΑΝ - ΠΑΝ - ΠΑΝ... Φορτηγό πλοίο Παναγιά η Θαλασσινή (x3) βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω εμπλοκής προπελών σε πλωτό φράγμα 2 μίλια από το ακρωτήρι Κόρακα...»!

Σήμα - αναφορά που μπορεί να πάρουν το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης, το πορτογαλικό πλωτό της FRONTEX, η κανονιοφόρος «Νικηφόρος» και όλα τα αλιευτικά που δίνουν τη μάχη της τσιπούρας στο βόρειο πέρασμα της Λέσβου, στο Στενό της Ασσου.

Μα, πλωτό φράγμα στα ανοιχτά των Στενών της Λέσβου; Είναι σαφές καταρχήν ότι εκτός όλων των άλλων σοβαρότερων εγκλημάτων των ιμπεριαλιστών, αυτή η κυβέρνηση εκθέτει κάθε ναυτικό και θαλασσινό σε κίνδυνο.

Ελληνική εγκληματική «ναυτική» πατέντα!

Δεν σχολιάζουμε το αν θα αποδώσει. Το αφήνουμε στον ΣΥΡΙΖΑ, που εγκαλεί την κυβέρνηση - διά στόματος Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή - γιατί αυτό το φράγμα κάνει μόνο για τσούχτρες τελικά! Επίσης το αφήνουμε στα φασιστοειδή, που θα προτιμούσαν να βυθίζουν οι λιμενικοί τις βάρκες με τους πρόσφυγες ή θα πρότειναν ακόμη και ηλεκτροφόρο φράγμα, όπως ζητούσαν για τον Εβρο.

Σε ποια άλλη χώρα του κόσμου οι αρχές τοποθετούν μόνιμα εμπόδια στην ανοιχτή θάλασσα; Σε μια χώρα που κατοικείται από έναν λαό φημισμένο για τη ναυτοσύνη του χιλιάδες χρόνια τώρα. Που έχει ένα από τα πιο εξελιγμένα φαρικά συστήματα διεθνώς. Οι θάλασσές του χαρακτηρίζονται από μεγάλη, αδιάλειπτη ιστορικά και διαρκώς αυξανόμενη ναυτική κίνηση. Με ναυτικά ατυχήματα που αν εξέλιπε το εφοπλιστικό κέρδος, θα ήταν μηδαμινά. Αλλά ας αφήσουμε την κατάφωρη προσβολή της ναυτοσύνης μας, για να δούμε το χρονικό και τους εγκληματικούς κινδύνους που δημιουργεί.

Το χρονικό

Τέλος Γενάρη του 2020 εκπρόσωποι της κυβέρνησης και ο αρμόδιος υπουργός ανακοινώνουν ότι «πρέπει να αποδείξουμε ως χώρα ότι δεν είμαστε ξέφραγο αμπέλι». «Να στείλουμε μήνυμα». Αποφασίζουν, μεταξύ άλλων, να φράξουν τη θάλασσα! Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας διοργανώνει διαγωνισμό - εξπρές. Ολοκληρώθηκε μέσα σε λίγα 24ωρα. Αφορά την αγορά πλωτού φράγματος μήκους 2,7 μέτρων. Θα τοποθετηθεί σε περιοχή βόρεια και ανατολικά της Λέσβου, ανοιχτά της Συκαμινιάς. Το πλωτό φράγμα θα δοκιμαστεί και αν αποδώσει, τότε θα αγοράσουμε ακόμη 10 χλμ. πλωτών φραγμάτων.

Σκοπός; Να αποτρέψει το πέρασμα των ξεριζωμένων στα βόρεια και ανατολικά παράλια της Λέσβου.

Το πλωτό φράγμα

Πρόκειται για πλωτή κατασκευή ύψους περίπου 1,10 μ., μοιρασμένη, ισόποσα σχεδόν, σε δύο τμήματα: Το βρεχάμενο και αυτό που θα εξέχει από την επιφάνεια της θάλασσας. Το τμήμα που θα είναι κάτω από την επιφάνεια θα αποτελείται από πυκνό δίχτυ με σύρμα και βαρίδια στην κάτω του πλευρά. Αυτό που θα εξέχει θα είναι ενισχυμένος μουσαμάς με «σημαδούρες», που θα το κρατούν στην επιφάνεια. Ολο αυτό θα αγκυρωθεί στις άκρες και ανά συγκεκριμένα μέτρα, ώστε να συγκρατείται όσο γίνεται πιο σταθερό στη γραμμή που θα επιλεγεί. Θα φέρει σημαντήρες για τη νύχτα και θα είναι πορτοκαλί ή κίτρινου χρώματος για την ημέρα. Θα ανακοινωθεί με NAVTEX και για τη διόρθωση χαρτών.

Σε τι θα διαφέρει το πλωτό φράγμα του Μητσοτάκη από το τείχος της ντροπής που έχει χτίσει το κράτος - δολοφόνος, το Ισραήλ; Σε τι διαφέρει από το τείχος του Τραμπ στα σύνορα με το Μεξικό; Μόνο στην ανηθικότητα ανταγωνίζονται. Αν υπάρχει μια διαφορά, ίσως είναι στο δολοφονικό του έργο.

Το πλωτό φράγμα θα πνίξει κόσμο

Αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τη ναυσιπλοΐα. Επικίνδυνο για τα πλοία της γραμμής, τα φορτηγά πλοία και τα σκάφη αναψυχής. Οι ντόπιοι ψαράδες στην καθημερινή μάχη με τα στοιχεία της φύσης και τις τουρκικές παρενοχλήσεις, τώρα έχουν να αντιμετωπίσουν και το Φράγμα Μυταράκι! Είναι αδιανόητο για κάποιον που ταξιδεύει στη θάλασσα να του βάζουν τεχνητά εμπόδια οι ίδιες αρχές που θα έπρεπε να έχουν τον αντίθετο ακριβώς ρόλο... υποτίθεται.

Το πιο εγκληματικό, όμως, είναι για τους ίδιους τους πρόσφυγες. Οι υπεύθυνοι ξέρουν πολύ καλά ότι ένα τέτοιο εμπόδιο σε συνθήκες ταραγμένης θάλασσας δεν είναι αποτρεπτικό, ΕΙΝΑΙ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΟ.

Οι μεταναστευτικές ροές δεν μειώνονται με τείχη, πνιγμούς και αυταρχισμό. Οι ξεριζωμένοι θα συνεχίζουν να μεταναστεύουν μακριά από τις βόμβες των ΝΑΤΟικών και των ανταγωνιστών τους. Η πηγή του προβλήματος βρίσκεται στις διευκολύνσεις που παρέχουν στους πολέμους του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και στους Αμερικανούς οι ελληνικές κυβερνήσεις για να δολοφονούν, να ξεσπιτώνουν και να καταδικάζουν στη φτώχεια ολόκληρους λαούς. Οι πύραυλοι στη Σαουδική Αραβία, οι βόμβες, τα καύσιμα κι οι προμήθειες των ιμπεριαλιστών γράφουν και «made in Greece». Αποθηκεύονται, συντηρούνται και φορτώνονται στη Σούδα, στο Στεφανοβίκειο, στον Αραξο, στην Αλεξανδρούπολη, στη Λάρισα, στη Θεσσαλονίκη... Κάθε γωνιά της Ελλάδας βρωμίζεται από την αρβύλα τους.

Φραγμό οφείλουν να βάλουν οι νησιώτες και όλος ο λαός στα δολοφονικά σχέδια του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων.

Η κυβέρνηση να πάρει τώρα πίσω την απόφαση για το φράγμα.


Νίκος ΓΑΡΔΙΚΗΣ
Πρώην καθηγητής Ιστιοπλοΐας Ανοιχτής Θαλάσσης στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, δημοτικός σύμβουλος Παλαιού Φαλήρου

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η κυβέρνηση να σταματήσει να ρίχνει «λάδι στη φωτιά», να απεγκλωβίσει πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για την εκρηκτική και επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Λέσβο και στα άλλα νησιά του Αιγαίου:

«Η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να προχωρήσει εδώ και τώρα σε μαζικό απεγκλωβισμό όλων των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στη Λέσβο και στα αλλά νησιά του Αιγαίου.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, με τον εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων σε άθλιες συνθήκες, είναι εκρηκτική και επικίνδυνη.

Να σταματήσει η κυβέρνηση να ρίχνει "λάδι στη φωτιά", καθώς με την καταστολή κατά των προσφύγων και τον εμπαιγμό σε βάρος των κατοίκων επιχειρεί να επιβάλει τη δημιουργία και νέων κλειστών δομών στα νησιά, ώστε να συνεχιστεί εκεί ο διπλός εγκλωβισμός των προσφύγων - μεταναστών, όπως προβλέπει η Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Να σταματήσει κάθε εμπλοκή ΜΚΟ στο Προσφυγικό και κάθε χρηματοδότησή τους για αυτό το ζήτημα. Ο έλεγχός τους - που δήθεν επιδιώκει η κυβέρνηση - είναι κοροϊδία, εφόσον αυτές λειτουργούν και χρηματοδοτούνται με κανόνες που καθορίζει η ΕΕ.

- Να κλείσουν τώρα τα hot spots στα νησιά και να μην ανοίξουν νέα, ούτε ανοιχτά ούτε κλειστά.

- Να μεταφέρονται οι αιτούντες άσυλο στην ηπειρωτική Ελλάδα, σε δημόσιους, ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας, και στη συνέχεια, με γρήγορες διαδικασίες, στις χώρες προορισμού τους.

- Να πιεστεί η ΕΕ ώστε να δεχθεί τους πρόσφυγες - μετανάστες.

- Να αποσύρει η κυβέρνηση την υπογραφή από τη Συμφωνία Ελλάδας - Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας και τον Κανονισμό του Δουβλίνου.

- Να αποζημιωθούν στο 100% οι κάτοικοι που έχουν υποστεί ζημιές από τις συνέπειες του μαζικού εγκλωβισμού.

- Να απορροφηθούν όλοι οι εργαζόμενοι των hot spots, ως μόνιμο προσωπικό, σε κρατικές δομές, δήμους και Περιφέρειες, με βάση και τον τόπο κατοικίας τους».

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
«Φυτεύει» σε όλη τη χώρα στρατόπεδα συγκέντρωσης ξεριζωμένων

Η περαιτέρω ένταση της καταστολής από την κυβέρνηση σε βάρος προσφύγων και μεταναστών, προδιαγράφοντας ακόμα πιο απάνθρωπες καταστάσεις, είναι το κύριο στοιχείο που αναδεικνύεται από την τροπολογία που κατέθεσε το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής στο νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την Πολιτική Προστασία και αναμενόταν να ψηφιστεί αργά χτες το βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η τροπολογία προβλέπει σε γενικές γραμμές τη δημιουργία «κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων κράτησης αλλοδαπών στην ενδοχώρα», όπως σε «εγκαταστάσεις των δομών (...) του Δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, που λειτουργούν χάριν του δημοσίου συμφέροντος ή ΟΤΑ, σε κοινόχρηστους χώρους, και χερσαίες ζώνες λιμένων, επιτρέπεται η αλλαγή χρήσης των ήδη υφιστάμενων σε αυτά κτιρίων, εγκαταστάσεων και υποδομών, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής πολεοδομικής ή άλλης διάταξης», όπως και σε στρατόπεδα που μπορούν να παραχωρηθούν από το υπουργείο Αμυνας.

Στους δήμους όπου θα εγκατασταθούν τα νέα στρατόπεδα συγκέντρωσης στο νομοσχέδιο προβλέπεται «Ταμείο Αλληλεγγύης» με ελάχιστο ετήσιο προϋπολογισμό ύψους 25 εκατ. ευρώ για την «χρηματοδότηση δράσεων των τοπικών κοινωνιών που βαρύνονται από τη λειτουργία μονάδων φιλοξενίας». Θεσπίζεται ακόμα η δημιουργία μητρώου για τις ΜΚΟ, προβλέπεται η ενίσχυση με μετατάξεις των υπηρεσιών ασύλου κ.λπ.

Ο υπουργός Ν. Μηταράκης, μιλώντας χτες στη Βουλή, δίνοντας το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής, επανέλαβε ότι με τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση «τονίζουμε την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της φύλαξης των συνόρων, τη δημιουργία κλειστών ελεγχόμενων κέντρων αντί των ανοικτών δομών που λειτουργούν σήμερα μέσα στους αστικούς ιστούς», ενώ έκανε λόγο και για έλεγχο δράσης των ΜΚΟ. Παράλληλα, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα, χαιρέτισε τη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας που που επιβάλλει τη μετατροπή της Ελλάδας σε απέραντο στρατόπεδο συγκέντρωσης για τους πρόσφυγες και πρόσθεσε απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ ότι «σας προσμετρώ» ότι αυτή η Συμφωνία «έγινε επί των ημερών σας το 2016».

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος, καλύπτοντας πλήρως τη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας που προσυπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και έχει δημιουργήσει την εκρηκτική κατάσταση στα νησιά είπε: «Το πρόβλημα το δημιουργήσατε εσείς, οι εμμονές σας, η διαχειριστική σας ανεπάρκεια και, πάνω από όλα, η ακροδεξιά λογική, με την οποία εξακολουθείτε να διαχειρίζεστε το ζήτημα». Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ανακοινώσει ότι θα ψηφίσει «παρών» στην τροπολογία.

Αθλιες σκοπιμότητες

Ακάθεκτος συνεχίζει να ρίχνει «λάδι στη φωτιά» ο περιφερειάρχης Βόρειου Αιγαίου Κ. Μουτζούρης, με αφορμή την πράγματι δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στα νησιά και για τους πρόσφυγες και μετανάστες και για τους κατοίκους των νησιών. Ετσι, μετά το φασιστικό - ρατσιστικό του παραλήρημα κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων των προηγούμενων ημερών σε Χίο, Μυτιλήνη και Σάμο, όταν και έκανε τα αδύνατα δυνατά για να «σπάσει» το πλαίσιο των κινητοποιήσεων σωματείων, φορέων και συλλόγων, που περιλάμβανε και αιτήματα για τον απεγκλωβισμό και την προστασία των ξεριζωμένων, «ξαναχτύπησε».

Βγήκε λοιπόν χτες στα κανάλια και ούτε λίγο ούτε πολύ είπε ότι η σύγκρουση ανάμεσα σε ντόπιους και μετανάστες θα γίνει σίγουρα. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύει το κλίμα ρατσισμού και ξενοφοβίας, πάνω στο οποίο επενδύουν μια σειρά ακροδεξιοί - φασιστικοί κύκλοι, που με πλάτες σαν αυτές του περιφερειάρχη φουντώνουν, για να εξυπηρετήσουν επικίνδυνους σχεδιασμούς. Και την ίδια στιγμή να «βγάλουν λάδι» τους πραγματικούς υπεύθυνους γι' αυτήν την κατάσταση...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ