Τετάρτη 5 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΕΣΒΟΣ
Εκρηκτική η κατάσταση εξαιτίας του διπλού εγκλωβισμού που έχουν επιβάλει η ΕΕ και οι κυβερνήσεις

Απωθήσεις των ξεριζωμένων στο «μαντρί» της Μόριας

INTIME NEWS

Απωθήσεις των ξεριζωμένων στο «μαντρί» της Μόριας
Εκρηκτική παραμένει η κατάσταση στη Λέσβο εξαιτίας του μαζικού εγκλωβισμού 21.736 προσφύγων και μεταναστών στο νησί. Η κυβέρνηση της ΝΔ, με την πολιτική καταστολής σε βάρος των ξεριζωμένων αλλά και τον εμπαιγμό σε βάρος των κατοίκων, επιχειρεί να επιβάλει τη δημιουργία και νέων κλειστών δομών στα νησιά, ώστε να συνεχιστεί εκεί ο διπλός εγκλωβισμός, όπως προβλέπει η Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και υλοποιεί η σημερινή. Επιπλέον, πληθαίνουν οι καταγγελίες για εμπλοκή περίεργων κύκλων στα όσα συμβαίνουν, ανάμεσά τους και ορισμένων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που παίζουν επικίνδυνα παιχνίδια στην πλάτη κατοίκων και ξεριζωμένων.

Πιο συγκεκριμένα, στην πλατεία, χτες, μπροστά από το Δημοτικό Θέατρο της πόλης διαδήλωναν πάνω από 200 ξεριζωμένοι, κυρίως από το Αφγανιστάν. Είχαν περιοριστεί στο παρτέρι με αστυνομικό κλοιό από ισχυρές δυνάμεις, φωνάζοντας: «Lesvos people, we want sorry», δηλαδή «Κάτοικοι της Λέσβου, λυπηθείτε μας».

Ακόμα, ομάδες Αφγανών από το ΚΥΤ της Μόριας συνέχιζαν να προσέρχονται στο κέντρο της πόλης. Λίγο μετά τις 12.30 το μεσημέρι, όμως, δυνάμεις της Αστυνομίας και του Λιμενικού, αφού απομάκρυναν εργαζόμενους σε ΜΜΕ, διέλυσαν τη συγκέντρωση, οδηγώντας τη διαδήλωση από το παρτέρι του Δημοτικού Θεάτρου με κλοιό στο δρόμο, πιέζοντας και σπρώχνοντας τους συγκεντρωμένους, αναγκάζοντάς τους σε φυγή. Οι τελευταίοι, προσπαθώντας να αποφύγουν τις προσαγωγές, έτρεχαν μέσα στα σοκάκια, ενώ ασθενοφόρο παρέλαβε μία γυναίκα. Υπήρξαν ελαφρείς τραυματισμοί διαδηλωτών, κυρίως γυναικών και παιδιών που ποδοπατήθηκαν στη διάρκεια του πανικού που προκλήθηκε.

Σε κλοιό η Μόρια

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε κλοιό ήταν χτες το ΚΥΤ στη Μόρια, με τις αστυνομικές δυνάμεις να έχουν αυξηθεί περιμετρικά του χώρου και ειδικά στα σημεία από τα οποία μπορούν να μπουν ή να βγουν άνθρωποι.

Αξίζει να σημειωθεί ο ρόλος του περιφερειάρχη Βόρειου Αιγαίου, Κ. Μουτζούρη, ο οποίος με τη στάση του ρίχνει «λάδι στη φωτιά» και με όσα λέει κάνει πλάτες σε ρατσιστικές φασιστικές ομάδες. Τι άλλο μπορεί να εξυπηρετούν δηλώσεις του τύπου «θα συγκρουστούν ντόπιοι με ξένους» ή «...αν αρχίσουν και δρουν οι μεν και αντιδρούν οι δε, δεν ξέρουμε πού μπορούμε να φτάσουμε» ή «είναι μία χειροβομβίδα η οποία έχει απασφαλίσει και μπορεί να εκραγεί ανά πάσα στιγμή»; Ο περιφερειάρχης, βέβαια, παρέλειψε να πει ότι η χειροβομβίδα αυτή υπάρχει λόγω των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στις χώρες προέλευσης των κατατρεγμένων και την περόνη της την κρατούν η κυβέρνηση και η ΕΕ με την πολιτική καταστολής των ξεριζωμένων ανθρώπων.

Υπενθυμίζεται πως προχτές το βράδυ ομάδες ακροδεξιών προκαλούσαν ξεριζωμένους που περίμεναν δρομολόγιο λεωφορείου σε στάση στη Μυτιλήνη. Κάποια στιγμή κινήθηκαν απειλητικά εναντίον τους, αλλά οι αλλοδαποί πρόφτασαν και μπήκαν στο λεωφορείο και ο οδηγός του έκλεισε γρήγορα τις πόρτες του. Παράλληλα, στις προχτεσινές αστυνομικές επιχειρήσεις κατά της κινητοποίησης που έγινε από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες προσήχθησαν 40 άτομα (27 στην πόλη και 13 στο δρόμο έξω από τη Μυτιλήνη). Ανάμεσά τους ήταν και εθελοντές ΜΚΟ.

Ενταση καταστολής και εγκλωβισμού

Επιπλέον, σε χτεσινές δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, με αφορμή όσα συμβαίνουν στη Λέσβο, επανέλαβε τις κυβερνητικές θέσεις για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό που «επιβεβαιώνουν την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών ασύλου, επιστροφών όσων δεν δικαιούνται άσυλο και τη λειτουργία κλειστών και ελεγχόμενων κέντρων». Δηλαδή, καταστολή, κράτηση και απελάσεις. «Επιπλέον, οι ελληνικές αρχές ενισχύουν τα μέτρα φύλαξης και ερευνούν το ενδεχόμενο υποκίνησης τέτοιων αντιδράσεων. Μπορεί κάποιοι να δυσφορούν, αλλά ας το καταλάβουν: Η πολιτική άλλαξε (...) Προχωράμε στην εφαρμογή του νέου νόμου για το άσυλο και ξεκινήσαμε τις επιστροφές». Οσον αφορά τη συναίνεση περιφερειάρχη και δημάρχων των νησιών για το όλο ζήτημα ο Στ. Πέτσας είπε πως «όσον αφορά την ανησυχία των τοπικών κοινωνιών, είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τον περιφερειάρχη, αλλά και με τους δημάρχους όλων των νησιών του ΒΑ Αιγαίου. Τους είδαμε πρόσφατα στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως ξέρετε. Υπήρξε μια συναντίληψη σε αρκετά θέματα».

Επίσης, χτες το απόγευμα, κάποιοι κάτοικοι της Μόριας συγκεντρώθηκαν στο κοινοτικό κατάστημα και αποφάσισαν τη συγκρότηση ομάδων φύλαξης του χωριού. Τοποθετήθηκαν δε σε σημεία - περάσματα προκειμένου να αποτρέπουν την είσοδο προσφύγων και μεταναστών στο χωριό.

Εξάλλου, 55.609 είναι οι μετανάστες και πρόσφυγες που συνελήφθησαν από αστυνομικούς και λιμενικούς για παράτυπη είσοδο στη χώρα το β΄ εξάμηνο του 2019. Ο αριθμός αυτός προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου. Σύμφωνα με τον σχετικό πίνακα η πλειονότητα των συλληφθέντων είναι Αφγανοί και ακολουθούν οι Σύροι, οι Τούρκοι, οι Ιρακινοί, οι Σομαλοί, οι Παλαιστίνιοι, οι Κονγκολέζοι, οι Ιρανοί, οι Καμερουνέζοι. Το μεγαλύτερο βάρος κλήθηκε να διαχειριστεί η Λέσβος, στην οποία συνελήφθησαν 22.184 άνθρωποι και ακολουθούν η Σάμος, η Χίος και νησιά των Δωδεκανήσων. Οσον αφορά τις επιχειρήσεις επανεισδοχής στην Τουρκία, από τις 9/7/2019 έχουν επιστρέψει 141 υπήκοοι τρίτων χωρών και 28 Τούρκοι υπήκοοι.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ