ΑΓΚΥΡΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--
Οι διαδοχικές ανακαταλήψεις σημαντικών εδαφών στη βορειοδυτική συριακή επαρχία Ιντλίμπ από τον συριακό στρατό σε συνεργασία με τη ρωσική Πολεμική Αεροπορία, έπειτα και από την ανάκτηση του ελέγχου της στρατηγικής σημασίας δεύτερης μεγαλύτερης πόλης στην περιοχή, Μααράτ αλ Νουμάν, στις 28 Γενάρη, προκαλούν την αντίδραση της Τουρκίας.
Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν απείλησε την Παρασκευή με «μονομερή μέτρα» σε περίπτωση που η Ρωσία δεν πείσει την κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ να σταματήσει τις επιχειρήσεις σε βάρος τζιχαντιστών και άλλων αντικαθεστωτικών, πολλοί από τους οποίους στηρίζονται από την Αγκυρα. Εκτίμησε ότι πλέον «έχει τελειώσει» η «ειρηνευτική διαδικασία της Αστάνα», που ξεκίνησαν τα τελευταία χρόνια Ρωσία, Ιράν και Τουρκία με στόχο την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη Συρία, και κάλεσε τη Ρωσία να επιδιώξει «ένα διαφορετικό μονοπάτι - ή με τη Συρία ή με την Τουρκία», γιατί «δεν υπάρχει άλλος δρόμος». Πρόσθεσε ότι ο τελικός προορισμός για τη συριακή ειρηνευτική διαδικασία θα πρέπει να είναι η Γενεύη.
Οι προειδοποιήσεις αυτές έρχονται ελάχιστες μέρες αφότου ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε πως η χώρα του «χάνει την υπομονή της» με τις επιχειρήσεις του συριακού στρατού στο Ιντλίμπ, κατηγορώντας τη Μόσχα ότι παραβιάζει συμφωνίες περί «παύσης πυρός» και δήθεν «ζωνών ασφαλείας».
Οι εξελίξεις στο Ιντλίμπ συζητήθηκαν την Πέμπτη και μεταξύ των επικεφαλής των Γενικών Επιτελείων Στρατού της Τουρκίας, Γιασάρ Γκιουλέρ, και της Ρωσίας, Βαλέρι Γερασίμοφ. Ωστόσο από την επικοινωνία αυτή δεν έγιναν γνωστά τυχόν αποτελέσματα ή συμπεράσματα.
Τη ρωσοτουρκική ένταση με επίκεντρο τις εξελίξεις στο Ιντλίμπ επιχειρεί να αξιοποιήσει η κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου Ντ. Τραμπ, ο απεσταλμένος της οποίας για τη Συρία, Τζέιμς Τζέφρι, κατηγόρησε τη συριακή και ρωσική Πολεμική Αεροπορία πως μέσα στο τελευταίο τριήμερο έχουν εξαπολύσει «πάνω από 200» αεροπορικές επιδρομές «κυρίως κατά αμάχων». Ο Τζέφρι μάλιστα υποστήριξε ότι από τις επιχειρήσεις των τελευταίων μηνών έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες τους, πλησιάζοντας τα τουρκικά σύνορα, πάνω από 700.000 κάτοικοι του Ιντλίμπ.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν το ίδιο διάστημα οι εξελίξεις αναφορικά με την παρουσία του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ, που ουσιαστικά έχει σταματήσει τις επιχειρήσεις κατά τζιχαντιστών μετά την πυραυλική επίθεση στις 3 Γενάρη κατά του Ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σολεϊμανί και του υποδιοικητή της ιρακινής σιιτικής πολιτοφυλακής «Χασντ αλ Σαάμπι», Αμπου Μάχντι αλ Μοχάντι.
Η ανακοίνωση που βγήκε αργά το βράδυ της Πέμπτης, μέσω «Twitter», από το γραφείο ενημέρωσης του Ιρακινού υπηρεσιακού πρωθυπουργού Αντίλ Αμπντούλ Μαχντί, περί επανάληψης των «κοινών δράσεων» του αμερικανικού και του ιρακινού στρατού κατά του «Ισλαμικού Κράτους» λόγω ανάφλεξης της δράσης των τζιχαντιστών, όχι μόνο δεν έγινε πράξη, αλλά και αποσύρθηκε μερικές ώρες αργότερα. Ορισμένα ιρακινά ΜΜΕ μάλιστα παρέθεσαν ακολούθως δήλωση - διάψευση του Ιρακινού κυβερνητικού εκπροσώπου, Αμπντουλκαρίμ Χαλάφ. Επιπλέον ανέφεραν πως μετά τη μη δεσμευτική απόφαση της ιρακινής Βουλής στις 5 Γενάρη για αποχώρηση των αμερικανικών και άλλων ξένων στρατευμάτων από το ιρακινό έδαφος, λόγω της δολοφονίας Σολεϊμανί, Αμερικανοί και Ιρακινοί αξιωματούχοι έχουν ξεκινήσει διαβουλεύσεις με στόχο μία νέα συμφωνία με τα «συμμαχικά» στρατεύματα, τα οποία θα μπορούν να παραμείνουν στο Ιράκ υπό την προϋπόθεση πως ο ρόλος τους θα περιορίζεται σε εκείνον της στρατιωτικής εκπαίδευσης και συμβουλών σε θέματα ασφαλείας.
Με τον Πρόεδρο και τον ΥΠΕΞ της Ουκρανία συναντήθηκε ο Μ. Πομπέο
Copyright 2020 The Associated |
Από τη χτεσινή συνάντηση στο Κίεβο |
Την πρώτη του επίσκεψη στην Ουκρανία πραγματοποίησε την Παρασκευή ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, όπου είχε συνομιλίες με τον Πρόεδρο, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, και τον ομόλογό του, Βαντίμ Πριστάικο, για το πώς «θα προωθήσουμε τη στρατηγική μας εταιρική σχέση» και «θα ενισχύσουμε τη θέση της Ουκρανίας ως ελεύθερου και δημοκρατικού κράτους», δήλωσε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.
Ο Μ. Πομπέο υπογράμμισε ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ για την Ουκρανία είναι «ακλόνητη» και χαρακτήρισε την Ουκρανία ένα «προπύργιο στην Ανατολική Ευρώπη μεταξύ ελευθερίας και απολυταρχισμού».
Με φόντο την παραπομπή του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, για τη συνομιλία του με τον Ζελένσκι, όπου φέρεται να τον εκβιάζει με διακοπή της οικονομικής βοήθειας των ΗΠΑ, ο Πομπέο διαβεβαίωσε την πλήρη υποστήριξη της Ουκρανίας απέναντι στην «επιθετικότητα της Ρωσίας και για την αποκατάσταση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητάς της», λέγοντας πως αυτό επιβεβαιώνεται και από την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων από τις ΗΠΑ σε άτομα και εταιρείες στην Κριμαία.
Σημείωσε πως αυτό που μετράει είναι «τα γεγονότα, η υποστήριξη που έχει δώσει αυτή η (αμερικανική) κυβέρνηση (Τραμπ)», κάτι που «είναι χρήσιμο για τον ουκρανικό λαό» και «επίσης προς όφελός μας». Επιπλέον, «και οι δυο χώρες επωφελούνται» από «τη σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ των δύο χωρών, πολιτικά, διπλωματικά, εμπορικά και οικονομικά», πρόσθεσε.
Ο Β. Ζελένσκι εξέφρασε ευγνωμοσύνη για τις «προσπάθειες του Προέδρου Τραμπ» και υπογράμμισε πως «οι ΗΠΑ ήταν, είναι και θα παραμείνουν ο βασικός μας σύμμαχος για την προστασία της κυριαρχίας της Ουκρανίας». Επίσης, εξέφρασε την «ελπίδα ότι οι ΗΠΑ θα συμμετάσχουν πιο ενεργά στη διαδικασία διευθέτησης της ειρήνης στην Ανατολική Ουκρανία», καθώς στο «σχήμα της Νορμανδίας» συμμετέχουν - εκτός από την Ουκρανία - η Γερμανία, η Γαλλία και η Ρωσία. Επίσης, ζήτησε τη συμβολή των ΗΠΑ «στην κατάργηση της κατοχής της Κριμαίας» από τη Ρωσία.
Καθόλου τυχαία, άλλωστε, «ευχαρίστησε» τις ΗΠΑ «για τις αποτελεσματικές πολιτικές» ιδιαίτερα ως προς τον ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου «Nord Stream 2» - που θα καταλήγει στη Γερμανία - στον οποίο οι ΗΠΑ επέβαλαν πρόσφατα κυρώσεις.
Φυσικά αναφέρθηκε στην «ενίσχυση της συνεργασίας Ουκρανίας - ΝΑΤΟ» και ανακοίνωσε «νέες μορφές εταιρικής σχέσης στον τομέα της άμυνας», αναφέροντας την αγορά των αμερικανικών πυραύλων «Javelin».
Επίσης, όχι τυχαία, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ παρακολούθησε τελετή για τα θύματα του πολέμου στο Ντονμπάς (τις περιοχές στην Ανατολική Ουκρανία όπου συνεχίζονται οι συγκρούσεις) μαζί με τον Μητροπολίτη Επιφάνιο, τον επικεφαλής της λεγόμενης Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (που αναγνωρίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο και καταγγέλλει το Πατριαρχείο της Μόσχας).
Ο Μ. Πομπέο συνεχίζει την περιοδεία του σε Λευκορωσία, Καζακστάν και Ουζμπεκιστάν.
ΛΟΝΔΙΝΟ.--
Το δρόμο της αποχώρησης από την ΕΕ πήρε λίγο μετά τη 1 μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής προς Σάββατο (ώρα Ελλάδας) το Ηνωμένο Βασίλειο, έπειτα από 47 χρόνια συμμετοχής στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Η αποχώρηση από την ΕΕ επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί ως «ιστορική ευκαιρία» από τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον. Σε διάγγελμά του ζήτησε από το λαό να παραμένει ενωμένος και να τον βοηθήσει «να απελευθερώσει όλη τη δυναμική της χώρας και να ανεβάσει το επίπεδο όλου του Ηνωμένου Βασιλείου». «Είναι μία στιγμή πραγματικής εθνικής ανανέωσης και αλλαγής», τόνισε.
Το ίδιο 24ωρο, στις Βρυξέλλες επικρατούσε προβληματισμός για το επόμενο μεγάλο παζάρι που θα κρίνει το πλαίσιο των νέων σχέσεων ανάμεσα σε Ηνωμένο Βασίλειο και ΕΕ. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, δήλωσε πως η Βρετανία παραμένει «ένας εταίρος, μια φίλη χώρα». Πρόσθεσε επίσης με νόημα πως η ΕΕ θα είναι «πολύ νηφάλια και πολύ αποφασιστική» στις διαπραγματεύσεις της με το Λονδίνο. «Επιθυμούμε να διατηρήσουμε την πιο στενή δυνατή σχέση σε όλους τους τομείς, όμως όσο περισσότερο η Βρετανία θα θελήσει να αποκλίνει από τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, τόσο λιγότερο θα έχει πρόσβαση στην ευρωπαϊκή εσωτερική αγορά», προειδοποίησε.
Τον ενθουσιασμό του Μπ. Τζόνσον πάντως δεν συμμερίζονται οι Σκοτσέζοι εθνικιστές της πρωθυπουργού της Σκοτίας, Νίκολα Στέρτζον, που εξέφρασε ανάμεικτα συναισθήματα λύπης και θυμού για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Η ίδια παρουσίασε τις θέσεις της για τα επόμενα βήματα «για το μέλλον της Σκοτίας», στα οποία, όπως είπε, δεν περιλαμβάνονται, προς στιγμήν, νομικές πρωτοβουλίες για διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Στο κενό έπεσε την Παρασκευή η προσπάθεια των Δημοκρατικών στη Γερουσία να πετύχουν την κλήτευση μαρτύρων, όπως ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζον Μπόλτον, με σκοπό να τονώσουν τις ισχνές πιθανότητες καταδίκης του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, με τις κατηγορίες της κατάχρησης εξουσίας και παρακώλυσης του έργου του Κογκρέσου. Οχι μόνο δεν έπεισαν τους τέσσερις Ρεπουμπλικάνους στη Γερουσία που χρειάζονταν να ψηφίσουν υπέρ της κατάθεσης μαρτύρων, αλλά και αυτοί οι λίγοι που ταλαντεύονταν τελικά είπαν ότι καταψηφίζουν την πρόταση.
Η εξέλιξη αυτή φάνηκε μάλιστα να επισπεύδει την ολοκλήρωση της δίκης, μετά από μόλις 10 μέρες, αργότερα το βράδυ της Παρασκευής ή εντός του Σαββατοκύριακου.
Η προφανής αθώωση του Τραμπ από τη Γερουσία, που τελεί υπό τον κοινοβουλευτικό έλεγχο των Ρεπουμπλικάνων, θα επιτρέψει την παραμονή του στον Λευκό Οίκο και να ισχυριστεί ότι δικαιώθηκε σε μία περίοδο έναρξης της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Νοέμβρη. Από την άλλη, το Δημοκρατικό Κόμμα ετοιμάζεται για την πρώτη αναμέτρηση για τη διεκδίκηση του προεδρικού χρίσματος ενόψει των προεδρικών εκλογών. Η πρώτη αναμέτρηση του προκριματικού κύκλου θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στην Αϊόβα.