ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Γενάρη 2020
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Κάλεσμα σε κινητοποιήσεις ενάντια σε ελλείψεις και κυβερνητικά μέτρα

Στο Γαλάτσι
Στο Γαλάτσι
Με κατά τόπους κινητοποιήσεις μαθητές από σχολεία της Αττικής αναδεικνύουν και ζητούν λύσεις στα προβλήματα των σχολείων τους. Η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας έχει απευθύνει κάλεσμα για συντονισμένες μαθητικές κινητοποιήσεις, τη Δευτέρα 3 Φλεβάρη, στα δημαρχεία και τα Γραφεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε κάθε δήμο της Αθήνας και του Πειραιά με κεντρικά αιτήματα: Τώρα να καλυφθούν τα κενά σε καθηγητές και οι ελλείψεις στα σχολεία. Να μην εφαρμοστεί η εξίσωση των πτυχίων ΑΕΙ - κολεγίων.

Στο κάλεσμα που αναρτήθηκε στον ιστότοπο mathites.gr, αναφέρεται: «Υπάρχουν, σήμερα, στα μέσα και βάλε της σχολικής χρονιάς, συμμαθητές μας που δεν έχουν καθηγητή σε πανελλαδικά μαθήματα κατεύθυνσης ή τους κάνει μάθημα καθηγητής άλλου αντικειμένου μπας και... Υπάρχουν σχολεία με σοβαρά κτιριακά προβλήματα, που σε συνδυασμό με την έλλειψη πετρελαίου για θέρμανση, οι μαθητές ξεπαγιάζουν! Ζητάμε άμεσα να καλυφθούν τα κενά σε καθηγητές και οι σοβαρές ελλείψεις (όπως θέρμανση) στα σχολεία μας. Επιπλέον, καταδικάζουμε τον νόμο της κυβέρνησης της ΝΔ για την εξίσωση των πτυχίων ΑΕΙ και κολεγίων. Αυτός ο νόμος, ουσιαστικά, κάνει τα πτυχία των πανεπιστημίων ένα ακόμα χαρτί, ένα ακόμα προσόν στην προσπάθεια και στο όνειρό μας να σπουδάσουμε αυτό που μας αρέσει και να δουλέψουμε πάνω σε αυτό στο μέλλον», αναφέρει ανάμεσα σε άλλα η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών.

Στο Αιγάλεω
Στο Αιγάλεω
Απευθύνει παράλληλα κάλεσμα σε όλους τους μαθητές μέσα από τα 5μελή και τα 15μελή, τις μαθητικές κινητοποιήσεις, να οργανώσουν και να συντονίσουν τον αγώνα «για να δυναμώσουμε τη διεκδίκησή μας για ένα σχολείο που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει».

Χτες, μαθητές από σχολεία της Γκράβας και του Γαλατσίου, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των 15μελών του 1ου και 2ου ΓΕΛ Γκράβας και 3ου και 4ου ΓΕΛ Γαλατσίου, διαδήλωσαν στη λεωφόρο Γαλατσίου με αίτημα να μην εφαρμοστεί η εξίσωση των πτυχίων ΑΕΙ - κολεγίων, να μην περάσει η Τράπεζα Θεμάτων. Με παλμό και συνθήματα όπως «Στο σάπιο σύστημά σας, σάπια και η Παιδεία. Εμείς ονειρευόμαστε μια άλλη κοινωνία!», έβαλαν στο στόχαστρο την πολιτική που κάνει το σχολείο χειρότερο και το απομακρύνει από τις ανάγκες τους, δηλώνοντας την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις.

Επίσης, χτες, μαθητές από όλα τα Λύκεια του Αιγάλεω κινητοποιήθηκαν στο δημαρχείο της πόλης και έστειλαν μαζικά αγωνιστικό μήνυμα: «Θα μας βρείτε μπροστά σας! Ούτε που να το σκέφτεστε να φέρετε στη Βουλή τα αντιεκπαιδευτικά νομοσχέδια που ετοιμάζετε!», «Ούτε να το σκέφτονται να επαναφέρουν την Τράπεζα Θεμάτων!», «Να πάρουν πίσω τώρα το νόμο για την ισοτίμηση των πτυχίων των δημόσιων πανεπιστημίων με τα κολέγια!».

Αποφάσεις για κινητοποιήσεις έχουν πάρει τις τελευταίες βδομάδες μαθητές Λυκείων του δήμου Παπάγου - Χολαργού με αφορμή οξυμένα προβλήματα και ελλείψεις, ενώ δεν είναι εξασφαλισμένο αν το 1ο Λύκειο Χολαργού θα λειτουργήσει στη διάρκεια της ανακατασκευής του.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η προσπάθειά τους να καταστείλουν τις δίκαιες διεκδικήσεις του λαού και της νεολαίας θα πέσει στο κενό

Ανακοίνωση με αφορμή την καμπάνια της ΟΝΝΕΔ με τίτλο «Δρόμοι για όλους»

Στο πνεύμα της κυβέρνησης για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, η ΟΝΝΕΔ προχωρά σε μια καμπάνια με τίτλο «Δρόμοι για όλους», η οποία θα πάρει τη μορφή σειράς συναντήσεων και επαφών με πολιτειακά όργανα, άλλους εμπλεκόμενους φορείς και σωματεία. «Με τη νομοθετική ρύθμιση που θα προκύψει, στόχος μας είναι να πραγματοποιούνται δημόσιες συναθροίσεις μέσα σε ένα ορισμένο πλαίσιο κανόνων, ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια των συμμετεχόντων και η ευημερία του συνόλου των πολιτών χωρίς να διακόπτεται η ελεύθερη μετακίνησή τους και οι επιχειρηματικές δραστηριότητές τους», δηλώνει χαρακτηριστικά σε σχέση με την καμπάνια ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Παύλος Μαρινάκης.

Με αφορμή τα παραπάνω, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ σχολιάζει σε ανακοίνωσή του για την καμπάνια της ΟΝΝΕΔ:

«Η ΟΝΝΕΔ, μετά τους όρκους πίστης της στην πολιτική όλων των κυβερνήσεων, αλλά και την αποφασιστική της συμβολή - με απειλές, τραμπουκισμούς και νοθείες - στον εκφυλισμό και τη διάλυση συλλογικών διαδικασιών φοιτητών και εργαζομένων, τώρα τα βάζει και με τους ...δρόμους!

Είναι εξοργιστικό και ταυτόχρονα γελοίο, τη στιγμή που κλείνουν οι δρόμοι και επικρατεί χάος με την πρώτη βροχή, να ισχυρίζονται ΟΝΝΕΔ και κυβέρνηση ότι η καθημερινή ταλαιπωρία του λαού, οι καθυστερήσεις στα κακοσυντηρημένα, υποστελεχώμενα και πανάκριβα μέσα μαζικής μεταφοράς, ο χαμηλός τζίρος στα μαγαζιά οφείλονται στις διαδηλώσεις.

Ενημερώνουμε την ΟΝΝΕΔ πως:

  • Τους μαθητές τους ταλαιπωρούν οι ελλείψεις και τα κενά στα σχολεία τους, το σχολείο - εξεταστικό κέντρο και η τράπεζα θεμάτων, που αναγκάζουν τους γονείς τους να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.
  • Τους φοιτητές τους ταλαιπωρούν τα εκρηκτικά προβλήματα στις σχολές τους, η υποχρηματοδότηση, η υποβαθμισμένη φοιτητική μέριμνα, τα δίδακτρα, η εξίσωση των πτυχίων τους με τα κάθε λογής ιδιωτικά κολέγια, που αποσυνδέει ακόμα περισσότερο το πτυχίο από το επάγγελμα.
  • Τους νέους εργαζόμενους τους ταλαιπωρούν η εργασιακή ζούγκλα, οι ανύπαρκτες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίες, η οριστική κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης που δρομολογεί η κυβέρνηση της ΝΔ, το άγχος να μην αρρωστήσουν και χρειαστεί να ακριβοπληρώσουν για τα φάρμακά τους, η αβεβαιότητα για το παρόν και το μέλλον.

Αυτά βγάζουν το λαό και τη νεολαία στους δρόμους και θα συνεχίσουν να τους βγάζουν ακόμα πιο μαζικά, θέλουν δε θέλουν!

Ολα αυτά οφείλονται στην ίδια αντιλαϊκή πολιτική που υλοποιούν όλες οι κυβερνήσεις και έχει αναγκαίο συμπλήρωμα την καταστολή, τον "γύψο" στις διαδηλώσεις, τη διατήρηση τρομονόμων, τις αύρες και τα ΜΑΤ, τις Μόριες, τις ΝΑΤΟικές βάσεις θανάτου!

Η προσπάθεια της ΟΝΝΕΔ και της κυβέρνησης να διαλύσουν και να καταστείλουν τις δίκαιες διεκδικήσεις του λαού και της νεολαίας θα πέσουν στο κενό! Δε θα τους περάσει! Να μην τολμήσει η κυβέρνηση να φέρει νομοσχέδιο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων!

ΥΓ. Αφού τόσο πολύ κόπτεται για τους δρόμους η ΟΝΝΕΔ, περιμένουμε πρόταση νομοθετικής ρύθμισης που θα εμποδίζει να κλείνουν οι δρόμοι για έναν (!), όπως γίνεται όταν έρχονται στη χώρα μας διάφοροι αξιωματούχοι (Πομπέο, Νετανιάχου κ.λπ.) που δολοφονούν λαούς και δικαιώματα!».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κινητοποίηση ενάντια στη μεταστέγαση σχολείων

Μαζική κινητοποίηση έξω από το δημαρχείο Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν προχτές το πρωί εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές που αντιδρούν στη σχεδιαζόμενη μεταστέγαση τριών σχολείων με πρόσχημα την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων όπου στεγάζονται.

Αντιδρούν στο σχεδιασμό του δήμου Θεσσαλονίκης για κλείσιμο των σχολικών κτιρίων του συγκροτήματος της οδού Κλεάνθους 30 στην Κάτω Τούμπα (2ο Γυμνάσιο Τούμπας, 4ο Γυμνάσιο Τούμπας και 20ό ΓΕΛ Θεσσαλονίκης) και τη διασπορά των μαθητών και του διδακτικού προσωπικού σε σχολεία που βρίσκονται σε μια μεγάλη έκταση από την Κάτω Τούμπα έως και τη Μαλακοπή.

Την κινητοποίηση διοργάνωσαν Σύλλογοι Γονέων και η Ενωση Γονέων Τούμπας, καθώς και το ΔΣ της Δ' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης και αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων συναντήθηκαν με τους αρμόδιους αντιδημάρχους και τον διευθυντή Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.

Στη συνάντηση οι λύσεις που προτάθηκαν για μετακίνηση των σχολείων περιλαμβάνουν συγχωνεύσεις τμημάτων με αύξηση του αριθμού των μαθητών στο μέγιστο επιτρεπτό όριο (27 μαθητές), αλλαγή ορίων ώστε να μη γίνουν πολλές νέες εγγραφές στα σχολεία που προτείνεται να μετακινηθούν, ενώ δεν προβλέπεται και μεταφορά των μαθητών που καθημερινά θα πρέπει να διανύουν μια απόσταση περίπου 2 χιλιομέτρων. Τέλος, παραμένει ασαφές το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης του έργου, με τον τελικό ορίζοντα παράδοσης να έχει οριστεί τον Οκτώβρη του 2023.

Γονείς και εκπαιδευτικοί ζητούν να υλοποιηθεί το προτεινόμενο έργο με τα σχολεία σε λειτουργία στο χώρο τους. Σε διαφορετική περίπτωση, ζητούν τη διασφάλιση της οντότητας των σχολικών μονάδων, ώστε να εξασφαλίζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα παιδαγωγικά δικαιώματα των μαθητών και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών.

Νέα συνάντηση με τη διοίκηση του δήμου για το θέμα έχει οριστεί για τις 13 Φλεβάρη.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ακόμα μεγαλύτερη η αποσύνδεση πτυχίου - επαγγέλματος με την αναγνώριση των τίτλων σπουδών των κολεγίων

Ερώτηση για την αναγνώριση των τίτλων σπουδών των κολεγίων με νόμο της κυβέρνησης της ΝΔ και μετά από παρέμβαση και της Κομισιόν κατέθεσε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Στην Ερώτησή του προς την Κομισιόν, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης αναφέρει τα εξής:

«Την έντονη αντίδραση φοιτητών, καθηγητών, του εργατικού - λαϊκού κινήματος έχει προκαλέσει ο νόμος της κυβέρνησης της ΝΔ που προβλέπει να γίνονται δεκτά για διορισμούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τα πτυχία των κολεγίων που συνεργάζονται με τα πανεπιστήμια του εξωτερικού. Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί προειδοποιητική επιστολή της Κομισιόν στο πλαίσιο διαδικασίας επί παραβάσει, με τον ισχυρισμό ότι "η ελληνική νομοθεσία δεν συμμορφώνεται με τους ενωσιακούς κανόνες για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων (Οδηγία 2005/36)".

Πρόκειται για ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση που υπαγορεύει η Διαδικασία της Μπολόνια για την αναγνώριση των πτυχίων των κολεγίων ως ισότιμων με των πανεπιστημίων. Κινείται στην ευρωενωσιακή στρατηγική που εφάρμοσε και η προηγούμενη κυβέρνηση, ενισχύοντας την κατηγοριοποίηση πτυχίων και αποφοίτων, τη λεγόμενη κινητικότητα, την εποπτεία κολεγίων από ιδρύματα άλλων χωρών. Αυτή η πολιτική περιλαμβάνει άλλωστε και τη λεγόμενη "διαδικασία αντιστοίχισης προσόντων", που αποσυνδέει ακόμα περισσότερο το πτυχίο από το επάγγελμα και ανοίγει νέους δρόμους για την ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας των πανεπιστημίων.

Πώς τοποθετείται η Επιτροπή στο ότι ΕΕ και ελληνικές κυβερνήσεις με τη Διαδικασία της Μπολόνια προωθούν την περαιτέρω αποσύνδεση πτυχίου - επαγγέλματος, με συνέπεια για τους νέους που σπουδάζουν να μην έχουν εξασφαλισμένη την πρόσβαση στο επάγγελμα που αντιστοιχεί στις σπουδές τους και δουλειά με πλήρη δικαιώματα σε αυτό, κατοχυρωμένη με τη λήψη του πτυχίου;».

Κοπή πίτας στη Θεσσαλονίκη

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της θα κόψει η Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, αύριο Παρασκευή στις 21.00, στο Μπενσουσάν Χαν στη Θεσσαλονίκη (Εδέσσης 6 - πλατεία Εμπορίου). Στην εκδήλωση θα βραβευτούν και οι πρώτες Οργανώσεις στην Οικονομική Εξόρμηση. Θα ακολουθήσει πάρτι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ