Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων του κλάδου τον περασμένο Δεκέμβρη |
Σε αυτόν το σχεδιασμό εντάσσεται και η νέα χρηματοδότηση από το κράτος με το σχέδιο «Ηρακλής». Η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται να προσφέρει με τη μορφή κρατικής εγγύησης ακόμη 12 δισ. ευρώ στις τράπεζες. Πρόκειται για άλλη μια κρατική χρηματοδότηση, που προστίθεται στις 3 ανακεφαλαιοποιήσεις και στην έμμεση χρηματοδότηση που είναι ο αναβαλλόμενος φόρος.
Η μεταφορά της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων από τις τράπεζες σε άλλες εταιρείες συνεπιφέρει τη μεταφορά του προσωπικού που απασχολείται σε αυτόν τον τομέα, με αποτέλεσμα τη χειροτέρευση των εργασιακών συνθηκών και όρων για το σύνολο του κλάδου.
Απέναντι στους σχεδιασμούς των τραπεζιτών για μείωση του προσωπικού, με απολύσεις και αποσχίσεις, οι εργαζόμενοι στις τράπεζες πραγματοποίησαν το προηγούμενο διάστημα μια σειρά από αγωνιστικές κινητοποιήσεις, με απεργίες και άλλες πρωτοβουλίες.
Το «Αγωνιστικό Μέτωπο» στην ΟΤΟΕ, οι δυνάμεις του κλάδου που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και πρωτοστάτησαν στις κινητοποιήσεις αυτές, υπογραμμίζουν την ανάγκη οι εργαζόμενοι του κλάδου να αξιοποιήσουν την πείρα αυτών των αγώνων, να βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα απέναντι στην κλιμακούμενη επίθεση.
Στήριγμα των τραπεζιτών στους αντεργατικούς σχεδιασμούς τους αποτελούν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Η πλειοψηφία της διοίκησης της ΟΤΟΕ σε ρόλο «ειρηνοποιού» έχει αναλάβει να κατευνάσει τις αντιδράσεις των εργαζομένων, ώστε να εξασφαλίσει την απαραίτητη εργασιακή ειρήνη για τους τραπεζίτες και συνολικά για το μεγάλο κεφάλαιο.
Οπως σημειώνει το «Αγωνιστικό Μέτωπο», «τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η κυβέρνηση της ΝΔ νομοθέτησαν υπέρ του τραπεζικού κεφαλαίου και ενίσχυσαν την κερδοφορία του, αψηφώντας κατακτημένα μας δικαιώματα. Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο Φλαμπουράρης καθησύχαζε τους εργαζόμενους της Πειραιώς ότι δεν απειλούνται τα δικαιώματά τους και ταυτόχρονα νομοθετούσε (νόμος 4601/2019) για τη διευκόλυνση των αποσχίσεων! Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, διά στόματος υπουργού Βρούτση, μπροστά στις απολύσεις των 24 συναδέλφων κυνικά απάντησε ότι "δεν μπορεί να κάνει τίποτε άλλο παρά να παρεμβαίνει συμφιλιωτικά, γιατί δεν υπάρχει στο Εργατικό Δίκαιο απαγόρευση των απολύσεων"...».
Πρώτη η Τράπεζα Πειραιώς το 2019 προχώρησε στη μεταφορά του τμήματος «κόκκινων» δανείων σε εταιρεία που ανήκει στη σουηδική «Intrum». Ασκησε τεράστιες πιέσεις στους εργαζόμενους για να αποδεχτούν τη μετακίνησή τους. Απείλησε με απολύσεις και τις έκανε πράξη, αξιοποίησε τις αντεργατικές διατάξεις για «δανεισμό» εργαζομένων, έκανε μετακινήσεις στο εσωτερικό της τράπεζας από τη μια μεριά της χώρας στην άλλη. Η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ έκλεισε συμφωνία με την εργοδοσία προκειμένου να οδηγήσει τους εργαζόμενους σε εφησυχασμό και να δώσει τέλος στις απεργιακές κινητοποιήσεις, στις αρχές του καλοκαιριού. Εκανε πως «έπεσε από τα σύννεφα» όταν η τράπεζα απέλυσε 24 εργαζόμενους που δεν δέχτηκαν τη μετακίνησή τους, αλλά στη συνέχεια ανέλαβε να «κλείσει» και πάλι το γύρο των κινητοποιήσεων που έγιναν τον περασμένο Δεκέμβρη, προβάλλοντας ως «λύση» την παρέμβαση του κράτους. Σήμερα, ύστερα από την παρέμβαση αυτή, οι 200 και πλέον εργαζόμενοι που αρνούνται να μετακινηθούν στην «Intrum», μαζί με τους 24 απολυμένους, βρίσκονται εκεί που ξεκίνησαν, μια και οι «λύσεις» που προτείνει η κυβέρνηση και τις οποίες στηρίζει η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ... είναι ίδιες με αυτές που προτείνει η εργοδοσία!
Ανάλογα σχέδια, όπως αναφέρει το «Αγωνιστικό Μέτωπο», έχουν δρομολογήσει η «Eurobank» (άμεσα) και η «Alpha Bank» (στα τέλη του έτους) «για μεταφορά των δανείων οριστικής καθυστέρησης ("κόκκινα") σε συνεργαζόμενες εταιρείες (κερδοσκοπικά funds) μαζί με τους εργαζόμενους από τα αντίστοιχα τμήματα (...) Ακόμη 2.000 περίπου συνάδελφοι θα αντιμετωπίσουν την ίδια σκληρή και αποφασιστική στάση των τραπεζιτών, μιας και η Πειραιώς "έδειξε το δρόμο" και "άνοιξε τις προοπτικές"».
Το αποτέλεσμα για τους εργαζόμενους είναι η χειροτέρευση των όρων εργασίας. Η μεγάλη μείωση προσωπικού των τελευταίων ετών, που συνεχίζεται με τις αποσχίσεις και τις μεταφορές δραστηριοτήτων, οδηγεί σε περαιτέρω εντατικοποίηση της εργασίας, σε απλήρωτες υπερωρίες, στην αντικατάσταση μόνιμου προσωπικού από «ενοικιαζόμενους» και συμβασιούχους εργαζόμενους κ.λπ. Οι εργαζόμενοι που μετακινούνται χάνουν την τραπεζοϋπαλληλική ιδιότητά τους και τα δικαιώματα που συνδέονται με αυτή, χάνουν το δικαίωμα να καλύπτονται για το σύνολο του εργάσιμου βίου τους από τις ΣΣΕ του κλάδου, όσο και εφόσον υπάρχουν, με αυξημένη αβεβαιότητα και ανασφάλεια για το εργασιακό τους μέλλον.
Παράλληλα έρχονται αντιμέτωποι με τη συρρίκνωση ή και απώλεια των συγκροτημένων ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων, κατάσταση που θα χειροτερεύσει για τον κλάδο και το σύνολο των εργαζομένων, καθώς η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζει νέα επίθεση στο Ασφαλιστικό, ολοκληρώνοντας το έγκλημα του νόμου Κατρούγκαλου.
Για το ζήτημα αυτό, το «Αγωνιστικό Μέτωπο» κατέθεσε πρόταση για την κήρυξη απεργίας στο Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ, την οποία απέρριψε ασυζητητί η πλειοψηφία, με το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση δεν έχει καταθέσει ακόμα το νομοσχέδιο!
Στην αντίπερα όχθη, το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Συστήματος Αττικής βγαίνει μπροστά στη μάχη για την άμεση αγωνιστική απάντηση των εργαζομένων, έχοντας πάρει απόφαση για απεργία. Στην κατεύθυνση αυτή καλεί σε μαζική συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση που οργανώνει την Τετάρτη 29/1.
Ειδικότερα για τη Eurobank, το «Αγωνιστικό Μέτωπο» στην τράπεζα, αναφερόμενο στο σχέδιο μετακίνησης, επισημαίνει πως οι εργαζόμενοι καλούνται να «διαλέξουν» μεταξύ: Της μετακίνησης στην FPS (την εταιρεία που θα αναλάβει τα «κόκκινα» δάνεια) «απεμπολώντας το κατακτημένο δικαίωμά τους να θεωρούνται τραπεζοϋπάλληλοι, δηλαδή να διέπονται από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας του κλάδου μας για όσο καιρό υπογράφονται τέτοιες. Της νέας "εθελούσιας" (προσφορά της παρέμβασης του σωματείου), δηλαδή απόλυσης με μεγαλύτερη αποζημίωση, ή της παραμονής στην τράπεζα σε νέα θέση, έχοντας όμως πάνω από το κεφάλι μας την απειλή ότι αυτές οι θέσεις είναι πολύ περιορισμένες και δεν επαρκούν για όλους.
Αρα, όπως και στην περίπτωση της Πειραιώς, η "επιλογή" είναι μία: 'Η πας στην FPS για να καταλήξεις στην "doValue" (σ.σ. ιταλική εταιρεία που έχει συμφωνηθεί να ελέγχει το 80% της FPS) και χάνεις τις συμβάσεις σου, ή απειλείσαι με απόλυση».
Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, το «Αγωνιστικό Μέτωπο» στη Eurobank καλεί τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν: Σταθερή και μόνιμη δουλειά με δικαιώματα για όλους. Καμία απόλυση. Οι κλαδικές ΣΣΕ της ΟΤΟΕ να ισχύουν για όλους τους εργαζόμενους στη «Eurobank» και στη νέα εταιρεία («doValue»), είτε προέρχονται από την FPS είτε από τη Eurobank. Οσοι επιλέξουν να παραμείνουν στην τράπεζα, να τοποθετηθούν άμεσα σε άλλη οργανική θέση, στον τόπο κατοικίας τους και σε θέση ανάλογη της προϋπηρεσίας τους.
INTIME NEWS |
Από τη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση |
Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και πορεύτηκαν στο υπουργείο Εργασίας.
Στο πλευρό τους παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, αποτελούμενη από τον Αλέκο Αρβανιτίδη και τον Σπύρο Μαρίνη, μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ.
Κάτω από την ανυποχώρητη στάση και πίεση των εργαζομένων και μετά από... 4 ώρες αναμονής, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την γγ του υπουργείου Εργασίας, Αννα Στρατινάκη. Η εκπρόσωπος του υπουργείου «ξέκοψε» την πιθανότητα ανανέωσης των συμβάσεων, λέγοντας κυνικά ότι «είναι το τελευταίο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ που απευθύνεται στο δημόσιο τομέα. Από δω και πέρα τα προγράμματα του ΟΑΕΔ θα εξυπηρετούν εργοδότες στον ιδιωτικό τομέα». Παράλληλα, επιχείρησε να καλλιεργήσει κλίμα αναμονής και προσδοκιών στους 5.500 εργαζόμενους, κάνοντας λόγο για πιθανή τροπολογία που θα τους επιτρέπει να πάρουν επίδομα ανεργίας και για ειδική μοριοδότηση στον ΑΣΕΠ. Εντός 48ωρου αναμένεται να οριστεί συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, Γ. Βρούτση.
Από τη μεριά τους, οι εργαζόμενοι προχώρησαν άμεσα σε συνέλευση όπου αποφάσισαν: Κινητοποίηση τη μέρα που θα οριστεί η συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας. Συμμετοχή στο μεθαυριανό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στην Αθήνα. Συμμετοχή στις επικείμενες κινητοποιήσεις για το Ασφαλιστικό. Συμπόρευση και κλιμάκωση του αγώνα με τους υπόλοιπους συμβασιούχους του Δημοσίου.