ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Γενάρη 2020
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΥΡΙΝΑ ΜΕΤΩΠΑ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Τουλάχιστον 18 οι νεκροί

Αποκλεισμένες ολόκληρες περιοχές

Στις φλόγες και η περιοχή Μπέιρνσντέιλ, στη Βικτόρια
Στις φλόγες και η περιοχή Μπέιρνσντέιλ, στη Βικτόρια
ΚΑΜΠΕΡΑ.--

Ανεβαίνει ο αριθμός των θυμάτων στην Αυστραλία όπου τεράστιες εκτάσεις παραμένουν παραδομένες στο έλεος της πυρκαγιάς, φέρνοντας στην επιφάνεια και την απουσία ολοκληρωμένου σχεδιασμού πυροπροστασίας, ειδικά όσον αφορά τον μεγάλο δασικό πλούτο της χώρας.

Επίσημα τουλάχιστον, 18 άτομα έχουν σκοτωθεί, ωστόσο ο τραγικός απολογισμός εκτιμάται ότι θα είναι πολύ μεγαλύτερος, αφού μόνο στην πολιτεία της Βικτόρια (νοτιοανατολικά) αγνοούνται τουλάχιστον 17 άνθρωποι. Την Πρωτοχρονιά ανήμερα βρέθηκε το πτώμα ενός άνδρα μέσα σε καμένο αυτοκίνητο στη νότια ακτή της Νέας Νότιας Ουαλίας, ενώ η τοπική αστυνομία επιβεβαίωσε συνολικά «τρεις ακόμη θανάτους από τις φωτιές στη Νότια Ακτή».

Συνολικά, υπολογίζεται ότι έχουν απανθρακωθεί πάνω από 40 εκατομμύρια στρέμματα.

Μόνο στις πολιτείες Νέα Νότια Ουαλία και Βικτόρια μαίνονται ακόμα πάνω από 200 πυρκαγιές, με την υψηλή θερμοκρασία και τους ισχυρούς ανέμους να περιπλέκουν πολύ το έργο της κατάσβεσης. Δυνάμεις και πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, όπως και στρατιωτικά ελικόπτερα, συμμετέχουν στην επιχείρηση διάσωσης εγκλωβισμένων. Η κατάσταση σε ορισμένες περιοχές είναι τέτοια που οι πυροσβέστες δεν έχουν ούτε οδική ούτε αεροπορική πρόσβαση, με αποτέλεσμα να μην επιτρέπεται η μετάβαση πυροσβεστών ή σωστικών συνεργείων αλλά ούτε και η απομάκρυνση επιζώντων ή τραυματιών.

Για παράδειγμα, η παραλιακή τουριστική πόλη Μαλακούτα εκτιμάται ότι μπορεί να παραμείνει αποκλεισμένη ακόμα και βδομάδες, γι' αυτό και αναμένεται πλοίο φορτωμένο με τρόφιμα για δύο βδομάδες. Στην προκειμένη περίπτωση, τραυματίες μεταφέρθηκαν σε πλωτό ιατρικό κέντρο με 25 κλίνες που στήθηκε στα ανοιχτά των ακτών.

Αύριο, Σάββατο, αναμένεται νέο κύμα καύσωνα, που σύμφωνα με τις αρχές επηρεάζει σημαντικά την εξέλιξη των πυρκαγιών. Δεκάδες χιλιάδες τουρίστες κλήθηκαν να εγκαταλείψουν διάφορες παράκτιες περιοχές. Ειδικά στη Νέα Νότια Ουαλία μια έκταση 200 χιλιομέτρων στο θέρετρο Μπέιτμανς Μπέι κηρύχτηκε «ζώνη υποχρεωτικής εγκατάλειψης».

Ενδεικτικό είναι ότι και ο πρωθυπουργός, Σκοτ Μόρισον, δήλωσε ότι «υπάρχουν τμήματα τόσο στη Βικτόρια όσο και στη Νέα Νότια Ουαλία που έχουν καταστραφεί πλήρως και δεν υπάρχουν ηλεκτροδότηση και τηλεπικοινωνίες».

Στο μεταξύ, κανονικά πραγματοποιήθηκε η ετήσια πρωτοχρονιάτικη (και ιδιαίτερα δαπανηρή) γιορτή στο Σίδνεϊ, αυξάνοντας την οργή πολλών που αναρωτιόνταν «αλήθεια, θα βλέπουμε στον ουρανό τόσα πυροτεχνήματα ενώ καίγεται η μισή χώρα μας;..».

Να σημειωθεί ότι δορυφορικές εικόνες δείχνουν πως ο καπνός από τις πυρκαγιές της Αυστραλίας διέσχισε τη θάλασσα της Τασμανίας και έχει φθάσει στη Νέα Ζηλανδία.

ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ
Ετοιμάζει νέο στρατηγικό όπλο

Δηλώνει έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε εξέλιξη στη στάση των ΗΠΑ

Η Βόρεια Κορέα θα συνεχίσει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων για την αποτροπή απειλών εναντίον της από τις ΗΠΑ και αλλού, τόνισε ο ηγέτης της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν και πρόσθεσε ότι στο «εγγύς μέλλον» η Πιονγιάνγκ θα παρουσιάσει ένα «νέο στρατηγικό όπλο». Την ίδια στιγμή, σπεύδοντας να διατηρήσει ανοιχτούς τους διαύλους συντονισμού και επικοινωνίας, ο Κιμ υπογράμμισε ότι η χώρα του θα καθορίσει τις επιλογές της ανάλογα και με τη στάση της Ουάσινγκτον, εξηγώντας ότι «δεν έχουμε κανένα λόγο να παραμένουμε μονομερώς προσηλωμένοι στη δέσμευση» της αναστολής των βαλλιστικών και πυρηνικών δοκιμών.

Την ίδια στιγμή, υψώνοντας τους τόνους, ο Κιμ υποστήριξε ότι «οι ΗΠΑ προβάλλουν απαιτήσεις αντίθετες στα θεμελιώδη συμφέροντα του κράτους μας και υιοθετούν συμπεριφορά κακοποιού», επικρίνοντας και τα «δεκάδες στρατιωτικά γυμνάσια από κοινού» με τη Νότια Κορέα που ο Ντ. Τραμπ «μου είχε υποσχεθεί προσωπικά ότι θα σταματούσαν», αλλά αντί γι' αυτό η Ουάσιγκτον έστειλε στη Σεούλ στρατιωτικό εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας και ενίσχυσε τις κυρώσεις σε βάρος της Πιονγιάνγκ.

«Δεν θα πουλήσουμε ποτέ την αξιοπρέπειά μας», υπογράμμισε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, μιλώντας για «εκπληκτικές» ενέργειες που θα έχουν αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να «πληρώσουν το τίμημα για την οδύνη που υφίσταται ο λαός μας».

Από τη μεριά των ΗΠΑ, ο Τραμπ αντέδρασε λέγοντας ότι ο Βορειοκορεάτης ηγέτης «υπέγραψε ένα συμβόλαιο, υπέγραψε μια συμφωνία που μιλάει για αποπυρηνικοποίηση (...) Αυτό έγινε στη Σιγκαπούρη, και νομίζω ότι είναι άνθρωπος που κρατάει το λόγο του, οπότε θα μάθουμε». Από την πλευρά του ο ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Κιμ «θα επιλέξει διαφορετική πορεία» και «θα λάβει τη σωστή απόφαση - θα διαλέξει την ειρήνη και την ευημερία αντί για τη σύγκρουση, τον πόλεμο». Κατέληξε λέγοντας ότι αν ο Κιμ «αθετήσει τις δεσμεύσεις προς τον Πρόεδρο Τραμπ, αυτό θα είναι βαθύτατα απογοητευτικό. Εμείς τηρήσαμε τις δικές μας δεσμεύσεις - συνεχίζουμε να ελπίζουμε πως θα τηρήσει τις δικές του».

Την «έντονη ανησυχία» του εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, όπως και την ελπίδα ότι οι δοκιμές της Βόρειας Κορέας δεν θα ξαναρχίσουν, «όπως απαιτούν και συναφείς αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας». Οπως μετέφερε ο εκπρόσωπός του, Στεφάν Ντουζαρίκ, ο Γκουτέρες ισχυρίστηκε ότι «η διπλωματία είναι ο μοναδικός δρόμος προς τη διαρκή ειρήνη (...) Η μη διάδοση των πυρηνικών όπλων παραμένει βασικός πυλώνας της διεθνούς ασφάλειας και πρέπει να προασπιστεί».


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΣΧΑ.-- Πάνω από 196.000 κάτοικοι της Ανατολικής Ουκρανίας (Ντονμπάς) έλαβαν το 2019 τη ρωσική υπηκοότητα, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών. Το καλοκαίρι η ρωσική κυβέρνηση απλοποίησε τη διαδικασία έκδοσης ρωσικού διαβατηρίου για τους κατοίκους του Ντονμπάς, όπου συνεχίζεται η σύγκρουση «αυτονομιστών» και ουκρανικού στρατού. Συγκεκριμένα, 136.000 από αυτούς ήταν κάτοικοι των αυτοαποκαλούμενων «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ και οι υπόλοιποι προέρχονται από άλλες περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Τουλάχιστον 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά από πλημμύρες και κατολισθήσεις που έγιναν τις τελευταίες μέρες στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας, Τζακάρτα, καθώς και σε προάστιά της. Εκτοπίστηκαν πάνω από 30.000 κάτοικοι, ενώ δημιουργήθηκαν μεγάλα προβλήματα στο δίκτυο σιδηροδρομικής σύνδεσης, ηλεκτροδότησης κ.τ.λ.

ΜΑΝΙΛΑ.-- Τους 50 έχουν φτάσει οι νεκροί από τον τυφώνα «Φανφόν», που έπληξε τις Φιλιππίνες ανήμερα τα Χριστούγεννα, ενώ συνεχίζονται οι καταγραφές της καταστροφής που προκλήθηκε. Τουλάχιστον 5 ακόμα αγνοούνται.

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ.-- Νέες συγκεντρώσεις κατά της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ έγιναν και με την αλλαγή του χρόνου, με πολλούς να υπόσχονται νέα κλιμάκωση των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, με συνθήματα όπως «Απελευθερώστε το Χονγκ Κονγκ. Η εξέγερση της εποχής μας», «Ας συνεχίσουμε να πολεμάμε μαζί το 2020» κ.τ.λ. Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα, σφαίρες καουτσούκ και αντλίες νερού για να «αντιμετωπίσει» πολλούς διαδηλωτές.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Από έναν νεκρό μετρούν Γαλλία και Ιταλία, μετά από ατυχήματα που έγιναν εν μέσω εκρήξεων πυροτεχνημάτων στη διάρκεια εκδηλώσεων για το νέο έτος.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Επίθεση Αράβων ενόπλων, προχτές, στον καταυλισμό Κρίντινγκ που φιλοξενεί εκτοπισμένους από το δυτικό Νταρφούρ του Σουδάν προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 24 ανθρώπων. Προχτές, δικαστήριο στο Σουδάν καταδίκασε 29 πράκτορες των σουδανικών μυστικών υπηρεσιών σε θάνατο, κρίνοντάς τους ένοχους για τον βασανισμό και τον θάνατο ενός νεαρού δασκάλου πέρσι, κατά τις μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που οδήγησαν στον εκτοπισμό του δικτάτορα Ομάρ Μπασίρ.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Φονική ενέδρα σε ένα λεωφορείο έστησαν χτες ένοπλοι φανατικοί ισλαμιστές, πιθανώς μέλη της σομαλικής οργάνωσης «Σαμπάμπ», σε περιοχή της κομητείας Λαμού, προκαλώντας το θάνατο τριών επιβατών και τον τραυματισμό άλλων δύο.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.-- Μερικές χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν την Τετάρτη στο κέντρο της πρωτεύουσας του Μαυροβουνίου, Ποντγκόριτσα, με αφορμή το νέο νόμο περί εκκλησιαστικής περιουσίας που επιτρέπει την κρατική απαλλοτρίωση μοναστηριών και εκκλησιών εάν δεν πιστοποιηθεί με τα κατάλληλα έγγραφα και συμβόλαια η κατοχή γης.

ΤΥΝΙΔΑ.-- Στη συγκρότηση νέας κυβέρνησης «ανεξάρτητων τεχνοκρατών» προχώρησε ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Χαμπίμπ Τζεμλί στην Τυνησία, αναμένοντας πλέον την απάντηση του Προέδρου της χώρας Σαΐντ Καΐς και του 217μελούς Κοινοβουλίου.

ΣΑΚΑΤΕΚΑΣ.-- Πολύνεκρες συγκρούσεις ξέσπασαν παραμονή Πρωτοχρονιάς στις φυλακές της πόλης Σακατέκας της ομώνυμης βορειοκεντρικής πολιτείας του Μεξικού, ανάμεσα σε κρατούμενους μέλη αντίπαλων καρτέλ ναρκωτικών που κρατούνται εκεί. 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν στη συμπλοκή που έγινε τόσο με πυροβόλα όπλα όσο και με μαχαίρια. Διεξάγεται έρευνα για το πώς πέρασαν τα όπλα στη φυλακή και τον λόγο της συμπλοκής. Σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό υπουργό Δημόσιας Ασφάλειας, Αλφόνσο Ντουράσο, της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης του Αντρές Μανουέλ Πέρες Ομπραδόρ, «επείγει να βελτιωθεί η κατάσταση στις φυλακές» και υποσχέθηκε αναδιοργάνωσή τους για να «καταπολεμηθούν οι εγκληματικές δραστηριότητες που οργανώνονται και κατευθύνονται από το εσωτερικό τους».

ΠΟΛΩΝΙΑ
Κρούσματα της γρίπης των πτηνών σε γαλοπούλες

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.--

Κρούσματα της γρίπης των πτηνών, που μπορεί να απειλήσει και τον άνθρωπο, εντοπίστηκαν σε γαλοπούλες στην ανατολική Πολωνία, ανακοίνωσαν οι αρχές την Τετάρτη, ενώ τοπικά ΜΜΕ μεταδίδουν πως το ξέσπασμα αυτό ενδέχεται να αναγκάσει πτηνοτροφικές μονάδες να σφαγιάσουν έως και 40.000 γαλοπούλες.

Στην Πολωνία - τη χώρα με τη μεγαλύτερη πτηνοτροφική βιομηχανία στην Ευρώπη, κατά τη Eurostat - είχαν να καταγραφούν κρούσματα της γρίπης των πτηνών από το 2017.

Ο Αντρέι Ντάνιελακ, πρόεδρος της Ενωσης Πτηνοτρόφων και Παραγωγών Πουλερικών της Πολωνίας, διευκρίνισε ότι πλήττονται τρεις μονάδες και κινδυνεύουν 350.000 πτηνά σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων.

«Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες εφαρμόζουν διαδικασίες εξάλειψης του ιού σε αυτήν την περίπτωση», ανέφεραν οι αρχές της Κομητείας Λουμπαρτόφσκι. Κατά την ίδια πηγή, το στέλεχος του ιού που εντοπίστηκε είναι το εξαιρετικά παθογενετικό H5N8, που μπορεί να απειλήσει και τον άνθρωπο. Οι πολωνικές αρχές ανακοίνωσαν ότι συστάθηκε ειδικό κλιμάκιο για την αντιμετώπιση της κατάστασης και τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν πλάνα με περιπολικά να αποκλείουν δρόμους στην περιοχή όπου βρίσκονται οι μονάδες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ