Το νομοσχέδιο φέρει τον τίτλο «Διευκόλυνση άσκησης εκλογικού δικαιώματος εκλογέων που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας και τροποποίηση εκλογικής διαδικασίας». Οι διατάξεις του πρώτου μέρους προβλέπουν τον τρόπο και τις προϋποθέσεις για να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα οι Ελληνες του εξωτερικού, ενώ το δεύτερο μέρος περιέχει διατάξεις που τροποποιούν συνολικά την εκλογική νομοθεσία.
Οσον αφορά την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, προβλέπεται η κατάρτιση ειδικών εκλογικών καταλόγων για τους «εκτός επικρατείας εκλογείς», οι οποίοι για να εγγραφούν θα πρέπει: «α) Να έχουν διαμείνει συνολικά δύο έτη εντός της ελληνικής επικράτειας κατά το χρονικό διάστημα των τελευταίων 35 ετών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης εγγραφής. β) Να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος». Η φορολογική δήλωση προβλέπεται να περιέχει υποβολή στην ΑΑΔΕ δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1), αναλυτικής δήλωσης εισοδημάτων από μίσθωση ακινήτων (έντυπο Ε2), κατάστασης οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα (έντυπο Ε3) ή δήλωσης στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9).
Οι Ελληνες του εξωτερικού θα ψηφίζουν με αυτοπρόσωπη παρουσία σε εκλογικά τμήματα που θα συσταθούν στην έδρα κάθε ελληνικής διπλωματικής αρχής, ή σε κτίρια ελληνικών αρχών ή υπηρεσιών της αλλοδαπής, ή δημόσια καταστήματα του κράτους. Η ψήφος τους θα μετράει ισότιμα στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα και για τη συνολική κατανομή των εδρών, ενώ αυξάνονται σε 15 από 12 οι βουλευτές Επικρατείας. Οι εκλογείς θα επιλέγουν (δίχως να θέτουν σταυρό προτίμησης) το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν.
Για την ψήφιση του νομοσχεδίου απαιτούνται οι ψήφοι 200 βουλευτών. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο Γ. Κατρούγκαλος έθεσε ανάμεσα στις προϋποθέσεις για να ψηφίσει το κόμμα του, να προβλέπεται η σύσταση διακομματικής επιτροπής, η οποία να έχει υπό την ευθύνη της όλη την εκλογική διαδικασία για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, ενώ ζήτησε το ψηφοδέλτιο Επικρατείας να χωριστεί σε «εσωτερικού» και «εξωτερικού». ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και Ελ. Λύση είπαν ότι συμφωνούν επί της αρχής. Το ΜέΡΑ25 καταψήφισε. Ο υπουργός Εσωτερικών Π. Θεοδωρικάκος σημείωσε ότι το νομοσχέδιο δεν συμβαδίζει με την πρόταση της ΝΔ, ωστόσο επικαλέστηκε «αναγκαίες συγκλίσεις» που, όπως είπε, έπρεπε να βρεθούν.
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας σημείωσε ότι το ΚΚΕ από την αρχή κατέθεσε εμπεριστατωμένες και ξεκάθαρες προτάσεις, μακριά από τακτικισμούς, μικροκομματικές σκοπιμότητες, χωρίς να μετράει «κουκιά» και με γνώμονα να διευκολυνθούν οι Ελληνες του εξωτερικού να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.
Σχολίασε ότι η μετανάστευση και η προσφυγιά δεν είναι φυσικό φαινόμενο, πως οι Ελληνες του εξωτερικού έφυγαν λόγω των αντιλαϊκών πολιτικών και της καπιταλιστικής κρίσης και πως η διευκόλυνσή τους να ψηφίσουν δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αποτελέσει πλυντήριο για τις ευθύνες των αστικών κομμάτων.
Παρουσίασε τους άξονες των προτάσεων του ΚΚΕ, που είναι η ύπαρξη οικονομικών δεσμών με την Ελλάδα, ανώτατο όριο απουσίας ή το αντίστροφο, ένα ελάχιστο όριο απουσίας από τη χώρα, και αυτοπρόσωπη ψήφος για την ουσιαστική συμμετοχή των ψηφοφόρων στη διαδικασία. Οπως σημείωσε, κριτήριο για το ΚΚΕ είναι παράλληλα με τη διευκόλυνση των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίσουν, να αποτραπεί η αλλοίωση του εκλογικού σώματος «με ψηφοφόρους που ενδεχομένως δεν έχουν γνώση της ελληνικής πραγματικότητας, δεν έχουν πραγματικούς και ουσιαστικούς δεσμούς και κυρίως δεν θα υποστούν τις συνέπειες των όποιων πολιτικών τους επιλογών». Ανέφερε ότι το ΚΚΕ ζήτησε τα κριτήρια αυτά να κατοχυρωθούν και συνταγματικά «και θεωρούμε ότι αυτό επιτεύχθηκε σε ένα μέρος με τη συμπληρωματική διάταξη στο άρθρο 54».
Πρόσθεσε δε ότι ανάμεσα στα δεδομένα που πήρε το ΚΚΕ υπόψη του για τις θέσεις αυτές ήταν «η ανάγκη να σταματήσει να υπάρχει αυτός ο αναχρονισμός του δίκαιου του αίματος για την απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας», ότι δηλαδή για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους αρκεί να αποδείξει κανείς ότι έχει καταγωγή από έναν έστω πολύ μακρινό πρόγονο, αναχρονισμό που έχουν σημαία τους τα άλλα κόμματα, όπως φάνηκε από τις αρχικές προτάσεις τους, αλλά και από το γεγονός ότι αρνούνται να το καταργήσουν για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας. Επίσης πήρε υπόψη του τη διεθνή εμπειρία.
Ο Γ. Γκιόκας σημείωσε πως «θεωρούμε ότι το νομοσχέδιο ενσωματώνει βασικά κριτήρια που είχαμε θέσει» και ζήτησε να γίνουν ορισμένες επιπλέον τροποποιήσεις, όπως να εξασφαλιστεί ο διακομματικός έλεγχος της διαδικασίας, να υπάρχει πρόβλεψη για διαγραφές από τους εκλογικούς καταλόγους εφόσον δεν τηρούνται τα κριτήρια μετά από κάποιο χρονικό διάστημα και τέλος οι Υπουργικές Αποφάσεις να εγκρίνονται με πλειοψηφία 2/3 από τη Βουλή.
Οι εκπρόσωποι της «Ελλάν Πασσέ» ενημέρωσαν αναλυτικά την αντιπροσωπεία του Κόμματος για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ρομά κοινότητα στη χώρα μας, ιδιαίτερα για τα ζωτικής σημασίας ζητήματα της απασχόλησης, της στέγασης, της υγείας, της εκπαίδευσης, της περιθωριοποίησης και της ρατσιστικής μεταχείρισής τους από το κράτος και την τοπική διοίκηση.
Από την πλευρά του ο Δ. Κουτσούμπας εξέφρασε τη σταθερή και αμέριστη υποστήριξη του Κόμματος στα δίκαια αιτήματά τους, και συγκεκριμένα: Στην πλήρη και σταθερή εργασία με ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους, στην πρόσβαση χωρίς εμπόδια σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και εκπαίδευση. Στην απλοποίηση των διαδικασιών ώστε να νομιμοποιηθούν όσοι ασκούν εμπορικές δραστηριότητες (μικροπωλητές κ.λπ.), στην ένταξη στο σχέδιο πόλης των οικισμών όπου κατοικούν. Στη δημιουργία επαρκών υποδομών, στη λειτουργία ιατρείων, παιδικών σταθμών, σχολείων και τμημάτων βοηθητικής διδασκαλίας για τα παιδιά των Ρομά, ώστε να εξαλειφθεί ο αναλφαβητισμός. Τέλος, στην αντιμετώπιση κάθε μορφής διακρίσεων σε βάρος τους, καθώς και στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης των θυμάτων Ρομά της ναζιστικής θηριωδίας. Ανέφερε ότι το ΚΚΕ θα πάρει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα, μέσα και έξω από τη Βουλή, για την προώθησή τους.
Σε ισχύ τέθηκε από χτες η ενισχυμένη εντολή της Frontex, του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, η οποία της παρέχει την επιχειρησιακή ικανότητα και τις εξουσίες που απαιτούνται για τη στήριξη των «επιτόπου» 115.000 υπαλλήλων των κρατών - μελών. Οι αρμοδιότητες της Frontex διευρύνονται, θα μπορεί να συνεργάζεται με τρίτες χώρες, ενώ οι επιστροφές και οι απελάσεις ξεριζωμένων θα γίνονται πιο εύκολα.
Θα έχει ισχυρότερο ρόλο στις διαδικασίες επιστροφής από τα κράτη - μέλη και θα συνεργάζεται στενότερα με χώρες εκτός ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βρίσκονται εκτός της άμεσης γειτονίας της ΕΕ. Ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν καταγγείλει τον οργανισμό αυτό επειδή στέλνει πρόσφυγες στη Λιβύη, όπου οι συνθήκες κράτησης είναι απάνθρωπες και εξευτελιστικές.
Υπενθυμίζεται πως ο μηχανισμός Frontex είναι ένα στρατιωτικό - αστυνομικό σώμα που δημιουργήθηκε το 2005 με σκοπό το συντονισμό των επιχειρήσεων στα σύνορα των κρατών - μελών. Στις αρμοδιότητές του ανήκουν η «φύλαξη» των θαλάσσιων, χερσαίων και εναέριων συνόρων της ΕΕ από κοινού με τα κράτη - μέλη, η εκπαίδευση των συνοριοφυλάκων, η διαχείριση του εξοπλισμού που έχουν θέσει στη διάθεσή του τα κράτη - μέλη και ο συντονισμός στις απελάσεις μεταναστών και προσφύγων. Είναι ένα κατασταλτικό σώμα παρεμπόδισης εισόδου στην ΕΕ των ανεπιθύμητων για το κεφάλαιο μεταναστών και προσφύγων, των θυμάτων ιμπεριαλιστικών πολέμων.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από το Γενάρη του 2021, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής θα διαθέτει το δικό του μόνιμο σώμα συνοριοφυλάκων, το οποίο θα είναι έτοιμο να αναπτυχθεί όταν και όπου χρειάζεται. Το μόνιμο σώμα αναμένεται να έχει στελεχωθεί πλήρως με 10.000 συνοριοφύλακες έως το 2024.
Για δεύτερη μέρα κατέθετε χτες στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση «Novartis» ο πρώην σύμβουλος υπουργών Υγείας, καθηγητής και εκπρόσωπος της τρόικας Νίκος Μανιαδάκης, ο οποίος κατηγορείται ότι εμπλέκεται στο σκάνδαλο πράττοντας τα αδικήματα της δωροδοκίας και ψευδομαρτυρίας.
Υπενθυμίζεται ότι η Προανακριτική Επιτροπή διερευνά, όσον αφορά την υπόθεση «Novartis», αν τελέστηκε το αδίκημα της σκευωρίας από τον πρώην υφυπουργό Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλο σε βάρος πολιτικών προσώπων, με τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ με τις ερωτήσεις τους και τους καβγάδες τους να την αξιοποιούν περισσότερο ως προπέτασμα καπνού για να επισκιάσουν ότι στηρίζουν την ίδια πολιτική που για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων μετατρέπει το Φάρμακο και συνολικά την Υγεία του λαού σε κερδοφόρο εμπόρευμα, δημιουργώντας το υπόβαθρο και για τη διαφθορά και τη διαπλοκή.
Αλλωστε και χτες ο μάρτυρας φέρεται να έκανε λόγο για το πώς ωφελούνται οι φαρμακοβιομηχανίες με την τιμολογιακή πολιτική των κυβερνήσεων, φέρνοντας ως παράδειγμα τις τιμολογήσεις φαρμάκων που έγιναν με τις κυβερνήσεις και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, με τις οποίες και συνεργάστηκε, ενώ έκανε λόγο και για προσωπική συνεργασία με υπουργούς των κυβερνήσεων αυτών ως εκπρόσωπος της τρόικας.
Ο ίδιος, όπως διέρρευσε, επανέλαβε πως δεν προέβη σε καμία έκνομη πράξη και πως δεν είχε καμία σχέση με τη «Novartis», αν και ο επικεφαλής της φαρμακοβιομηχανίας και πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακοβιομηχανιών Ελλάδας (ΣΦΕ), Κ. Φρουζής, στην κατάθεσή του στην Επιτροπή την περασμένη βδομάδα είχε καταθέσει πως ο Ν. Μανιαδάκης είχε διατελέσει σύμβουλος στη φαρμακοβιομηχανία.
Ακόμα, ο Ν. Μανιαδάκης φέρεται να δήλωσε ότι δεν του ασκήθηκε καμία πίεση από τον Δ. Παπαγγελόπουλο για να κατηγορήσει πολιτικά πρόσωπα, ότι ωστόσο τέτοια πίεση του ασκήθηκε από τους εισαγγελείς διαφθοράς, για τους οποίους είπε ότι μπορεί να καταθέσει κατ' αντιπαράσταση. Η κατάθεσή του θα συνεχιστεί και σήμερα.