ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Νοέμβρη 2019
Σελ. /28
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Διαδήλωσαν για δημόσια και δωρεάν Υγεία

Κινητοποίηση χτες στην Αθήνα και αλλού, στο πλαίσιο της παναττικής στάσης εργασίας και της απεργίας στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας

Το πανό στην πρόσοψη του ΠΙΣ
Το πανό στην πρόσοψη του ΠΙΣ
«Τα νοσοκομεία δεν είναι επιχειρήσεις. Δώστε κρατικές επιχορηγήσεις» ήταν το μήνυμα της χτεσινής συγκέντρωσης των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, που έγινε στο πλαίσιο της παναττικής στάσης εργασίας και της 24ωρης απεργίας στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Η προσυγκέντρωση των σωματείων της Αττικής που συντονίζουν τα βήματά τους έγινε στο σταθμό του Μετρό «Ευαγγελισμός». Στο πλευρό των υγειονομικών βρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

Λίγη ώρα νωρίτερα, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) πραγματοποίησε συμβολική παρέμβαση στα γραφεία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, αναρτώντας στην πρόσοψη πανό που καταδικάζει την πολιτική και αυτής της κυβέρνησης στην Υγεία.

Κατήγγειλε ταυτόχρονα τις θέσεις του ΙΣΑ, που είναι πλήρως εναρμονισμένες με αυτές της ΕΕ και των κομμάτων της (λειτουργία των νοσοκομείων ως «ΝΠΙΔ - μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις», σύνδεση με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, νέο γύρο επίθεσης στις σταθερές σχέσεις εργασίας πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης κ.ά.).

«Νοσοκομεία ιδιωτικού δικαίου σημαίνει νοσοκομεία που δουλεύουν με κριτήριο το κέρδος (...) Οι εργαζόμενοι, η λαϊκή οικογένεια και οι ασθενείς θα πληρώσουν την ανάπτυξη με παραπέρα υποβάθμιση των δημόσιων - δωρεάν υπηρεσιών Υγείας και θα αναγκάζονται να ακριβοπληρώνουν, άλλοτε σε κερδοσκοπικές, άλλοτε σε μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις Υγείας, άλλοτε σε "νόμιμα" και άλλοτε σε νομιμοποιημένα φακελάκια, ή τέλος σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες υπηρεσίες. Η ιατρική δεν χωράει στους νόμους της αγοράς. Παλεύουμε μαζί με το λαό για δημόσια και δωρεάν Υγεία υψηλού επιπέδου με βάση τις σύγχρονες ανάγκες, την επιστημονική και τεχνολογική πρόοδο. Η υγεία του λαού δεν κοστολογείται», σημειώνει μεταξύ άλλων η ΟΕΝΓΕ.

Από τον ΠΙΣ στο υπουργείο Εργασίας

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Στα γραφεία του ΠΙΣ κατέφτασαν με πορεία και τα 15 σωματεία που πήραν απόφαση συμμετοχής στην κινητοποίηση κατά τη διάρκεια κοινής σύσκεψης πριν από λίγες μέρες στον «Ευαγγελισμό».

«Δεν απεργούμε μόνο για να μείνουν ανοιχτά τα νοσοκομεία και ενάντια στους σχεδιασμούς όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων. Παλεύουμε για ανθρώπινα νοσοκομεία, για ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς. Χτες χάσαμε έναν γιατρό επικουρικό καρδιολόγο, άλλοι 10 εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις ένα βήμα πριν την απόλυση, νοσηλεύονται με βαριά νοσήματα. Δεν κάνουμε πόντο πίσω. Αντεπίθεση για την υγεία του λαού», ανέφερε ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός».

«Είμαστε απέναντι στη σκληρή πολιτική που θέλει Υγεία για λίγους σε νοσοκομεία που θα φέρουν τον ψευδεπίγραφο τίτλο "δημόσιο"», σημείωσε ο Τάσος Αντωνόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο «Λαϊκό». «Ο ΠΙΣ είναι "λαγός" της κυβέρνησης για τη διάλυση του δημόσιου συστήματος Υγείας», είπε ο Παναγιώτης Παπανικολάου, γραμματέας της Ομοσπονδίας.

Ακολούθησε πορεία, με τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Θριάσιο», «ΚΑΤ», «Αττικόν», «Λαϊκό», «ΕΛΠΙΣ» να συμμετέχουν πίσω από τα πανό των συλλόγων τους. Στο ύψος του Μεγάρου Μαξίμου μπήκαν στην πορεία και οι γυναίκες εργαζόμενες στην καθαριότητα του Νοσοκομείου Αγρινίου, που έχουν συγκροτήσει Επιτροπή Αγώνα, μαζί με συναδέλφους τους από τη φύλαξη.

Στην Κρήτη
Στην Κρήτη
Για να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση αψήφησαν εκβιασμούς, απειλές, χυδαίες επιθέσεις και ταξίδεψαν 300 χιλιόμετρα. «Δεν δέχονταν την υπογραφή μας στην απεργία, ήθελαν να φαινόμαστε απούσες. Καταφέραμε όμως να κατέβουμε Αθήνα. Τέλος Μάρτη απολύονται όλοι οι φύλακες, καθώς λήγει η ατομική σύμβαση με τη διοίκηση του νοσοκομείου και τον Απρίλη οι καθαρίστριες. 47 άνθρωποι μένουμε χωρίς δουλειά. Δεν παίρνω σύνταξη χηρείας γιατί είμαι 40 ετών και έχω δύο παιδιά. Μόνος δρόμος να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό στον αγώνα για δουλειά», λέει μια από τις εργαζόμενες. Μαζί τους και ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Μεσολογγίου.

Η πορεία έφτασε στο υπουργείο Εργασίας, με συνθήματα όπως «Θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία» και με αιτήματα να μονιμοποιηθούν όλοι οι ελαστικά εργαζόμενοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις, να ενταχθούν στα ΒΑΕ όλοι όσοι δουλεύουν στα νοσοκομεία κ.ά. Αντιπροσωπεία των απεργών απαίτησε συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου, χωρίς αποτέλεσμα. Επιτόπου, ελαστικά εργαζόμενοι του «Ευαγγελισμού» διοργάνωσαν ένα αυτοσχέδιο δρώμενο, πριν η πορεία ξεκινήσει για το υπουργείο Υγείας.

Τάζουν τις προσλήψεις που δεν έκαναν ούτε οι προηγούμενοι

Στη συνάντηση που ακολούθησε με αντιπροσωπεία των απεργών, ο υφυπουργός Υγείας Βαγγέλης Koντοζαμάνης απέρριψε για άλλη μια φορά τα αιτήματα για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για μονιμοποίηση των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας και για πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση.

Στη Θεσσαλονίκη
Στη Θεσσαλονίκη
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας, θα δοθεί παράταση στη νομοθετική ρύθμιση που αφορούσε την υπογραφή ατομικών συμβάσεων με τις διοικήσεις του νοσοκομείου (πρόκειται για τη σχετική νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που είχε ισχύ μέχρι τις 31/12/2019). Επανέλαβε επίσης τις περιβόητες προσλήψεις που ακούγονται εδώ και τέσσερα χρόνια από τις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, για 950 γιατρούς και 1.300 λοιπών ειδικοτήτων.

Από τη μεριά της, η αντιπροσωπεία επεσήμανε ότι ακόμη και αν πραγματοποιηθούν οι παραπάνω προσλήψεις, θα φτάσουν στα νοσοκομεία τουλάχιστον στα μισά του 2020, ενώ δεν επαρκούν ούτε για ζήτω, καθώς μόνο οι συνταξιοδοτήσεις μέχρι το τέλος του 2019 ξεπερνούν τις 2.000.

Παράλληλα, ο υφυπουργός επιβεβαίωσε ότι θα επεκταθούν οι Συμπράξεις Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα στα νοσοκομεία, θα εφαρμοστεί άμεσα η «δυνατότητα» που δίνεται στους διοικητές των νοσοκομείων να προχωρούν σε ατομικές συμβάσεις ή σε συνεργασία με εργολάβο «ανάλογα με το δημοσιονομικό συμφέρον» και ανακοίνωσε την παραπέρα επέκταση των συμβάσεων μέσω των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ.

Οσο για το αίτημα ένταξης στα ΒΑΕ του συνόλου των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία και την επέκταση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας, απέφυγε να απαντήσει δηλώνοντας αναρμόδιος.

Σε Θεσσαλονίκη και Κρήτη

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι απαντήσεις που πήραν οι εργαζόμενοι στην Κρήτη, όπου χτες το πρωί το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, ο Σύλλογος Εργαζομένων στην ΥΠΕ, ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και πλήθος συμβασιούχων πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στην 7η ΥΠΕ. Κατά τη διάρκεια συνάντησης, η διοίκηση της ΥΠΕ αρνήθηκε να δώσει οποιαδήποτε απάντηση στα φλέγοντα ζητήματα που έθεσαν οι εργαζόμενοι, ανακοινώνοντας ότι η όποια «ενίσχυση» με προσωπικό θα γίνει με ελαστικές εργασιακές σχέσεις...

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα προβλήματα στο χώρο της Υγείας έγινε και στη Θεσσαλονίκη, μπροστά στα γραφεία της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, στην Αριστοτέλους, όπου συμμετείχαν και μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Συνταξιούχων Θεσσαλονίκης.

Συσκέψεις αγροτών

Υλοποιώντας τις αποφάσεις που πάρθηκαν ομόφωνα στην πανθεσσαλική σύσκεψη στον Παλαμά, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, οι Αγροτικοί Σύλλογοι και οι Επιτροπές Αγώνα καλούν τους αγρότες να συμμετάσχουν στις συσκέψεις που πραγματοποιούνται το επόμενο διάστημα, για να οργανώσουν τα μπλόκα στον Ε65 και κατά τόπους σε όλη τη Θεσσαλία από την Τετάρτη 4 Δεκέμβρη.

Για τη βδομάδα αυτή είναι προγραμματισμένες οι εξής συσκέψεις:

  • Σήμερα Πέμπτη στις 6 μ.μ., στο Βασιλί Φαρσάλων.
  • Αύριο Παρασκευή στις 6.30 μ.μ., στον Πλατύκαμπο, στην αίθουσα του Αγροτικού Συνεταιρισμού.

Στο μεταξύ, σε μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις για το Ασφαλιστικό στις 30 Νοέμβρη καλεί η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας. Το ΔΣ της Ομοσπονδίας στην πρόσφατη συνεδρίασή του ασχολήθηκε με τα εκρηκτικά προβλήματα που απασχολούν τη μικρομεσαία αγροτιά - κόστος παραγωγής, εξευτελιστικές τιμές στα προϊόντα, ελλιπείς εκτιμήσεις και αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ κ.λπ. - και καλεί τους αγρότες και κτηνοτρόφους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, ενώνοντας τη φωνή τους με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους συνταξιούχους.

Παράλληλα, τους καλεί να συμμετάσχουν στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 8 Οκτώβρη και ώρα 10.30 μ.μ., στην καφετέρια Αγραφιώτη στην Κυψέλη, και προαναγγέλλει τη συμμετοχή της στις 15 Δεκέμβρη στην ευρεία συνεδρίαση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, στη Νίκαια της Λάρισας, για τον συντονισμό των αγώνων το επόμενο χρονικό διάστημα.

Ακόμα, η Ομάδα Πρωτοβουλίας Αγροτών Επαρχίας Λιβαδειάς διοργανώνει πλατιά σύσκεψη στις 3 Δεκέμβρη στο δημαρχείο της Χαιρώνειας, στις 6 μ.μ. Τέλος, σύσκεψη αγροτών στην Ορεστιάδα διοργανώνει στις 2 Δεκέμβρη η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Εβρου «Η Ενότητα», στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Ορεστιάδας.

Τα αιτήματα

Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία διεκδικούν:

  • Καμία απόλυση συμβασιούχου. Μονιμοποίηση όλων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής εργασίας.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την πλήρη στελέχωση των δημόσιων μονάδων Υγείας, Πρόνοιας και ΕΚΑΒ.
  • Αμεση, πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση των νοσοκομείων και των δημόσιων δομών Υγείας - Πρόνοιας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κατάργηση κάθε πληρωμής των ασθενών και των εισφορών για υγειονομική περίθαλψη.
  • Ανάπτυξη όλων των κλειστών κλινών ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΝ, χειρουργείων και εξειδικευμένων κέντρων αναφοράς, με το ανάλογο προσωπικό και εξοπλισμό.
  • Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων. Επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος και ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες. Λήψη των αναγκαίων μέτρων για την προστασία της υγείας και ασφάλειας εργαζομένων και ασθενών.
  • Αύξηση στους μισθούς, αναγνώριση όλης της προϋπηρεσίας, επαναφορά 13ου - 14ου μισθού.

Οι υγειονομικοί συνεχίζουν τον αγώνα τους με τη συμμετοχή σωματείων τους το Σάββατο στα συλλαλητήρια για την Κοινωνική Ασφάλιση, ενώ την Τετάρτη 11 Δεκέμβρη οργανώνουν παρέμβαση στην ημερίδα του ΠΙΣ στην Αίγλη Ζαππείου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ