ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Νοέμβρη 2019
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ
«Νόμιμοι» για τον Πομπέο οι παράνομοι εβραϊκοί εποικισμοί

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Ακόμη ένα βήμα στο πλευρό των ισραηλινών κατοχικών αρχών και της καταδυνάστευσης του παλαιστινιακού λαού έκαναν χτες οι ΗΠΑ. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, επικαλούμενος πολύμηνη «έρευνα και γνωμάτευση» της νομικής υπηρεσίας του Στέιτ Ντιπάρμτεντ αναγνώρισε και επίσημα ως «νόμιμους» τους παράνομους (κατά το διεθνές Δίκαιο) εβραϊκούς εποικισμούς στη Δυτική Οχθη.

Πληροφορίες ισραηλινών ΜΜΕ μετέδωσαν ότι η νομική πρόταση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ συντάχθηκε μετά από επαφές με «ειδικούς διεθνούς κύρους», προτείνοντας στον υπουργό Εξωτερικών να ανακαλέσει τη γνωμάτευση, που είχε εκδώσει το υπουργείο το 1978 επί προεδρίας Τζίμι Κάρτερ και η οποία θεωρούσε τους εβραϊκούς εποικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη «ασύμβατους με το διεθνές Δίκαιο».

Ο Πομπέο σε ομιλία, που είχε ετοιμάσει να εκφωνήσει αργότερα χτες βράδυ, υποστήριζε ότι ο χαρακτηρισμός των εποικισμών σε κατεχόμενα εδάφη ως «ασύμβατων με το διεθνές Δίκαιο» δεν βοήθησε τον αγώνα για ειρήνη. «Η σκληρή αλήθεια είναι πως ποτέ δεν θα υπάρξει δικαστική επίλυση της σύρραξης και τα επιχειρήματα για το ποιος έχει δίκαιο και ποιος όχι σε σχέση με το διεθνές Δίκαιο δεν θα φέρει ειρήνη», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών.

Η εξέλιξη αναμένεται να προστεθεί σε σειρά προκλητικών αποφάσεων που έχει πάρει η κυβέρνηση Τραμπ σε βάρος του παλαιστινιακού λαού, με πιο χαρακτηριστική τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ και το κλείσιμο του αμερικανικού προξενείου στην Αν. Ιερουσαλήμ που εξυπηρετούσε τις ανάγκες των Παλαιστινίων.

Το τελευταίο τετραήμερο, πάντως, δεν έλειψαν στη Δυτική Οχθη ούτε οι βίαιες επιθέσεις των κατοχικών αρχών σε βάρος δημοσιογράφων. Την Παρασκευή ελεύθερος σκοπευτής του ισραηλινού στρατού τύφλωσε στο αριστερό μάτι τον 32χρονο φωτορεπόρτερ Μουάζ Αμάρνε, ενώ κάλυπτε διαδήλωση κοντά στη Χεβρώνα. Προχτές, εκατοντάδες Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι κρατώντας πλακάτ και φορώντας κάλυπτρα στο αριστερό μάτι πραγματοποίησαν εκδήλωση διαμαρτυρίας στη Δυτική Οχθη, φωνάζοντας: «Τα μάτια της αλήθειας δεν θα τυφλωθούν ποτέ»!

Η Ενωση Παλαιστίνιων Δημοσιογράφων αναφέρει ότι τουλάχιστον 60 εργαζόμενοι σε ΜΜΕ έχουν χτυπηθεί από ισραηλινά πυρά από την αρχή της χρονιάς, κυρίως στη Λωρίδα της Γάζας.

ΙΡΑΝ
Διαδηλώσεις ενάντια σε νέες αυξήσεις στα καύσιμα

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Ανησυχία προκαλεί στην ιρανική κυβέρνηση το νέο μπαράζ αιματηρών κινητοποιήσεων, λαϊκών διαδηλώσεων αλλά και βίαιων επιθέσεων που εκδηλώνεται από το βράδυ της Παρασκευής σε τράπεζες, αστυνομικά τμήματα και επιχειρήσεις, με αφορμή την αύξηση έως και 50% στην τιμή των καυσίμων.

Στη διάρκεια ή στο περιθώριο κινητοποιήσεων σημειώθηκαν επεισόδια, λεηλασίες και εμπρησμοί πολλών δεκάδων τραπεζών και αστυνομικών τμημάτων, προκαλώντας υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες το θάνατο σημαντικού αριθμού διαδηλωτών. Ορισμένες πληροφορίες που αναφέρονται και σε σχετική ανακοίνωση του ιρανικού κόμματος Τουντέχ αναφέρουν τουλάχιστον έξι νεκρούς διαδηλωτές. Ωστόσο, το σαουδαραβικό δίκτυο «Αλ Αραμπίγια» επικαλούμενο αντικυβερνητικά ιρανικά ΜΜΕ (π.χ. Radio Farda) ανέφερε τουλάχιστον 40 νεκρούς διαδηλωτές και χιλιάδες συλληφθέντες.

Το πρακτορείο «Ρόιτερς» και άλλα διεθνή ΜΜΕ μετέδωσαν πως μέσα στο Σαββατοκύριακο καταγράφηκε πλήθος πολύμορφων κινητοποιήσεων και αποδοκιμασιών σε βάρος του Ιρανού Προέδρου Χασάν Ροχανί και του ανώτατου Σιίτη ιερωμένου Αλί Χαμενεΐ στην πρωτεύουσα Τεχεράνη και σε πολλές μεγάλες πόλεις, μεταξύ των οποίων οι πόλεις Σιράζ, Μασχάντ, Αχβάζ, Κέρμαν, Μάραντ, Ταμπρίζ κ.α.

Στην ανακοίνωση του Τουντέχ (Κόμμα των Μαζών του Ιράν) επισημαίνεται πως η νέα ακρίβεια στα καύσιμα είναι η 30ή μέσα στην τελευταία 12ετία και εκδηλώνεται σε μία παρατεταμένη περίοδο επιβολής των ασφυκτικών αμερικανικών κυρώσεων που δοκιμάζουν τα όρια αντοχής του ιρανικού λαού. Το κόμμα καταδικάζει τη βάναυση αντιμετώπιση των διαδηλωτών από «ένοπλους μισθοφόρους του καθεστώτος», απευθύνοντας έκκληση «σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις στο Ιράν και του κόσμου να υψώσουν τη φωνή τους κατά της πολιτικής του καθεστώτος» και κατά των βάρβαρων αμερικανικών κυρώσεων.

Βλέπουν «δάκτυλο» ξένων δυνάμεων

Ο Ιρανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Αλί Ραμπίι επανέλαβε πως η κυβέρνηση δεν έχει πρόβλημα με τους διαδηλωτές, λέγοντας πως οι ειρηνικές διαδηλώσεις είναι δικαίωμα του λαού. Διαχώρισε όμως τις κινητοποιήσεις από τις λεηλασίες και τους εμπρησμούς τραπεζών, παρομοιάζοντας τη συμπεριφορά των ταραχοποιών «με εκείνη των παλιών τρομοκρατών στο Ιράν που επιζητούσαν την καταστροφή του συστήματος». Επιχείρησε μάλιστα να καθησυχάσει τους διαδηλωτές, λέγοντας ότι οι αυξήσεις στα καύσιμα δεν θα επεκταθούν σε τρόφιμα, είδη και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης, επειδή έχουν ληφθεί «κατάλληλα μέτρα». Νωρίτερα και άλλοι Ιρανοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν τις ΗΠΑ για ανάμειξη στις υποθέσεις της χώρας με αφορμή τη δήλωση εκπροσώπου του Λευκού Οίκου ότι υποστηρίζει «τους Ιρανούς στις ειρηνικές διαδηλώσεις τους κατά του καθεστώτος». Χτες πάντως το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, επικαλούμενο μυστικές υπηρεσίες των Ιρανών «Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης», μετέδωσε ότι τουλάχιστον στην επαρχία Αλμπόρτζ εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν 150 αρχηγοί ομάδων σαμποτάζ και υποκινητών βίαιων επεισοδίων. Στη διάρκεια ανακρίσεων ορισμένοι από τους συλληφθέντες φέρεται να ομολόγησαν ότι προσελήφθησαν από ξένες δυνάμεις και ότι εκπαιδεύτηκαν «εντός και εκτός Ιράν».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν Ιβ Λε Ντριάν συζήτησε με τον Αμερικανό ομόλογό του Μ. Πομπέο «τις προτεραιότητες των γαλλοαμερικανικών διμερών σχέσεων», στην Ουάσιγκτον, στο περιθώριο της συνάντησης του «Διεθνούς Συνασπισμού ενάντια στην τρομοκρατία».

ΠΑΡΙΣΙ.-- Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και αντλίες νερού ενάντια σε διαδήλωση που οργανώθηκε στο Παρίσι, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την έναρξη του «κινήματος των "κίτρινων γιλέκων"». Συνολικά έγιναν πάνω από 260 συλλήψεις σε όλη τη χώρα.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Ακόμη ένας αντικυβερνητικός διαδηλωτής σκοτώθηκε την Κυριακή από δακρυγόνο που έριξε με δύναμη στο κεφάλι του ένοπλος αστυνομικός στη διάρκεια συγκρούσεων σε κεντρική γέφυρα της Βαγδάτης. Στη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν άλλοι 32 διαδηλωτές, οι οποίοι πλέον έχουν καταλάβει τρεις μεγάλες γέφυρες πάνω από τον Τίγρη ποταμό. Από την 1η Οκτώβρη εκτιμάται πως έχουν σκοτωθεί πάνω από 360 διαδηλωτές όχι μόνο από σφαίρες, αλλά κυρίως από τη ρίψη δακρυγόνων στα κεφάλια διαδηλωτών.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Επίθεση μαχητικού αεροσκάφους που αποδίδεται στις δυνάμεις του ε.α. στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ χτύπησε εργοστάσιο μπισκότων σε νότιο προάστιο της πρωτεύουσας της Λιβύης, Τρίπολη, προκαλώντας χτες το μεσημέρι το θάνατο τουλάχιστον επτά εργατών, εκ των οποίων οι πέντε μετανάστες από το Μπανγκλαντές. Από την επίθεση τραυματίστηκαν άλλοι 33 εργαζόμενοι.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Το Συντηρητικό Κόμμα του πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον προηγείται 14% έναντι των Εργατικών ενόψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών της 12ης Δεκέμβρη, υποστηρίζει δημοσκόπηση του ινστιτούτου «Survation» που διενεργήθηκε για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου ITV. Οι Συντηρητικοί φέρεται να πήραν το 42% της πρόθεσης ψήφου, οι Εργατικοί το 28%, το φιλοευρωπαϊκό κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών το 13% και το Κόμμα του Βrexit του Νάιτζελ Φαράζ το 5%.

ΣΥΡΙΑ
Αντιδράσεις μετά την πολύνεκρη επίθεση στο Αλ Μπαμπ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Εντάσεις στον τοπικό πληθυσμό προκαλεί η στάση φιλότουρκων μισθοφόρων και αστυνομικών σε πόλεις που έχουν τεθεί υπό τον έλεγχο του τουρκικού στρατού, όπως η πόλη Αλ Μπαμπ που βρίσκεται στην επαρχία Χαλέπι. Προχτές, Κυριακή, σημειώθηκαν συγκρούσεις έξω από αστυνομικό τμήμα της πόλης, με έναν νεκρό πολίτη και έναν ακόμη τραυματία.

Οι συγκρούσεις έγιναν ανάμεσα σε φιλότουρκους αστυνομικούς της συριακής πόλης Αλ Μπαμπ και εκατοντάδες διαδηλωτές, που απαιτούσαν την τιμωρία τζιχαντιστή, ο οποίος είχε συλληφθεί ως ύποπτος για την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση που έγινε το Σάββατο στην πόλη, προκαλώντας το θάνατο 19 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 50.

Οι αστυνομικοί φέρεται πως αρνήθηκαν να παραδώσουν τον ύποπτο που είχαν αναγνωρίσει οι ντόπιοι ως τζιχαντιστή του «Ισλαμικού Κράτους» ο οποίος αργότερα εντάχθηκε στους τουρκόφιλους μισθοφόρους του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού». Σε μια προσπάθεια να αποθαρρύνουν τους διαδηλωτές και να τους υποχρεώσουν να διαλυθούν, οι αστυνομικοί έριξαν πυρά, σκοτώνοντας ένα άτομο και τραυματίζοντας άλλο ένα. Ωστόσο, αργότερα, οι τουρκικές αρχές επιχείρησαν να υποβαθμίσουν τις αντιδράσεις στην πόλη Αλ Μπαμπ, υποστηρίζοντας (κατά πληροφορίες του «Γαλλικού Πρακτορείου») πως ο ύποπτος ήταν... Κούρδος «τρομοκράτης» των δυνάμεων YPG.

Στο μεταξύ, χτες το υπουργείο Εξωτερικών του Καζακστάν ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα της χώρας, Νουρ Σουλτάν, στις αρχές Δεκέμβρη διεθνής σύνοδος υψηλόβαθμων αξιωματούχων για τη Συρία. Η προηγούμενη διεθνής σύνοδος στην πρωτεύουσα του Καζακστάν (γνωστή στο παρελθόν ως Αστάνα) έγινε τον περασμένο Αύγουστο.

Τέλος, χτες, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας στη φιλοτουρκική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ», επανέλαβε ότι ο τουρκικός στρατός θα επαναλάβει τη στρατιωτική εισβολή στη βόρεια Συρία, εάν δεν αποχωρήσουν όλοι οι Κούρδοι μαχητές των δυνάμεων YPG. O Τσαβούσογλου μάλιστα κατηγόρησε ΗΠΑ και Ρωσία πως αθέτησαν πρόσφατες «υποσχέσεις» προς την Αγκυρα στο πλαίσιο συμφωνιών που έκαναν με υποτιθέμενο στόχο τη δημιουργία της λεγόμενης «ζώνης ασφαλείας» στη ΒΑ Συρία.


ΗΠΑ
Να καταθέσει σε επιτροπή του Κογκρέσου σκέφτεται ο Τραμπ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Το ενδεχόμενο να καταθέσει σε επιτροπή του Κογκρέσου, που ερευνά το ενδεχόμενο παραπομπής του σε δίκη, ανακοίνωσε χτες πως σκέφτεται ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ. «Αν και δεν έχω κάνει κανένα λάθος και δεν θέλω να δώσω αξιοπιστία σε αυτήν τη δικαστική παρωδία, μου αρέσει αυτή η ιδέα και προκειμένου το Κογκρέσο να μπορέσει εκ νέου να επικεντρωθεί (στον νομοθετικό ρόλο του)», ανέφερε σχετική ανάρτηση του Αμερικανού Προέδρου στο «Twitter».

Αφορμή έδωσε προχτεσινή συνέντευξη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, στο δίκτυο CBS, όπου κατηγόρησε τον Πρόεδρο Τραμπ ότι επικρίνει την έρευνα σε βάρος του, τονίζοντας: «Εάν δεν συμφωνεί με όσα ακούει, δεν θα πρέπει να στέλνει μηνύματα στο Twitter, θα πρέπει να έρθει ενώπιον της επιτροπής και να καταθέσει υπό όρκο».

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος Τραμπ είχε επικρίνει την Τζένιφερ Γουίλιαμς (βοηθός του αντιπροέδρου Μάικ Πενς) που κατέθεσε εναντίον του σε έρευνα της Βουλής των Αντιπροσώπων. Η Γουίλιαμς είχε χαρακτηρίσει στη διάρκεια της κατάθεσής της «απαράδεκτα» ορισμένα από τα σχόλια του Προέδρου Τραμπ στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Ζελένσκι, τον περασμένο Ιούλη.

ΓΑΛΛΙΑ
Κατέρρευσε γέφυρα με δύο νεκρούς και αγνοούμενους

ΤΟΥΛΟΥΖΗ.--

Μία 15χρονη και ένας ενήλικας οδηγός φορτηγού έχασαν τη ζωή τους, ενώ η τύχη αρκετών ατόμων ακόμα αγνοούνταν χτες το απόγευμα, μετά από την κατάρρευση της γέφυρας Μιρπουά σιρ Ταρν, στα βορειοανατολικά της Τουλούζης. Τμήμα της γέφυρας έπεσε μετά τις 8 το πρωί, ενώ λίγο πριν την είχε διασχίσει σχολικό λεωφορείο. Πέντε ακόμα άτομα τραυματίστηκαν, εκ των οποίων τα τρία νοσηλεύονταν μέχρι χτες σε σοβαρή κατάσταση.

Η γέφυρα που διέσχιζε τον ποταμό Ταρν είχε κατασκευαστεί το 1935, είχε μήκος 150 μέτρα και πλάτος 5, ενώ οι προδιαγραφές της όριζαν ως μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος οχημάτων τους 19 τόνους. Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα «Depeche», τον περασμένο Δεκέμβρη είχε ελεγχθεί για τελευταία φορά. Αρκετοί κάτοικοι πάντως κατήγγειλαν ότι τα οχήματα που την περνούσαν «ήταν συχνά "τέρατα"», εννοώντας ότι δεν τηρούνταν βασικοί κανόνες ασφαλείας. Το περιστατικό ξύπνησε μνήμες από την τραγωδία του περσινού Αυγούστου, στη Γένοβα της Ιταλίας, όταν 43 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ γαλλικά ΜΜΕ επικαλούνταν μελέτες σύμφωνα με τις οποίες σε όλη τη Γαλλία υπάρχουν σήμερα 25.000 γέφυρες που χαρακτηρίζονται «μη ασφαλείς».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ