ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Νοέμβρη 2019
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Αλληλεγγύη στις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων της ΔΕΗ

Η παραπέρα ιδιωτικοποίηση και οι αντεργατικές ανατροπές που φέρνει το κυβερνητικό νομοσχέδιο αφορούν όλους τους εργαζόμενους

Eurokinissi

Τη στήριξή του στις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη ΔΕΗ ενάντια στο αντιλαϊκό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση εκφράζει με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ.

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση της Ομοσπονδίας τους οι εργαζόμενοι προχωρούν σε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, που αναμένεται να ξεκινήσουν τα μεσάνυχτα της Κυριακής 17/11 προς Δευτέρα 18/11.

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στις απεργίες απευθύνουν η «Αγωνιστική Συνεργασία» ΔΕΗ, το κλαδικό Σωματείο Ενέργειας Αττικής - Εύβοιας - Βοιωτίας - Κορινθίας, το Σωματείο Εργαζομένων ΣΕΦΑ - ΔΕΠΑ.

Επίσης, το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) Δυτικής Μακεδονίας οργανώνει συλλαλητήριο την Παρασκευή 15/11, στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της Πτολεμαΐδας, στο ενεργειακό κέντρο της Δυτικής Μακεδονίας.

Η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ αυξάνει τα βάρη για όλο το λαό

Στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ σημειώνει τα εξής:

«Η κυβέρνηση ΝΔ, συνεχίζοντας το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων, προχωρά σε νέα μέτρα μετατροπής του αγαθού της Ενέργειας σε εμπόρευμα για τους έχοντες.

Το ενεργειακό νομοσχέδιο που παρουσίασε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης ενισχύει τη λειτουργία της ΔΕΗ ως ΑΕ με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, προχωρά στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και σπονσοράρει διάφορες εταιρείες Ενέργειας που κρύβονται πίσω από την ταμπέλα της "πράσινης ανάπτυξης" και των ΑΠΕ.

Η προώθηση αντίστοιχων πολιτικών σε άλλους κλάδους έχει οδηγήσει σε πανάκριβες και κακής ποιότητας υπηρεσίες (βλέπε ιδιωτικοποίηση μεταφορών στα νησιά). Αλλά και σε τεράστιους κινδύνους, όπως οι τεράστιες πυρκαγιές στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ και τα πολυήμερα μπλακ άουτ, που προκλήθηκαν από τη μη συντήρηση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας μετά την ιδιωτικοποίησή του.

Η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ αποτελεί ένα ακόμη βάρος που θα κληθεί να πληρώσει ο κάθε εργαζόμενος, για μια υπηρεσία που σήμερα μπορεί και πρέπει να είναι φθηνή και υψηλής ποιότητας για όλο το λαό.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση επιχειρεί να παρουσιάσει το μαύρο άσπρο, ρίχνοντας στους εργαζόμενους της ΔΕΗ το φταίξιμο για την κατάσταση που έχει δημιουργήσει η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της ακρίβειας. Κρύβουν ότι η ΔΕΗ ήδη χρησιμοποιεί χιλιάδες εργαζόμενους μέσω εργολάβων, με μισθούς πείνας, απληρωσιά, τεράστιες ελλείψεις σε μέτρα υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων.

Με αυτόν τον βρώμικο τρόπο επιχειρούν να καταργήσουν ολοκληρωτικά τα δικαιώματα της παλαιότερης γενιάς για τους νέους εργαζόμενους. Θέλουν να ξεφορτωθούν όσους εργαζόμενους με δικαιώματα είχαν απομείνει, για να τους αντικαταστήσουν με νέους εργαζόμενους - λάστιχο.

Η πολιτική στήριξης από την πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ της ιδιωτικοποίησης της Ενέργειας επιβεβαιώνει στην πράξη ότι δεν υπάρχει καλή ή κακή ιδιωτικοποίηση από όποια κυβέρνηση ή την προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ ή τη σημερινή της ΝΔ. Η ιδιωτικοποίηση έτσι και αλλιώς είναι αντιλαϊκή.

Ετσι επαναλαμβάνεται το έργο: Για την Υγεία - εμπόρευμα να φταίνε οι γιατροί. Για τα καράβια - σαπάκια στα νησιά να φταίνε οι ναυτεργάτες. Για τα σχολεία χωρίς δασκάλους να φταίνε οι μαθητές.

Δεν θα τους επιτρέψουμε να μας βυθίσουν στο σκοτάδι!

Λένε ψέματα!

Η ακρίβεια και η τραγική κατάσταση υπηρεσιών και αγαθών σήμερα είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της υποβάθμισης των δημόσιων υπηρεσιών για τη στήριξη των ΑΕ, των επιχειρηματικών ομίλων.

Σήμερα η εξέλιξη της τεχνολογίας και της επιστήμης επιτρέπει να έχει κάθε σπίτι φθηνή Ενέργεια, για να μπορεί να ζει αξιοπρεπώς και όχι στο κρύο και στο σκοτάδι.

Οι πολιτικές των πλειστηριασμών, των ιδιωτικοποιήσεων, των "απελευθερώσεων" σημαίνουν φτώχεια, ακρίβεια, ανεργία.

Δεν θα τους επιτρέψουμε να μας βυθίσουν στο σκοτάδι!

Στηρίζουμε τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Καλούμε τα συνδικάτα, τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας προς τους εργαζόμενους της ΔΕΗ.

Η παραπέρα ιδιωτικοποίησή της, οι ανατροπές των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων, η κατάργηση της σταθερής και μόνιμης δουλειάς μάς αφορούν όλους».

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
Σήμερα η κινητοποίηση ενάντια στην «ευελιξία» και στα «δουλεμπορικά»

Συγκέντρωση στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Κάνιγγος και πορεία στο υπουργείο Εργασίας

Κινητοποίηση ενάντια στις «ευέλικτες» μορφές εργασίας και στο αίσχος των «δουλεμπορικών» γραφείων διοργανώνουν σήμερα Τετάρτη, με συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος στις 6.30 μ.μ. και πορεία στο υπουργείο Εργασίας, σωματεία από κλάδους της Βιομηχανίας.

«Εχουμε τη δύναμη να τους ανατρέψουμε. Με δυνατό ταξικό εργατικό κίνημα και συνεχή αγώνα που θα βάζει στο επίκεντρο τις σύγχρονες ανάγκες των εργατών. Δούλοι του 21ου αιώνα δεν θα γίνουμε!», τονίζουν κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία.

Στην κοινή τους ανακοίνωση, με την οποία έκαναν εξορμήσεις σε δεκάδες χώρους δουλειάς, σημειώνουν μεταξύ άλλων: «Το 2019, που η τεχνολογία και η επιστήμη έχουν εκτοξεύσει τις παραγωγικές δυνατότητες, αντί η ζωή του εργαζόμενου να καλυτερεύει από κάθε σκοπιά, χτυπιέται από παντού. Είναι ώριμες οι συνθήκες για να δουλεύουμε σταθερά, να αμειβόμαστε ικανοποιητικά, να δουλεύουμε με ασφάλεια, να έχουμε ελεύθερο χρόνο για εμάς και τις οικογένειές μας, να έχουμε πρόσβαση σε δωρεάν Υγεία και Παιδεία. Αντί αυτού, οι μισθοί μας έχουν μειωθεί, η εργασία μας ξεπερνάει το 8ωρο όποτε έχει ανάγκη ο εργοδότης και καθόμαστε άνεργοι όταν δεν μας έχει ανάγκη, τσακιζόμαστε από τα εργατικά δυστυχήματα και τις επαγγελματικές ασθένειες... Αυτό που μπαίνει εμπόδιο στην ικανοποίηση των αναγκών μας είναι η ακόρεστη δίψα των καπιταλιστών για κέρδη και η στήριξη των εργοδοτών από όλες τις κυβερνήσεις με το ατελείωτο αντεργατικό οπλοστάσιο που έχουν οικοδομήσει».

Το Σωματείο Εργαζομένων στο Φυσικό Αέριο (ΣΕΦΑ - ΔΕΠΑ) καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στη συγκέντρωση και στην πορεία, δίνοντας αγωνιστική απάντηση στην ομηρία της εργολαβικής εργασίας αλλά και στον εμπαιγμό της κυβέρνησης. Καταγγέλλει την αναβολή της προγραμματισμένης τριμερούς στο υπουργείο Εργασίας με θέμα το αίτημα την πρόσληψη όλων των εργολαβικών με απευθείας εργασιακή σχέση αορίστου χρόνου από τον πραγματικό εργοδότη, τη ΔΕΠΑ, με πλήρη και ισότιμα δικαιώματα, και τονίζει: «Η γνωστή παρελκυστική και από το παρελθόν πρακτική είναι εμπαιγμός απέναντι σε όλους τους συναδέλφους που τόσα χρόνια είναι όμηροι της εργολαβοποίησης».

Στην κινητοποίηση καλεί επίσης το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Αττικής, καθώς οι εργαζόμενοι στον κλάδο αντιμετωπίζουν τις «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις και τις επιπτώσεις τους στους όρους δουλειάς και ζωής τους.

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΣΤΙΣ ΔΑΣΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Νέα πανελλαδική κινητοποίηση στις 20 Νοέμβρη

Σε νέα πανελλαδική κινητοποίηση την Τετάρτη 20/11 προχωρούν οι συμβασιούχοι στις Δασικές Υπηρεσίες ενάντια στις απολύσεις και διεκδικώντας το δικαίωμα στη δουλειά.

Για την κινητοποίηση απόφαση έχουν πάρει η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας (ΟΣΕΑΔΕ) μαζί με την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Συμβασιούχων στις Δασικές Υπηρεσίες, οι οποίοι ξεκίνησαν ήδη να απολύονται.

Τη μέρα εκείνη θα γίνει συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας στις 12 μ., με την ΟΣΕΑΔΕ να έχει κηρύξει στάση εργασίας σε όλες τις υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, για όλους τους εργαζόμενους, μόνιμους και συμβασιούχους (11 π.μ. έως τη λήξη του ωραρίου), για να διευκολυνθεί η προσέλευση.

Η Ομοσπονδία και η Συντονιστική Επιτροπή των συμβασιούχων διεκδικούν: 12μηνη ανανέωση των συμβάσεων των 5.066 συμβασιούχων των «κοινωφελών» προγραμμάτων Πυροπροστασίας στις Δασικές Υπηρεσίες. Μετατροπή όλων των συμβάσεων σε όλες τις υπηρεσίες σε αορίστου χρόνου, για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Αρση όλων των νομικών περιορισμών για τη μετατροπή των συμβάσεων των «ευέλικτων» εργαζομένων σε αορίστου χρόνου. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, σε όλες τις υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Αυξήσεις στους μισθούς και αναπλήρωση όλων των απωλειών. Υπογραφή ΣΣΕ. Επαναπρόσληψη των 100 απολυμένων συναδέλφων του Κτηματολογίου.

Τον αγώνα των συμβασιούχων στηρίζουν μια σειρά από Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, Σωματεία και μαζικοί φορείς.

Ερώτηση από το ΚΚΕ στη Βουλή

Μέτρα για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των συμβασιούχων ζητά το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τους υπουργούς Εργασίας και Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

«Η λογική της ανακύκλωσης των ανέργων που προωθεί η κυβέρνηση αφήνει ανεκμετάλλευτη την εξειδίκευση των εργαζομένων αυτών, την απόκτηση της ειδικότητας του δασεργάτη, τη γνώση που αποκτήσανε, δημιουργεί μεγαλύτερους κινδύνους για την επόμενη αντιπυρική περίοδο.

Απαιτείται η συνέχιση της εργασίας των δασεργατών, δασολόγων, δασοπόνων, ειδικών δασοπροστασίας, διοικητικών, οδηγών, χειριστών μηχανημάτων κ.λπ. και μετά το πέρας του προγράμματος, η κάλυψη των πάγιων και διαρκών αναγκών που υπάρχουν, όπως φυσικά και η πρόσληψη και η στήριξη των δασαρχείων και των Διευθύνσεων Δασών με επιστήμονες και αναγκαίο εξοπλισμό, ώστε να θωρακιστεί η δασική περιουσία της χώρας, καθώς η υποστελέχωση των δασικών υπηρεσιών βρίσκεται στο χειρότερο σημείο της τελευταίας δεκαετίας!», σημειώνεται μεταξύ άλλων στην Ερώτηση.

ΠΑΜΕ - ΟΒΣΑ
Συγκέντρωση ενάντια σε πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας

Κάλεσμα στους εργαζόμενους, στα συνδικάτα τους, σε ενώσεις και σωματεία αυτοαπασχολούμενων να συμμετάσχουν μαζικά σε κινητοποίηση ενάντια στον νέο πλειστηριασμό λαϊκής περιουσίας ελεύθερου επαγγελματία, σήμερα Τετάρτη στις 9 π.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, απευθύνουν το ΠΑΜΕ και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ).

Πρόκειται για μία ακόμη περίπτωση πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας ελεύθερου επαγγελματία που η επιχείρησή του καταστράφηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης και ένα επιχειρηματικό δάνειο χαμηλού ύψους που είχε λάβει από την Alpha Bank κηρύχθηκε ληξιπρόθεσμο, με αποτέλεσμα σήμερα το σπίτι του να βγαίνει «στο σφυρί».

ΔΗΜΟΣ ΗΛΙΔΑΣ
Σοβαρός τραυματισμός συμβασιούχου εργαζόμενου

Ακρωτηριασμό δαχτύλων υπέστη συμβασιούχος εργαζόμενος την ώρα της εργασίας, τη Δευτέρα το πρωί στο δήμο Ηλιδας, καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση».

Σε ανακοίνωσή της εκφράζει τη συμπαράστασή της στον εργαζόμενο και σημειώνει ότι και αυτό το εργατικό «ατύχημα» είναι αποτέλεσμα «της πολιτικής που εφαρμόζεται τόσο από τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις όσο και από τις πλειοψηφίες στους δήμους, χωρίς βέβαια να αποτελεί εξαίρεση ο δήμος Ηλιδας. Και η πολιτική αυτή έχει τα εξής χαρακτηριστικά: Ελλειψη εκπαιδευμένου προσωπικού, ιδιαίτερα στον τομέα της καθαριότητας και του πρασίνου. Ο συγκεκριμένος εργάτης ήταν συμβασιούχος και φυσικά δεν είχε καμία εκπαίδευση. Η έλλειψη προσωπικού οδηγεί επίσης στην εντατικοποίηση της εργασίας προκειμένου να βγει η δουλειά από ελάχιστο προσωπικό. Αναδεικνύεται έτσι, με τραγικό τρόπο, η ανάγκη για κάλυψη των πραγματικών αναγκών στο δήμο με μόνιμο, ειδικευμένο προσωπικό».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ