ΑΓΚΥΡΑ.--
«Είναι μάταια η προσδοκία όσων πιστεύουν ότι η Τουρκία θα υποταχθεί σε απειλές και θα οπισθοχωρήσει από τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο. Κανείς δεν θα έπρεπε να αμφιβάλλει για τη συνέχιση των ερευνών και των γεωτρήσεών μας στην Ανατολική Μεσόγειο».
Ετσι καταλήγει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ με την οποία η Αγκυρα αντέδρασε στην προχτεσινή απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ να υιοθετηθεί «πλαίσιο για περιοριστικά μέτρα αντιδρώντας στις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο». Στην πραγματικότητα, βέβαια, οι Ευρωπαίοι υπουργοί υποτίθεται ότι έδωσαν το «πράσινο φως» απλά για να είναι δυνατή η «επιβολή κυρώσεων» έναντι προσώπων ή «οντοτήτων» (εταιρειών) που εμπλέκονται στις γεωτρήσεις που η Τουρκία έχει εξαγγείλει εντός της κυπριακής ΑΟΖ, όπου ως «κυρώσεις» εννοούνται π.χ. η ...απαγόρευση της μετάβασης των προσώπων στην ΕΕ, η δέσμευση περιουσιακών τους στοιχείων, η απαγόρευση διάθεσης νέων κεφαλαίων στη διάθεση αυτών των προσώπων ή «οντοτήτων» κ.λπ. Ουσιαστικά, οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Τουρκίας επ' ουδενί δεν παρεμποδίζονται, απεναντίας αποτελούν αντικείμενο σκληρών παζαριών, στα οποία εμπλέκονται ενεργειακοί κολοσσοί (που εδρεύουν εντός αλλά και εκτός Ευρώπης, ιταλικά, γαλλικά, αμερικανικά κεφάλαια που επανειλημμένα έχουν αναγνωρίσει ότι είναι σε στενή συνεννόηση με το ψευδοκράτος αλλά και απευθείας την Αγκυρα) και η ίδια η ΕΕ, που με κάθε ευκαιρία άλλωστε επαναλαμβάνει την αξία που έχει η διατήρηση αλλά και επικαιροποίηση των σχέσεών της με την Τουρκία, σε πολλούς τομείς, ιεραρχώντας ψηλά την Ενέργεια.
Αλλά και το ίδιο το τουρκικό ΥΠΕΞ αναδεικνύει με σαφήνεια ότι η Αγκυρα δεν αποκλείει, αντίθετα επιζητεί συμβιβασμούς, μελετώντας φυσικά πρώτα πόσο ωφέλιμοι είναι αυτοί για τα μονοπωλιακά συμφέροντα που εκπροσωπεί.
Ετσι, σπεύδει ξανά να υπενθυμίσει ότι «από το 2004 μέχρι σήμερα, Τουρκία και Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου (σ.σ. όπως προκλητικά αποκαλείται το ψευδοκράτος) έχουν καταβάλει καλοπροαίρετες προσπάθειες να μετατραπούν οι υδρογονάνθρακες της Ανατολικής Μεσογείου σε στοιχείο σταθερότητας και όχι έντασης», έχοντας μάλιστα το θράσος να αυτοπροσδιορίζεται ως πλευρά που «έχει αναλάβει όλες τις εποικοδομητικές και θετικές πρωτοβουλίες». Από την άλλη πλευρά - υποστηρίζει - η ΕΕ, «παραπλανημένη από τις μαξιμαλιστικές θέσεις της ελληνοκυπριακής διοίκησης (σ.σ. όπως, εξίσου προκλητικά, αποκαλείται η Κυπριακή Δημοκρατία) δεν μπορεί ούτε να αντιληφθεί τα πραγματικά γεγονότα ούτε να πάρει αποφάσεις (...) σύμφωνα με την αρχή της ισοτιμίας».
Η Αγκυρα προειδοποιεί για την πιθανότητα ...«αιχμαλωσίας» μιας «σημαντικής ευκαιρίας για συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο» και μάλιστα κατηγορεί την ΕΕ ότι «έχει χάσει την αξιοπιστία της ως αμερόληπτος παράγοντας που θα έπρεπε να συμβάλλει στην επίλυση του Κυπριακού».
Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέλεξε πιο έντονο ύφος. Αντιδρώντας στην απόφαση των Ευρωπαίων υπουργών, δήλωσε: «Ευρωπαϊκή Ενωση, να ξέρεις το εξής: Η Τουρκία δεν είναι μία από αυτές τις χώρες που γνωρίσατε μέχρι στιγμής. Είμαστε μια χώρα που κάθεται μαζί σου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». «Αυτές οι διαπραγματεύσεις μπορεί να λήξουν ξαφνικά», πρόσθεσε.
Εκρινε επίσης σκόπιμο να αναφερθεί και στον «πανικό που άρχισαν να νιώθουν ορισμένες χώρες αφού ξεκίνησε ο επαναπατρισμός (σ.σ. από την Τουρκία προς άλλες χώρες) ξένων τρομοκρατών του "Ισλαμικού Κράτους"», για να καταλήξει μεταξύ άλλων: «Μην προσπαθήσετε να απειλήσετε την Τουρκία για τις εξελίξεις στην Κύπρο».
Η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει «κυρίαρχη» και ως «τρίτη φωνή» να συμβάλει σε «χρήσιμες λύσεις», είπε ο Εμ. Μακρόν
Copyright 2019 The Associated |
Από τις χτεσινές εργασίες του Φόρουμ |
Ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα το 2ο «Φόρουμ για την Ειρήνη», που διοργανώνεται στο Παρίσι με πρωτοβουλία της κυβέρνησης Μακρόν, η οποία μέσα από αυτήν την πρωτοβουλία εντείνει τις προσπάθειες αναβάθμισης της γαλλικής αστικής τάξης στη διεθνή γεωπολιτική σκακιέρα με κάθε δυνατό τρόπο. Οπως έδειξε και η κριτική που ο Γάλλος Πρόεδρος κλιμακώνει για τους όρους λειτουργίας του ΝΑΤΟ, αλλά και της ΕΕ (βλέπε πρόσφατη συνέντευξη στον «Εconomist» και τις αντιδράσεις που προκάλεσε), το Παρίσι μοιάζει να ψάχνει πλεονεκτήματα από την όξυνση αντιθέσεων που δυναμώνουν ούτως ή άλλως (π.χ. μεταξύ Αμερικανών και Ευρωενωσιακών) και διεκδικεί πρωταγωνιστική συμβολή στη διευθέτηση διαφόρων ζητημάτων (Συριακό, Ιράν, κλιματική αλλαγή κ.ο.κ.).
Θυμίζουμε ότι στο περσινό, 1ο «Φόρουμ για την Ειρήνη», είχε σχολιαστεί έντονα η απουσία του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, παρά τη συμμετοχή ηγετών από περίπου 70 χώρες. Είχαν προηγηθεί οι έντονες «παροτρύνσεις» Μακρόν για την ανάγκη δημιουργίας διακριτού στρατού της ΕΕ.
Στην έναρξη του Φόρουμ, εκτός από τον Μακρόν είχε προγραμματιστεί να μιλήσουν η επόμενη επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Γουάνγκ Κισάν, ο Πρόεδρος του Κογκό Φέιλ Τσισεκέντι και η 29χρονη Ινδή δικηγόρος και ακτιβίστρια για την ισότητα των δύο φύλων, Τρίσα Σέτι.
Στην παρέμβασή του, ο Μακρόν είπε ότι εν μέσω «μιας άνευ προηγουμένου κρίσης» στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει «κυρίαρχη» αλλά και ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει ως διαμεσολαβητής μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, να αποτελέσει «μια τρίτη φωνή, βοηθώντας στην εξεύρεση χρήσιμων λύσεων». Σύμφωνα με σχετικά ρεπορτάζ, ο Μακρόν εξέφρασε τη λύπη του για την απουσία του Τραμπ από το Φόρουμ, υποστηρίζοντας ότι θα επιθυμούσε «οι ΗΠΑ να εμπλακούν περισσότερο» στην επόμενη συνάντηση του Φόρουμ. Την ίδια στιγμή, αναφερόμενος στην Κίνα, την περιέγραψε ως «σημαντικό συστατικό της παγκόσμιας σταθερότητας».
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του Φόρουμ αναμενόταν παρέμβαση και της λεγόμενης «Συμμαχίας για την Πολυμέρεια», ενός άτυπου σχήματος διακρατικής ανταλλαγής απόψεων και συνεργασίας, στη δημιουργία του οποίου πρωτοστάτησαν τα ΥΠΕΞ Γαλλίας και Γερμανίας τον περασμένο Απρίλη. Μάλιστα, χτες η εφημερίδα «Φιγκαρό» δημοσίευσε κοινό άρθρο των ΥΠΕΞ των δύο χωρών, Ζαν - Ιβ Λε Ντριάν και Χάικο Μάας, οι οποίοι σημείωσαν μεταξύ άλλων ότι «εμείς, οι Ευρωπαίοι, θα είμαστε πάντα στην πρώτη γραμμή για την υπεράσπιση των αξιών που βρίσκονται στο επίκεντρο του συστήματος της πολυμέρειας». Χαρακτήρισαν την «πολυμέρεια» «μία καθορισμένη ιδέα της παγκόσμιας τάξης» και κάλεσαν «τους εταίρους μας από όλο τον κόσμο να μας ακολουθήσουν για να αναμετρηθούμε με την εντυπωσιακή πρόκληση που αντιμετωπίζουν η πολυμέρεια και ο οργανισμός που τη συμβολίζει, ο ΟΗΕ». Οι δύο υπουργοί αναφέρουν ότι ήδη υπάρχουν 50 χώρες από όλες τις ηπείρους «που βρίσκονται στο πλευρό μας», διακρίνουν τη «ρύθμιση του ψηφιακού χώρου» ως κρίσιμο θέμα με το οποίο πρέπει να ασχοληθεί η «Συμμαχία» και αναγγέλλουν ήδη νέα συνάντησή της, στις 10 Δεκέμβρη στο Βερολίνο.
Αναζητούν στήριξη και ανοχή από άλλα κόμματα του Κοινοβουλίου
ΜΑΔΡΙΤΗ.--
Ούτε 48 ώρες δεν είχαν συμπληρωθεί από τις εκλογές της περασμένης Κυριακής και χτες το μεσημέρι ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE) και απερχόμενος πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, και ο ηγέτης του σοσιαλδημοκρατικού μορφώματος «Ουνίδας Ποδέμος» (συμμετέχει και το «μεταλλαγμένο» ΚΚ Ισπανίας), Πάμπλο Ιγκλέσιας, κατέληξαν σε συμφωνία για κυβερνητικό συνασπισμό. Τα δύο κόμματα βρίσκονταν σε πολύμηνα παζάρια για κυβέρνηση μειοψηφίας και μετά τις εκλογές του Απρίλη, χωρίς όμως να καταλήξουν σε συμφωνία. Στη συνέχεια ο Σάντσεθ είχε επιχειρήσει να σχηματίσει μονοκομματική κυβέρνηση μειοψηφίας, όμως τα υπόλοιπα κόμματα δεν έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή.
Η ταχύτητα με την οποία προχωρούν οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης στην Ισπανία αναδεικνύουν τις επιδιώξεις των επιχειρηματικών ομίλων της χώρας και της ΕΕ για πολιτική «σταθερότητα», για μια κυβέρνηση που θα προχωρήσει τον προϋπολογισμό του 2020 και άλλα μέτρα, σε μια περίοδο που «τρέχουν» και ευρύτερες διεθνείς εξελίξεις, διεργασίες εντός της ΕΕ κ.λπ.
«Οι επαφές μεταξύ των ηγετών του PSOE και των "Ποδέμος" άρχισαν το βράδυ της Δευτέρας με τη μέγιστη διακριτικότητα», σύμφωνα με την εφημερίδα «El Pais». Ο Ιγκλέσιας θα είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και είναι μια συμφωνία «χωρίς βέτο». Θυμίζουμε ότι οι διαπραγματεύσεις μετά τις εκλογές του Απρίλη είχαν «ναυαγήσει» επειδή οι Σοσιαλιστές είχαν αρνηθεί να παραχωρήσουν υπουργεία στους «Ποδέμος».
Ο Π. Ιγκλέσιας είχε χαρακτηρίσει ήδη από τη Δευτέρα το πρωί την κυβερνητική συνεργασία με το PSOE «μια ιστορική αναγκαιότητα, ο μόνος τρόπος για να σταματήσουμε την άκρα δεξιά».
Χτες, οι δύο ηγέτες έκαναν λόγο για μια «προοδευτική κυβέρνηση». Ο Π. Σάντσεθ σημείωσε πως στη συμφωνία περιλαμβάνονται «οι βασικές κατευθυντήριες γραμμές της μελλοντικής κυβέρνησης». Είναι μια «συμφωνία τετραετίας» που «γεννήθηκε με σκοπό το άνοιγμα σε άλλες πολιτικές δυνάμεις για να επιτευχθεί μια βιώσιμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία», πρόσθεσε. Επειδή τα δύο σοσιαλδημοκρατικά κόμματα έχουν 155 από τις 176 έδρες που απαιτούνται για την πλειοψηφία στη Βουλή (350 έδρες) θα χρειαστούν την υποστήριξη και άλλων πολιτικών δυνάμεων στο επόμενο Κοινοβούλιο, ή την αποχή κατά τη διαδικασία εκλογής του νέου πρωθυπουργού.
Προθυμία να στηρίξουν την κυβερνητική συμφωνία δήλωσαν το Εθνικό Κόμμα Βάσκων (με 7 βουλευτές), το «Περισσότερη Πατρίδα» (διάσπαση των «Ποδέμος» - με 3 βουλευτές), ο Συνασπισμός Κανάρια (με 2 βουλευτές) και το Εθνικό Μπλόκο Γαλικίας (με 1 βουλευτή). Το Περιφερειακό Κόμμα Καντάβριας και το «Τeruel existe» της επαρχίας Τερουέλ δήλωσαν ότι θα μελετήσουν την κυβερνητική συμφωνία.
Χτες, οι «Πολίτες» ανακοίνωσαν πως οι 10 βουλευτές τους δεν θα απέχουν ώστε να ανοίξουν το δρόμο για μια κυβέρνηση PSOE - «Ποδέμος», ζητώντας από τον Σάντσεθ να επιδιώξει έναν μεγάλο συνασπισμό PSOE - Λαϊκού Κόμματος (PP) με τη συμμετοχή και των «Πολιτών». Το αυτονομιστικό «Μαζί για την Καταλονία» δήλωσε πως δεν θα στηρίξει μια κυβέρνηση Σάντσεθ.
Ο πρόεδρος του PP, Πάμπλο Κασάδο, δήλωσε πως «μια ριζοσπαστική κυβέρνηση είναι το τελευταίο που χρειάζεται η Ισπανία».
Στο μεταξύ, χτες, το περιφερειακό Κοινοβούλιο της Καταλονίας ενέκρινε (μη δεσμευτικό) ψήφισμα που καλεί σε «πολιτική δράση» για την άσκηση του δικαιώματος στην αυτοδιάθεση, αψηφώντας προειδοποίηση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ισπανίας.
Τα καταλανικά κόμματα, που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της περιοχής αυτής από την Ισπανία, διαθέτουν την πλειοψηφία στο περιφερειακό Κοινοβούλιο. Το ισπανικό δικαστήριο προειδοποίησε ότι οι Καταλανοί βουλευτές θα αντιμετωπίσουν νομικές συνέπειες, αν προχωρήσουν με το ψήφισμα αυτό, στο οποίο αναφέρεται ότι το Κοινοβούλιο εξέφρασε τη «βούληση για την άσκηση με σαφή τρόπο του δικαιώματος στην αυτοδιάθεση και για να γίνει σεβαστή η βούληση του καταλανικού λαού».
Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε χτες κοινή επιχείρηση της γαλλικής και της ισπανικής αστυνομίας για την «απομάκρυνση» διαδηλωτών υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, οι οποίοι είχαν αποκλείσει για σχεδόν 24 ώρες αυτοκινητόδρομο που συνδέει την Καταλονία με τη Γαλλία.