ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Νοέμβρη 2019
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΥΡΕΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ
Η οργάνωση και ο αγώνας προϋπόθεση για την επιβίωση των αγροτών

Απόφαση για αγωνιστικές κινητοποιήσεις, τη μέρα διεξαγωγής της ανοιχτής σύσκεψης που θα προγραμματίσουν με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, πήραν το απόγευμα της Τρίτης οι ροδακινοπαραγωγοί που συμμετείχαν σε ευρεία σύσκεψη στη Βέροια.

Τη σύσκεψη οργάνωσαν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Βέροιας, Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», Ροδοχωρίου Ημαθίας, Γυψοχωρίου Πέλλας, Αμύνταιου Φλώρινας, Τυρνάβου, Αμπελώνα και Αργυροπουλίου Λάρισας, υλοποιώντας τις αποφάσεις και κατευθύνσεις της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ροδακινοπαραγωγοί, όπως οι εξευτελιστικά χαμηλές - πολλές φορές ανοιχτές για τους εμπόρους και τους βιομηχάνους - τιμές, το εμπάργκο της ΕΕ στη Ρωσία, οι δασμοί των ΗΠΑ, η ελλιπής κάλυψη των ζημιών από τον ΕΛΓΑ και μια σειρά άλλα, αποτελούν σοβαρή απειλή στην επιβίωσή τους.

Στη συζήτηση οι αγρότες συμφώνησαν πως στο εξής μοναδικός δρόμος που τους απομένει είναι αυτός των μαζικών αγωνιστικών κινητοποιήσεων, με κύρια ευθύνη τους το αμέσως επόμενο διάστημα να καλέσουν τους συναδέλφους τους σε οργάνωση του αγώνα.

Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων. Στην παρέμβασή του ανέφερε μεταξύ άλλων πως είναι «δίκαιο, ηθικό και νόμιμο» να παλέψουν για την επιβίωσή τους, διεκδικώντας την εξασφάλιση κατώτατης τιμής για το προϊόν τους με βάση το κοστολόγιο, την κάλυψη από την κυβέρνηση του χαμένου εισοδήματος, καθώς αποτελεί ευθύνη των κυβερνήσεων, και τη μείωση του κόστους παραγωγής, σχολιάζοντας πως ενώ οι τιμές βρίσκονται στα ίδια επίπεδα με πριν από 30 χρόνια, το κόστος ζωής και καλλιέργειας σήμερα είναι πολλαπλάσιο.

Ο Ρ. Μαρούδας στη σύσκεψη των ροδακινοπαραγωγών
Ο Ρ. Μαρούδας στη σύσκεψη των ροδακινοπαραγωγών
Τόνισε την ανάγκη οι αγρότες να πιστέψουν στη δύναμή τους, σε αντίθεση με τη λογική της αναμονής, της ηττοπάθειας και της ανάθεσης. Οπως είπε, «καμία κυβέρνηση δεν στάθηκε στο πλευρό μας», ενώ θύμισε ότι οι μεγάλες κατακτήσεις που απέσπασαν οι αγρότες το '16 κερδήθηκαν «μονάχα με αγώνες και όχι με παρακάλια».

Ενταση της δράσης σε όλη τη χώρα

Υλοποιώντας τις αποφάσεις της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες σε όλη τη χώρα εντείνουν τη δραστηριότητά τους σε τοπικό, περιφερειακό και πανελλαδικό επίπεδο.

  • Σήμερα Πέμπτη, ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας» πραγματοποιεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 9 π.μ. έξω από τα δικαστήρια Αιγίου, όπου δικάζονται αγρότες επειδή συμμετείχαν στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του 2016.
  • Αύριο Παρασκευή, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας πραγματοποιεί ανοιχτή σύσκεψη στις 6 π.μ., στο κοινοτικό κατάστημα της Ανθήλης, με στόχο την καλύτερη καταγραφή των προβλημάτων και την οργάνωση της δράσης για το επόμενο διάστημα.
  • Την Κυριακή 10 Νοέμβρη, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου πραγματοποιεί το 2ο Συνέδριό της, στις 10 π.μ. στο δημαρχείο Μεσσήνης, και καλεί «όλους τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους να συμμετάσχουν ενεργά (...) για να οργανώσουμε τον αγώνα μας ενάντια στις πολιτικές που μας ξεκληρίζουν». Η ΟΑΣΠΠ στο σχετικό κάλεσμα προσθέτει ότι σήμερα είναι «αναγκαιότητα η οργάνωση του μικρομεσαίου αγρότη σε δυναμικούς και μαζικούς Συλλόγους, αφού είναι μονόδρομος να δυναμώσει ο αγώνας της μικρομεσαίας αγροτιάς ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, που οδηγεί στη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λιγότερα χέρια, ξεκληρίζοντας τους μικρομεσαίους παραγωγούς».
Συγκεντρώσεις ενάντια σε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας

Με σύνθημα «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο και το Νομαρχιακό Τμήμα Χίου της ΑΔΕΔΥ καλούν σε μαζική συμμετοχή σήμερα Πέμπτη στην κινητοποίηση που οργανώνουν στη Μυτιλήνη στην πλατεία Σαπφούς στις 9 π.μ., ενάντια στον πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας του Χιώτη μικρού ΕΒΕ Γ. Παληού, τον οποίο προωθεί η Alpha Bank.

Σημειώνεται ότι χτες η τράπεζα ανακοίνωσε στον οφειλέτη ότι ο πλειστηριασμός μπαίνει σε «κατάσταση αναστολής» (δηλαδή δεν ακυρώνεται), με τον ίδιο τον Γ. Παληό να σημειώνει σε επιστολή του ότι πρόκειται για «μια πρώτη νίκη, που αποδεικνύει στην πράξη ότι μόνο ο συλλογικός αγώνας μπορεί να ασκήσει πίεση, να έχει αποτέλεσμα και να δώσει κάποια ανάσα» και ότι «η μαζική παρουσία όλων των φίλων, των φορέων και των σωματείων που στάθηκαν έξω από τα καταστήματα της τράπεζας στα δύο νησιά (Μυτιλήνη και Χίο) και διαδήλωσαν την προηγούμενη βδομάδα ήταν ένα δυνατό χτύπημα». Επισημαίνει παράλληλα ότι «η εξέλιξη αυτή δεν πρέπει να εφησυχάζει κανέναν (...) Είμαστε σε ετοιμότητα και διαρκή επαγρύπνηση, ώστε μόλις ανακοινωθεί νέα ημερομηνία κατάσχεσης να πάρουμε θέση με νέους και μαζικότερους αγώνες για την οριστική ΑΚΥΡΩΣΗ της κατάσχεσης, αλλά και για καθέναν και καθεμία που βρίσκεται στην ίδια θέση μαζί μας. Πλέον δεν πρέπει κανείς να είναι μόνος του!». Υπενθυμίζεται ότι στον μικροεπιχειρηματία η τράπεζα κοινοποίησε το Φλεβάρη του 2019 διαταγή πληρωμής για ποσό ύψους 399.000 ευρώ, παρόλο που το αρχικό ποσό του δανείου ήταν 140.000 ευρώ. Ενα μήνα μετά του κοινοποιήθηκε κατάσχεση του σπιτιού (που αποτελεί το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο που έχουν αυτός και η σύζυγός του), ενώ ορίστηκε και ηλεκτρονικός πλειστηριασμός, ο οποίος είναι προγραμματισμένος για σήμερα.

Νέα κινητοποίηση και στην Αθήνα

Επίσης, την ερχόμενη Τετάρτη 13 Νοέμβρη το ΠΑΜΕ διοργανώνει συγκέντρωση, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά) στις 9 π.μ. ενάντια σε μια ακόμη απόπειρα αρπαγής λαϊκής περιουσίας που βρίσκεται σε εξέλιξη. Το ΠΑΜΕ καλεί «τους εργαζόμενους, τα σωματεία, τους συλλόγους των αυτοαπασχολούμενων να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους» και να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση.

Η συγκεκριμένη περίπτωση αφορά και πάλι ελεύθερο επαγγελματία που η επιχείρησή του καταστράφηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης κι ένα επιχειρηματικό δάνειο χαμηλού ύψους που είχε λάβει από την Apha Bank κηρύχθηκε ληξιπρόθεσμο, με αποτέλεσμα σήμερα το σπίτι του να οδηγείται στον πλειστηριασμό.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα στο υπουργείο Εργασίας

Σε πανελλαδική στάση εργασίας (11 π.μ. έως 3 μ.μ.) προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στις Δημόσιες Δομές και τα Ιδρύματα Πρόνοιας.

Στη συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας στις 12 το μεσημέρι καλεί η Πανελλαδική Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ, επισημαίνοντας ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ παίρνοντας τη σκυτάλη από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δίνει κι άλλα χτυπήματα στα Ιδρύματα Πρόνοιας». Στέκεται μεταξύ άλλων στην υποβάθμιση και το κλείσιμο δημόσιων δομών, στην εντατικοποίηση, στις εργασιακές σχέσεις - λάστιχο, στις άθλιες συνθήκες περίθαλψης κ.λπ. Και διεκδικεί: Να μπει τέρμα στη διάλυση του θεραπευτηρίου Χρόνιων Παθήσεων και του ΠΙΚΠΑ με πρόσχημα τη μεταφορά. Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα και να δοθούν όλες οι απαραίτητες πιστώσεις για τη μεταφορά των Χρόνιων Παθήσεων Γλυφάδας σε νέες εγκαταστάσεις με σύγχρονες προδιαγραφές. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία και Πρόνοια με υψηλής ποιότητας Υπηρεσίες και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης και αυτής των διαφόρων ΜΚΟ. Καμία απόλυση. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, επικουρικών, ΟΑΕΔ, εργολαβικών κ.τ.λ. Ενιαίος, δημόσιος, πανελλαδικός φορέας που θα έχει στην αποκλειστική του ευθύνη το παιδί χωρίς οικογένεια και το κακοποιημένο παιδί, την υιοθεσία και την αναδοχή.

Τη στήριξή της στον αγώνα των εργαζομένων στην Πρόνοια, καλώντας σε συμμετοχή στις κινητοποιήσεις τους, εκφράζει και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ).

Αγωνιστικές κινητοποιήσεις στο χώρο της Υγείας

Η σωρεία προβλημάτων από τη διαχρονική κρατική υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων είναι στο επίκεντρο των σημερινών κινητοποιήσεων, που θα πραγματοποιηθούν με πρωτοβουλία σωματείων και φορέων, με αιτήματα αιχμής: Τη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Να μη γίνουν απολύσεις των εργαζομένων με ελαστικές μορφές εργασίας και να μονιμοποιηθούν όλοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και κλάδων, των οποίων η μισθοδοσία θα καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Πιο συγκεκριμένα προγραμματίζονται:

  • Το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» καλεί στις 9 π.μ. στη συγκέντρωση στο ΤΕΠ και τη Δευτέρα 11 Νοέμβρη σε Γενική Συνέλευση στις 12 μ. στο Δώμα.
  • Σε στάση εργασίας (8 π.μ. - 10 π.μ.) και συγκέντρωση στις 8 π.μ. στην είσοδο του Νοσοκομείου προχωρά σήμερα το Σωματείο Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου, διεκδικώντας μεταξύ άλλων την άμεση πρόσληψη των 13 γιατρών στα ΤΕΠ (από τους 208 που μπλοκαρίστηκε ο διορισμός τους από την κυβέρνηση) και να σταματήσουν οι μετακινήσεις προσωπικού από κλινική σε κλινική. Ο επόμενος αγωνιστικός σταθμός που θέτει το Σωματείο είναι την Πέμπτη 14 Νοέμβρη, με στάση εργασίας (8 π.μ. - 1 μ.μ.) και συγκέντρωση στη 2η ΥΠΕ.
  • Η Επιτροπή Σωματείων και Φορέων για το Νοσοκομείο Λήμνου και τις Δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του νησιού καλεί τους κατοίκους στη συγκέντρωση που θα γίνει στο προαύλιο του Νοσοκομείου αύριο στις 11.30 π.μ. Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο που θα συμμετάσχουν στη συγκέντρωση καλύπτονται με 3ωρη στάση εργασίας από την ΑΔΕΔΥ. Διεκδικούν μεταξύ άλλων: Αμεσο διορισμό παθολόγων, χειρουργών, ογκολόγου, νεφρολόγου, καρδιολόγου, ουρολόγου, αιματολόγου. Τη δημιουργία και λειτουργία Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας, με όλο το μόνιμο προσωπικό και τον εξοπλισμό που προβλέπεται για τις μονάδες αυτές.
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Εκδήλωση στο πλαίσιο Συνεδρίου της Κλαδικής Δημοσίων Υπαλλήλων της ΠΣΟ

Εκδήλωση - συζήτηση σήμερα, Πέμπτη 7 Νοέμβρη, με θέμα «Το ταξικό κίνημα προχωρά με αλληλεγγύη και διεθνισμό» οργανώνει το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής στο πλαίσιο του Συνεδρίου της Κλαδικής των Δημοσίων Υπαλλήλων της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ), που θα διεξαχθεί στις 16 και 17 Νοέμβρη στην Κύπρο.

Στην εκδήλωση, που θα γίνει στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα της Ενωσης Λογιστών (Κάνιγγος 25, 5ος όροφος), θα εισηγηθούν ο Γιώργος Μαυρίκος, γενικός γραμματέας της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, και ο Μπάμπης Βορτελίνος, αντιπρόεδρος της Κλαδικής του Δημοσίου, υπεύθυνος για την Ευρώπη.

«Μέσα από τη συζήτηση θα ενημερωθούμε για την κατάσταση του κινήματος στην Ευρώπη αλλά και παγκόσμια, θα γνωρίσουμε ακόμα καλύτερα την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία, αλλά και τι είναι η Κλαδική του Δημοσίου όπου και το Συνδικάτο μας από την ίδρυσή του είναι μέλος», σημειώνει στην πρόσκλησή του το Συνδικάτο και καλεί «όλους τους συναδέλφους, τα Διοικητικά Συμβούλια των δήμων και της Περιφέρειας να πάρουν μαζικά μέρος στη συζήτηση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ