Σύντομη ξενάγηση στο περιεχόμενο του Μουσείου
Η επιλογή του χωριού βασίστηκε στο γεγονός ότι σ' αυτό το τμήμα της περιοχής, τόσο στη διάρκεια της τριπλής κατοχής (ιταλικής - γερμανικής - βουλγαρικής) όσο και στην ένοπλη ταξική αναμέτρηση 1946 - 1949, αναπτύχθηκαν σημαντικές δυνάμεις του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ αρχικά και του ΔΣΕ αργότερα, ενώ ήταν ιδιαίτερα σημαντική η βοήθεια των κατοίκων στα ένοπλα λαϊκά τμήματα.
Στη διάρκεια της τριπλής κατοχής, οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ διατήρησαν ελεύθερα σημαντικά τμήματα της περιοχής, ενώ ξεχωριστή ήταν η δράση της Εθνικής Αλληλεγγύης και των Λαϊκών Συμβουλίων. Αυτήν την περίοδο, ο ΕΛΑΣ, παράλληλα με τη δράση του ενάντια στους κατακτητές, έπαιξε κεντρικό και μοναδικό ρόλο στο χτύπημα διάφορων αυτονομιστικών κινήσεων, κόντρα στις επιδιώξεις των Αγγλων που καλλιεργούσαν τον διχασμό του ντόπιου πληθυσμού.
Στην περίοδο δράσης του ΔΣΕ πάνω απ' το χωριό Καλλιθέα υπήρχαν εργαστήρια ιματισμού, δίπλα στο χωριό Καρυές οι αποθήκες. Στον Λευκώνα ήταν τα έμπεδα. Στο Πλατύ και τον Λαιμό αναπτύσσονταν η ΣΑΓΑ, στον Αγ. Γερμανό η τροφοδοσία, πιο πέρα στην Οξυά και τη Μικρολίμνη ήταν τα εργαστήρια και η Σχολή Πυροβολικού. Τα υπόλοιπα χωριά όπως το Ανταρτικό, η Σφήκα, η Κρυσταλλοπηγή, η Δασερή, το Αγκαθωτό, η Πύλη, ο Πυξός αλλά και τα χωριά των Κορεστείων είχαν τη συμβολή τους στην τροφοδοσία, ενώ στο Βροντερό ήταν το μεγάλο νοσοκομείο σε σύνδεση με τα νοσοκομεία στο Περβάλ και το Τίρνοβο.
Σε κύκλο το χωριό Καλλιθέα όπου και το Μουσείο |
Με την είσοδό του στο Μουσείο, ο επισκέπτης μαθαίνει για την ευρύτερη περιοχή Φλώρινας - Καστοριάς, για τα χωριά, τα βουνά και τις κοιλάδες που, με όρια το Βίτσι και τις Πρέσπες, έχουν τη δική τους ξεχωριστή Ιστορία και προσφορά στους αγώνες του λαού μας σ' όλες τις φάσεις της σύγχρονης ιστορικής περιόδου. Στο σχετικό κείμενο της ΟΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ σημειώνεται ότι η περιοχή είναι ένα ιστορικό σταυροδρόμι, στο οποίο παραμένουν ανεξίτηλα τα σημάδια της δράσης όλων όσοι έζησαν και πάλεψαν εδώ. Επισημαίνεται ότι η περίοδος 1940 - 1950 στην οποία αναφέρονται τα υλικά αυτού του Μουσείου χαρακτηρίζεται:
1. Από τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα των ΕΑΜ - ΕΛΑΣ που οργάνωσε και καθοδήγησε αναμφισβήτητα το ΚΚΕ, την ώρα που οι αστικές δυνάμεις εγκατέλειπαν τον λαό, λούφαξαν ή και συνεργάστηκαν με τους κατακτητές, στη διάρκεια της τριπλής κατοχής (Ιταλική, Γερμανική, Βουλγαρική).
Λεπτομέρεια από την ενότητα «Τρομοκρατία - έξοδος στο βουνό» |
Στοιχεία αυτής της περιόδου φιλοδοξεί να αναδείξει αυτό το Μουσείο με αυθεντικά ντοκουμέντα της εποχής, οριζόμενο το ίδιο σαν ένα τοπόσημο δίπλα στα της αντίστοιχης ιστορικής περιόδου μνημεία που έχουν ήδη στηθεί από το ΚΚΕ σε διάφορα σημεία.
Στον χάρτη που υπάρχει στον προθάλαμο του Μουσείου καταγράφονται βασικές τοποθεσίες, με ιδιαίτερα επισημασμένα τα σημεία στάθμευσης δυνάμεων του ΔΣΕ, ενώ μορφές μαχητών υποδέχονται τον επισκέπτη.
Στην αμέσως επόμενη αίθουσα, η αφήγηση ξεκινά από την τριπλή κατοχή και συνεχίζεται με την έξοδο των ανταρτών στο βουνό. Μια ενότητα ντοκουμέντων αφορά στην απελευθέρωση, μάλιστα με σπάνιο φωτογραφικό υλικό από τη μέρα απελευθέρωσης της Φλώρινας και μία άλλη μιλά για τη λαϊκή εξουσία αυτήν την περίοδο. Ξεχωριστή αναφορά γίνεται στην ΕΠΟΝ, καθώς νεολαίοι ήταν στην πλειοψηφία τους οι αντάρτες. Ειδική αναφορά γίνεται στη βουλγαρική κατοχή και την αντιμετώπισή της από το ελληνόφωνο στοιχείο που πάλεψε ενωμένο με τους σλαβόφωνους της περιοχής.
Η τρίτη αίθουσα ξεκινά με στοιχεία για το τρομοκρατικό πογκρόμ που ξέσπασε μετά την απελευθέρωση κατά των αγωνιστών. Το κομμένο κεφάλι ενός αντάρτη σε μια φωτογραφία κάνει αντίστιξη με τα πρόσωπα των νεολαίων που, όταν κλήθηκαν να επιλέξουν τις αλυσίδες ή τα όπλα, επέλεξαν να βγουν ένοπλοι στο βουνό. Ακολουθεί η πορεία συγκρότησης των πρώτων ένοπλων ομάδων, παρουσιάζεται ένα γράμμα των οπλισμένων χωρικών προς τους συγχωριανούς τους και άλλες στιγμές από τη συγκρότηση του ΔΣΕ.
Ενα γράμμα από τους οπλισμένους χωρικούς στους συγχωριανούς τους |
Ακολουθεί η ενότητα για τις γυναίκες, τη συμμετοχή τους στον ΔΣΕ και τη Συνδιάσκεψη της Πανελλήνιας Δημοκρατικής Ενωσης Γυναικών που έγινε στο Βίτσι. Μια άλλη ενότητα αναφέρεται στο Υγειονομικό του ΔΣΕ και σε αυτήν μάλιστα παρουσιάζονται για πρώτη φορά σε έκθεση φωτογραφίες από τις μέρες κατασκευής του νοσοκομείου στη Σπηλιά στο Βροντερό.
Ο κεντρικός τοίχος αυτής της αίθουσας είναι αφιερωμένος στα χωριά και τους κατοίκους. Στιγμές από τη ζωή, τα ερειπωμένα χωριά, τους συνεταιρισμούς, την αλληλεγγύη, τη βοήθεια στον ΔΣΕ. Συγκλονίζει η εικόνα του Αγκαθωτού γεμάτου ζωή εκεί που σήμερα δεν υπάρχει πέτρα πάνω στην πέτρα, όπως το ίδιο συμβαίνει και στον Πυξό που στην έκθεση εικονίζεται την περίοδο που είχε κοντά στους 2.000 κατοίκους.
Ο τελευταίος τοίχος αρχίζει με ένα κείμενο για το παιδοσώσιμο από τους βομβαρδισμούς και δύο ενότητες φωτογραφιών. Η μία την περίοδο που τα παιδιά συγκεντρώνονται στα δάση για να σωθούν και η δεύτερη όταν τα παιδιά φιλοξενούνται πλέον στις Λαϊκές Δημοκρατίες.
Ο ΔΣΕ στην Πρέσπα |
Η τελευταία ενότητα δείχνει την έκταση της Ελεύθερης Ελλάδας και τη διασπορά των δυνάμεων του ΔΣΕ στην περιοχή.
Δύο κείμενα με βασικές εκτιμήσεις για τον ΔΣΕ και εκείνη την περίοδο πλαισιώνουν τα υλικά.
Στο χώρο υπάρχει πρόβλεψη για πρόσθεση και άλλων ταμπλό με φωτογραφικό υλικό, όσο και για προσθήκη κι άλλων προθηκών με υλικά.
Για τον προγραμματισμό επισκέψεων στο Μουσείο διατίθενται δύο τηλέφωνα επικοινωνίας, του Κώστα Τερψόπουλου, προέδρου της τοπικής ενότητας Καλλιθέας του δήμου Πρεσπών (697.2869.179), και της Μιμίκας Ναλμπαντίδου (698.5689.137), στελέχους του ΚΚΕ στην περιοχή.
Τα οχυρά |
Στιγμές από τη ζωή στον ΔΣΕ |
Μία από τις προθήκες με έγγραφα για τη δράση του ΔΣΕ στην Πρέσπα |
Μία από τις προθήκες με χαρτογραφικό υλικό από τη δράση του ΔΣΕ στην Πρέσπα |
Ενα τμήμα της Εκθεσης από τη ζωή στα χωριά της Ελεύθερης Ελλάδας |
Το τμήμα της Εκθεσης στο οποίο εμφανίζονται σπάνιες φωτογραφίες των χωριών. Πάνω αριστερά το Αγκαθωτό και πάνω δεξιά ο Πυξός. Και στα δύο σήμερα δεν υπάρχει πέτρα πάνω στην πέτρα, οι νικητές της στρατιωτικής αναμέτρησης φρόντισαν να τα ξεθεμελιώσουν |
Το τμήμα της Εκθεσης που αφορά στα Λαϊκά Συμβούλια |
Από την επίσκεψη του Πωλ Ελυάρ στην Πρέσπα |
Η ενότητα για τα νοσοκομεία. Περιέχει δύο πρωτοφανέρωτες φωτογραφίες από τις μέρες της κατασκευής του νοσοκομείου στη Σπηλιά στο Βροντερό |
Ενα από τα δύο ταμπλό που αφορούν στη συμμετοχή των γυναικών στον ΔΣΕ |
Μορφές μαχητών υποδέχονται τον επισκέπτη |
Η ενότητα που αφορά στη συμμετοχή του σλαβόφωνου πληθυσμού στον ΔΣΕ |
Η ενότητα που αφορά στην απελευθέρωση |
Η ενότητα που δείχνει την ανάπτυξη του ΔΣΕ στην Ελεύθερη Ελλάδα, περιέχει χάρτη με τα όρια της Ελεύθερης Ελλάδας |
Η ενότητα που αφορά στη Σχολή Αξιωματικών του Γενικού Αρχηγείου του ΔΣΕ |
Η ενότητα που αφορά στην τριπλή κατοχή και τη δράση των ΕΑΜ - ΕΛΑΣ |
Η ενότητα που αφορά στη λειτουργία της λαϊκής εξουσίας στην περίοδο της τριπλής κατοχής ('41 - '44) |
Τελευταίες πινελιές πριν από τα εγκαίνια του Μουσείου |
Για όσους ενδιαφέρονται να παρευρεθούν στην εκδήλωση, δρομολογούνται λεωφορεία από: Αμύνταιο (9 π.μ. από την πλατεία), Γρεβενά (8.30 π.μ. από το Ρολόι), Καστοριά (9.15 π.μ. από το πάρκινγκ της λαϊκής αγοράς), Κοζάνη (8.30 π.μ. από τηνν κεντρική πλατεία), Πτολεμαΐδα (8.30 π.μ. από το δημαρχείο) και Φλώρινα (9.30 π.μ. από το παλιό πάρκο).