Προσυγκέντρωση στις 10 π.μ. στο μετρό «Ευαγγελισμός» και πορεία στο υπουργείο Υγείας
Από τη χτεσινή νέα κινητοποίηση στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» |
Στο πλαίσιο της κινητοποίησης θα πραγματοποιηθούν παναττική στάση εργασίας των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας (σ' όλη την πρωινή βάρδια, 7 π.μ. - 3 μ.μ.) και 24ωρη απεργία στην περιφέρεια, ενώ 24ωρη απεργία έχει κηρύξει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).
Στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στο μετρό «Ευαγγελισμός» στις 10 π.μ. και θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Υγείας.
Η Πανελλαδική Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ απευθύνει κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στις κινητοποιήσεις, προτάσσοντας τις διεκδικήσεις για:
Στο επίκεντρο του αγωνιστικού καλέσματος βρίσκονται και οι χιλιάδες εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, που βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της απόλυσης.
Σημειώνει η Γραμματεία του ΠΑΜΕ:
-- Εκατοντάδες εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στις υποστηρικτικές υπηρεσίες των δημόσιων νοσοκομείων απολύονται και «αντικαθίστανται» από άλλους συμβασιούχους, που θα τους ακολουθήσουν σύντομα και αυτοί στην ανεργία.
-- 1.100 επικουρικοί γιατροί με την πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου οδηγούνται σε κίνδυνο απόλυσής τους.
-- Για εκατοντάδες επικουρικούς άλλων ειδικοτήτων που δεν θα προσληφθούν με την προκήρυξη 2Κ/2019, οι συμβάσεις τους λήγουν τους επόμενους μήνες.
-- Περίπου 4.000 εργαζόμενοι μέσω ΟΑΕΔ, παρότι στην πρόσφατη κινητοποίηση σωματείων υγειονομικών οι εκπρόσωποι των υπουργείων Εργασίας και Υγείας διαβεβαίωσαν για την παράταση της σύμβασής τους, σύντομα θα αντιμετωπίσουν ξανά τον κίνδυνο της απόλυσης.
-- 208 ειδικευμένοι γιατροί βρίσκονται αντιμέτωποι με την προσπάθεια της κυβέρνησης να ακυρώσει την πρόσληψή τους στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των δημόσιων νοσοκομείων.
«Ολο και περισσότεροι συνειδητοποιούμε ότι η πηγή των προβλημάτων είναι η υλοποίηση από όλες τις κυβερνήσεις - ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ - της στρατηγικής της ΕΕ, σύμφωνα με την οποία η Υγεία είναι "ατομική ευθύνη", η υγειονομική περίθαλψη είναι εμπόρευμα που "πουλιέται και αγοράζεται" και πρέπει να υπόκειται στους νόμους της αγοράς, και οι παροχές Υγείας πρέπει να μειωθούν γιατί αυξάνουν το "μη μισθολογικό κόστος" και εμποδίζουν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων (...) Στόχος τους είναι να εξοικονομούν με τις περικοπές κρατικά κονδύλια για επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές στους επιχειρηματικούς ομίλους και να εξασφαλίζουν πελατεία και σίγουρη κερδοφορία σε ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα και ασφαλιστικές εταιρείες», αναφέρει στο κάλεσμά της η Πανελλαδική Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ.
Παράλληλα με τη συγκέντρωση στην Αττική, κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν σήμερα, Τετάρτη, και σε άλλες πόλεις της χώρας:
Ενόψει και της σημερινής πανυγειονομικής απεργιακής κινητοποίησης, το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» πραγματοποίησε καθημερινές αγωνιστικές παρεμβάσεις, απαιτώντας τη μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Μόνο στον «Ευαγγελισμό» υπηρετούν περίπου 600 εργαζόμενοι με τέτοιου είδους εργασιακές σχέσεις (περίπου το 20% του συνόλου).
Χτες, το Σωματείο μαζί με αντιπροσωπεία των 70 εργολαβικών τραπεζοκόμων και μαγείρων έκαναν καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας, καθώς είναι απλήρωτοι για το Σεπτέμβρη. Στο επίκεντρο των κινητοποιήσεων μπαίνουν και οι 280 καθαρίστριες που έχουν συνάψει ατομικές συμβάσεις με τη διοίκηση του νοσοκομείου και αναμένεται να απολυθούν τέλη Δεκέμβρη. Κι όλα αυτά όταν ακόμη και με αυτό το ανεπαρκές οργανόγραμμα του νοσοκομείου υπάρχουν πάνω από 700 κενές θέσεις.
Σωματείο και εργαζόμενοι επισημαίνουν ότι απαιτείται η μονιμοποίηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις όλων των «ελαστικά» εργαζομένων που υπηρετούν σήμερα στον «Ευαγγελισμό», αλλά και να γίνουν επιπλέον προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με βάση τις ανάγκες.
Μεγάλα προβλήματα καταγγέλλει η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών του νομού
Από τη συνέντευξη Τύπου της ΕΙΝΚΥΛ |
Ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της ΕΙΝΚΥΛ, Ν. Νταφούλης και Αθ. Αθανασιάδης, αντίστοιχα, επισήμαναν την τραγική κατάσταση στο ΓΝΛ, τονίζοντας ότι πρέπει επειγόντως να υπάρξει άμεση κάλυψη των εφημεριών στους ειδικευμένους γιατρούς, στους νευροχειρουργούς και τους ΩΡΛ. Ζήτησαν επίσης να λειτουργήσει γαστρεντερολογική κλινική στο νοσοκομείο και υπογράμμισαν πως είναι επιτακτική ανάγκη να γίνουν προσλήψεις γιατρών.
Αναδεικνύοντας τις ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, επισήμαναν τα αποτελέσματα της ακραίας υποστελέχωσης, της υποχρηματοδότησης, της επικίνδυνης εγκατάλειψης και παλαίωσης των ιατροτεχνολογικών και κτιριακών υποδομών των μονάδων δημόσιας Υγείας.
Ειδικά για το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, πέρα από την καρατόμηση του Οργανισμού του το 2012 (ΦΕΚ 1249/Β/2012), αναφέρθηκαν στις αρνητικές συνέπειες που προκάλεσε η μεταφορά μιας σειράς τμημάτων με όλο το μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους (Γαστρεντερολογικό, Νευροχειρουργικό, Νεογνολογικό, Παθολογική Ανατομική, Γναθοχειρουργικό) στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας (ΠΓΝΛ).
Πρόσθεσαν ότι η ενοποίηση του ΓΝΛ και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, η μη εκπροσώπηση του ΓΝΛ από αιρετό εκπρόσωπο στο κοινό Διοικητικό Συμβούλιο και η μη ισότιμη μεταχείριση των δύο ενοποιημένων νοσοκομείων επέτειναν περαιτέρω την αποδυνάμωση, την υποβάθμιση, την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση του ΓΝΛ.
Επισήμαναν επίσης ότι «η υποβάθμιση του ΓΝΛ δεν έχει τέλος, δεδομένου ότι παρά την ανεξαρτητοποίηση του από το ΠΓΝΛ με τον νόμο 4600/ΦΕΚ Α43/9-3-2019, το νοσοκομείο εξακολουθεί να διοικείται από ακέφαλο (χωρίς πρόεδρο) "κοινό" ΔΣ και χωρίς εκπροσώπηση».
Σε αυτήν τη βάση η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων - ΚΥ Λάρισας διεκδικεί: