Από τη χτεσινή συνάντηση Δένδια - Πάιατ |
Βγάζοντας τούτη τη φορά μπροστά την ΕΕ, ως προστάτη τάχα των συμφερόντων του συριακού λαού και γενικώς του ...ανθρωπισμού, η κυβέρνηση αναφέρει: «Η Ελλάδα συντάσσεται πλήρως με τη θέση της ΕΕ, καταδικάζει τη νέα μονομερή στρατιωτική ενέργεια της Τουρκίας σε έδαφος κυρίαρχου κράτους και την καλεί να θέσει άμεσα τέλος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη ΒΑ Συρία (...) Υπογραμμίζουμε ότι μια βιώσιμη λύση στη συριακή διαμάχη δεν είναι δυνατό να επιτευχθεί με στρατιωτικά μέσα», καταλήγει η ανακοίνωση, κρύβοντας βέβαια προκλητικά και τη «συμβολή» της ΕΕ στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία, όσο και το γεγονός ότι η ιμπεριαλιστική ένωση παράλληλα με τα ευχολόγια «συμμερίζεται τις ανησυχίες ασφαλείας» του «στρατηγικού» της εταίρου Τουρκίας, δίνοντας κι αυτή «αέρα στα πανιά» της τουρκικής εισβολής.
Προηγούμενα, μιλώντας αργά προχτές το βράδυ στην ΕΡΤ, ο Ν. Δένδιας χαρακτήριζε «λάθος» και παράνομη την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, ενώ ερωτηθείς για τη στάση των ΗΠΑ στο θέμα έλεγε πως «δεν είμαι εγώ αυτός, και δεν δικαιούμαι, να κρίνω την πολιτική των ΗΠΑ (...) απέναντι στη Συρία και την Τουρκία. Εμένα με ενδιαφέρει, και με ενδιαφέρει πάρα πολύ, η στάση των ΗΠΑ απέναντι στην πατρίδα μου, την Ελλάδα», πήγε το θέμα αλλού, ισχυριζόμενος ότι με τον «Στρατηγικό Διάλογο» και τη νέα Συμφωνία για τις βάσεις μεγιστοποιούνται, τάχα, οφέλη και για τις δύο πλευρές.
Κάνοντας, μάλιστα, σαφές ότι ετοιμάζουν στον λαό ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή, είπε για την περιλάλητη Αμυντική Συμφωνία ότι δεν θα είναι «καταληκτική πορεία μιας συνεργασίας», αλλά «άνοιγμα ενός νέου μεγάλου κεφαλαίου στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις».
Να σημειωθεί πως χτες ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, είδε για άλλη μια φορά τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ, σε συνέχεια, όπως αναφέρεται, της πρόσφατης επίσκεψης στην Ελλάδα του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Μ. Πομπέο, και της ολοκλήρωσης του β' γύρου του πολυδιαφημισμένου «Στρατηγικού Διαλόγου» που εμβαθύνει την εμπλοκή της χώρας σε επικίνδυνα σχέδια, ενώ οι ανταγωνισμοί κλιμακώνονται. Ο ίδιος ο Πάιατ έκανε κατόπιν λόγο για αναβάθμιση των διμερών σχέσεων «σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα».
Συνεχίζοντας να εστιάζει στην Τουρκία, την κατήγγειλε για τη στάση της και στο Κυπριακό, εξακολουθώντας και προχτές και όλες αυτές τις μέρες να λέει το ...αμίμητο ότι σήμερα στις διεθνείς σχέσεις «δεν υπάρχει χώρος για την εποχή των κανονιοφόρων».
Ολα αυτά κι ενώ η Ανατολική Μεσόγειος έχει κυριολεκτικά βουλιάξει από πλοία πρώτης γραμμής που «απλώνουν» εδώ όλα τα ιμπεριαλιστικά κέντρα και τα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κράτη, η ίδια η Ελλάδα έχει φρεγάτα στα ΝΑ της Κύπρου, στα ανοικτά του Λιβάνου, σε επιχείρηση με «καπέλο» ΟΗΕ, και ο ίδιος ο Ελληνας υπουργός Αμυνας βρέθηκε στο Παρίσι όπου συζήτησε με την Γαλλίδα ομόλογό του το ενδεχόμενο αποστολής γαλλικών και ιταλικών πλοίων στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ όπου έχουν μπει οι Τούρκοι για έρευνες...
Συγκεκριμένα, ο Ν. Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε με την Φλοράνς Παρλί και δήλωσε κατόπιν επί λέξει: «Μιλήσαμε για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στη Συρία και την Ανατολική Μεσόγειο στο οικόπεδο 7 της ΑΟΖ της Κύπρου και την παρουσία κοντά στα τουρκικά πλοία επιφανείας που συνοδεύουν το σκάφος, το οποίο πραγματοποιεί έρευνες και γεωτρήσεις εκεί, γαλλικών και ιταλικών πλοίων, έτσι ώστε να καταγραφεί και η παρουσία της ΕΕ έναντι της παραβατικής αυτής συμπεριφοράς για μια ακόμα φορά από την Τουρκία»...
Συζήτησαν επίσης θέματα εξοπλισμών. Από την ελληνική κυβέρνηση εκδηλώθηκε πρόθεση για την έναρξη διαπραγματεύσεων σχετικώς με την προμήθεια δύο νέων φρεγατών για το Πολεμικό Ναυτικό καθώς και για την επίλυση εκκρεμοτήτων στη σύμβαση υποστήριξης των «Mirage» της Πολεμικής Αεροπορίας. Φαίνεται, επίσης, να διευθετήθηκαν θέματα που αφορούν στην παράδοση μεταφορικών ελικοπτέρων στον Ελληνικό Στρατό.
Είπε επ' αυτών ο Παναγιωτόπουλος: «Υπογράψαμε τη δήλωση πρόθεσης ανάμεσα στις δύο χώρες, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία (για τις φρεγάτες). Εχουμε πολύ δρόμο ακόμα μέχρις ότου να συμφωνήσουν οι δύο πλευρές τα ιδιαίτερα τεχνικά χαρακτηριστικά του πλοίου σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ΠΝ μας (...) Εχει πολλή δουλειά ακόμα στο ζήτημα των φρεγατών, αλλά τα άλλα δύο ("Mirage" και ελικόπτερα) βρίσκονται στο τελικό στάδιο επίλυσης».
Τέλος, συζήτηση έγινε και για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Αμυνας (το σχέδιο της ΕΕ για ενίσχυση των στρατιωτικών της δυνατοτήτων, ώστε να αντιπαρατίθεται με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα στη διεκδίκηση «αγορών» και σφαιρών επιρροής). «Η Ελλάδα θα είναι παρούσα δίπλα στη Γαλλία, στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει, ιδίως όσον αφορά στα Προγράμματα Ενισχυμένης Ναυτικής Εποπτείας στη Μεσόγειο, και ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και σε άλλες εστίες έντασης», δήλωσε ο Παναγιωτόπουλος, προϊδεάζοντας για εμπλοκή σε νέα επικίνδυνα σχέδια.
Στο «μάτι του κυκλώνα» βάζει το λαό η πρόσφατη Συμφωνία για τις βάσεις
Ταχέως «τρέχουν» οι Αμερικανοί τα κάθε είδους έργα για την παραπέρα ενίσχυση των νέων εγκαταστάσεών τους στην Ελλάδα, σε υλοποίηση της νέας Συμφωνίας για τις βάσεις που υπέγραψαν το περασμένο Σάββατο οι ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Ελλάδας, Μ. Πομπέο και Ν. Δένδιας.
Χαρακτηριστική περίπτωση η Λάρισα, στην αεροπορική βάση της οποίας έχουν εγκατασταθεί εδώ και μήνες κλιμάκιά τους και την οποία ενισχύουν περαιτέρω, με στοχευμένες κινήσεις, ώστε να «συνεργάζεται» καλύτερα με άλλες τους βάσεις και στρατηγεία πρώτης γραμμής, προς υλοποίηση των σχεδιασμών του αμερικανοΝΑΤΟικού ιμπεριαλισμού, σε όλο τον άξονα της αντιπαράθεσης με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.
Σύμφωνα με στοιχεία και πληροφορίες του «Ριζοσπάστη», ήδη από τις αρχές Αυγούστου φέτος, και έχοντας προφανώς λάβει όλες τις σχετικές διαβεβαιώσεις από ελληνικής πλευράς ότι η υπόθεση της ανανέωσης της διμερούς Αμυντικής Συμφωνίας θα προχωρήσει, η Υπηρεσία Συστημάτων Πληροφοριών Αμυνας (Defense Information Systems Agency - DISA) του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ δρομολόγησε έργο τηλεπικοινωνιακής διασύνδεσης με το Capodichino, περιοχή στην ευρύτερη περιοχή της Νάπολης, όπου εδρεύει η διοίκηση της ναυτικής βάσης των Αμερικανών στη Νάπολη (Naval Support Activity Naples - NSA Naples, το αντίστοιχο της βάσης τους στη Σούδα - NSA Souda). Σύμφωνα με όσα διαχέουν οι ίδιοι οι Αμερικανοί, υπηρετούν σήμερα εκεί πάνω από 10.000 μέλη ως προσωπικό, «με κύριο σκοπό να λειτουργεί ως βάση υποστήριξης και να προσφέρει διοικητική μέριμνα σε άλλες στρατιωτικές βάσεις στην εγγύς περιοχή».
Την υπόθεση συντονίζει, μάλιστα, το ευρωπαϊκό παράρτημα της DISA, η DISA Europe με έδρα τη Στουτγάρδη στη Γερμανία.
Η ίδια αμερικανική υπηρεσία, τη μέρα που ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μ. Πομπέο, έφτανε στην Αθήνα για υπογραφή της νέας Συμφωνίας για τις βάσεις, την Παρασκευή 4 του Οκτώβρη, ξεκινούσε διαδικασίες για να στήσει αντίστοιχο έργο τηλεπικοινωνιακής διασύνδεσης με το Ράμσταϊν της Γερμανίας.
Θυμίζουμε ότι στο Ράμσταϊν εδρεύει βάση της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, που λειτουργεί ως διοίκηση των δυνάμεών της που επιχειρούν σε Ευρώπη (USAFE) και Αφρική (AFAFRICA), όπως και ως διοίκηση των αεροπορικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ (AIRCOM).
Τα παραπάνω, συνδυαζόμενα με όσα τις προηγούμενες μέρες αποκάλυψε ο «Ριζοσπάστης» για φαραωνικά έργα που δρομολογούνται στο αεροπορικό σκέλος της βάσης των Αμερικανών στη Σούδα, αναδεικνύουν το πρόσθετο βάρος που καλείται να σηκώσει συνολικά η χώρα στην υλοποίηση των πολεμικών σχεδιασμών των ΗΠΑ. Η δε Λάρισα και το γειτονικό Στεφανοβίκειο (αναπτύσσονται εκεί ελικόπτερα των Αμερικανών) μπαίνουν πλέον στο στόχαστρο άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, ως Προωθημένες Βάσεις Επιχειρήσεων των Αμερικανών (Forward Operating Base - FOB), με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτό για το λαό της περιοχής και της χώρας γενικότερα.
Την επιχείρηση εφησυχασμού για την επικίνδυνη Συμφωνία για τις βάσεις συνέχισε χτες ο υπουργός Εξωτερικών, καταφέρνοντας στην πραγματικότητα να δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερες ανησυχίες για το περιεχόμενό της. Ετσι, όπως είπε, η Συμφωνία «κατοχυρώνει την ύπαρξη στο ελληνικό έδαφος μέσα σε ένα συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο άλλων τεσσάρων αμερικανικών εγκαταστάσεων», δηλαδή σε Λάρισα, Στεφανοβίκειο, Αλεξανδρούπολη και Μαράθι (στα Χανιά), το οποίο ξεχώριζε από την παρακείμενη Σούδα, λέγοντας ήδη από προχτές στην ΕΡΤ ότι «το Μαράθι, που είναι η προβλήτα, δεν είναι το ίδιο με τη Σούδα, είναι κάτι διαφορετικό, δεν είναι όμοιο με τη Σούδα νομικά, είναι σε πλαίσιο ελληνικής στρατιωτικής βάσης». Αντίστοιχα, μόνο ανησυχία προκαλεί και η - αστεία κατά τ' άλλα - προσπάθεια να παρουσιαστεί πως τάχα η κυβέρνηση έχει θέσει «ασφαλιστικές δικλίδες» για τη Συμφωνία. Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός είπε ότι οι βάσεις «δεν θα έχουν το καθεστώς της Σούδας, αλλά θα έχουν καθεστώς εντός ελληνικής βάσης» και ότι έχει «καταρχήν προδιαγραφεί στη Συμφωνία τι είδους επιχειρήσεις μπορεί να γίνονται, και αν οι επιχειρήσεις των Αμερικανών εξέρχονται εκτός του πλαισίου προβλέπεται ειδική Επιτροπή, η οποία θα παρέχει την εξουσιοδότησή της, και τελικά, αν αυτό δεν γίνεται, θα φτάνει στους αρμόδιους υπουργούς», λες και εκείνοι πρόκειται να πουν όχι στα αιτήματα των «στρατηγικών εταίρων» ΗΠΑ. Κατόπιν και όλων αυτών, βέβαια, το βασικό ερώτημα παραμένει: Θα δώσει επιτέλους η κυβέρνηση στη δημοσιότητα την επικίνδυνη Συμφωνία που υπέγραψε; 'Η μήπως θεωρούν ότι ο λαός δεν έχει δικαίωμα ούτε καν να ενημερωθεί για μια Συμφωνία που τον μετατρέπει σε στόχο των ανταγωνισμών;