ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Οχτώβρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Δράση ενάντια στα πολεμικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Αντιπολεμική συναυλία ενάντια στις βάσεις του θανάτου αύριο στις 7.30 μ.μ. στα Προπύλαια

Με τη συναυλία που διοργανώνουν αύριο Σάββατο στις 7.30 μ.μ. στα Προπύλαια, η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας και Φοιτητικοί Σύλλογοι κλιμακώνουν τη δράση τους ενάντια στη συμμετοχή της χώρας μας στα πολεμικά σχέδια ΗΠΑ και ΝΑΤΟ.

Στη συναυλία συμμετέχουν οι: «Κοινοί Θνητοί», MC Yinka, Rebellion Connexion, Φρανκ, Rhyme Riot, Raibo, Altera Vita και μαθητικά συγκροτήματα.

Δίνοντας συνέχεια μετά τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση του προηγούμενου Σαββάτου με αφορμή την επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ στη χώρα μας και εκφράζοντας την καταδίκη τους στη Συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ για την επέκταση των βάσεων, μαθητές και φοιτητές ενώνουν τις φωνές τους και τραγουδούν κόντρα στους φονιάδες των λαών.

«Συμφωνία θανάτου» χαρακτηρίζει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας τη Συμφωνία για τις βάσεις, που, όπως τονίζει: «Αναβαθμίζει τη ΝATOική βάση της Σούδας, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία και τώρα στη Συρία. Αυξάνει τη διάρκεια παραμονής των ΝΑΤΟικών βάσεων έως και 10 χρόνια. Αναβαθμίζει τη ΝΑΤΟική βάση της Λάρισας με drones, το Στεφανοβίκειο στον Βόλο με ελικόπτερα, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Γιατί αυτή η Συμφωνία στρώνει το έδαφος να μεταφερθούν πυρηνικά στον Αραξο». Δηλώνει παράλληλα πως «οι μαθητές δεν δεχόμαστε να γίνει η πατρίδα μας συνένοχη στα πολεμικά σχέδια και εγκλήματα του ΝΑΤΟ. Να αξιοποιούνται τα εδάφη της χώρας μας για να μπορούν το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ να έχουν το πάνω χέρι στα πετρέλαια, στον ορυκτό πλούτο των λαών της Μέσης Ανατολής, να εξυπηρετούν οικονομικά συμφέροντα κάποιων λίγων. Να δίνονται δισεκατομμύρια ευρώ, δικά μας και των γονιών μας, για τέτοιους σκοπούς. Να μπαίνουν σε κίνδυνο η ζωή μας και το μέλλον μας».

Σε συμμετοχή στην αντιπολεμική - αντιΝΑΤΟική συναυλία καλούν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι: Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, ΣΕΜΦΕ, Πολιτικών Μηχανικών, Ναυπηγών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ, ΝΦΕΕΜΠ, Ιατρικής, Νοσηλευτικής, Τουρκικών Σπουδών, Νομικής, ΕΜΜΕ, Οικονομικού, Μαθηματικού, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Δασκάλων, Νηπιαγωγών ΕΚΠΑ, Παντείου. Παράλληλα, σε ψηφίσματά τους καταγγέλλουν την επίθεση ενάντια στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση εργαζομένων, φοιτητών, σωματείων και φοιτητικών συλλόγων το περασμένο Σάββατο. «Οι φοιτητές δυναμώνουμε τον αγώνα μας για μόρφωση - δουλειά - ζωή, φωνάζουμε ακόμα πιο δυνατά να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου, απεμπλοκή της χώρας μας από τα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Συμμετέχουμε όλοι μαζικά στην αντιπολεμική - αντιΝΑΤΟική συναυλία των φοιτητικών συλλόγων και μαθητικών συμβουλίων το Σάββατο 12/10 στις 19.30 στα Προπύλαια», τονίζουν.

ΠΑΜΕ
Να κλείσουν τώρα οι βάσεις των ιμπεριαλιστών στην Ελλάδα

Τη νέα ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ, επισημαίνοντας τα εξής:

«Από τα ξημερώματα της Τετάρτης οι λαοί της περιοχής γινόμαστε μάρτυρες ενός νέου ιμπεριαλιστικού εγκλήματος με τη νέα εισβολή της Τουρκίας στη Συρία. Μια εισβολή που ξεκίνησε με τις ευχές των ΗΠΑ και γίνεται στο πλαίσιο των ανταγωνισμών των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην περιοχή.

Αυτή η εξέλιξη από μόνη της ξεγυμνώνει τους πανηγυρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης με αφορμή την επίσκεψη Πομπέο στην Αθήνα, όπου επιχείρησαν να παρουσιάσουν ΗΠΑ και ΝΑΤΟ ως "περιστέρια της ειρήνης". Πριν στεγνώσει το μελάνι αποκαλύπτεται το μέγεθος των κινδύνων στους οποίους εμπλέκεται ο ελληνικός λαός με τη Συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ για τις βάσεις.

Η νέα εισβολή της Τουρκίας, εκτός από τους ήδη χιλιάδες ξεριζωμούς και τα θύματα που προκαλεί στη Συρία, ταυτόχρονα μπορεί να γίνει η αρχή ενός ντόμινο φωτιάς και καταστροφής σε όλη την ευρύτερη περιοχή, με βαρύτατες συνέπειες και στην Ελλάδα.

Το ΠΑΜΕ στέκεται σταθερά στο πλευρό του λαού της Συρίας, που εδώ και χρόνια βρίσκεται στη δίνη των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους κουρδικούς πληθυσμούς που στοχοποιούνται και γίνονται πιόνι στα ιμπεριαλιστικά παζάρια.

Απέναντι στους δολοφονικούς σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών, τη διέξοδο μπορεί να τη δώσει ο αγώνας των λαών.

Καμία συμμετοχή της Ελλάδας στα δολοφονικά σχέδια των ιμπεριαλιστών.

Να κλείσουν τώρα οι βάσεις των ιμπεριαλιστών στην Ελλάδα».

Η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία

Τη στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στη Συρία καταδικάζει επίσης η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ).

Καταγγέλλει το χτύπημα σε βάρος των Κούρδων, την προσπάθεια δημιουργίας συνθηκών για παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας, καθώς και τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς που έδωσαν στην πράξη το «πράσινο φως», ανεχόμενοι την τουρκική επιθετικότητα.

Και επισημαίνει: «Προσθέτουμε τη φωνή μας σε όσους υποστηρίζουν το δικαίωμα του συριακού λαού να αποφασίζει μόνος του για το παρόν και το μέλλον του, χωρίς ξένες επεμβάσεις και ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Είμαστε αλληλέγγυοι με όλες τις εθνότητες που ζουν στη Συρία. Για άλλη μια φορά εκδηλώνεται ο ρόλος και η υποκρισία των διεθνών οργανισμών».

Συνεχίζεται η συλλογή υπογραφών

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η καμπάνια συλλογής υπογραφών ενάντια στη στρατιωτική Συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ, που πραγματοποιεί η Επιτροπή Αγώνα, την οποία συγκροτούν εργατικά συνδικάτα, η ΕΕΔΥΕ, Φοιτητικοί Σύλλογοι, η ΟΓΕ, η ΑΣΓΜΕ και άλλοι φορείς του λαϊκού κινήματος.

Η συλλογή υπογραφών πλαισιώνει ένα πρόγραμμα πολύμορφων δραστηριοτήτων για την ενημέρωση του λαού για το επικίνδυνο περιεχόμενο της Συμφωνίας και τους τεράστιους κινδύνους που παραμονεύουν για τον λαό λόγω της εμπλοκής της χώρας σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Ηδη έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες υπογραφές - μηνύματα σε κυβέρνηση, αστικά κόμματα και ιμπεριαλιστές, με αιτήματα: «Οχι στη συμφωνία», «Οχι στις στρατιωτικές βάσεις και στα πυρηνικά!», «Κανένας Ελληνας στρατιωτικός σε αποστολή εκτός συνόρων», «Να κλείσουν η βάση της Σούδας και όλες οι βάσεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην Ελλάδα», «Αποδέσμευση από ΝΑΤΟ - ΕΕ».

Οποιος επιθυμεί μπορεί να υπογράψει και ηλεκτρονικά, στη διεύθυνση https://eedye.gr/local_committees/petition-against-greek-usa-agreement/

Εκδηλώσεις ενάντια στην κατάπτυστη Συμφωνία

Αύριο Σάββατο:

-- Στις 7 μ.μ., στο Ιλιον (πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου, δημαρχείο), θα πραγματοποιηθεί από φορείς της περιοχής εκδήλωση - συναυλία ενάντια στην ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις βάσεις. Θα μιλήσει η Ελπίδα Παντελάκη, γενική γραμματέας της ΕΕΔΥΕ, και θα ακολουθήσει συναυλία με το μουσικό συγκρότημα «Υπεραστικοί».

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Ηλιούπολης και η Λαϊκή Επιτροπή Ηλιούπολης διοργανώνουν συζήτηση στις 6 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης (Μ. Αντύπα και Σ. Βενιζέλου). Θα μιλήσει ο Χρήστος Μαργανέλης, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ.

-- Στις 7 μ.μ., η Επιτροπή Ειρήνης της 2ης Δημοτικής Κοινότητας Αθήνας (Γούβα, Ν. Κόσμος, Παγκράτι) διοργανώνει εκδήλωση - συναυλία ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις στρατιωτικές βάσεις, στην πλατεία Πλυτά στο Παγκράτι. Θα μιλήσει ο Σταύρος Τάσσος, πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ. Θα ακολουθήσει συναυλία με το συγκρότημα της ΣΕΑΑΝ, την Κατερίνα Μπούσδρα και τον Κώστα Λασπιά.

Την Κυριακή 13 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ., η Επιτροπή Ειρήνης Κω μαζί με σωματεία και φορείς του νησιού διοργανώνουν ενημερωτική εκδήλωση και προβολή αντιπολεμικής ταινίας στο Εργατικό Κέντρο.

ΕΕΔΥΕ
Κάτω τα χέρια απ' το λαό της Συρίας!

Το αίτημα για καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς προτάσσει η ΕΕΔΥΕ σε ανακοίνωσή της, με την οποία καταγγέλλει και καταδικάζει τη νέα, τρίτη κατά σειρά, εισβολή της ΝΑΤΟικής Τουρκίας στο έδαφος της Συρίας.

Οπως τονίζει: «Η εισβολή έρχεται να προστεθεί στα βάσανα του Συριακού λαού που στενάζει οχτώ χρόνια τώρα από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και αντιθέσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με τη Ρωσία, την Κίνα και με τη συμμετοχή δεκάδων κρατών για την κυριαρχία στη μεγάλης γεωστρατηγικής σημασίας περιοχή της Μέσης Ανατολής - Ανατολικής Μεσογείου.

Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας και καλούμε το λαό μας σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση για την επικίνδυνη αυτή εξέλιξη, που ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για τους λαούς στην ήδη εύφλεκτη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Η νέα αυτή επίθεση στη Συρία έρχεται να προστεθεί στην κλιμάκωση της επιθετικότητας της τουρκικής αστικής τάξης, δημιουργώντας νέο κύμα προσφύγων και κατατρεγμένων από το πολεμικό μέτωπο.

Οι ΗΠΑ "άναψαν" το πράσινο φως για την επίθεση ενάντια στον Συριακό λαό και στον κουρδικό πληθυσμό της περιοχής. Στον περιλάλητο, άλλωστε, "Στρατηγικό Διάλογο" ανάμεσα στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ, που ολοκληρώθηκε τις προηγούμενες μέρες, αποτυπώνεται ανάγλυφα η κοινή σύμπραξη Ελλάδας - ΗΠΑ σε πολεμικές επιχειρήσεις, με το πρόσχημα της αντιμετώπισης της αστάθειας, της τρομοκρατίας, φωτογραφίζοντας ιδιαίτερα την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου.

Η εξέλιξη αυτή αφήνει στην κυριολεξία έκθετη τόσο την κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και όλους τους άλλους που έσπευσαν να πανηγυρίσουν για την επίσκεψη του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ στην Αθήνα, για την ανανέωση της Συμφωνίας για τις Βάσεις. Καταρρίπτονται στην πράξη ο επικίνδυνος εφησυχασμός που καλλιεργεί η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα, καθώς και τα επιχειρήματα περί "προστασίας" που θα παρέχουν στη χώρα μας οι ΗΠΑ από την τουρκική επιθετικότητα.

Δυναμώνουμε την πάλη μας ενάντια στον ιμπεριαλισμό, ενάντια στο σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα που γεννά τη φτώχεια, την εξαθλίωση, τους πολέμους, την προσφυγιά.

Κάτω τα χέρια απ' το λαό της Συρίας!».

  • Με τον πιο έντονο τρόπο καταγγέλλει τη νέα τρίτη εισβολή του τουρκικού στρατού στη Συρία και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ). Σε ανακοίνωσή του σημειώνει μεταξύ άλλων: «Το ΠΣΕ απαιτεί την απόσυρση των ξένων κατοχικών δυνάμεων, υποστηρίζει το κυριαρχικό δικαίωμα του Συριακού λαού να αποφασίζει μόνος και ελεύθερα το μέλλον και τις τύχες του. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον γενναίο Συριακό λαό και στις αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις στην Τουρκία και καλούμε τα μέλη και τους φίλους του ΠΣΕ να αναλάβουν δράσεις και πρωτοβουλίες για να καταδικάσουν τη συνεχιζόμενη επέμβαση. Κάτω τα χέρια από τη Συρία!».Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org