ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Στους εργαζόμενους ο λογαριασμός για το «κανόνι» της «Thomas Cook»

Associated Press

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Το «κανόνι» της πτώχευσης της βρετανικής ταξιδιωτικής εταιρείας «Thomas Cook», από τα μεγαλύτερα μονοπώλια στον κλάδο του Τουρισμού, με τεράστια κερδοφορία τα προηγούμενα χρόνια, οδηγεί στο δρόμο 9.000 εργαζόμενους στη Βρετανία (υπολογίζεται ότι έχει και άλλους 22.000 σε όλο τον κόσμο) και αφήνει εκτεθειμένους εκατοντάδες χιλιάδες πελάτες της (συνήθως εργαζόμενους χαμηλότερων εισοδημάτων) που παραθέριζαν ανά τον κόσμο, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας. Αφήνει επίσης «φέσια» κάποιων εκατοντάδων εκατομμυρίων στερλινών σε ξενοδόχους και επιχειρηματίες του χώρου, που βέβαια θα φορτώσουν τη ζημιά στους εργαζόμενους και του κλάδου και συνολικότερα μέσω των ...διευκολύνσεων που θα ζητήσουν από τις αστικές κυβερνήσεις που σπεύδουν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις του κεφαλαίου, σφαγιάζοντας πάντα τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα και τις κατακτήσεις.

Η χρεοκοπία του τουριστικού κολοσσού ήρθε μετά το ναυάγιο μαραθώνιων διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε διευθυντικά στελέχη της εταιρείας με τη βρετανική κυβέρνηση, από την οποία ζητούσαν περίπου 200 εκατομμύρια στερλίνες για να καλύψουν χρέη 1,7 δισ. στερλινών. Τα 200 εκατ. στερλίνες απαιτούνταν ώστε να προστεθούν στην προσφορά, ύψους 900 εκατ. στερλινών, που είχε κάνει πριν από λίγους μήνες η κινεζική εταιρεία «Fosun Tourism» για τη διάσωση της «Thomas Cook».

Η υπουργός Επιχειρήσεων της βρετανικής κυβέρνησης Αντρεα Λίντσομ μιλώντας στο «Sky News» υπεραμύνθηκε της απόφασης για χρεοκοπία της εταιρείας, δηλώνοντας πως δεν υπήρχε λόγος διάσωσης της «Thomas Cook», καθώς θα ήταν σπατάλη των χρημάτων των φορολογουμένων να δοθούν κεφάλαια σε μια επιχείρηση που δεν ικανοποιεί τις ανάγκες των πελατών της. «Ακούγονται κάθε είδους φήμες, το γεγονός είναι ότι τα 200 εκατ. είναι μια υποεκτίμηση αυτού που θα χρειαζόταν η "Thomas Cook" απλά και μόνο για μια πολύ μικρή περίοδο, για τις επόμενες μία με δύο βδομάδες», είπε η Λίντσομ, χαρακτηρίζοντας την υπόθεση «χαμένη».

Πρόσθεσε ακόμη ότι ζήτησε από την αρμόδια υπηρεσία αφερεγγυότητας να επισπεύσει τις έρευνες για τα διοικητικά στελέχη και τα γεγονότα που οδήγησαν στην κατάρρευση, «απλά και μόνο για να επιβεβαιωθεί εάν υπήρξε πράγματι κάποια παρατυπία, κάτι που θα μπορούσε να είχε γίνει διαφορετικά και να αποτρέψει αυτή την καταστροφή», ενώ η Συνομοσπονδία Βρετανικών Βιομηχανιών ζήτησε να γίνει έρευνα «για τυχόν ευθύνες κακοδιαχείρισης από τα διευθυντικά στελέχη», με αφορμή ότι ο διευθύνων σύμβουλος της «Thomas Cook», Ελβετός Πέτερ Φανχάουζερ, έβαλε στην τσέπη ως μπόνους επιπλέον 8,3 εκατ. στερλίνες αφότου ανέλαβε τη διοίκηση της εταιρείας το 2014.

Η υπερπροβολή στο μεταξύ και του υπαρκτού αυτού φαινομένου - ενδεικτικό έτσι κι αλλιώς του παρασιτισμού του κεφαλαίου - είναι ένας βολικός τρόπος για να κρύβεται η ουσία, που και στον συγκεκριμένο κλάδο είναι ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής, όπου η ανάπτυξη προετοιμάζει την κρίση που πληρώνουν οι εργαζόμενοι.

Οι αιτίες άλλωστε για τη μάλλον προαναγγελθείσα χρεοκοπία της «Thomas Cook» είναι πολλές και προφανώς σχετίζονται και με την αβεβαιότητα που προκαλεί στην καπιταλιστική οικονομία της Βρετανίας η διαδικασία αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ (Brexit), ενώ είναι έκφραση και της τάσης των εξελίξεων στον κλάδο.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον εμφανίστηκε «αισιόδοξη» ότι θα καταφέρει να διαχειριστεί με επιτυχία την τεράστια επιχείρηση επιστροφής εκατοντάδων χιλιάδων πελατών της «Thomas Cook».

Το πρώτο 24ωρο κατάφεραν να επαναπατριστούν στη Βρετανία περίπου 14.700 πελάτες, ενώ άλλοι 135.000 αναμένεται να επιστρέψουν μέσα στις επόμενες δύο βδομάδες.

Σημαντικές επιπτώσεις και στην Ελλάδα

Στο μεταξύ, η χρεοκοπία της βρετανικής ταξιδιωτικής εταιρείας προκαλεί έντονη ανησυχία στους εργαζόμενους στο χώρο του Τουρισμού και όχι μόνο, αφού ήδη μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες στη χώρα μας, που είτε έχουν συμβόλαια με την εταιρεία είτε ανήκουν απευθείας σε αυτήν, έχουν αρχίσει και προετοιμάζουν μέσω «διαρροών» το ενδεχόμενο «αδυναμίας πληρωμών» προς εργαζόμενους και προμηθευτές.

Στους 50.000 υπολογίζονται οι τουρίστες που βρίσκονται αυτήν την περίοδο στη χώρα μας μέσω κάποιου τουριστικού «πακέτου» της βρετανικής εταιρείας, ενώ 48 είναι τα ξενοδοχεία που ανήκουν στον όμιλο με περισσότερους από 650 άμεσα εργαζόμενους, δίχως να υπολογίζονται οι ξενοδοχειακές μονάδες που συνεργάζονται με την εταιρεία.

Η «Thomas Cook» διατηρεί οφειλές - ανυπολόγιστο ακόμη το ακριβές ποσό - από τον περασμένο Μάη και σύμφωνα με πληροφορίες από τον Σύνδεσμο Τουριστικών Επιχειρήσεων και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, είναι μεγάλος ο αριθμός κρατήσεων που έχουν γίνει από την εταιρεία μέχρι τον Ιούλη του 2020. Ο ΣΕΤΕ σε ανακοίνωσή του εκτιμά ότι η ζημιά που θα προκληθεί στις τουριστικές επιχειρήσεις από την πτώχευση του παραπάνω tour operator αναμένεται να κυμανθεί από 250 έως 500 εκατ. ευρώ, ενώ με παρεμβάσεις τους οι μεγαλοξενοδόχοι έσπευσαν να ζητήσουν και νέες ελαφρύνσεις από την κυβέρνηση, βρίσκοντας φυσικά «ευήκοα ώτα».

Ετσι, το υπουργείο Οικονομικών χτες προώθησε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, σύμφωνα με την οποία παρέχεται η δυνατότητα εξαίρεσης από απόδοση του φόρου διαμονής στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές από την πτώχευση της «Thomas Cook» και, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «όταν υπάρξει πληρέστερη εικόνα των επιπτώσεων, θα προβεί σε νέες πρωτοβουλίες».

Πάντως, ανώνυμες πηγές του υπουργείου ανέφεραν χτες ότι εκπρόσωποι των ξενοδόχων έχουν καταθέσει γραπτά αιτήματα προς το υπουργείο, το οικονομικό κόστος των οποίων ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι «ούτε μπορούν να υλοποιηθούν όλα, ούτε μπορεί να ισχύσουν από την 1η Μάη», όπως ζητούν οι ξενοδόχοι...

Σε ό,τι αφορά τους «εγκλωβισμένους» τουρίστες ο υπουργός Τουρισμού, Χ. Θεοχάρης, ανέφερε ότι είναι διασφαλισμένο το κόστος διαμονής και επαναπατρισμού τους, καθώς οι περισσότεροι τουρίστες έχουν ασφάλεια ταξιδιού και οι ασφαλιστικές εταιρείες θα αναλάβουν την επιστροφή τους.

Το δε υπουργείο Εξωτερικών σημείωνε σε χτεσινή του ανακοίνωση ότι σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες των προξενείων και πρεσβειών της χώρας μας στο εξωτερικό, δεν φαίνεται να υπάρχουν περιπτώσεις Ελλήνων πελατών της «Thomas Cook» που βρίσκονται εκτός Ελλάδος και αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιστροφής.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι την πτώχευση του ομίλου

Στους εργαζόμενους στις ξενοδοχειακές μονάδες που διαχειρίζεται ο τουριστικός κολοσσός «Thomas Cook», ο οποίος κήρυξε τις προηγούμενες μέρες πτώχευση, απευθύνεται η Πανελλαδική Γραμματεία Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων του ΠΑΜΕ και τους καλεί «να απευθυνθούν στα σωματεία τους, να μη μείνει κανείς μόνος απέναντι στους σχεδιασμούς της μεγαλοεργοδοσίας».

Η πτώχευση της επιχείρησης «Thomas Cook» αφήνει «στον αέρα» δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο, μεταξύ αυτών και τους εργαζόμενους σε ξενοδοχεία στη Ρόδο, στην Κρήτη και άλλες περιοχές της Ελλάδας. «Πρόκειται για εξέλιξη που αποδεικνύει για ακόμη μια φορά ότι τα εργασιακά δικαιώματα συνθλίβονται από τον ανταγωνισμό των μονοπωλίων σε κάθε κλάδο, από τον οποίο δεν γλιτώνουν ούτε οι τουρίστες που ακριβοπληρώνουν τις διακοπές και την αναψυχή», σημειώνει η Γραμματεία. Οπως τονίζει, η «ανάπτυξη για όλους» που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ «έχει χώρο μόνο για τους μεγάλους εγχώριους και ξένους επιχειρηματικούς ομίλους, που είτε μεγεθύνονται είτε συγχωνεύονται είτε πτωχεύουν», αφήνοντας «στο απυρόβλητο τα κέρδη τους» και «φορτώνοντας τις ζημιές στους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους».

Οι εξελίξεις που δρομολογεί η πτώχευση της επιχείρησης πρέπει να συναντήσουν τη «συντονισμένη, αγωνιστική απάντηση» των σωματείων στις περιοχές όπου δραστηριοποιείται ο όμιλος, «ώστε να εξασφαλιστούν οι δουλειές, οι μισθοί και τα δικαιώματα των εργαζομένων», υπογραμμίζει η Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Τέλος, με αφορμή την εξέλιξη αυτή, επισημαίνει την ανάγκη «να ανοίξει συνολικά η συζήτηση για το δικαίωμα των εργαζομένων στις διακοπές και την αναψυχή που εκμεταλλεύονται μονοπωλιακοί κολοσσοί, καθιστώντας τον τουρισμό πανάκριβο εμπόρευμα».

Να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων από τις συνέπειες της πτώχευσης του ομίλου «Thomas Cook» απαιτεί και η Γραμματεία Ρόδου του ΠΑΜΕ. Οπως εξηγεί, το νησί της Ρόδου επηρεάζεται άμεσα «καθώς o εν λόγω όμιλος έχει στην ιδιοκτησία του το ξενοδοχείο "Sunwing" και ενοικιασμένο το "Miramare"», ενώ «έχει πολλές αποκλειστικές συνεργασίες με μεγάλες μονάδες καθώς και μονάδες που λειτουργούν με τη μορφή του franchise».

«Γνωρίζουμε καλά ότι σε αυτές τις περιπτώσεις οι πρώτοι που την πληρώνουν είναι οι εργαζόμενοι», σημειώνει η Γραμματεία Ρόδου και απαιτεί μέτρα ώστε να διασφαλιστούν τα δικαιώματα του προσωπικού συνολικά στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις του νησιού εξαιτίας αυτής της εξέλιξης.

Νωρίς χτες το πρωί, συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν εξόρμηση στο ξενοδοχείο «Sunwing» στη Ρόδο, ενημέρωσαν τους εργαζόμενους και συζήτησαν μαζί τους, δηλώνοντας πως θα βρεθούν δίπλα τους σε ό,τι χρειαστούν εφόσον υπάρξουν περαιτέρω αρνητικές εξελίξεις. Τους κάλεσαν να μην εφησυχάζουν και να παραμένουν ενωμένοι και σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν τις όποιες εξελίξεις.

Τις επιπτώσεις που θα αντιμετωπίσουν οι χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι που δουλεύουν σε συνεργαζόμενα με τον τουριστικό κολοσσό ξενοδοχεία επισημαίνει και η Επιτροπή Αγώνα Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου. Οπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, ήδη δύο τέτοιες ξενοδοχειακές ομάδες στο νομό Ηρακλείου έκλεισαν, ενώ και τα υπόλοιπα «θα κλείσουν νωρίτερα από το τέλος της σεζόν, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να μη συμπληρώσουν τα απαραίτητα ένσημα και έτσι να χάσουν το επίδομα ανεργίας». Απαιτεί «να πληρωθούν και να ασφαλιστούν κανονικά όλοι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι που δουλεύουν σε ξενοδοχεία της "Thomas Cook" ή σε συνεργαζόμενα μέχρι το τέλος της σεζόν», ενώ καλεί τους εργαζόμενους να μην εφησυχάζουν και να βρίσκονται σε ετοιμότητα να διεκδικήσουν τις δουλειές, τους μισθούς και τα δικαιώματά τους.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να διασφαλιστούν τα δικαιώματα εργαζομένων και τουριστών

Την πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των τουριστών από την κήρυξη πτώχευσης της «Thomas Cook» ζητά με Ερώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης στην Ερώτησή του αναφέρει συγκεκριμένα τα παρακάτω:

«Στον αέρα είναι δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στην Ελλάδα, σε ξενοδοχεία στη Ρόδο και την Κρήτη, και σε άλλες χώρες μετά την κήρυξη πτώχευσης από τον τουριστικό όμιλο "Thomas Cook". Αυτοί που με μισθούς - ψίχουλα και εξαντλητικά ωράρια, χωρίς ρεπό, έβγαλαν τη σεζόν του καλοκαιριού, βρίσκονται τώρα αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να μείνουν άνεργοι και μην πληρωθούν. Σε απόγνωση βρίσκονται και χιλιάδες τουρίστες, που αφού ακριβοπλήρωσαν τις λίγες μέρες διακοπών τους βρίσκονται με το άγχος τού πώς θα επιστρέψουν, ενώ καλούνται από ορισμένους ξενοδόχους ακόμη και να πληρώσουν ξανά για τη διαμονή τους.

Επιβεβαιώνεται συνολικά ότι ο δρόμος ανάπτυξης που υπηρετεί τα κέρδη των ομίλων, όσο μεγάλοι κι αν είναι αυτοί, είτε μεγεθύνονται, είτε συγχωνεύονται, είτε πτωχεύουν, όχι μόνο δεν διασφαλίζει τους εργαζόμενους, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι αυτοί που πληρώνουν το μάρμαρο. Σε αυτήν την αντιλαϊκή ρότα κινείται και η κυβέρνηση της ΝΔ, που στο πλαίσιο του αντεργατικού οπλοστασίου της ΕΕ και την προετοιμασία εδάφους προηγούμενα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, άμεσα εξέτασε την απαλλαγή των μεγαλοξενοδόχων από το τέλος διαμονής και ρυθμίσεις στην καταβολή του ΦΠΑ, αποδεικνύοντας ότι τα γρήγορα αντανακλαστικά της επιστρατεύονται μόνο για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.

Πώς τοποθετείται η Επιτροπή στην ανάγκη:

-- Να διασφαλιστούν άμεσα και χωρίς προϋποθέσεις τα πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων που υφίστανται τις συνέπειες.

- Εξασφάλισης της διαμονής και της επιστροφής των τουριστών χωρίς καμία επιπλέον επιβάρυνσή τους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ