ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΑΞΙΔΙ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Διαβεβαιώσεις για εμβάθυνση της εμπλοκής στα επικίνδυνα σχέδια του κεφαλαίου

Από τη συνάντηση με τον Ζ. Ζάεφ

Eurokinissi

Από τη συνάντηση με τον Ζ. Ζάεφ
Για την προσήλωση και της δικής του κυβέρνησης στα προτάγματα του ευρωατλαντισμού διαβεβαιώνει ο Κυρ. Μητσοτάκης, κατά τις επαφές του στις ΗΠΑ, όπου βρίσκεται, επισήμως για τη ΓΣ του ΟΗΕ, επιδιώκοντας ακόμα πιο ενεργό ρόλο στην υλοποίηση των επικίνδυνων αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών που κάνουν το λαό μας και συνολικά τους λαούς της περιοχής στόχο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Χαρακτηριστικά, όπως ανέφεραν χτες κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση Μητσοτάκη με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντ. Τραμπ, που αναμενόταν να ξεκινήσει σήμερα στη 1.30 τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδας, οι δυο πλευρές επρόκειτο «να επαναβεβαιώσουν τους ιστορικούς δεσμούς φιλίας μεταξύ των δύο χωρών καθώς και να συζητήσουν για τη συνεχιζόμενη διαδικασία εμβάθυνσης των εξαιρετικών διμερών - πολιτικών και οικονομικών - σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ».

Επιπλέον, ο Κυρ. Μητσοτάκης αναμενόταν «να αναδείξει το ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και αξιοπιστίας σε μία ευαίσθητη γεωστρατηγική περιοχή», «πυλώνα» δηλαδή για την προώθηση των δολοφονικών σχεδιασμών των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στην περιοχή.

Απογειώνουν τη στρατιωτική εμπλοκή και προκαλούν το λαό

Αλλωστε, η συνάντηση γίνεται στο φόντο του περιλάλητου «Στρατηγικού Διαλόγου» (που εγκαινιάστηκε τον Δεκέμβρη 2018 επί ΣΥΡΙΖΑ), ο β' γύρος του οποίου προγραμματίζεται για τις 5-7/10 στην Αθήνα, με έλευση εδώ του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μ. Πομπέο, που θα επισκεφτεί μεταξύ άλλων και το υπουργείο Αμυνας (μάλλον το Σάββατο 5/10), ενώ την προηγούμενη αναμένεται να έχει υπογραφεί και η «ανανέωση» - «διεύρυνση» της «Συμφωνίας Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας» (η Συμφωνία για τις βάσεις), που μετατρέπει τη μισή Ελλάδα σε ορμητήριο των Αμερικανών για τους δολοφονικούς τους σχεδιασμούς από τη Μαύρη Θάλασσα έως τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Ενδεικτικά και όσα είπε σχετικά σε διάφορες συνεντεύξεις του αυτές τις μέρες ο υπουργός Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, διευκρινίζοντας ότι η Συμφωνία θα έχει υπογραφεί μέχρι την επίσκεψη Πομπέο στην Αθήνα και «πιθανώς να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης ανάμεσα στον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Ντόναλντ Τραμπ».

Επιχειρώντας να καλλιεργήσει εφησυχασμό σχετικά με τον επικίνδυνο σχεδιασμό, ο υπουργός Αμυνας είπε πως «δεν θα κάνουμε όλη τη χώρα μια αμερικανική βάση, απλά θα εμβαθύνουμε τη σχέση μας με τις ΗΠΑ σε ορισμένα σημεία» και αμέσως μετά περιέγραψε... τη μετατροπή όλης της χώρας σε αμερικανική βάση, λέγοντας πως «η συμφωνία αναφέρεται στη χρήση του λιμανιού της Σούδας, μερική χρήση του λιμένα Αλεξανδρούπολης και δημιουργία υποδομών, ώστε να συνεκπαιδεύονται αμερικανικά ελικόπτερα με τις ελληνικές δυνάμεις στην Κεντρική Ελλάδα».

Πασχίζοντας μάλιστα να πείσει ότι οι επιδιώξεις της αστικής τάξης για «αναβάθμισή» της ταυτίζονται τάχα με τα συμφέροντα και την ασφάλεια του λαού, ισχυρίστηκε πως «το κατεξοχήν όφελος είναι η εμβάθυνση της στρατηγικής μας συνεργασίας, μέσα από την οποία η Ελλάδα αναδεικνύεται σε αξιόπιστο εταίρο και σύμμαχο των ΗΠΑ», αποσιωπώντας ότι η εμπλοκή σε τέτοια σχέδια αποτελεί μαγνήτη πολύ μεγάλων κινδύνων για το λαό. Ενώ δεν δίστασε να επαναλάβει και ότι «οι Αμερικανοί αισθάνονται ότι η Ελλάδα είναι χώρα πρώτης γραμμής, λόγω των εξελίξεων με την Τουρκία», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για όποιον αναλαμβάνει μια τέτοια θέση στην κλιμάκωση των ανταγωνισμών.

Παζάρι με φόντο υπερπτήσεις

Σημειωτέον, για την Τουρκία και τα φληναφήματα των κυβερνώντων στην Αθήνα, ότι τάχα οι υπηρεσίες στους Αμερικανούς θωρακίζουν τη χώρα έναντι της τουρκικής προκλητικότητας, η τουρκική αστική τάξη φρόντισε να στείλει χτες ηχηρό το μήνυμά της, ενόψει της προγραμματιζόμενης για σήμερα συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν στη Ν. Υόρκη (απόγευμα ώρα Ελλάδας), με υπερπτήσεις πάνω από το Καστελόριζο και τη Ρω, το νησιωτικό σύμπλεγμα όπου αναπτύσσεται έντονη τουρκική κινητικότητα το τελευταίο διάστημα, καθώς επηρεάζει άμεσα το εύρος των ΑΟΖ των δύο χωρών.

Η πρώτη υπέρπτηση έγινε στα 19.200 πόδια πάνω από τη Ρω και αμέσως μετά τα τουρκικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από το Καστελόριζο σε ύψος 24.500 ποδιών. Ακόμη μια υπέρπτηση σημειώθηκε όταν 2 τουρκικά «F-16» πέρασαν πάνω από τη νησίδα Ρω στα 27.000 πόδια.

Συνολικά χτες 12 τουρκικά μαχητικά, τα 6 οπλισμένα, παραβίασαν 38 φορές τον ελληνικό εναέριο χώρο, ενώ καταγράφηκε και μία εμπλοκή με ελληνικά μαχητικά που απογειώθηκαν από Πτέρυγες Μάχης και Σμηναρχίες Επιφυλακής για αναγνώριση και αναχαίτισή τους.

Βρωμοδουλειές και στα Βαλκάνια

Σημειωτέον, ο Κυρ. Μητσοτάκης, πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησε ο Αλ. Τσίπρας, έχει στις ΗΠΑ σειρά επαφών με ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς η αστική τάξη της χώρας έχει αναλάβει ρόλο «εμπροσθοφυλακής» στην ευρωατλαντική «ενσωμάτωση» της περιοχής.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, τη Δευτέρα, ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Εντι Ράμα, τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, τον Πρόεδρο του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι.

Στη συνάντηση με τον Εντι Ράμα, οι δυο πρωθυπουργοί - σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές - συζήτησαν τις σχέσεις των δύο χωρών και την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην ΕΕ ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτώβρη, με όρο από πλευράς Αθήνας «την εκπλήρωση των όρων που θέτει η ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που άπτονται των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας». Αλλωστε, και σε αυτή την περίσταση, ο Κυρ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι «τάσσεται υπέρ της ενταξιακής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων με την προϋπόθεση να πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις που θέτει η ΕΕ». Συμφώνησαν, εξάλλου, να προχωρήσουν «σε μία ευρύτερη συζήτηση» των διμερών σχέσεων, στο περιθώριο της Ευρωαραβικής Συνόδου στην Αθήνα στις 29-30/10.

Για, δε, τις συναντήσεις με Βούτσιτς - Θάτσι, από πλευράς κυβέρνησης διαχέεται ότι «το κλίμα στις σχέσεις Σέρβων και Κοσοβάρων είναι διαφορετικό», ότι «οι Κοσοβάροι είναι πιο αισιόδοξοι για απεμπλοκή από το αδιέξοδο και ότι μπορεί να υπάρξει πρόοδος στο θέμα της ανεξαρτησίας τους», ο δε Κυρ. Μητσοτάκης φέρεται να είπε ότι «αν οι δύο πλευρές συμφωνούν, η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα», ανοίγοντας δηλαδή διάπλατα την πόρτα για την αναγνώριση του προτεκτοράτου.

Στο ίδιο «πνεύμα», ο πρωθυπουργός συναντήθηκε χτες με τον πρωθυπουργό της Β. Μακεδονίας Ζ. Ζάεφ, σε μια «αναγνωριστική συνάντηση», όπως έλεγαν οι κυβερνητικές πηγές, οι οποίες επαναλάμβαναν ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης σημείωσε στον ομόλογό του ότι τάχα ο ίδιος δεν θα υπέγραφε την αμερικανοΝΑΤΟική συμφωνία των Πρεσπών, αλλά αφού «αποτελεί πλέον μέρος του διεθνούς δικαίου επομένως η Ελλάδα πρέπει να τη σεβαστεί», καλώντας... να μην υπάρξουν καθυστερήσεις που συνδέονται με πτυχές της, ιδιαίτερα στο θέμα της προστασίας των εμπορικών σημάτων. Από την πλευρά του, ο Ζάεφ εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησής του να μην υπάρξουν καθυστερήσεις, προσδοκώντας ταχύτερη υλοποίηση όλων των ανοιχτών ζητημάτων που συνδέονται με την ενταξιακή πορεία της χώρας του στην ΕΕ.

Σε ένα τέτοιο ευρύτερο φόντο, ο Κυρ. Μητσοτάκης παραβρέθηκε χτες και σε κλειστή συνεδρίαση του πανίσχυρου γεωστρατηγικού ινστιτούτου «Atlantic Council» με θέμα «το μέλλον της Ευρώπης».

Τέλος, σε άλλη μια απόδειξη της στοίχισης στα ευρωατλαντικά προτάγματα, ο Κυρ. Μητσοτάκης συνάντησε και τον Πρόεδρο της Κολομβίας Ι. Ντ. Μάρκες, με τον οποίο συζήτησε «την κατάσταση στη Βενεζουέλα με βάση τις αρχές του σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα και της ανάγκης για πρόοδο και ευημερία στη Λατινική Αμερική». Θυμίζουμε, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με το που ανέλαβε, έσπευσε να αναγνωρίσει ως μεταβατικό Πρόεδρο της Βενεζουέλας τον πραξικοπηματία, φερέφωνο της Ουάσιγκτον, Γκουαϊδό.

Στα «ραντάρ» των «επενδυτών» με όπλο την αντιλαϊκή πολιτική

Ταυτόχρονα με τη στρατιωτική εμπλοκή «τρέχουν» και τα σχέδια για τις μπίζνες και τις επενδύσεις του κεφαλαίου, με την κυβέρνηση της ΝΔ να διαφημίζει τον αντιλαϊκό της «οίστρο» ως εχέγγυο για την κερδοφορία των «επενδυτών».

Χαρακτηριστικά, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, ο Μητσοτάκης στη συνάντηση με Τραμπ, «χαιρετίζοντας την ενίσχυση του αμερικανικού ενδιαφέροντος για επενδύσεις στην Ελλάδα», αναμενόταν να αναφερθεί «στις νέες προοπτικές που ανοίγονται για την ελληνική οικονομία βάζοντας τη χώρα ξανά στο "ραντάρ" και των Αμερικανών επενδυτών».

Αλλωστε, η ατζέντα των επαφών του πρωθυπουργού χτες στη Ν. Υόρκη περιελάμβανε και συμμετοχή σε εκδήλωση της «Goldman Sachs», όπου αναμενόταν να παραστούν 30 διευθύνοντες σύμβουλοι κορυφαίων αμερικανικών επιχειρήσεων. Κατά κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός «θα αναπτύξει το μεταρρυθμιστικό του σχέδιο και θα προβάλει τη φιλική στην επιχειρηματικότητα νέα πολιτική της κυβέρνησης».

Με αντιπροσωπεία της παλαιστινιακής πρεσβείας

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε στην έδρα του Κόμματος με αντιπροσωπεία της παλαιστινιακής πρεσβείας στην Αθήνα, με επικεφαλής τον πρέσβη Μαρουάν Τουμπάσι.

Στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συμμετείχαν ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, και ο Ηλίας Ναζίρ, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Μ. Τουμπάσι ενημέρωσε την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στην Παλαιστίνη και τις βαριές συνέπειες που βιώνει ο Παλαιστινιακός λαός από την ισραηλινή κατοχή και επιθετικότητα, για τις πρωτοβουλίες της Παλαιστινιακής Αρχής και τον αγώνα του λαού.

Ο Παλαιστίνιος πρέσβης, εξ ονόματος του Προέδρου Μ. Αμπάς, προσκάλεσε τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην Παλαιστίνη την επόμενη περίοδο.

Ο Δ. Κουτσούμπας καταδίκασε την ισραηλινή κατοχή και τα αμερικανικά ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή.

Τόνισε πως το ΚΚΕ συνεχίζει και θα δυναμώσει την αμέριστη διεθνιστική του αλληλεγγύη στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού για κυρίαρχο, ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, δίπλα στο Ισραήλ, στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, την αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων και τη διάλυση των εποικισμών.

Συνάντηση με τον πρέσβη του Ιράν

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε, στην έδρα του Κόμματος, με αντιπροσωπεία της ιρανικής πρεσβείας στην Αθήνα, με επικεφαλής τον νέο πρέσβη του Ιράν κ. Ahmad Naderi.

Στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συμμετείχαν ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, και ο Ηλίας Ναζίρ, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις εξελίξεις στον Περσικό Κόλπο και στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας ενημέρωσε για τις θέσεις του ΚΚΕ και την πάλη του ενάντια στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, καταδίκασε την επέμβαση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στον Περσικό Κόλπο και στην ευρύτερη περιοχή και τις απειλές κατά του Ιράν, εξέφρασε την αλληλεγγύη του ΚΚΕ στον ιρανικό λαό και τους λαούς της περιοχής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ