Στην είσοδο της έκθεσης, τους επισκέπτες υποδέχεται το ταμπλό με το κάλεσμα ενότητας, όπως εκφράστηκε στο «Κομμουνιστικό Μανιφέστο» από τους Μαρξ και Ενγκελς: «Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε».
Στη συνέχεια, ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει τις στιγμές που αποτέλεσαν σταθμό στην προσπάθεια να γίνει πράξη αυτό το μήνυμα.
Από την ίδρυση της Α' Διεθνούς το 1864 και το πνευματικό της παιδί, την Παρισινή Κομμούνα, έως την αυτοδιάλυσή της μετά την έντονη ιδεολογική διαπάλη στο εσωτερικό της. Γίνεται αναφορά στην ίδρυση (το 1889) και τη δράση της Β' Διεθνούς, η οποία θα καθιερώσει την Εργατική Πρωτομαγιά, αλλά και στη σταδιακή επικράτηση των ρεφορμιστικών αντιλήψεων που θα οδηγήσουν στη χρεοκοπία της.
Επόμενοι σταθμοί στο ιστορικό χρονολόγιο η μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση που οδήγησε στη δημιουργία της Γ' Διεθνούς.
Η ιστορία της Γ' Διεθνούς παρουσιάζεται αναλυτικά, τονίζοντας ιδιαίτερα την προσφορά της στην ανάπτυξη του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος αλλά και με κριτική ματιά, με βάση την υπάρχουσα ιστορική εμπειρία. Με τέτοια κριτική ματιά αντιμετωπίζεται άλλωστε στην έκθεση η απόφαση για αυτοδιάλυση της Γ' Διεθνούς το 1943, κάτι που, όπως τονίζεται, ερχόταν σε αντίθεση με την αρχή του προλεταριακού διεθνισμού.
Ιδιαίτερα έντονη είναι η συμμετοχή της νεολαίας, που δείχνει ξεχωριστό ενδιαφέρον για να μάθει αλλά και να διδαχθεί από την Ιστορία της Κομμουνιστικής Διεθνούς, τις μεγάλες της στιγμές, αλλά και τα λάθη της, μα πάνω απ' όλα για να αποτελέσει οδηγό για τη δράση στο σήμερα.
Αλλωστε, όπως επισημαίνεται και σε ένα από τα ταμπλό της έκθεσης: «Η μελέτη της ιστορίας της Κομμουνιστικής Διεθνούς αποτελεί προϋπόθεση και πολύτιμη παρακαταθήκη για την ανασύνταξη του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος».
Στο χώρο της έκθεσης «δεσπόζει» και η μακέτα, σε κλίμακα 1:200, του «Πύργου του Τάτλιν», του μνημείου που δημιούργησε ο Β. Τάτλιν για την Γ' Διεθνή. Το έργο, που αναπαριστά τη σπειροειδή εξέλιξη της Ιστορίας, μαγνητίζει τα βλέμματα, ενώ την ίδια ώρα εμπνέει και με το μήνυμα που στέλνει: Οτι η πορεία προς τα μπρος είναι αδιάκοπη παρά τα προσωρινά πισωγυρίσματα...
«Οι ανάγκες και τα όνειρα της νεολαίας δεν χωράνε στις συμπληγάδες του καπιταλισμού», σημειώνει το πρώτο ταμπλό της μικρής έκθεσης που έχει στηθεί στο Στέκι. Η κατρακύλα των μισθών, τα ποσοστά της ανεργίας και η αύξηση των εργατικών «ατυχημάτων» αποτυπώνονται στα επόμενα. Μαζί με τα σχετικά στοιχεία και η διαπίστωση πως τα επιτεύγματα της επιστήμης, που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην καλυτέρευση των όρων δουλειάς και ζωής, στα χέρια των καπιταλιστών γίνονται παράγοντας έντασης της εκμετάλλευσης.
Απέναντι στην επίθεση στα δικαιώματα αλλά και στη συνείδηση των εργαζομένων, η ΚΝΕ υπενθυμίζει σε κάθε νέο εργαζόμενο πως «τα Σωματεία είναι όπλο στα χέρια μας». Απέναντι στο κήρυγμα της υποταγής, που διαλαλεί πως «οι αγώνες δεν έχουν αποτελέσματα», αντιτάσσει στιγμές πρόσφατων αγώνων που οδήγησαν στην υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων από τους οικοδόμους σε εργοτάξια, στην επαναπρόσληψη απολυμένου συνδικαλιστή σε εργοστάσιο, σε απεργιακές συγκεντρώσεις που «νέκρωσαν» χώρους δουλειάς και κλάδους. Τις γραμμές αυτών των «σχολείων αγωνιστικής διαπαιδαγώγησης», δηλαδή των συνδικαλιστικών οργανώσεων που δρουν με ταξική «πυξίδα» και κριτήριο τις ανάγκες και τα δικαιώματα των εργαζομένων, πρέπει να πυκνώσει με τη δική της συμμετοχή η νεολαία. Για το σκοπό αυτό, στο Στέκι λειτουργεί χώρος με τίτλο «Γράψου στο σωματείο σου - Μάθε τα δικαιώματά σου».
Και τη δεύτερη μέρα, ο ειδικά διαμορφωμένος χώρος του βιβλιοπωλείου κατακλύστηκε από κόσμο που «διψάει» για καλό βιβλίο, για πολιτικές - ιστορικές εκδόσεις, ελληνική και ξένη λογοτεχνία, αλλά και προσεγμένες παιδικές εκδόσεις.
Από τη «Σύγχρονη Εποχή», ο Αντώνης Δεληγιάννης μάς λέει ότι οι εκδόσεις που κεντρίζουν το ενδιαφέρον είναι οι καινούργιες, ιδιαίτερα οι «φρέσκες», όπως η έκδοση της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ «Αντεπίθεση για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, το σοσιαλισμό», η «Αλληλογραφία για ''Το Κεφάλαιο''», που περιέχει αλληλογραφία των Μαρξ και Ενγκελς και συνδέεται με τη συγγραφή του «Κεφαλαίου», το βιβλίο «Φέλιξ Τζερζίνσκι: Μαχητής της επανάστασης», κ.ά.
Επιπλέον, όπως σημειώνει, λόγω των 100χρονων του Κόμματος υπάρχει ενδιαφέρον και για περσινές εκδόσεις, όπως το Λεύκωμα για τα 100 χρόνια δράσης του ΚΚΕ και το Δοκίμιο Ιστορίας που έχει και μελετητική αξία.
Στη μεγάλη προσέλευση του κόσμου «βοηθάνε οι προσφορές που κάνει η ''Σύγχρονη Εποχή''», καθώς «πιάνουν μια μεγάλη γκάμα βιβλίων (πολιτικό, λογοτεχνία, παιδικό βιβλίο)», τονίζει ο Αντ. Δεληγιάννης, προσθέτοντας πως «το καινούργιο φέτος είναι η ατομική συνδρομή στη ''Σύγχρονη Εποχή'' που δίνει τη δυνατότητα στον αναγνώστη να μπορεί να προμηθευτεί έγκαιρα όλες τις νέες εκδόσεις».
Το περίπτερο της ΚΟΜΕΠ |
Ο «Ριζοσπάστης» είχε την τιμητική του και στους άλλους χώρους του Φεστιβάλ, όπου τα δεκάδες συνεργεία των διακινητών έβαλαν ψηλά τον πήχη, προετοιμάζοντας παράλληλα την πανεξόρμηση του Σαββάτου, μέρα της μεγάλης συγκέντρωσης με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Αυξημένη ήταν η κίνηση και στο περίπτερο της ΚΟΜΕΠ, για την ανανέωση των ετήσιων συνδρομών στην ιδιαίτερα χαμηλή τιμή των 25 ευρώ ειδικά για το Φεστιβάλ.
Στο περίπτερο του «Ριζοσπάστη» |