ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ - ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
«Σιγοβράζει» η ένταση με ανταλλαγές πυρών και δηλώσεων

ΒΗΡΥΤΟΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Τεταμένη ηρεμία επικρατούσε χτες στη μεθόριο Λιβάνου - Ισραήλ μετά τις προχτεσινές ανταλλαγές πυρών στα σύνορα αμφοτέρων πλευρών, με αφορμή την επίθεση δύο ισραηλινών τηλεκατευθυνόμενων αεροπλάνων σε κτίριο της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ» σε προάστιο της νότιας Βηρυτού την περασμένη βδομάδα.

Το απόγευμα της Κυριακής, μαχητές της «Χεζμπολάχ» εκτόξευσαν πυραύλους κατά θέσεων του ισραηλινού στρατού κοντά στη βόρεια ισραηλινή πόλη Αβιβίμ, προκαλώντας, κατά τη δική τους εκδοχή, πλήγμα σε ισραηλινό άρμα μάχης, με αποτέλεσμα «το θάνατο και τον τραυματισμό Ισραηλινών στρατιωτών» και υλικές ζημιές στο στρατιωτικό όχημα.

Ο ισραηλινός στρατός πήρε αντίποινα ρίχνοντας πυρά σε θέσεις της «Χεζμπολάχ» σε χωριά του νοτίου Λιβάνου, προκαλώντας περιορισμένες υλικές ζημιές. Νωρίτερα ο στρατός του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος έριξε εμπρηστικούς μηχανισμούς και εύφλεκτα υλικά σε μεθοριακές περιοχές της χώρας, προκαλώντας σκόπιμα φωτιά σε παρακείμενο δάσος για να αποκαλύψει πιθανές θέσεις μαχητών της «Χεζμπολάχ».

Η ένταση στη μεθόριο δύο χωρών, που είχαν βρεθεί σε εμπόλεμη κατάσταση τελευταία φορά το καλοκαίρι του 2006, εκδηλώνεται δύο βδομάδες πριν τις ισραηλινές βουλευτικές εκλογές της 17ης Σεπτέμβρη. Χτες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, αναφερόμενος στα συμβάντα των τελευταίων ημερών, διέψευσε τους ισχυρισμούς της «Χεζμπολάχ».

Ο αρχηγός της «Χεζμπολάχ», Χασάν Νασράλα, από την πλευρά του διεμήνυσε πως η επίθεση που εξαπέλυσε η οργάνωση την Κυριακή στο Ισραήλ είναι η αρχή «μίας νέας φάσης», επειδή τώρα πλέον «δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές».

Απειλές Νετανιάχου για προσάρτηση εποικισμών

Την Κυριακή, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, μιλώντας σε τελετή εγκαινίων νέου σχολείου εποίκων λίγες μέρες πριν τις εκλογές, επανέλαβε τη «δέσμευση» πως θα επιβάλει ...«την ισραηλινή κυριαρχία» στη Δυτική Οχθη, υπονοώντας προσάρτηση και άλλων κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών. Διαβεβαίωσε δε πως δεν θα γίνουν άλλες εκκενώσεις εποικισμών και πως όλοι «θα γίνουν τμήμα του κράτους του Ισραήλ».

Στο μεταξύ, η Ονδούρα εγκαινίασε την Κυριακή «διπλωματικό γραφείο» στην Ιερουσαλήμ, ως προέκταση της πρεσβείας που έχει στο Τελ Αβίβ.

ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Διπλωματικά παζάρια για εκτόνωση της έντασης

Οι υπουργοί Εξωτερικών Ιράν (αριστερά) και Ρωσίας (δεξιά) χαμογελούν μετά τη χτεσινή συνάντησή τους στη Μόσχα

Copyright 2019 The Associated

Οι υπουργοί Εξωτερικών Ιράν (αριστερά) και Ρωσίας (δεξιά) χαμογελούν μετά τη χτεσινή συνάντησή τους στη Μόσχα
ΜΟΣΧΑ - ΠΑΡΙΣΙ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Συνεχίζεται η έντονη διπλωματική κινητικότητα, που αναπτύσσει εδώ και μέρες ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, επιδιώκοντας αποκλιμάκωση της έντασης που επικρατεί από την αρχή του καλοκαιριού στον Περσικό Κόλπο με φόντο τις κυρώσεις και τις απειλές των ΗΠΑ. Χτες συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, χαιρετίζοντας τη ρωσική πρόταση για την υπογραφή ενός συμφώνου μη επίθεσης ανάμεσα στο Ιράν και τις γειτονικές χώρες στον Περσικό, με στόχο αφενός την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και της Ενέργειας.

Ο Λαβρόφ τόνισε πως η Μόσχα «παρακολουθεί στενά» τις εξελίξεις στη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και χαιρετίζει «μέτρα για την άρση του αδιεξόδου».

Ο Ζαρίφ τόνισε πως παρουσιάζει «πολλές ομοιότητες με τη δική μας άποψη» η θέση της Ρωσίας για την ασφάλεια στον Περσικό Κόλπο. Αναφερόμενος στις προσπάθειες των ΗΠΑ να δημιουργήσουν μία «ναυτική δύναμη» στον Περσικό με πρόσχημα την εξασφάλιση της ναυσιπλοΐας, είπε πως πρόκειται για «επιθετικές ενέργειες». Προειδοποίησε δε ότι οι χώρες που εντάσσονται σε αυτόν τον «επιθετικό συνασπισμό» (όπως η Βρετανία, το Μπαχρέιν, η Αυστραλία), «θα πάρουν ένα εχθρικό μονοπάτι έναντι του Ιράν».

Χτες επίσης ο Ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών, Αμπάς Αραγκτσί, βρέθηκε στο Παρίσι, ενώ το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων «Tasnim» και το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Sputnik» αναφέρθηκαν σε πρωτοβουλία του Γάλλου Προέδρου Εμ. Μακρόν για τη δημιουργία πιστωτικής γραμμής ύψους 15 δισ. δολαρίων με στόχο την «προαγορά» ιρανικού πετρελαίου, ώστε να αποκατασταθούν οι εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου που έχουν διαταραχθεί από τις σκληρές κυρώσεις των ΗΠΑ.

Ο βασικός όρος της Γαλλίας για να δοθούν τα χρήματα φέρεται πως είναι να προχωρήσει άμεσα η Τεχεράνη στην τήρηση των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει στο πλαίσιο της συμφωνίας του 2015, ώστε να μην προχωρήσει στις 6 Σεπτέμβρη στο τρίτο «βήμα» παύσης των υποχρεώσεων σχετικά με τον εμπλουτισμό ουρανίου ή και να ανακαλέσει τα δύο προηγούμενα βήματα.

Την Παρασκευή ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας «The Wall Street Journal» ανέφερε ότι διπλωμάτες της ΕΕ υποστηρίζουν τη γαλλική πρωτοβουλία με αντάλλαγμα την πλήρη συμμόρφωση του Ιράν με τη συμφωνία του 2015. Η ίδια εφημερίδα υποστήριξε ότι ο Γάλλος Πρόεδρος είχε ενημερώσει σχετικά τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη βδομάδα στη Σύνοδο Κορυφής του G7 στην Μπιαρίτζ, δίχως να καταγράψει ξεκάθαρα την αντίδραση του τελευταίου.

Βρετανικά στρατιωτικά drones

Το ίδιο 24ωρο, ο Βρετανός ναύαρχος Ντιν Μπάσετ μιλώντας στο δίκτυο «Sky News» ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα στείλει τηλεκατευθυνόμενα στρατιωτικά αεροσκάφη στον Περσικό, για να «ενισχύσουν» τα πλοία του βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού που πλέουν στην περιοχή, ισχυριζόμενος ότι το «Ιράν είναι άμεση απειλή για τα βρετανικά εμπορικά πλοία». Ο ίδιος μάλιστα δεν απέκλεισε τη χρήση βίας «αν καταστεί απαραίτητο».

Σε αυτό το φορτισμένο σκηνικό, το ιρανικό δεξαμενόπλοιο «Adrian Darya-1» καταγράφηκε χτες να πλέει 45 ναυτικά μίλια δυτικά της Τρίπολης στον Λίβανο σε διεθνή ύδατα, αναμένοντας πιθανώς ένα άλλο τάνκερ να πάρει μέρος του τεράστιου φορτίου των 2,1 εκατομμυρίων βαρελιών αργού πετρελαίου, που μεταφέρει εδώ και μερικές βδομάδες προκειμένου να το περάσει από το Κανάλι του Σουέζ.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ανακοινώθηκε ότι προγραμματίζονται για το αμέσως επόμενο διάστημα κοινά ναυτικά γυμνάσια Ιράν και Ρωσίας στον Ινδικό Ωκεανό, που διασαφηνίζεται ότι έχουν ειρηνικό χαρακτήρα και δεν είναι εναντίον τρίτης χώρας, ωστόσο είναι φανερό ότι πρόκειται για απάντηση στις κινήσεις των ΗΠΑ για «διεθνή ναυτική δύναμη» στα Στενά του Ορμούζ.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Ο Τζόνσον επιμένει στο σχέδιό του

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Δεν φρέναρε τα σενάρια και τις κινήσεις κυβερνητικών και αντιπολιτευόμενων βουλευτών για αποτροπή ενός άτακτου Brexit, ακόμη και μέσω πρόωρων εκλογών, το χτεσινό διάγγελμα του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, έξω από την πρωθυπουργική κατοικία στην Ντάουνινγκ Στριτ. Είπε αφενός ότι το Brexit θα γίνει «χωρίς εάν και αλλά» στις 31 Οκτώβρη και πως δεν θα ζητήσει «σε καμία περίπτωση» από την ΕΕ νέα αναβολή. Αφετέρου επέμεινε ότι δεν θα γίνουν εκλογές, λέγοντας απευθυνόμενος σε βουλευτές και το παρακείμενο πλήθος: «Εγώ δεν τις θέλω και ούτε εσείς τις θέλετε!».

Ισχυρίστηκε έτσι ότι θα καταφέρει να έρθει σε συμφωνία για το Brexit έως τη Σύνοδο της ΕΕ στις 17 Οκτώβρη, θεωρώντας ότι η Βουλή των Κοινοτήτων δεν θα ψηφίσει πρόταση για παράταση του Brexit, γιατί εάν το κάνει θα είναι σαν «να κόβουν τα πόδια» στην κυβέρνησή του για περαιτέρω διαπραγμάτευση.

Ωστόσο, από νωρίς το πρωί το βρετανικό δίκτυο BBC αλλά και η λαϊκιστική εφημερίδα «The Sun» επέμειναν πως είναι θέμα μερικών ημερών να προκηρύξει ο πρωθυπουργός πρόωρες εκλογές, ώστε να διεξαχθούν ακόμη και πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 17 Οκτώβρη, ειδικά στην περίπτωση που η Βουλή των Κοινοτήτων (η οποία επιστρέφει σήμερα από τις θερινές διακοπές) εγκρίνει, εγκαίρως, νέο σχέδιο νόμου που θα εξαναγκάζει τον Βρετανό πρωθυπουργό να ζητήσει την αναβολή της ημερομηνίας αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σε αντίγραφο του σχεδίου νόμου που δημοσιεύτηκε στο Twitter, αναφέρεται πως θα απαιτηθεί από τον Τζόνσον να ζητήσει από την ΕΕ να αναβληθεί το Brexit, αν έως τις 19 Οκτώβρη δεν έχει κατορθώσει να επιτύχει μια νέα συμφωνία με τις Βρυξέλλες, ή δεν έχει λάβει την έγκριση της βουλής για ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Προτείνεται επίσης νέα αναβολή του Brexit έως τις 31/1/2020, σε περίπτωση που καταστεί εφικτή νέα παράταση από την ΕΕ.

ΣΥΡΙΑ
Βομβαρδισμοί των ΗΠΑ στο Ιντλίμπ, μετά από εκεχειρία...

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Επίθεση που φέρεται πως έγινε σε «στρατόπεδο τζιχαντιστών της Αλ Κάιντα» στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ το Σάββατο. Το βομβαρδισμό επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της Κεντρικής Διοίκησης του αμερικανικού στρατού, αποφεύγοντας να αναφερθεί στα αποτελέσματα που προκάλεσε. Ανέφερε μόνο ότι οι τζιχαντιστές στην περιοχή απειλούσαν «Αμερικανούς πολίτες, τους εταίρους μας και αθώους πολίτες». Πληροφορίες που μετέδωσε προχτές το BBC, ανέφεραν τουλάχιστον 40 νεκρούς. Από την άλλη, το Ρωσικό Κέντρο για τη Συμφιλίωση Εμπόλεμων Πλευρών στη Συρία ανακοίνωσε ότι η επίθεση «προκάλεσε πολλά θύματα και σημαντικές ζημιές».

Η επίθεση έγινε ενώ είχε προηγηθεί ρωσο-συριακή συμφωνία για παύση των βομβαρδισμών κατά τζιχαντιστών στο Ιντλίμπ. Σχολιάζοντας την επίθεση από τη Μόσχα, ο Ιρανός ΥΠΕΞ Τζ. Ζαρίφ είπε ότι «η επίθεση των ΗΠΑ στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ συμβάλλει στην ασταθή κατάσταση στη χώρα». Πρόσθεσε πως έχουν εξασφαλίσει «σχετική ασφάλεια και ειρήνη στη Συρία» Ιράν, Ρωσία και Τουρκία (που συγκροτούν τις λεγόμενες εγγυήτριες δυνάμεις της «εκεχειρίας» στη Συρία στο πλαίσιο της διαδικασίας Αστάνα). Αντίθετα, εκτίμησε πως οι ΗΠΑ έχουν δημιουργήσει ανατολικά του ποταμού Ευφράτη στη βορειοανατολική Συρία «μία νέα ασταθή κατάσταση με τις ενέργειές τους», ενώ και εκεί «τα αμερικανικά όπλα βρίσκονται στα χέρια ενόπλων του "Ισλαμικού Κράτους"».

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως θα μπορούσε, μετά την τριμερή Σύνοδο Κορυφής στις 16 Σεπτέμβρη στην Αγκυρα μεταξύ των Προέδρων Ρωσίας, Τουρκίας και Ιράν, να γίνει στη Γενεύη διάλογος με τη λεγόμενη «Μικρή Ομάδα για τη Συρία» που απαρτίζουν ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιορδανία και Σαουδική Αραβία, υπό τον όρο πως θα έχει συγκροτηθεί η Συριακή Συνταγματική Επιτροπή. Η δήλωση Λαβρόφ έγινε ένα 48ωρο μετά τη δήλωση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ στη Συρία, Γκέιρ Πέντερσεν, πως θα μπορούσε να συγκληθεί για πρώτη φορά η Συριακή Συνταγματική Επιτροπή στο τέλος Σεπτέμβρη στη Γενεύη.

Το ίδιο διάστημα, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν επανέλαβε προχτές ξανά τις απειλές για νέα επέμβαση του τουρκικού στρατού στη βορειοανατολική Συρία, σε περίπτωση, όπως είπε, που δεν τελεσφορήσει η πρόσφατη αμερικανο-τουρκική συμφωνία για τη δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» στην περιοχή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ