Ενώ η Τεχεράνη ζητά άρση των κυρώσεων για να δεχτεί συνομιλίες με Ουάσιγκτον
ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Η Κίνα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στον Περσικό και μελετά την παρέμβασή της, μέσα στο πλαίσιο ευρύτερων ανταγωνισμών και παζαριών με πολλούς απ' τους «πρωταγωνιστές» των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή. Αυτό ανέδειξαν οι δηλώσεις που έκανε, χτες, ο Κινέζος πρέσβης στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Νι Τζιαν, μιλώντας στο πρακτορείο «Ρόιτερς», όπου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η χώρα του να αποφασίσει τη συνοδεία εμπορικών σκαφών της με πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της.
«Εάν η κατάσταση γίνει πολύ επισφαλής τότε θα σκεφθούμε να συνοδεύσει το Ναυτικό μας τα δικά μας εμπορικά σκάφη», ανέφερε, αποφεύγοντας ωστόσο να ξεκαθαρίσει εάν αυτό θα γίνει μονομερώς ή σε συνεργασία με άλλες δυνάμεις. Σε ανακοίνωση της κινεζικής πρεσβείας στο Αμπου Ντάμπι υπενθυμίζεται ανάρτηση του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, στις 24 Ιούνη στο «Τουίτερ», όπου ανέφερε πως χώρες όπως η Κίνα και η Ιαπωνία «θα πρέπει να προστατεύσουν τα δικά τους πλοία» στην περιοχή του Περσικού.
Στο μεταξύ, ο Ιρανός Πρόεδρος, Χασάν Ροχανί, υποστηρίζοντας χτες ότι «η ειρήνη με το Ιράν είναι η μητέρα κάθε ειρήνης. Ο πόλεμος με το Ιράν είναι η μητέρα όλων των πολέμων», δήλωσε ότι η Τεχεράνη είναι έτοιμη για συνομιλίες με τις ΗΠΑ υπό τον όρο ότι θα άρουν όλες τις κυρώσεις σε βάρος της. Διευκρίνισε μάλιστα ότι εάν εκπληρωθεί αυτός ο όρος, τότε το Ιράν προτίθεται να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την αμερικανική κυβέρνηση, «είτε οι ΗΠΑ αποτελούν είτε δεν αποτελούν ενεργό μέρος» της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Μετά από συνάντησή του με τον ΥΠΕΞ Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ ο Ροχανί αναφέρθηκε και στην προ μηνών έφοδο Βρετανών κομάντος στο πλοίο «Grace 1» που μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο έξω από το Γιβραλτάρ και στα σχέδια των ΗΠΑ για «αστυνόμευση» των Στενών του Ορμούζ. «Τα στενά είναι στενά. Δεν μπορεί τα Στενά του Ορμούζ να είναι ελεύθερα για σας και τα Στενά του Γιβραλτάρ να μην είναι ελεύθερα για μας», είπε με νόημα.
Νωρίτερα, ο Ιρανός υπουργός Αμυνας, Αμίρ Χαταμί, παρουσίασε τρεις νέους, εξελιγμένους τύπους πυραύλων αέρος - αέρος «Yasin», «Balaban» και «Ghaem», που δημιουργήθηκαν από το υπουργείο Αμυνας και την εταιρεία «Electronics Industries», λέγοντας πως αποτελούν μία ακόμη ένδειξη πως το Ιράν «είναι έτοιμο να υπερασπιστεί το έδαφός του από τη μοχθηρία και τις συνωμοσίες των ΗΠΑ».
Στο αμερικανικό Πεντάγωνο πάντως αξιωματούχοι της Κεντρικής Διοίκησης του στρατού (CENTCOM) που θέλησαν να τηρηθεί η ανωνυμία τους τόνιζαν πως όσον αφορά την «επιχείρηση Sentinel» («Φρουρός») «σύντομα» θα ανακοινωθούν «οι πάνω από 30 χώρες» που συμμετέχουν στη συγκρότηση νέας ναυτικής αποστολής στα Στενά του Ορμούζ, στον Κόλπο του Ομάν και στα Στενά Μπαμπ αλ Μαντέμπ. Τόνισαν πως οι ΗΠΑ «θα εξακολουθήσουν να παρέχουν εναέρια και θαλάσσια εποπτεία για την ασφάλεια της διεθνούς ναυσιπλοΐας».
Αλεξίσφαιρες τσάντες έναντι 120 δολαρίων το νέο «απαραίτητο» αξεσουάρ για τους Αμερικανούς μαθητές... |
Σε επίκεντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων εξελίσσεται, στο πλαίσιο και της μακράς προεκλογικής περιόδου για τις προεδρικές εκλογές του 2020, η ένοπλη βία στις ΗΠΑ, μετά το διπλό φονικό του περασμένου Σαββατοκύριακου σε Ελ Πάσο και Ντέιτον που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 32 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 50.
Οι Δημοκρατικοί επαναφέρουν στο προσκήνιο δύο νομοσχέδια που είχαν ετοιμάσει για τον περιορισμό υποτίθεται της οπλοκατοχής, ενώ ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέρριψε τις κατηγορίες σε βάρος του περί ρατσισμού και μισαλλοδοξίας και υπενθύμισε ότι επί των θητειών Ομπάμα «σημειώθηκαν 32 ένοπλες σφαγές».
Σε αυτό το κλίμα, η Ενωση Πρακτόρων FBI ζήτησε χτες από το Κογκρέσο να θεσπίσει νόμο που να χαρακτηρίζει «ομοσπονδιακό έγκλημα» την «εσωτερική τρομοκρατία», αναφέροντας ότι το θέμα συνιστά πλέον «απειλή για τον αμερικανικό λαό και τη δημοκρατία».
Πάντως, ενδεικτικό της κατάστασης που διαμορφώνεται είναι ότι στις βιτρίνες και στα ράφια πολυκαταστημάτων στις ΗΠΑ κάνουν πλέον την εμφάνισή τους περισσότερες αλεξίσφαιρες σχολικές τσάντες! Ενόψει δε της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς σε λίγες βδομάδες, οι διοικήσεις ορισμένων σχολείων στις ΗΠΑ αναφέρθηκε πως ξεκινούν τη συγκρότηση ομάδων διδασκόντων και μαθητών (!) με στόχο να καταγράφουν και να εκτιμήσουν «έγκαιρα» τυχόν συμπεριφορές μεγάλης επιθετικότητας ή αυτοκτονικών τάσεων μεταξύ των μελών της σχολικής κοινότητας...
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Η ελβετική θυγατρική της τράπεζας HSBC συμφώνησε να καταβάλει στο Βέλγιο πρόστιμο ύψους 294,4 εκατ. ευρώ για τον διακανονισμό έρευνας που ξεκίνησε το 2014, για «σοβαρή φορολογική απάτη» και «ξέπλυμα» χρήματος. Βέλγοι εισαγγελείς ανέφεραν ότι η HSBC «βοήθησε και ενθάρρυνε τη φορολογική απάτη», δημιουργώντας μεταξύ άλλων υπεράκτιες εταιρείες στον Παναμά και σε άλλους «φορολογικούς παραδείσους» στην Καραϊβική για πλούσιους Βέλγους πελάτες της, «με μοναδικό σκοπό την απόκρυψη χρημάτων».
ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Κατηγορίες για απόπειρα ανθρωποκτονίας απαγγέλθηκαν στον 17χρονο που κατηγορείται ότι έσπρωξε την Κυριακή ένα 6χρονο αγόρι από μια εξέδρα παρατήρησης στον 10ο όροφο της πινακοθήκης «Tate Modern» του Λονδίνου. Το αγόρι εξακολουθεί να νοσηλεύεται, ενώ η κατάστασή του κρίνεται σταθερή, αν και κρίσιμη.
ΚΑΪΡΟ.-- ΗΠΑ, ΕΕ και ΟΗΕ καταδίκασαν χτες ως «τρομοκρατική» την επίθεση που έγινε την περασμένη Κυριακή στο κέντρο της πρωτεύουσας της Αιγύπτου με χρήση αυτοκινήτου παγιδευμένου με εκρηκτικές ύλες, στη διάρκεια καραμπόλας οχημάτων έξω από το Εθνικό Ινστιτούτο Ογκολογίας, με αποτέλεσμα το θάνατο 20 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 50. Το αιγυπτιακό υπουργείο Εσωτερικών επέρριψε την ευθύνη στην οργάνωση «Χαζμ» («Χαρακάτ Χαζμ» - «Κίνημα Σταθερότητας»).
ΣΟΦΙΑ.-- Απώλεια περίπου 25.000 θέσεων εργασίας και αύξηση της τιμής του χοιρινού κρέατος προκάλεσε από την εκδήλωσή της στα μέσα του περασμένου μήνα μέχρι τις αρχές Αυγούστου η αφρικανική πανώλη των χοίρων που έπληξε εμπορικές εκμεταλλεύσεις στη Βουλγαρία, οδήγησε στη θανάτωση χιλιάδων ζώων και είχε επίσης ως αποτέλεσμα χοιροτρόφοι να υποστούν μεγάλες οικονομικές ζημίες.
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Πέθανε αργά το βράδυ της Δευτέρας σε ηλικία 88 ετών στο Ιατρικό Κέντρο Μοντεφιόρε της Νέας Υόρκης η Τόνι Μόρισον, η πρώτη Αφροαμερικανίδα συγγραφέας που βραβεύτηκε με Νόμπελ, το 1993, και νωρίτερα με Πούλιτζερ το 1988, για το έργο της «Η αγαπημένη».
ΑΓΚΥΡΑ - ΤΟΚΙΟ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--
«Λάδι στη φωτιά» των αμερικανοτουρκικών αντιθέσεων ρίχνουν τα σχέδια του τουρκικού στρατού για την εξαπόλυση της - τρίτης κατά σειρά - χερσαίας επέμβασης σε στρατηγική περιοχή της βορειοανατολικής Συρίας με στόχο Κούρδους μαχητές των δυνάμεων YPG και SDF.
«Η Τουρκία πήρε μια επιχειρηματική απόφαση (σ.σ. για την αγορά των ρωσικών πυραύλων "S-400") για την ασφάλειά της και αυτό που την ώθησε να το κάνει ήταν η αδιάλλακτη στάση των συμμάχων της. Η δήλωση του Τραμπ στην G20 ότι η Τουρκία αντιμετωπίζεται άδικα είναι η επιβεβαίωση αυτού του γεγονότος στο υψηλότερο επίπεδο», εκτίμησε στη διάσκεψη των Τούρκων πρεσβευτών στην Αγκυρα ο Πρόεδρος της χώρας Ρ. Τ. Ερντογάν. Πρόσθεσε πως η Τουρκία «θα πληρώσει υψηλότερο τίμημα αργότερα εάν δεν κάνει τώρα ό,τι είναι απαραίτητο στη βόρεια Συρία», ενώ εκτίμησε πως τελικά ο Αμερικανός ομόλογός του «δεν θα επιτρέψει στις τουρκοαμερικανικές σχέσεις να είναι αιχμάλωτες του θέματος των "S-400"».
Αυτά προκάλεσαν την αντίδραση του Αμερικανού υπουργού Αμυνας Μαρκ Εσπερ, που χαρακτήρισε «απαράδεκτη» οποιαδήποτε «μονομερή δράση» του τουρκικού στρατού κατά Κούρδων μαχητών στη βορειοανατολική Συρία. Υποστήριξε πως οι ΗΠΑ «δεν έχουμε πρόθεση να εγκαταλείψουμε» τους Κούρδους, εξηγώντας ότι στόχος είναι «να εμποδίσουμε μονομερείς επιδρομές οι οποίες θα διατάρασσαν και πάλι αυτά τα αμοιβαία συμφέροντα (...) τα οποία συμμερίζονται αναφορικά με τη βόρεια Συρία οι ΗΠΑ, η Τουρκία και οι "Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις" (σ.σ. ο συνασπισμός Αράβων και Κούρδων μαχητών που πολέμησαν στο πλευρό των Δυτικών εναντίον των τζιχαντιστών του "Ισλαμικού Κράτους" στη Συρία)», δήλωσε ο Εσπερ. «Προσπαθούμε να βρούμε μαζί τους μια διευθέτηση που θα απαντά στις ανησυχίες τους», πρόσθεσε.
Χτεσινό ρεπορτάζ της «Ουάσιγκτον Ποστ» σημείωνε πάντως πως τα χέρια των Αμερικανών στρατιωτικών αξιωματούχων είναι «δεμένα», αφού οποιαδήποτε στρατιωτική δράση κατά της Τουρκίας προϋποθέτει νέα απόφαση του Κογκρέσου. Αμερικανοί και Ευρωπαίοι διπλωμάτες, μιλώντας στην εφημερίδα, εκτίμησαν πως μολονότι οι τουρκικές απειλές για επίθεση στη Συρία έχουν γίνει πολλές φορές, «αυτή τη φορά είναι ρεαλιστικές και επικείμενες».