Από την κλαδική απεργία τον περασμένο Ιούνη |
Το κλαδικό Σωματείο καταγγέλλει τους εργοδότες, που «με διάφορες προφάσεις αρνούνται την υπογραφή κλαδικής Σύμβασης με αυξήσεις», όπως και τη διευκόλυνση της εργοδοσίας από τον υπονομευτικό ρόλο της ηγετικής ομάδας της Ομοσπονδίας του κλάδου (ΟΣΝΙΕ).
«Στις 11 Ιούνη, οι εργαζόμενοι στις μονάδες ιδιωτικής Υγείας απήργησαν για κλαδική Σύμβαση, για αυξήσεις, για διεύρυνση δικαιωμάτων. Απήργησαν σε δύσκολες συνθήκες, αντιμετωπίζοντας τα εμπόδια και την τρομοκρατία της εργοδοσίας», υπενθυμίζει το κλαδικό Σωματείο, ωστόσο η εργοδοσία αρνείται την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, αξιοποιώντας τόσο «τους μνημονιακούς νόμους των κυβερνήσεων που κατάργησαν την υποχρεωτικότητα των Συμβάσεων και πάγωσαν την καταβολή των επιδομάτων τριετίας», όσο και «τη στάση των συνδικαλιστών της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας (που υποτίθεται ότι διαπραγματεύεται για τις Συμβάσεις), οι οποίοι το μόνο που κάνουν είναι να επαναλαμβάνουν τις δικαιολογίες των εργοδοτών».
Ειδικά για το ρόλο της ηγεσίας της ΟΣΝΙΕ, το Σωματείο καταγγέλλει ότι «αγνοώντας επιδεικτικά την αγωνιστική διάθεση που εκφράστηκε στην απεργία και κυρίως τη μεγάλη ανάγκη για βελτίωση των εργασιακών όρων, η ηγεσία της ΟΣΝΙΕ προστατεύει τους εργοδότες, τους δίνει χρόνο, μπλοκάρει τους αγώνες».
«Την τελευταία δεκαετία, το μόνο που έχουμε δει στον κλάδο μας είναι μειώσεις στους μισθούς και κατάργηση δικαιωμάτων. Η τελευταία αύξηση στους μισθούς μας έγινε το 2009. Εχει αποδειχτεί ότι η ηγετική ομάδα της ΟΣΝΙΕ ούτε μπορεί, ούτε θέλει να διεκδικήσει το παραμικρό», σημειώνει το Σωματείο.
Παράλληλα, το κλαδικό Σωματείο καταγγέλλει την εντατικοποίηση της δουλειάς, το καθεστώς μόνιμης πίεσης και αυξημένης έντασης, που συνδέονται με την έλλειψη προσωπικού.
«Οι εργοδότες επιβάλλουν την εντατικοποίηση, γιατί μειώνεται το κόστος εργασίας, αφού απασχολείται σε κάθε θέση ο ελάχιστος αριθμός εργαζομένων. Οι επιχειρήσεις, μειώνοντας το μισθολογικό κόστος, γίνονται πιο ανταγωνιστικές και κερδοφόρες. Γι' αυτό το λόγο η εντατικοποίηση αφορά όλες τις μονάδες, από τα διαγνωστικά ως τα μεγάλα νοσοκομεία», σημειώνει το Σωματείο.
«Για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση έχουμε μία δυνατότητα», τονίζει: «Να απευθυνθούμε και να οργανωθούμε στο Σωματείο. Το Σωματείο με κάθε τρόπο θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά μας, όπως: Τήρηση της 5ήμερης εργασίας. Τήρηση του υποχρεωτικού διαλείμματος μέσα στο ωράριο εργασίας. Τήρηση της 11ωρης ανάπαυσης μεταξύ δύο βαρδιών. Κανονική αμοιβή των υπερωριών με τις προβλεπόμενες προσαυξήσεις. Οι υπερωρίες πρέπει να δηλώνονται και να αμείβονται, όχι να δίνονται σε "οφειλόμενες" ώρες. Να μην αναστέλλονται προγραμματισμένες άδειες ή ρεπό. Οι άδειες και τα ρεπό δίνονται για την ανάπαυση των εργαζομένων. Πλήρης αντιστοίχηση των προγραμμάτων εργασίας που κατατίθενται στην Επιθεώρηση, με αυτά που εφαρμόζονται στην πράξη».
Διασφάλιση όλων των δικαιωμάτων των εργαζομένων απαιτεί το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ
Την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους της εφημερίδας «ΕΘΝΟΣ» εκφράζει το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ, απαιτώντας τη διασφάλιση όλων των εργασιακών τους δικαιωμάτων, σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη χτεσινή γνωστοποίηση της αναστολής έκδοσης του καθημερινού φύλλου της εφημερίδας.
Η σχετική ανακοίνωση της εργοδοσίας κάνει λόγο για διατήρηση του «Εθνους της Κυριακής» και της ιστοσελίδας «ethnos.gr».
Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους πραγματοποιούν συνέλευση σήμερα, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ.
Στην ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ, μεταξύ άλλων, επισημαίνει τα εξής:
«Ο όμιλος "DIMERA" αποφάσισε να ανακοινώσει το κλείσιμο της εφημερίδας "Εθνος" (κάνει λόγο για αναστολή κυκλοφορίας από τις 31 Ιούλη 2019 του καθημερινού "ΕΘΝΟΥΣ"), γεγονός που ανοίγει το δρόμο να μείνουν χωρίς δουλειά, άρα και χωρίς δυνατότητα να αντεπεξέρχονται στις ανάγκες της ζωής των οικογενειών τους, δεκάδες εργαζόμενοι στην εφημερίδα.
Δεν πάει πολύς καιρός που οι εργαζόμενοι στην εφημερίδα έζησαν την ίδια ιστορία, ως εργαζόμενοι του ομίλου "ΠΗΓΑΣΟΣ". (...) Γίνονται έτσι για δεύτερη φορά θύματα των επιλογών των επιχειρηματικών ομίλων, που αντιμετωπίζουν τη χασούρα τους και εξασφαλίζουν κεφάλαια και κέρδη και στην κρίση και τώρα στην ανάπτυξη, πάντα σε βάρος των εργαζομένων.
Οι κυβερνήσεις τόσο του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και της ΝΔ φρόντισαν να λύσουν έγκαιρα τα χέρια της εργοδοσίας να τσακίζει τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους, οπλίζοντας τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων με όλο το φάσμα των αντεργατικών νόμων (...)
Οι κυβερνητικές εργοδοτικές πλειοψηφίες των Ενώσεων των ΜΜΕ μόνιμα επαίρονται για τα "μέτρα στήριξης του έντυπου Τύπου", για τα οποία συνέργησαν, χωρίς αυτά να βάζουν φραγμό στις απολύσεις και τις μειώσεις μισθών και στην καταστρατήγηση των δικαιωμάτων για τους εργαζόμενους.
Αυτό που χρειάζεται τώρα να γίνει στο "ΕΘΝΟΣ", είναι η ενιαία πάλη των εργαζομένων στην εφημερίδα, αλλά και σε ολόκληρο τον επιχειρηματικό όμιλο. Πρέπει οι Ενώσεις να οργανώσουν κινητοποιήσεις, για την υπεράσπιση και διασφάλιση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Η πάλη για την υπεράσπιση όλων των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο "ΕΘΝΟΣ" πρέπει να γίνει υπόθεση όλου του κλάδου. Είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να μπει φραγμός στην επίθεση των αφεντικών, για να διασφαλιστούν τα εργασιακά μας δικαιώματα.
Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις, τασσόμενο αλληλέγγυο όπως πάντα, την πάλη των εργαζομένων της εφημερίδας "ΕΘΝΟΣ" και θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για την ανάπτυξη πολύμορφης δράσης και αλληλεγγύης από όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, για την υπεράσπιση της δουλειάς και τη διασφάλιση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στο "ΕΘΝΟΣ"».
Ξανά πρώτος και ενισχυμένος σε ψήφους, έδρες και αντιπροσώπους αναδείχθηκε ο «Ενωτικός Αγωνιστικός Συνδυασμός Οικοδόμων» (ο συνδυασμός των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ), στις αρχαιρεσίες του Συνδικάτου Οικοδόμων Ηρακλείου.
Αναλυτικά, στις αρχαιρεσίες ψήφισαν 1.042 (από 1.099 το 2016), με 1.034 έγκυρα ψηφοδέλτια (από 1.084 το 2016).
Ο «Ενωτικός Αγωνιστικός Συνδυασμός Οικοδόμων» έλαβε 789 ψήφους (749 το 2016), καταλαμβάνοντας 12 έδρες στο ΔΣ (από 10), 4 έδρες στην Εξελεγκτική Επιτροπή (από 3) και εκλέγοντας 16 αντιπροσώπους στο Εργατικό Κέντρο (από 15) και 8 αντιπροσώπους στην Ομοσπονδία Οικοδόμων (όσους είχε).
Η «Δημοκρατική Συνεργασία Οικοδόμων» (ΠΑΣΚΕ) έλαβε 245 ψήφους (335 το 2016), καταλαμβάνοντας 3 έδρες στο ΔΣ (από 5), 1 έδρα στην Εξελεγκτική Επιτροπή (από 2) και εκλέγοντας 5 αντιπροσώπους στο Εργατικό Κέντρο (από 7) και 2 αντιπροσώπους στην Ομοσπονδία (από 3).
Σε ανακοίνωσή του, ο «Ενωτικός Αγωνιστικός Συνδυασμός» τονίζει ότι το αποτέλεσμα αποτυπώνει «την απόφαση των οικοδόμων του Ηρακλείου να υπερασπιστούν τον ταξικό χαρακτήρα του Συνδικάτου». Χαιρετίζει τους οικοδόμους που «ανανέωσαν την εμπιστοσύνη τους σ' εκείνες τις δυνάμεις που, από το 2013, είναι στο τιμόνι του συνδικάτου, αγωνίζονται σε ταξική κατεύθυνση, στις γραμμές του ΠΑΜΕ, για την υπεράσπιση των συμφερόντων των οικοδόμων, σε κοινή πορεία και δράση με άλλα ταξικά συνδικάτα και την Ομοσπονδία Οικοδόμων, προς όφελος της εργατικής τάξης. Κάνοντας πέρα τις δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού και κύρια της ΠΑΣΚΕ, που παρά τις συκοφαντίες και τη λάσπη των προηγούμενων ημερών, πήραν την απάντησή τους από τους ίδιους τους συναδέλφους. Συνεχίζουμε ακόμη πιο δυνατά, βάζοντας μπροστά τις δικές μας ανάγκες!».
Με παρέμβασή του, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας πέτυχε ανανέωση της μειωμένης τιμής στην κάρτα για εργαζόμενους που χρησιμοποιούν καθημερινά τρένο στην προαστιακή γραμμή Λάρισα - Θεσσαλονίκη και τους ενδιάμεσους σταθμούς, για να πάνε στην εργασία τους.
Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου πραγματοποίησε συνάντηση για το θέμα με τον διευθυντή του εμπορικού τμήματος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, όπου και συμφωνήθηκε να υπάρξει νέα ετήσια σύμβαση που θα υπογραφεί το επόμενο διάστημα, με επιπλέον 20% έκπτωση στις μηνιαίες, τρίμηνες και ετήσιες κάρτες διαδρομών για τους εργαζόμενους.
Τόσο οι εργαζόμενοι που είχαν μέχρι τώρα την έκπτωση, όσο και όσοι δεν κατάφεραν πέρσι να ενταχθούν στην εκπτωτική σύμβαση, θα πρέπει έγκαιρα να επικοινωνήσουν με τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου και να ενημερωθούν για τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, για να ενταχθούν στη νέα σύμβαση. Οπως επισημαίνεται, όσοι δεν θα εγγραφούν έγκαιρα, θα έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν μετά από τρεις μήνες. Το Εργατικό Κέντρο ενημερώνει ότι οι ενδιαφερόμενοι εργαζόμενοι μπορούν να απευθύνονται για πληροφορίες στο τηλέφωνό του (2410.250.708), από τις 8 π.μ. ως τις 3 μ.μ.