ΚΑΪΡΟ.--
Στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου βρίσκεται από χτες αντιπροσωπεία της κυβέρνησης Τραμπ με επικεφαλής τον υπουργό Ενέργειας Ρικ Πέρι, για να πάρει μέρος στη δεύτερη υπουργική συνάντηση του «Φόρουμ για το Φυσικό Αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο» (East Mediterranean Gas Forum - ΕΜGF).
Πρόκειται για το περιφερειακό σχήμα που πρωτοεμφανίστηκε τον περασμένο Γενάρη, με έμφαση στην Ενέργεια και την επίσημη συμμετοχή (έως τώρα) των Αιγύπτου, Ισραήλ, Ελλάδας, Κύπρου, Ιορδανίας, Ιταλίας, αλλά και της Παλαιστινιακής Αρχής. Αν και δεν είναι μέλος του Φόρουμ, οι ΗΠΑ συμμετέχουν στη 2η συνάντηση ως παρατηρητές, όπως και η ΕΕ και η Παγκόσμια Τράπεζα. Αλλωστε, τα αμερικανικά μονοπώλια έχουν αυξημένες προσδοκίες από τη συγκρότηση μιας περιφερειακής ενεργειακής αγοράς, που αξιοποιώντας τους υδρογονάνθρακες της περιοχής θα μπορέσει να επιταχύνει την «ενεργειακή απεξάρτηση» της Ευρώπης (και όχι μόνο) από τη Ρωσία, όπως αποτυπώνεται πλέον σε όλο και περισσότερα, διακριτά βήματα που οι ΗΠΑ επιταχύνουν: Τέτοιο είναι το νομοσχέδιο «Για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο του 2019», που ενέκριναν Γερουσία και Κογκρέσο για τη σύσφιξη της ενεργειακής και στρατιωτικής συνεργασίας των ΗΠΑ καταρχήν με Ισραήλ, Ελλάδα, Κύπρο.
Επίσης, την επόμενη βδομάδα αναμένεται νέα συνάντηση, στην Αθήνα αυτήν τη φορά, του τριγώνου Ισραήλ - Ελλάδας - Κύπρου, και πάλι με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, με την οποία πλέον το σχήμα «αναβαθμίστηκε» σε τετραμερές.
Οσον αφορά τις εργασίες του EMGF στο Κάιρο, το βασικό μέρος τους αναμένεται σήμερα, με βασικό στόχο να διαμορφωθεί ένα πιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την προώθηση επενδύσεων, με τη δημιουργία Συμβουλευτικής Επιτροπής αποτελούμενης από εκπροσώπους ενεργειακών βιομηχανιών.
Την κυβέρνηση Μητσοτάκη εκπροσωπεί ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης, που χτες συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Τάρεκ Μόλλα. Στο επίκεντρο της συζήτησής τους βρέθηκε η αναζήτηση τρόπων ενίσχυσης της λειτουργίας διάρθρωσης και χρηματοδότησης του EMGF.
Μεταξύ άλλων, ο Χατζηδάκης χαρακτήρισε το Φόρουμ έναν «σημαντικό θεσμό» και ξεχώρισε ειδικά τη συμμετοχή του Αμερικανού υπουργού Ρ. Πέρι, εκτιμώντας ότι «έρχεται να καταδείξει τη σημασία του φόρουμ αλλά και των συζητήσεων στο πλαίσιο αυτού του φόρουμ».
ΧΑΓΗ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--
«Με το γάντι» συμπεριφέρθηκε ο ειδικός εισαγγελέας του ειδικού δικαστηρίου της Χάγης στον πρώην διοικητή του ΟΥΤΣΕΚΑ και μέχρι πρότινος πρωθυπουργό των Κοσοβάρων Αλβανών, Ράμους Χαραντινάι, που προσήλθε χτες να καταθέσει ως ύποπτος για τα εγκλήματα που διέπραξε η οργάνωσή του πριν και μετά την ιμπεριαλιστική ΝΑΤΟική επίθεση του 1999 στη Σερβία.
Ο Χαραντινάι, καθ' υπόδειξη των δικηγόρων του, αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις του ειδικού εισαγγελέα και αποχώρησε από τη δικαστική αίθουσα περίπου μία ώρα μετά. Χαρακτηριστικό του νέου δικαστικού φιάσκου που στήνουν στη Χάγη οι ιμπεριαλιστές, για να πείσουν πως τάχα «τιμωρούν» τα εγκλήματα των πρώην αυτονομιστών του ΟΥΤΣΕΚΑ, είναι ότι ο ειδικός εισαγγελέας δεν έκανε καν τον κόπο να ενημερωθεί για το σαφές κατηγορητήριο σε βάρος του Χαραντινάι. Βγαίνοντας από το κτίριο της Εισαγγελίας, ο Χαραντινάι δήλωσε ότι υπερασπίστηκε τον εαυτό του διά της σιωπής. «Το μόνο πράγμα που μου γνωστοποιήθηκε είναι ότι οι υποθέσεις έχουν να κάνουν με τη δράση μου στον UCK... Από την πλευρά μου εκπλήρωσα την υποχρέωσή μου. Αλλες υποχρεώσεις δεν έχω», πρόσθεσε. Υποστήριξε μάλιστα ότι δεν θα του απαγγελθούν καν κατηγορίες.
Κληθείς να σχολιάσει την «ανάκριση» - αστραπή του Χαραντινάι στη Χάγη, ο Σέρβος Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε πως κανείς δεν πρέπει να έχει την ψευδαίσθηση ότι κάποιο ξένο δικαστήριο θα αποδώσει δικαιοσύνη για τα εγκλήματα σε βάρος Σέρβων, προσθέτοντας ειρωνικά: «Τι, βγήκε κιόλας; Δεν θα του παραθέσουν γεύμα; Τι ώρα είναι το κοκτέιλ που θα οργανώσουν προς τιμήν του Χαραντινάι στη Χάγη;».
Σήμερα Πέμπτη αναμένεται στις Βρυξέλλες και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Αλβανία, Λουλζίμ Μπασά. Καλείται να απαντήσει στις ερωτήσεις εισαγγελέα για την υπόθεση «Toyota Yaris», για το αυτοκίνητο δηλαδή που ο Μπασά ισχυρίστηκε πως πέρυσι ήταν γεμάτο χρήματα έξω από το κοινοβούλιο, με τελικό αποδέκτη τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλιστών, Τάουλαντ Μπάλα.
Να σημειωθεί τέλος ότι νέο γύρο επαφών με κυβερνητικούς αξιωματούχους στα Σκόπια ξεκινούν σήμερα επίτροποι της ΕΕ.
ΑΜΑΝ.--
Τούρκοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετέβησαν προχτές στην Ιορδανία σε μια προσπάθεια να επιτύχουν την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων. Προηγήθηκε η πλήρης αποκατάσταση των σχέσεων της Ιορδανίας με το Κατάρ, που αποτελεί έναν από τους στενούς συμμάχους της Τουρκίας. Μεταξύ των συναντήσεων ξεχώρισε αυτή του Τσαβούσογλου με τον Ιορδανό ομόλογό του Αϊμάν Σαφάντι, ενώ ο επικεφαλής της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών, ΜΙΤ, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλούσι Ακάρ και ο αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, Γιασάρ Γκιουλέρ, είχαν συνομιλίες με τους ομολόγους τους.
Σε λιτή ανακοίνωση του ιορδανικού ΥΠΕΞ αναφέρεται ότι Αμάν και Αγκυρα συμφώνησαν να «αναπτύξουν τις σχέσεις τους και να επεκτείνουν την οικονομική συνεργασία τους και να βαθύνουν τον συντονισμό τους στα περιφερειακά ζητήματα». Σε ξεχωριστή ανακοίνωση αναφέρθηκαν στο Παλαιστινιακό, επισημαίνοντας ότι υποστηρίζουν την εξεύρεση βιώσιμης λύσης στη βάση δύο ανεξάρτητων κρατών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις πριν μία βδομάδα η Ιορδανία, αψηφώντας τη Σαουδική Αραβία, επέλεξε να διορίσει νέο πρεσβευτή στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα, περίπου δύο χρόνια αφότου απέσυρε τον προκάτοχό του σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους συμμάχους της στον Κόλπο, που μίλαγαν περί υποστήριξης της «τρομοκρατίας» από πλευράς του εμιράτου. Η Ιορδανία αναθερμαίνει τις σχέσεις της με Τουρκία και Κατάρ (που διατηρούν σημαντικές αντιθέσεις με τη Σαουδική Αραβία στην περιοχή), ενώ τα τελευταία χρόνια ευθυγραμμιζόταν με τις θέσεις του Ριάντ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σε πολλά ζητήματα.
Για χρόνια, η Ιορδανία ήταν εξαρτημένη από τις αραβικές μοναρχίες στον Κόλπο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας της, που στενάζει υπό το βάρος του μεγάλου εξωτερικού χρέους του βασιλείου. Αρκετές από τις μοναρχίες του Κόλπου αθέτησαν τα τελευταία χρόνια τις υποσχέσεις τους να χορηγήσουν στην Ιορδανία πιο προνομιούχα δάνεια και δωρεές εκατομμυρίων δολαρίων.
Διπλωματικές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο «Ρόιτερς» υποστηρίζουν πως μία από τις αφορμές που επιτάχυνε την επαναπροσέγγιση της Ιορδανίας με την Τουρκία και το Κατάρ ήταν η απόφαση του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, να αναγνωρίσει πέρσι την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.
ΑΓΚΥΡΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--
Τις αντιθέσεις Αγκυρας - Βρυξελλών έφεραν στο προσκήνιο χτεσινές δηλώσεις εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΙΒ) στο «Ρόιτερς», ο οποίος επανέφερε τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και τις κυρώσεις που εξετάζονται, ως μέρος του σκληρού διμερούς παζαριού. Οπως δήλωσε ανώνυμα, «η EIB θα ακολουθήσει τις συστάσεις του Συμβουλίου και ειδικά στο ζήτημα της υποβολής νέων αιτήσεων στο Διοικητικό της Συμβούλιο, για να εγκριθούν δανειοδοτικές πράξεις, θα ακολουθήσει περιοριστική προσέγγιση για το υπόλοιπο του έτους».
Σενάρια και διεργασίες για τις ευρωτουρκικές σχέσεις αναζωπύρωσαν και τα ρεπορτάζ γύρω από τις νέες προειδοποιήσεις της Τουρκίας προς την ΕΕ σχετικά με τη συνεργασία τους στην «αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών». Στις αρχές της βδομάδας ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου, μιλώντας στο δίκτυο TGRT υπενθύμισε ότι όπως είχαν συμφωνήσει και κατά τις σχετικές διαπραγματεύσεις ΕΕ και Τουρκία, «η συμφωνία επανεισδοχής μεταναστών στην Τουρκία από την ΕΕ και η άρση της βίζας για Τούρκους που ταξιδεύουν προς την ΕΕ θα τεθούν σε ισχύ ταυτόχρονα». Διαμαρτυρόμενος δε για τις ευρωπαϊκές αποφάσεις και επιπλήξεις κατά της Αγκυρας σχολίασε ότι «δεν θα περιμένουμε στην πόρτα της ΕΕ», ουσιαστικά προειδοποιώντας με ενδεχόμενη αναστολή συμφωνιών για τη συνεργασία στο Μεταναστευτικό.
Χτες, η εκπρόσωπος της Κομισιόν Νατάσα Μπερτό δήλωσε ότι «παρακολουθήσαμε τα σχέδια του Τούρκου ΥΠΕΞ», αλλά πρόσθεσε ότι «και οι δύο πλευρές παραμένουμε δεσμευμένες στην εφαρμογή της Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας» για το Μεταναστευτικό, που υπεγράφη το 2016. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «η εφαρμογή όλων των όρων της συμφωνίας επανεισδοχής ΕΕ - Τουρκίας αποτελεί προαπαιτούμενο για την άρση της βίζας. Η Κομισιόν εξακολουθεί να στηρίζει και να ενθαρρύνει τις προσπάθειες της Τουρκίας για να ολοκληρώσει όσο το δυνατόν συντομότερα όλα τα ζητήματα που εκκρεμούν για την άρση της βίζας».
ΚΑΡΑΚΑΣ - ΑΒΑΝΑ.--
Την έναρξη στρατιωτικών γυμνασίων ευρείας κλίμακας τα οποία θα ολοκληρωθούν στις 30 Αυγούστου ανακοίνωσε χτες ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο. Τα γυμνάσια θα φέρουν την ονομασία «Απελευθερωτική εκστρατεία Σιμόν Μπολιβάρ - 2019» και οργανώνονται προς τιμήν της 236ης επετείου από τη μέρα γέννησης του εθνικού ήρωα της χώρας, Σιμόν Μπολιβάρ, όπως είπε ο Μαδούρο. Γίνονται ενώ συνεχίζεται η αντιπαράθεση της κυβέρνησης σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης του Μαδούρο και των δυνάμεων της αντιπολίτευσης, που με πρωτεργάτη τον αχυράνθρωπο των ΗΠΑ Χ. Γκουαϊδό πρωτοστατούν στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης.
Στο μεταξύ, η κατάσταση στη Βενεζουέλα συζητήθηκε χτες στη συνάντηση που είχαν στην Αβάνα οι ΥΠΕΞ Ρωσίας και Κούβας, Σεργκέι Λαβρόφ και Μπρούνο Ροντρίγκες Παρίγια. «Είμαστε υπέρ της ενίσχυσης με κάθε τρόπο εκείνων των επαφών που προωθούν τον απευθείας διάλογο μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης» στη Βενεζουέλα, δήλωσε ο Λαβρόφ, προσθέτοντας ότι «οι επαφές αυτές πρέπει να συμβάλλουν στον διάλογο των μερών και όχι να προκαθορίζουν την έκβασή του». Μεταξύ άλλων ο Ρώσος ΥΠΕΞ είπε ότι η Μόσχα θα ενισχύσει τη συνεργασία της με την Αβάνα, ειδικά στον στρατιωτικό, στον τεχνολογικό και στον οικονομικό τομέα.