Ο Ροχανί μετά το υπουργικό συμβούλιο |
Ετοιμος για «δίκαιες διαπραγματεύσεις», υπό τον όρο ότι αυτές «δεν σημαίνουν παράδοση», εμφανίστηκε χτες μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην Τεχεράνη ο Ιρανός Πρόεδρος Χασάν Ροχανί, απαντώντας εμμέσως σε πρότερες προσκλήσεις του Αμερικανού ομολόγου του, Ντόναλντ Τραμπ, για «διάλογο».
«Οσο έχω την ευθύνη των καθηκόντων της εκτελεστικής εξουσίας για τη χώρα, θα είμαστε πλήρως έτοιμοι για δίκαιες, νόμιμες και ειλικρινείς διαπραγματεύσεις προκειμένου να επιλύσουμε τα προβλήματα», τόνισε ο Ροχανί. Σε ανταπόκριση του Γερμανικού Πρακτορείου εκτιμάται πως ο Ροχανί άφησε να εννοηθεί ότι αν οι Βρετανοί αφήσουν το ιρανικό εμπορικό πλοίο «Grace-1», που κατέλαβαν έξω από το Γιβραλτάρ στις 4 Ιούλη, τότε προτίθεται να αφήσει ελεύθερο το βρετανικό δεξαμενόπλοιο «Stena Impero», που κατέλαβαν στις 19 του μήνα οι ιρανικές αρχές για παράβαση κανόνων διεθνούς ναυσιπλοΐας μετά το πέρασμα των Στενών του Ορμούζ.
Ο Ιρανός ηγέτης επισήμανε ότι η χώρα του δεν επιδιώκει σύγκρουση στον Κόλπο, ξεκαθαρίζοντας από την άλλη ότι δεν πρόκειται να φοβηθεί «πιέσεις και απειλές». Οπως τόνισε, τα Στενά του Ορμούζ «δεν είναι μέρος για να κάνουμε αστεία ή για να παίζουμε με τους διεθνείς κανόνες». Σε άλλο σημείο εξήγησε ότι η μείωση των δεσμεύσεων που ανέλαβε το Ιράν βάσει της Συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα είναι προσωρινή και ότι η χώρα του μπορεί να επιστρέψει στην προηγούμενη κατάσταση «αν τα υπόλοιπα μέρη τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους» οι οποίες απορρέουν από τη Συμφωνία, από την οποία αποχώρησαν πέρυσι οι ΗΠΑ. Αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες ορισμένων χωρών που επιδιώκουν ρόλο «μεσολάβησης» με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης στον Περσικό Κόλπο, προειδοποιώντας ότι αν οι διαπραγματεύσεις με τις υπόλοιπες χώρες που υπέγραψαν τη Συμφωνία δεν καταλήξουν σε αποτέλεσμα, το Ιράν θα προχωρήσει σε ένα τρίτο βήμα, μειώνοντας τις δεσμεύσεις του μόλις τελειώσει μια περίοδος 60 ημερών.
Νωρίτερα, ο υπουργός Αμυνας Αμίρ Χαταμί δήλωσε ότι δεν καταρρίφθηκε κανένα ιρανικό drone, διαψεύδοντας τον ισχυρισμό στον οποίο προχώρησε το βράδυ της Τρίτης ο διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης του αμερικανικού στρατού, στρατηγός Κένεθ Μακένζι, ότι οι ΗΠΑ «ανέλαβαν δράση» εναντίον δύο ιρανικών τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών την περασμένη βδομάδα. Επίσης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αρακτσί από το Παρίσι τόνισε πως το Ιράν θα προφυλάξει τα Στενά του Ορμούζ και δεν θα επιτρέψει «καμία διατάραξη της ναυσιπλοΐας σε αυτήν την ευαίσθητη περιοχή».
Το ίδιο 24ωρο, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι το Βερολίνο συνομιλεί με τη Βρετανία και τη Γαλλία για την πιθανή υλοποίηση μιας υπό ευρωπαϊκή ηγεσία «ναυτικής αποστολής για την εγγύηση της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας» στα Στενά του Ορμούζ. Ωστόσο πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς η Γερμανία να συζητήσει πιθανή συμμετοχή της σε αυτήν την αποστολή.
Τέλος, το ιρανικό ημιεπίσημο πρακτορείο ΤΑΣΝΙΜ μετέδωσε ανεπιβεβαίωτη πληροφορία πως η Βρετανία απέστειλε μεσολαβητή στο Ιράν για συνομιλίες με στόχο να αφεθεί ελεύθερο το «Stena Impero».
Και ένταση των αμερικανοτουρκικών παζαριών
ΑΓΚΥΡΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--
Χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία ολοκληρώθηκε άλλος ένας γύρος αμερικανοτουρκικών διαβουλεύσεων που ξεκίνησε στις αρχές της βδομάδας στην Αγκυρα, με βασικό στόχο τη δημιουργία μίας δήθεν «ζώνης ασφαλείας» στο έδαφος της Βόρειας Συρίας, μετά την έλευση του Αμερικανού ειδικού απεσταλμένου για τη Συρία, Τζέιμς Τζέφρι. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε χτες το μεσημέρι στην Αγκυρα με τον ομόλογό του από τη Νικαράγουα, Μονκάδα Κολίντρες, ξεκαθάρισε ότι διαφώνησαν με τον Τζέφρι σε όλα τα βασικά θέματα. «Η Τουρκία δεν συμφωνεί με τις νέες προτάσεις των ΗΠΑ, ούτε για το βάθος της ζώνης ασφαλείας στη βόρεια Συρία, ούτε για το ποιος θα ελέγχει την περιοχή, ούτε αν θα απομακρυνθούν οι Κούρδοι των δυνάμεων YPG», είπε χαρακτηριστικά, κατηγορώντας τις ΗΠΑ πως ακολουθούν στην περίπτωση της Βόρειας Συρίας την ίδια «τακτική κωλυσιεργίας» που ακολούθησαν και στο Μανμπίτζ (κουρδικός θύλακας στη Β. Συρία). Σε επόμενο σημείο ο Τσαβούσογλου διεμήνυσε πως «η υπομονή της Τουρκίας εξαντλείται» και πως ο τουρκικός στρατός «ξεκίνησε και πάλι τις προετοιμασίες για στρατιωτική επιχείρηση», με πρόσχημα την «επανεμφάνιση τρομοκρατικών απειλών» από τη Βόρεια Συρία.
Οι απειλές της Τουρκίας για νέα χερσαία επέμβαση στη Βόρεια Συρία ξεδιπλώνονται με φόντο τη συγκέντρωση στρατευμάτων στην τουρκοσυριακή μεθόριο τις τελευταίες βδομάδες, αλλά και την επανέναρξη επίθεσης κατά θέσεων Κούρδων μαχητών του ΡΚΚ στο Βόρειο Ιράκ.
Νέα πυραυλική επίθεση στην περιοχή Ταλ αλ Χαράα της νότιας επαρχίας Νταράα της Συρίας πραγματοποίησαν ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη, λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα Τρίτης προς Τετάρτης.
Οι πύραυλοι έπληξαν «στρατιωτικές θέσεις» του συριακού στρατού και των συμμάχων του (ιρανικά στρατεύματα και πολιτοφυλακές της λιβανέζικης σιιτικής «Χεζμπολάχ»). Το συριακό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο «Ιχμπαρίγια» ανέφερε «πληροφορίες» για «ισραηλινή επίθεση» στην περιοχή του Ταλ αλ Χαράα και για υλικές ζημιές. Χτυπήθηκαν επίσης άλλες δύο περιοχές στη γειτονική επαρχία Κουνέιτρα. Ας σημειωθεί πάντως πως οι περιοχές αυτές δεν απέχουν πολύ από τα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν.
Στα μέσα Ιούνη η περιοχή Ταλ αλ Χάρα είχε ήδη γίνει ξανά στόχος ισραηλινών επιθέσεων, ενώ στις 30/6 έξι άμαχοι και εννιά Σύροι μαχητές σκοτώθηκαν από ισραηλινή επίθεση κοντά στη Δαμασκό και στην κεντρική επαρχία Χομς.
Νωρίτερα, σε πολύωρη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Παλαιστινιακό, η πρέσβειρα του Λιβάνου Αμάλ Μουνταλάλι αντέδρασε έντονα στις αιτιάσεις που διατύπωσε σε βάρος της χώρας της ο Ισραηλινός πρέσβης Ντάνι Ντανόν, ότι «το Ιράν και η "Χεζμπολάχ" εκμεταλλεύονται το λιμάνι της Βηρυτού». Ο Ντανόν μάλιστα χαρακτήρισε το λιμάνι της λιβανέζικης πρωτεύουσας «λιμάνι της Χεζμπολάχ». Απαντώντας η Μουνταλάλι χαρακτήρισε τις αιτιάσεις του Ισραήλ «άμεσες απειλές κατά της ειρήνης και των υποδομών του λαού του Λιβάνου». Προέτρεψε δε το Συμβούλιο Ασφαλείας να μη μείνει σιωπηλό στις προσπάθειες του Ισραηλινού ομολόγου της, κατηγορώντας τον ότι προσπαθεί να προετοιμάσει «το έδαφος και τη διεθνή κοινότητα για μία επίθεση στα εμπορικά λιμάνια, στο αεροδρόμιο και στις υποδομές του Λιβάνου, όπως έκαναν το 2006».
Συνάντηση του ΓΓ της ΠΣΟ με τον Παλαιστίνιο πρέσβη στην Αθήνα
ΑΘΗΝΑ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--
Συνάντηση με τον Παλαιστίνιο πρέσβη στην Αθήνα, Μαρουάν Τουμπάσι, είχε χτες ο Γενικός Γραμματέας της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ), Γιώργος Μαυρίκος, εκφράζοντας τη βαθιά αλληλεγγύη της ΠΣΟ στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού για ελευθερία.
Ο Γ. Μαυρίκος αναφέρθηκε επίσης στις διεθνιστικές δράσεις αλληλεγγύης της οργάνωσης, που εκπροσωπεί 100 εκατομμύρια εργάτες από 132 χώρες, σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα του Παλαιστινιακού λαού.
Από την πλευρά του, ο Παλαιστίνιος πρέσβης διαβεβαίωσε τον ΓΓ της ΠΣΟ για τη μεγάλη εκτίμηση και τον σεβασμό που έχει o Παλαιστινιακός λαός και η πολιτική του ηγεσία για την υποστήριξη της θέσης της Παλαιστίνης στην Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία. Επίσης, ευχαρίστησε τον Γ. Μαυρίκο για την πρόσκληση της Γενικής Ενωσης Παλαιστινίων Εργαζομένων να επισκεφτούν την Αθήνα για να συζητήσουν με αντιπροσώπους της ΠΣΟ για την ανάπτυξη των ιστορικών σχέσεων φιλίας μεταξύ Παλαιστίνης και ΠΣΟ.
Νωρίτερα, μιλώντας αργά προχτές βράδυ στην έδρα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή, Τζέισον Γκρίνμπλατ, υποστήριξε ότι η «διεθνής συναίνεση» και οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν αρκούν για να τερματιστεί η ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη και ότι μόνο οι «απευθείας συνομιλίες» των δύο πλευρών μπορούν να την επιλύσουν. Πρόσθεσε ακόμη ότι «η διαρκής και πλήρης ειρήνη δεν θα έρθει με διάταγμα του διεθνούς δικαίου ή με τις φλύαρες και ελάχιστα σαφείς αποφάσεις» του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Ο Γερμανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Κρίστοφ Χόισγκεν, επανέλαβε την υποστήριξη της χώρας του σε λύση στη βάση «των δύο κρατών», κατηγορώντας τις ΗΠΑ πως «εγκατέλειψαν τη διεθνή συναίνεση». Ο Γάλλος ομόλογός του, Νικολά ντε Ριβιέρ, υποστήριξε ότι «οποιαδήποτε προσπάθεια να παραμεριστούν οι παράμετροι (για το Παλαιστινιακό) που έχουν οριστεί συλλογικά, είναι καταδικασμένη σε αποτυχία».
Σκληρή στάση σε βάρος των αγώνων του Παλαιστινιακού λαού για ελευθερία δεν τηρεί μόνο η κυβέρνηση Τραμπ, αλλά γενικότερα το αστικό πολιτικό σύστημα. Χτες, η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε, με 398 ψήφους υπέρ και 17 κατά, νομοσχέδιο που κάνει «παράνομη» τη συμμετοχή σε μποϊκοτάρισμα προϊόντων και υπηρεσιών από το Ισραήλ και τους εβραϊκούς εποικισμούς στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη (γνωστό ως κίνημα BDS).