Τους αποκλεισμούς καταγγέλλει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, διεκδικώντας δωρεάν αγωγή και φροντίδα για όλα τα παιδιά
Για «μία ευχάριστη μέρα» έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, κατά τη χτεσινή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τους δικαιούχους voucher του ΕΣΠΑ για τη δωρεάν φιλοξενία σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, παιδικούς σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ - ΑμεΑ τη σχολική χρονιά 2019 - 2020, επιχειρώντας να κρύψει το γεγονός ότι και φέτος είτε χιλιάδες παιδιά θα μείνουν εκτός παιδικών σταθμών, είτε οι οικογένειές τους θα αναγκαστούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για την πληρωμή τροφείων.
Ο υπουργός Εργασίας, μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκο, και την υφυπουργό Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, διαφήμισαν το γεγονός ότι καλύφθηκαν με voucher 154.947 αιτήσεις παιδιών, «όλα τα παιδιά που πληρούσαν τα κριτήρια», όπως ανέφεραν, αριθμός αυξημένος κατά 27.313 (17,6%) σε σχέση με τα παιδιά που έλαβαν voucher πέρσι, ενώ την ικανοποίησή του εξέφρασε και ο Κυρ. Μητσοτάκης, με την κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι «συντελείται έτσι αμέσως το πρώτο βήμα για την υλοποίηση της προεκλογικής δέσμευσης της ΝΔ ώστε κανένα παιδί να μη μείνει εκτός παιδικού σταθμού».
Αυτό που δεν ανέφεραν ωστόσο είναι ότι ο αριθμός των παιδιών για τα οποία κατατέθηκαν αιτήσεις φέτος ήταν 172.197 (αύξηση 6,3% σε σχέση με πέρσι), επομένως 17.250 παιδιά έμειναν χωρίς voucher. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι αιτήσεις για τα παιδιά αυτά «κόπηκαν» λόγω υπέρβασης των εισοδηματικών ορίων που θέτει εξαρχής το πρόγραμμα (27.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα για μέχρι 2 παιδιά, 30.000 ευρώ για 3 παιδιά).
Ο πραγματικός αριθμός των «κομμένων» παιδιών βέβαια είναι κατά πολύ μεγαλύτερος, αφού εξαιτίας αυτών των εισοδηματικών κριτηρίων χιλιάδες οικογένειες δεν κάνουν καν αίτηση, γνωρίζοντας ότι θα απορριφθεί, ενώ από το εν λόγω πρόγραμμα του ΕΣΠΑ αποκλείονται εξαρχής όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι.
Καταγγέλλοντας τον αποκλεισμό χιλιάδων παιδιών από τη δωρεάν Προσχολική Αγωγή, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) σημειώνει ότι «για μία ακόμα χρονιά, πολλοί από τους γονείς που απέκτησαν το περιβόητο "κουπόνι" (voucher) μάταια θα ψάχνουν για έναν παιδικό σταθμό στη γειτονιά τους που να έχει θέσεις, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες τους. Σε 161 δήμους δεν υπάρχουν καν βρεφικοί σταθμοί και σε 131 δήμους υπάρχει τουλάχιστον διπλάσια ζήτηση από τις θέσεις που διαθέτουν οι παιδικοί σταθμοί».
Στέκεται επίσης στο γεγονός ότι «χιλιάδες νέες μητέρες που δεν έχουν δικαίωμα να κάνουν ούτε καν αίτηση στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, είναι υποχρεωμένες να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν τα τροφεία στους δημοτικούς και τα δίδακτρα στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς».
Η ΟΓΕ τονίζει επίσης ότι «οι κούφιες υποσχέσεις της νέας κυβέρνησης της ΝΔ διαδέχθηκαν τις ανέξοδες διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ ότι "κανένα παιδί στην Ελλάδα δεν θα μείνει εκτός βρεφονηπιακών σταθμών". Και οι δύο όμως κυβερνήσεις, χτεσινή και σημερινή, μετατρέπουν το δικαίωμα των παιδιών μας σε εμπόρευμα και ευκαιριακή παροχή με ημερομηνία λήξης. Υλοποιούν την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που σημαίνει ότι η Προσχολική Αγωγή μετατρέπεται σε "parking" παιδιών προκειμένου οι επιχειρηματικοί όμιλοι να εκμεταλλευτούν περισσότερο και πιο ευέλικτα την εργασία της μητέρας.
Αποτελούν πρόκληση οι δηλώσεις των αρμόδιων υπουργών της κυβέρνησης της ΝΔ που θεωρούν "ευχάριστο γεγονός" ότι μόνο 155.000 παιδιά (!) έχουν ελπίδα για μια θέση στους βρεφονηπιακούς σταθμούς δωρεάν. Αντί να παρέχεται δωρεάν σε όλα τα παιδιά, η αγωγή και φροντίδα παιδιών προσχολικής ηλικίας γίνεται πολυτέλεια, στην οποία φυσικά πρόσβαση θα έχουν όσοι μπορούν να αντέξουν το κόστος. Αντί να είναι υποχρέωση του κράτους, αποτελεί ατομική υπόθεση κάθε οικογένειας».
Η ΟΓΕ καλεί τις νέες μητέρες, τα νέα ζευγάρια, τις εργαζόμενες και τις άνεργες, τις αυτοαπασχολούμενες και τις αγρότισσες να διεκδικήσουν μαζί με τις βρεφονηπιοκόμους και τις νηπιαγωγούς αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν αγωγή και φροντίδα όλων των παιδιών προσχολικής ηλικίας.
Πιο συγκεκριμένα, το πλαίσιο διεκδικήσεων της Ομοσπονδίας περιλαμβάνει:
-- Να εξασφαλίζεται από το κράτος για όλα τα παιδιά - από τη γέννησή τους μέχρι την είσοδό τους στο σχολείο - θέση σε προσχολική δομή δημόσια και δωρεάν. Χωρίς voucher, χωρίς τροφεία, χωρίς χρήματα γονιών για να καλύψουν λειτουργικές δαπάνες, εξόδους, πολιτιστικές δράσεις. Παιδικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία τόσα όσα καλύπτουν τις ανάγκες όλων των παιδιών.
-- Αμεση και ουσιαστική υλοποίηση της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής με κρατική χρηματοδότηση που θα καλύψει όλες τις ανάγκες σε κτίρια, αίθουσες και προσωπικό.
-- Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, παιδαγωγών (βρεφονηπιοκόμων και νηπιαγωγών), ειδικού παιδαγωγικού, ειδικού επιστημονικού (λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχολόγοι), βοηθητικού προσωπικού.
-- Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να μη γίνει καμία απόλυση. Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες με 6ωρο, 5ήμερο, 30ωρο.
-- Κτίρια σύγχρονα, ασφαλή, με τους αναγκαίους χώρους για το παιχνίδι, τη σίτιση, την ξεκούραση των παιδιών.
-- Η σίτιση να γίνεται με ευθύνη του κράτους, για όλα τα παιδιά, με το αναγκαίο προσωπικό, με ποιότητα και επάρκεια.
-- Ενιαίο, επιστημονικό, αναβαθμισμένο σύγχρονο παιδαγωγικό πρόγραμμα με ευθύνη του κράτους (π.χ. υπουργείο Παιδείας). Το περιεχόμενο του παιδαγωγικό έργου δεν μπορεί να είναι στη δικαιοδοσία της εκάστοτε δημοτικής αρχής, διαφοροποιημένο και αποσπασματικό. Να συνδέεται το παιδαγωγικό έργο των παιδικών σταθμών με αυτό των νηπιαγωγείων.
Κάλεσμα στους γονείς να παρευρεθούν στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου θα συζητηθεί το θέμα
Την άσχημη κατάσταση που διαμορφώνεται για μία ακόμα χρονιά με την Προσχολική Αγωγή στο δήμο του Πειραιά αναδεικνύουν οι ΚΟ Δήμου Πειραιά του ΚΚΕ, καλώντας τους γονείς να δώσουν το «παρών» στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου θα συζητηθεί το θέμα των νηπιαγωγείων κατόπιν αιτήματος του Κόμματος.
Οι Οργανώσεις του ΚΚΕ αναδεικνύουν από τη μία το γεγονός ότι πολλά παιδιά και φέτος μένουν εκτός παιδικών και βρεφικών σταθμών και από την άλλη ότι ετοιμάζεται «στοίβαγμα χιλιάδων νηπίων που τη νέα χρονιά θα πάνε προνήπιο και νήπιο».
Στη σχετική ανακοίνωση σημειώνεται πως για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνεται «ότι οι ανάγκες της εργατικής - λαϊκής οικογένειας είναι κόστος για το κεφάλαιο και τους πολιτικούς του εκπροσώπους, τόσο σε κεντρικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο Περιφέρειας και δήμου. Ο,τι έργα έχει ανάγκη το κεφάλαιο γίνονται σε χρόνο ρεκόρ και με χρήματα που πάντα βρίσκονται από τη βαριά φορολογία των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων, ενώ για το λαό υπάρχουν στην καλύτερη περίπτωση μπαλώματα».
Σε άλλο σημείο τονίζεται ότι με μέτρα «άρπα κόλλα» υλοποιείται η απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για τη δίχρονη Προσχολική Αγωγή, αφού δεν δόθηκε ούτε ένα ευρώ για υποδομές και προσωπικό. Πιο συγκεκριμένα, η κατάσταση έχει ως εξής σύμφωνα με τις ΚΟ του ΚΚΕ:
-- Τα τμήματα από 22 παιδιά θα συγκροτούνται με 25, δηλαδή επιδεινώνονται οι όροι φοίτησης για όλα τα νήπια.
-- Ανοίγονται «στο πόδι» αίθουσες για να καλύψουν τα πάνω από 300 παιδιά που «δεν χωράνε» στις υπάρχουσες δομές, όπως: Αίθουσες σίτισης ή εκδηλώσεων που γίνονται αίθουσες διδασκαλίας (!), αίθουσες με εμβαδό 27 τ.μ. για να φιλοξενήσουν 25 νήπια (δηλαδή 1,08 τ.μ. ανά παιδί!), συστέγαση νηπίων με παιδιά του Λυκείου! Οσο δε για την τοποθέτηση προκάτ αιθουσών, μας πάει αρκετές δεκαετίες πίσω, χωρίς απαραίτητα να διασφαλίζει προϋποθέσεις ασφάλειας, όπως πυροπροστασία.
-- Σε αυτά τα νηπιαγωγεία, όπως και σε πολλά από τα ήδη υπάρχοντα, δεν υπάρχει μέριμνα για το φαγητό των παιδιών (να είναι ζεστό, να υπάρχει τραπεζοκόμος κ.λπ.), για την ξεκούραση, για τον προαυλισμό.
«Είναι αναγκαίο για το παιδί προσχολικής ηλικίας να έχει την ελευθερία να αξιοποιήσει τον αύλειο χώρο για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες που προκύπτουν από τη σωματική, κινητική, νευρομυική ανάπτυξη μέσα στον κατάλληλα δομημένο χώρο και με τα κατάλληλα μέσα», προσθέτουν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ, ξεκαθαρίζοντας ότι «στη βάση αυτή, η αναφορά της νέας υπουργού Παιδείας της κυβέρνησης της ΝΔ ότι κανένα παιδί δεν θα μείνει εκτός σχολείου είναι για τα σκουπίδια.
Κανένας συμβιβασμός με αυτήν την κατάσταση.
Η Προσχολική Αγωγή είναι δικαίωμα κάθε παιδιού και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται!
Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα του Πειραιά, πρέπει αποφασιστικά να αγωνιστούν και να διεκδικήσουν:
-- Να εξασφαλιστούν όλες οι αναγκαίες προϋποθέσεις (μόνιμο και ειδικευμένο παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό και σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις) ώστε να υλοποιηθεί η δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή με σύγχρονους όρους, για όλα τα παιδιά.
-- Να εξασφαλιστεί η αναγκαία χρηματοδότηση, για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες φοίτησης και για τα μικρότερα παιδιά σε παιδικούς σταθμούς».
Αμεσα μέτρα απαιτεί η δημοτική αρχή
Μάλιστα, όπως υπογραμμίζει η δημοτική αρχή, σε περίπτωση που η κυβέρνηση «δεν δώσει λύση σε αυτά τα θέματα, θα προχωρήσει προκηρύσσοντας αγωνιστικές κινητοποιήσεις στο πλευρό των κατοίκων της πόλης».
Στην ανακοίνωσή του ο δήμος επισημαίνει πως «ο πρόσφατος σεισμός έφερε στην επιφάνεια τις χρόνιες ελλείψεις σε αντισεισμική θωράκιση, τόσο στο Χαϊδάρι όσο και συνολικά στη Δυτική Αττική. Οσον αφορά το δήμο μας, πάνω από 1.500 είναι οι κατοικίες και τα κτίρια που έχουν πάθει ζημιές, μικρότερης ή μεγαλύτερης έκτασης. Ο σεισμός έπληξε ιδιαίτερα τους κατοίκους των περιοχών του Δάσους και του Δαφνίου. Επιπλέον, πρόκειται για κατοικίες ήδη επιβαρυμένες από το σεισμό του 1999».
Σημειώνει πως από «τις πρώτες ώρες μετά το σεισμό, οι υπηρεσίες του δήμου τέθηκαν σε επιφυλακή και συνδράμουν τα ειδικά συνεργεία από το υπουργείο Υποδομών, το οποίο έχει και την ευθύνη για τη διενέργεια των ελέγχων. Η κυβέρνηση γνωρίζει όλα τα παραπάνω δεδομένα, τα οποία καθιστούν άμεσα αναγκαία την παρέμβαση του κράτους με ουσιαστική βοήθεια σε εξειδικευμένο προσωπικό, για να ολοκληρωθούν σύντομα οι έλεγχοι, αλλά και σε αποζημιώσεις ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι επισκευές των κτιρίων».
Καταλήγοντας, η ανακοίνωση αναφέρει πως «ενώ πολλά σπίτια και καταστήματα στο Χαϊδάρι επλήγησαν από το σεισμό της 19ης Ιούλη, μέχρι τώρα η κυβέρνηση προσπαθεί να υποβαθμίσει το γεγονός. Δεν αναφέρονται πουθενά, ούτε από κυβερνητικά στελέχη αλλά ούτε και από τα κεντρικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις αυτήν τη στιγμή. Οι ζημιές είναι αμέτρητες και για να αποκατασταθούν χρειάζονται παρά πολλά χρήματα. Την ίδια ώρα οι κάτοικοι της πόλης μας, με την οικονομική κρίση που βιώνουμε, πολλές φορές δεν μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στις ανάγκες της καθημερινότητας».
Αλλος ένας σεισμός σημειώθηκε χτες στην Αττική, στις 13.37. Ηταν έντασης 3,1 Ρίχτερ, είχε εστιακό βάθος μόλις 4,8 χιλιόμετρα και το επίκεντρό του ήταν 22 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αθήνας.