Ανακοίνωση για την ομιλία του υπουργού Εργασίας στις προγραμματικές δηλώσεις
Από την απεργία που οργάνωσαν Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες τον Γενάρη του 2018 για την υπεράσπιση του απεργιακού δικαιώματος |
«Ο όχι τόσο νέος υπουργός Εργασίας, αφού έχει ήδη γνωστό παρελθόν και "αξέχαστες επιτυχίες", όπως τη μείωση των μισθών κατά 22% και 32% με νομοθετική ρύθμιση και την κλοπή εκατομμυρίων από τα ασφαλιστικά ταμεία που τα έδωσε στις τράπεζες με το περίφημο κούρεμα του PSI, αφιέρωσε αρκετό χρόνο στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης για να υπερασπιστεί τις βρωμιές και τη δυσοσμία της γνωστής ηγετικής ομάδας στη ΓΣΕΕ, που οι εργαζόμενοι την ονομάτισαν ως συνδικαλιστική μαφία, μια κάστα δηλαδή που έχει κατσικωθεί στις πλάτες των εργαζομένων και έχει παίξει σημαντικό ρόλο στη διάλυση των εργατικών δικαιωμάτων.
Με τις δηλώσεις του θέλησε να παρέμβει με το καλημέρα στις διαδικασίες του εργατικού - συνδικαλιστικού κινήματος. Το ξεκαθαρίζουμε με τη σειρά μας και εμείς από νωρίς: Να μην τολμήσουν!
Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να ανεχτούμε την ωμή παρέμβαση του κράτους και της εργοδοσίας στις γραμμές των σωματείων. Εχουμε κάθε δικαίωμα και είναι ανάγκη να μπούμε μπροστά, να υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο το δικαίωμά μας να έχουμε εργατικές οργανώσεις ανεξάρτητες από την παρέμβαση της εργοδοσίας και του κράτους.
Ο ίδιος υπουργός που με ψεύτικες κατηγορίες και προβοκάτσιες έστειλε 35 συνδικαλιστικά στελέχη του ΠΑΜΕ στην Ασφάλεια και στα δικαστήρια επειδή συμμετείχαν σε κινητοποίηση με αφορμή την αλησμόνητη και προκλητική δήλωση του ίδιου πως "το ασφαλιστικό σύστημα στηρίχτηκε σε ρουσφέτια και πελατειακές σχέσεις", σήμερα το παίζει τάχα τιμητής των εργατικών διαδικασιών και της κάθαρσης στο συνδικαλιστικό κίνημα. Θυμίζουμε πως το κατηγορητήριο κατέρρευσε, οδηγώντας σε αθώωση όλων των κατηγορουμένων συναδέλφων μας.
Οι δηλώσεις του υπουργού Εργασίας επικυρώνουν το συμβόλαιο που υπογράφτηκε πέρσι τον Γενάρη ανάμεσα σε νέα και παλιά κυβέρνηση αλλά και την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ.
Η ΝΔ πατάει πάνω στον απεργοκτόνο νόμο που έφερε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πέρσι τον Γενάρη και τον ψήφισαν αγκαλιά όλοι μαζί στη Βουλή. Είναι ο νόμος που δυσκολεύει τη συνδικαλιστική δράση και τις προϋποθέσεις για προκήρυξη απεργίας, χτυπάει την εργατική τάξη στο πρωτοβάθμιο επίπεδο οργάνωσης, μέσα στην επιχείρηση, δηλαδή εκεί που εκφράζονται πιο έντονα η εργοδοτική τρομοκρατία, η αυθαιρεσία, οι απειλές και οι πιέσεις.
Τις ίδιες μέρες που ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ ψήφιζαν από κοινού τον απεργοκτόνο νόμο, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ τον κατάπιε αμάσητο. Οχι μόνο αρνήθηκε να πάρει απόφαση για απεργία, προσπαθώντας να επιβάλει σιγή νεκροταφείου, αλλά παράλληλα σιγόνταρε. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του πρόεδρου της ΓΣΕΕ, πως "η απεργία έχει φάει τα ψωμιά της", δήλωση - βούτυρο στο ψωμί της εργοδοσίας και των κυβερνήσεών της.
Ο νέος υπουργός φρόντισε να πάρει ήδη θέση πλάι στη συνδικαλιστική μαφία, τόσο πριν τις εκλογές όσο και στις προγραμματικές δηλώσεις, πλάι σε στελέχη της ΔΑΚΕ που ηγούνται αυτής. Οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες και τα ηλεκτρονικά μητρώα, που ακούγονται για μια ακόμα φορά ως φάρμακο για πάσα νόσο, είναι προφανές ότι δεν θα βελτιώσουν τη διεκδικητική - συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων, δεν θα αποτρέψουν τη συμμετοχή εργοδοτών και νόθων αντιπροσώπων στις εργατικές διαδικασίες. Αναφέρονται υποκριτικά σε δημοκρατικές διαδικασίες αυτοί που νιώθουν μίσος για την ενεργή και άμεση συμμετοχή των εργαζομένων στις μαζικές συλλογικές διαδικασίες και στις μορφές πάλης που οι ίδιοι επιλέγουν κάθε φορά να χρησιμοποιούν.
Το ταξικό εργατικό κίνημα, το ΠΑΜΕ και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που συσπειρώνονται σε αυτό, γνωρίζουν τον τρόπο που μπορεί και πρέπει να αποκρουστεί η κυβερνητική πολιτική και το μακρύ χέρι του κράτους και της εργοδοσίας που επιδιώκουν να βάλουν μέσα στις εργατικές συνδικαλιστικές οργανώσεις.
Το εργατικό - συνδικαλιστικό κίνημα μέσα από τις δικές του διαδικασίες και έξω από την παρέμβαση του κράτους και των εργοδοτών μπορεί και πρέπει να ανασυνταχθεί σε ταξική κατεύθυνση, να δυναμώσει, να πετάξει έξω τα τσιράκια και τους ανθρώπους της εργοδοσίας από τις γραμμές των σωματείων, να γίνει πράξη το σύνθημα "Συνδικάτα εργατών, όχι των εργοδοτών".
Καμία ανοχή στη ζωή με τα ψίχουλα!
Καμία ανοχή στη συνδικαλιστική μαφία!».
Την κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης από την κυβέρνηση της ΝΔ, με αιχμή τα νέα χτυπήματα στη συνδικαλιστική οργάνωση της εργατικής τάξης καθώς και στην Κοινωνική Ασφάλιση, αξιοποιώντας όλο το αντεργατικό νομοθετικό έργο των προηγούμενων χρόνων, σηματοδότησε η ομιλία του υπουργού Εργασίας, Γ. Βρούτση, στη διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων.
Σε ό,τι αφορά τα Εργασιακά, ο Γ. Βρούτσης έκανε φανερή την πρόθεση της νέας κυβέρνησης να βαθύνει ακόμα περισσότερο την επίθεση στη συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων, με ακόμα πιο αποφασιστική παρέμβαση στις διαδικασίες τους. Χαρακτηριστικά, επιτιθέμενος ενάντια στην αντίσταση συνδικάτων και συνδικαλιστών στην προσπάθεια της συνδικαλιστικής μαφίας στην ηγεσία της ΓΣΕΕ να «νομιμοποιήσει» τα όργια νοθείας και την απροκάλυπτη εργοδοτική παρέμβαση στα συνδικάτα, ο υπουργός Εργασίας της ΝΔ έκανε προκλητικά λόγο για «εικόνες που δεν τιμούν τον θεσμό». Παίρνοντας τη σκυτάλη από την απεργοκτόνα διάταξη Αχτσιόγλου, ο Γ. Βρούτσης προανήγγειλε νέες αντιδραστικές αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο. Με έμφαση στην παραπέρα περιστολή του απεργιακού δικαιώματος και το χτύπημα των ζωντανών συλλογικών διαδικασιών των συνδικάτων, εξήγγειλε την καθιέρωση «ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στις διαδικασίες της απεργίας».
Αντίστοιχα, συνεχίζοντας την υλοποίηση μνημονιακών προαπαιτούμενων που ψήφισαν μαζί ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ανέφερε ότι θα δημιουργηθεί «ηλεκτρονικό μητρώο συνδικαλιστικών οργανώσεων και στελεχών», τάχα για να γνωρίζει, όπως είπε, η κυβέρνηση «τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τους συνδικαλιστές και τα στελέχη, ποιοι είναι...» και για «να αντιμετωπίσουμε το κατακερματισμένο οργανωτικό συνδικαλιστικό σύστημα της χώρας μας». Στόχος της κυβέρνησης βέβαια είναι το «φακέλωμα» και ο ασφυκτικός έλεγχος των πραγματικών συνδικάτων από το αστικό κράτος και όχι η... «γνωριμία» με τα σωματεία - φαντομάδες που στήνουν κατά βούληση μαζί με την εργοδοσία οι εργατοπατέρες...
Σε ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό, ο Γ. Βρούτσης έθεσε με έμφαση ως στρατηγική δέσμευση της ΝΔ την προώθηση του «συστήματος των τριών πυλώνων», που οδηγεί στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση σε ό,τι έχει απομείνει από τη δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση.
Στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε τη θέση για εισαγωγή της «κεφαλαιοποίησης» στην επικουρική ασφάλιση και την παράδοση των εισφορών των ασφαλισμένων στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, στοιχείο που θα κάνει την επικουρική σύνταξη «φτερό στον άνεμο» των χρηματιστηρίων και των αγορών, χωρίς καμία εγγύηση για τις απολαβές των συνταξιούχων.
Να σημειωθεί ότι στην τοποθέτησή του για το επικίνδυνο νέο σύστημα στην επικουρική ασφάλιση, ο Γ. Βρούτσης δεν ανέφερε ότι θα αφορά μόνο τους νέους που θα ασφαλιστούν μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου (όπως ήταν η προεκλογική θέση της ΝΔ), αλλά αναφέρθηκε σε «νέους συνταξιούχους», αναφορά που παραπέμπει στην εφαρμογή της κεφαλαιοποίησης - ιδιωτικοποίησης και στους σημερινούς ασφαλισμένους του ΕΤΕΑΕΠ.
Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας δεσμεύτηκε για την παραπέρα ενίσχυση των αμιγώς ιδιωτικών σχημάτων ασφάλισης, όπως είναι τα Επαγγελματικά Ταμεία και η ιδιωτική ασφάλιση, με νέα «θεσμικά και οικονομικά κίνητρα».
Στην ομιλία του επίσης, ο Γ. Βρούτσης έθεσε με έμφαση θέμα «μη πλεονασματικότητας» του ΕΦΚΑ, σε αντιδιαστολή με την προηγούμενη κυβέρνηση που διαφήμιζε τα «πλεονάσματα» του ΕΦΚΑ για να δικαιολογήσει τα δικά της αντιασφαλιστικά χτυπήματα. Σε κάθε περίπτωση, το «γαϊτανάκι» αυτό, για το αν τα ασφαλιστικά ταμεία είναι πλεονασματικά ή όχι, πολλές φορές στο παρελθόν έχει αξιοποιηθεί για την προώθηση νέων περικοπών στις συντάξεις και τις παροχές...
«Η Ελλάδα είναι πόλος επενδύσεων και στον τομέα της Υγείας», υπογράμμισε στην ομιλία του στη Βουλή ο υπουργός Β. Κικίλιας, προδιαγράφοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να στηρίξει την παραπέρα εμπορευματοποίηση της Υγείας, προωθώντας τους στόχους του κεφαλαίου και της ΕΕ και συνεχίζοντας τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Ταυτόχρονα, επιβεβαιώνοντας ότι οι ανάγκες των εργαζομένων και του λαού θα συνεχίσουν να στύβονται στις μυλόπετρες των «δημοσιονομικών στόχων» του κεφαλαίου, μίλησε για ένα «μετρημένο και κοστολογημένο» κυβερνητικό σχέδιο για την Υγεία.
Στο πλαίσιο αυτό, από τη μία αναφέρθηκε σε επέκταση των συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα, «εφαρμόζοντας σύγχρονα χρηματοοικονομικά μοντέλα», στον «εκσυγχρονισμό του ΕΟΠΥΥ με προκαθορισμένα κριτήρια ποιότητας και κόστους των παροχών» και σε διεύρυνση των ήδη υπαρχουσών συμβάσεων με τους ιδιώτες.
Από την άλλη, θέτοντας ως κριτήριο και όριο την κάλυψη μόνο ακραίων περιπτώσεων, μίλησε για «προσλήψεις κατά απόλυτη προτεραιότητα», χωρίς και πάλι να μιλάει για μόνιμο προσωπικό. Αντίστοιχα, έκανε λόγο για στελέχωση των «ανεπτυγμένων κλινών ΜΕΘ με το απαραίτητο προσωπικό», κάνοντας σαφές ότι δεν πρόκειται να ανοίξουν νέες κλίνες, παρά τις ανάγκες. Επικαλέστηκε επίσης... «επανάσταση στην πρόληψη», η οποία θα περνάει μέσα και από ιδιωτικές δομές, αναφέροντας ότι το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί κυρίως από τον ΕΟΠΥΥ, στην πραγματικότητα δηλαδή από τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων.