ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Ιούλη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΕ ΕΒΡΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οχι στην κατασκευή διοδίων σε Αρδάνιο και Μέστη

Eurokinissi

Την αντίθεσή της στην κατασκευή μετωπικών διοδίων στο Αρδάνιο και πλευρικών διοδίων στη Μέστη εκφράζει με ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Εβρου του ΚΚΕ και καλεί το λαό να οργανώσει τον αγώνα του για να ακυρωθεί κάθε συμφωνία που εκχωρεί τους οδικούς άξονες στους ιδιώτες, για δρόμους ελεύθερους, χωρίς διόδια, ασφαλείς, για να εξυπηρετείται άνετα και γρήγορα ο λαός μας.

Οι εργασίες για την κατασκευή των διοδίων ξεκίνησαν λίγες μέρες πριν τις εκλογές από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζονται από τη νέα κυβέρνηση της ΝΔ. Γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η αντιλαϊκή πολιτική έχει συνέχεια, είτε με τη μία κυβέρνηση είτε με την άλλη. Και αυτή η πολιτική έχει στόχο την παράδοση των οδικών αξόνων στους επιχειρηματικούς ομίλους για την εξασφάλιση της κερδοφορίας τους, αδειάζοντας τις τσέπες του λαού.

Οπως αναφέρει η ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ, «οι σταθμοί διοδίων είναι μέρος της φοροληστείας που έχουν εξαπολύσει κατά του λαού διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις και η ΕΕ, για να προστατέψουν και να αυξήσουν τα κέρδη των ομίλων που εκμεταλλεύονται τους οδικούς άξονες.

Αποτελεί πρόκληση για το λαό του Εβρου, που δοκιμάζεται από όλα τα αντιλαϊκά μέτρα, την ανεργία, τη φτώχεια, την απλήρωτη δουλειά, τη φοροληστεία, που πλήρωσε την κατασκευή των δρόμων και συνεχίζει να ματώνει πληρώνοντας τα τέλη κυκλοφορίας και τους φόρους στα καύσιμα, να του φορτώνουν και νέα διόδια.

Τεράστιες είναι οι ευθύνες της Περιφερειακής Διοίκησης και των δημοτικών αρχών του Εβρου. Η σιωπή τους είναι κυριολεκτικά εκκωφαντική.

Μπροστά σ' αυτήν την κατάσταση είναι επιτακτική η ανάγκη να οργανωθεί και να δυναμώσει η πάλη για να σταματήσουμε την κατασκευή νέων διοδίων. Στην προσπάθεια αυτή μπορούν και πρέπει να πρωτοστατήσουν όλοι οι μαζικοί φορείς της περιοχής μας. Να μην επιτρέψουν να ξεγελαστούν από διάφορους τοπικούς παράγοντες που αντιτίθενται στα διόδια με τη σημερινή τους μορφή αλλά υπερθεματίζουν για την ανάγκη έναρξης λειτουργίας αναλογικών διοδίων ή ζητάνε να γίνουν σταθμοί διοδίων σε άλλες περιοχές!».

Η ΤΕ Εβρου καλεί τους εργαζόμενους, τους ανέργους, όλο το λαό του Εβρου να διεκδικήσουν:

  • Να ματαιωθεί η κατασκευή των νέων διοδίων στο Αρδάνιο, καθώς και των πλευρικών διοδίων στη Μέστη.
  • Να ακυρωθεί κάθε συμφωνία που εκχωρεί τους οδικούς άξονες στους ιδιώτες.
  • Δρόμους ελεύθερους, χωρίς διόδια, ασφαλείς, για να εξυπηρετείται άνετα και γρήγορα ο λαός μας. Τα έργα και τις υποδομές να τα αναλαμβάνει το κράτος, χωρίς να επιβαρύνεται ο λαός.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
«Πολύ πιο γρήγορα», στην ίδια πορεία για τα ναυπηγεία

Την «καλή πορεία αποκρατικοποίησης των ναυπηγείων της Σύρου», που προώθησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, διαπίστωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδ. Γεωργιάδης, κατά τη χτεσινή του συνάντηση με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο στην Ελλάδα, της εταιρείας αμερικανικών συμφερόντων ΟΝΕΧ Π. Ξενοκώστα.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου του υπουργείου, ο υπουργός δήλωσε ότι «συμφωνήσαμε να γίνουν τα αντίστοιχα βήματα για τα Ναυπηγεία της Ελευσίνας» και πως «οι συζητήσεις με την ΟΝΕΧ θα συνεχιστούν και την επόμενη βδομάδα, έτσι ώστε τα βήματα να γίνουν πολύ πιο συγκεκριμένα και πολύ πιο γρήγορα».

Ο δε Π. Ξενοκώστας δήλωσε ότι «είμαστε πολύ χαρούμενοι, καθώς βλέπουμε ότι το όραμά μας και το όνειρό μας για την αναγέννηση των ναυπηγείων που ξεκίνησε από τη Σύρο είναι πλέον εθνική στρατηγική και μπορεί να γίνει πολύ γρήγορα πυλώνας ανάπτυξης και ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας».

Στη συνάντηση συμμετείχε και ο υφυπουργός Ν. Παπαθανάσης.

Από τις δηλώσεις γίνεται φανερό ότι η κυβέρνηση ΝΔ σκοπεύει να «τρέξει» ακόμα πιο γρήγορα την «εθνική» στρατηγική του κεφαλαίου και σε ό,τι αφορά την υπόθεση ιδιωτικοποίησης των ναυπηγείων, παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Οσο για το τι σημαίνουν για τους εργαζόμενους τα σχέδια αυτά, θυμίζουμε πως η ΟΝΕΧ, ως νέος «σωτήρας» που ήρθε να σώσει τα ναυπηγεία της Σύρου, έχει παραδώσει τους εργαζόμενους σε εργολάβους με 10 ευρώ την ώρα, χωρίς υπερωριακή αμοιβή, επιδόματα, αργίες, δώρα, με 16 ένσημα όσο και αν δουλέψουν, ενώ κανείς δεν ξέρει αν τηρούνται και τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας τους. Ο αμερικανικός όμιλος μάλιστα δεν τους κατέβαλε αυτά που τους όφειλε ο προηγούμενος «σωτήρας» όμιλος Ταβουλάρη και για σιγουριά ότι δεν θα τα διεκδικήσουν, το πρώτο που απαίτησε μόλις «πάτησε» στο ναυπηγείο, ήταν να υπογράψουν τις μεταχρονολογημένες απολύσεις, δηλαδή ότι είχαν απολυθεί ένα χρόνο πριν. Παράλληλα, χαρίστηκαν στον όμιλο χρέη εκατοντάδων εκατ. ευρώ του ναυπηγείου, που αφορούσαν ακόμα και δημοτικά τέλη.

Αυτή είναι η «ατμομηχανή» της ελληνικής οικονομίας που αναφέρει ο Π. Ξενοκώστας, αυτά «περιμένουν» και τους εργαζόμενους των ναυπηγείων Ελευσίνας.

Και «με τη βούλα» η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων

«Συνταγματικός» κρίνεται τελικά και με τη «βούλα» του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), ύστερα από τη δημοσιοποίηση της απόφασης, άλλος ένας εμβληματικός μνημονιακός νόμος που υλοποιήθηκε από προηγούμενες κυβερνήσεις και διατηρήθηκε στο ακέραιο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η ολοσχερής κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων.

Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του ΣτΕ κατά πλειοψηφία έκρινε «συνταγματικές» τις περικοπές των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος θερινής άδειας (13ος και 14ος μισθός) των εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων, υπαλλήλων ΟΤΑ, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ κ.λπ. Η απόφαση αυτή έρχεται να προστεθεί σε μια άλλη απόφαση του ΣτΕ, που έκρινε «συνταγματικό» και «νόμιμο» το πετσόκομμα της λίστας Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, και έρχεται να επιβεβαιώσει ξανά ότι όλο το αντεργατικό μνημονιακό οπλοστάσιο διατηρείται άθικτο και στη... «μεταμνημονιακή» περίοδο, ακριβώς γιατί αυτό απαιτούν η κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου.

Ετσι η Ολομέλεια του ΣτΕ έλαβε τη νέα αρνητική απόφαση κατά πλειοψηφία, αναστρέφοντας και τις περσινές αποφάσεις της επταμελούς σύνθεσης του ΣΤ' Τμήματος του ΣτΕ, που είχαν κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές των τριών επιδομάτων - Δώρων, που έγιναν με το νόμο 4093/2012.

Σύμφωνα με το «σκεπτικό» της απόφασης, η κατάργηση των επιδομάτων «τεκμηριώνεται επαρκώς» και πως «κατά τη λήψη του επίμαχου μέτρου, ο νομοθέτης είχε πλήρη επίγνωση όχι μόνο του εν γένει επιπέδου διαβίωσης του πληθυσμού της χώρας, αλλά και ειδικά του επιπέδου διαβίωσης των δημοσίων υπαλλήλων, όπως προκύπτει:

α) από τα δημοσιευμένα και διαθέσιμα στις υπηρεσίες του Ελληνικού Δημοσίου στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για το όριο κινδύνου φτώχειας ανά άτομο μετά τις κοινωνικές μεταβιβάσεις (6.591 ευρώ) και το μέσο ετήσιο ισοδύναμο ατομικό εισόδημα (12.637,08 ευρώ) κατά το έτος 2011,

β) από το νέο ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων που θεσπίστηκε, ο βασικός μισθός των δημοσίων υπαλλήλων κυμαίνεται μεταξύ 780 (ΥΕ με βαθμό ΣΤ) και 1.092 ευρώ (ΠΕ με βαθμό ΣΤ) και γ) από τη θέσπιση νέου κατώτατου βασικού μισθού και ημερομισθίου με τον ίδιο ν. 4093/2012 (586,08 ευρώ και 26,18 ευρώ, αντίστοιχα)».

Ετσι, καταλήγει το ΣτΕ, «οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, ακόμη και μετά την κατάργηση των επίμαχων επιδομάτων, εξασφάλιζαν αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, τόσο σε σχέση με όσους διαβιούσαν στα όρια της φτώχειας όσο και με όσους απασχολούνταν στον ιδιωτικό τομέα με τον κατώτατο βασικό μισθό και ημερομίσθιο», επιβεβαιώνοντας ότι οι κατώτεροι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα γίνονται μοχλός πίεσης στα χέρια του αστικού κράτους για τη συνολική συμπίεση των μισθών.

Επιβεβαιώνεται στην πραγματικότητα ότι η ανάκτηση των τεράστιων απωλειών των εργαζομένων από την επίθεση της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων είναι ζήτημα που θα κριθεί στους δρόμους, στην ενίσχυση της πάλης απέναντι στην πολιτική στήριξης του κεφαλαίου, απέναντι στην απατηλή λογική του «μικρότερου κακού» και της «αναποτελεσματικότητας των αγώνων».

ΤΕ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για την εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος

Η ΤΕ Λάρισας του ΚΚΕ καλεί σήμερα Τετάρτη 17 Ιούλη και ώρα 9 μ.μ. σε εκδήλωση - συζήτηση στο εστιατόριο - bar στο Φρούριο, με θέμα την εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος της 7ης Ιούλη. Θα μιλήσει η Μαρία Γαβαλά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΤΕ Λάρισας.

ΣτΕ
Απέρριψε τις αιτήσεις ακύρωσης για το Ελληνικό

Τα έργα που πρόκειται να κατασκευαστούν στο λεγόμενο μητροπολιτικό πάρκο Ελληνικού - Αγίου Κοσμά ενέκρινε χτες η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), που με δύο αποφάσεις της (1305/2019 και 1306/2019) απέρριψε τις αιτήσεις περίπου 550 κατοίκων της περιοχής του Ελληνικού και νομικών προσώπων με τις οποίες ζητούσαν να ακυρωθεί το Προεδρικό Διάταγμα του 2018 για την έγκριση του σχεδίου ολοκληρωμένης ανάπτυξης (ΣΟΑ), στο σκέλος που προβλέπει την τοποθέτηση έξι ουρανοξυστών αλλά και γιατί δεν πάρθηκε η έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ κατά πλειοψηφία απέρριψε τις αιτήσεις ακύρωσης, κρίνοντας αφενός ότι ο αριθμός τους είναι «εύλογος» προκειμένου αυτά να επιτελέσουν την αρχιτεκτονική τους λειτουργία ως «τοποσήμων», αφετέρου ότι από τις συνοδευτικές αρχιτεκτονικές μελέτες θα εξαρτηθεί αν θα εξαντληθεί το μέγιστο προβλεπόμενο ύψος των 200 μέτρων. Απορρίφθηκαν ακόμη οι ισχυρισμοί των προσφευγόντων ότι το σχέδιο επιφέρει υποβάθμιση του περιβάλλοντος και επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης στις όμορες περιοχές, ενώ το Συμβούλιο έκρινε ότι με το Προεδρικό Διάταγμα δεν παραβιάζονται οι συνταγματικές επιταγές του άρθρου 24 για το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον, που έχει αναχθεί σε συνταγματικά προστατευόμενη αξία.

ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΚΡΗΤΗΣ
Παρατείνεται ο διαγωνισμός

Νέα παράταση στις καταληκτικές προθεσμίες υποβολής προσφορών του διεθνούς διαγωνισμού για το «μεγάλο» καλώδιο της Κρήτης ανακοίνωσε χτες η «Αριάδνη Interconnection», θυγατρική εταιρεία ειδικού σκοπού του ΑΔΜΗΕ, που έχει αναλάβει το έργο. Ο διαγωνισμός αφορούσε την εγκατάσταση απαραίτητης υποδομής για την υλοποίηση του έργου (δύο σταθμοί μετατροπής και ένας υποσταθμός συνεχούς ρεύματος) και ως νέα ημερομηνία ορίστηκε η Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019, αντί για 22 Ιούλη που έληγε αρχικά.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, η παράταση δίνεται έπειτα από σχετικά αιτήματα που κατέθεσαν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτικοί όμιλοι «δεδομένου του μεγέθους του έργου, των ιδιαίτερα απαιτητικών τεχνικών προδιαγραφών του και του αντίστοιχα μεγάλου αριθμού τεχνικών στοιχείων που απαιτούνται για την κατάθεση άρτιων προσφορών». Θυμίζουμε πάντως πως για το συγκεκριμένο έργο είχε προηγηθεί προσφυγή της εταιρείας «Euroasian Interconnector», με έδρα την Κύπρο, στην «Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών» (ΑΕΠΠ), στρεφόμενη κατά της απόφασης του ΑΔΜΗΕ να προχωρήσει το έργο ξέχωρα από τον ευρύτερο σχεδιασμό διασύνδεσης της Κρήτης με τα ηλεκτρικά συστήματα της Κύπρου και του Ισραήλ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ