ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Ιούλη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Διαβεβαιώσεις στο κεφάλαιο για την «υπευθυνότητά» του και ως αντιπολίτευση

Διαβεβαιώσεις στην αστική τάξη ότι και από τη θέση της αντιπολίτευσης θα υπηρετήσει τους στόχους της, όπως και ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ενίσχυσής του ως στυλοβάτη του αστικού πολιτικού συστήματος, ανανεώνοντας την ικανότητά του χειραγώγησης λαϊκών δυνάμεων, περιελάμβανε η ομιλία του Αλ. Τσίπρα στην πρώτη συνεδρίαση χτες βράδυ της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Με το βλέμμα ακριβώς στραμμένο στη χειραγώγηση των εργαζομένων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναλώθηκε σε μεγαλοστομίες περί της υποτιθέμενης βαριάς τους ευθύνης «να ανασυγκροτήσουμε τη δράση μας και να αποτελέσουμε το αγκωνάρι του κόσμου της εργασίας, του μόχθου και της δημιουργίας που πρέπει να σταθεί όρθιος, να παλέψει και να αντισταθεί στην ολομέτωπη επίθεση που θα δεχτεί από τη νέα κυβέρνηση». Ενώ δεν ξέχασε την ειδική αποστολή τους να κρατάνε ζωντανές αυταπάτες περί της δυνατότητας φιλολαϊκών μέτρων μέσα απ' τη διαχείριση αυτού του σάπιου συστήματος. «Να κρατήσουμε ζωντανό το όραμα, το σχέδιο για μια άλλη πολιτική, μια άλλη Ελλάδα, ένα καθεστώς δημοκρατίας και κοινωνικής δικαιοσύνης», όπως είπε.

Ο Αλ. Τσίπρας επιτέθηκε στον Κυρ. Μητσοτάκη ότι τα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησής του «προμηνύουν μεγάλη ξηρασία για τα λαϊκά στρώματα, για τις κατακτήσεις των τελευταίων ετών, για το αύριο μιας κοινωνίας που τόσο δοκιμάστηκε τα χρόνια των μνημονίων», προσπερνώντας ότι η ΝΔ χτίζει στο έδαφος που ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση προετοίμασε, ακολουθώντας το ίδιο «αρχιτεκτονικό» σχέδιο του μεγάλου κεφαλαίου.

Γι' αυτό άλλωστε ο τέως πρωθυπουργός δεν μπόρεσε επί της ουσίας να αρθρώσει ούτε μισή λέξη κριτικής και αναλώθηκε σε ζητήματα ύφους, όπως ότι η κυβέρνηση «επιχειρεί να λανσάρει ένα πρωτότυπο μοντέλο κυβέρνησης Ανώνυμης Εταιρείας. Με δεκάδες τεχνοκράτες σε ρόλο ceo υπουργών. Με ελάχιστες γυναίκες (...) Με εκπροσώπους επιχειρηματικών ομίλων...». Ολα αυτά τα διάνθισε με προβλέψεις όπως ότι «εποφθαλμιούν τις συντάξεις (...) ακούγονται φωνές για μείωση του αφορολόγητου (...) πληθαίνουν τα δημοσιεύματα για αυξήσεις στις τιμές στο ρεύμα και στα φάρμακα...» και άλλα ζητήματα που απορρέουν σε μεγάλο βαθμό απ' τη στρατηγική της ΕΕ και τις αντιλαϊκές δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί σε βάθος πολλών δεκαετιών απ' την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Απέναντι σε όλα αυτά, που στην πραγματικότητα δεν αποτελούν παρά συνέχιση με συνέπεια μιας πολιτικής που με προσήλωση υπηρέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Τσίπρας υποστήριξε ότι το κόμμα του θα οργανώσει «την αντίσταση της κοινωνίας», την οποία έσπρωξε στη μοιρολατρία, στην ηττοπάθεια, επιτρέποντας σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να εμφανίζονται δικαιωμένοι.

Ενώ στο «διά ταύτα», επιβεβαιώνοντας επί της ουσίας ότι η αντιπολίτευσή τους στη ΝΔ θα είναι από τη σκοπιά των συμφερόντων του κεφαλαίου, είπε πως θα ασκήσει «τεκμηριωμένη αντιπολίτευση», αφού «δεν πρόκειται να λέμε όχι σε όλα, μόνο και μόνο επειδή είμαστε αντιπολίτευση», υπογραμμίζοντας σε άλλο σημείο πως «καθήκον μας σήμερα είναι να τους ταράξουμε στην τεκμηριωμένη κριτική και στην προγραμματική αντιπολίτευση».

Μάλιστα, ως πρώτο δείγμα καλής θέλησης, δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει για πρόεδρο της Βουλής τον προτεινόμενο από τη ΝΔ.

Σε σχέση με τον καταμερισμό που ανακοινώθηκε, γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αναλαμβάνει η Ολγα Γεροβασίλη, κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι οι Ευ. Τσακαλώτος, Δ. Τζανακόπουλος και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Τη θέση του διευθυντή της ΚΟ καταλαμβάνει ο Θ. Θεοχαρόπουλος, με αναπληρωτή τον Κ. Βασιλάκη. Για τη θέση του αντιπροέδρου της Βουλής ο ΣΥΡΙΖΑ θα προτείνει τον Δ. Βίτσα. Επίσης, νέος εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο Αλ. Χαρίτσης.

Συνάντηση Μητσοτάκη - Ιερώνυμου

Συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο είχε χτες στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κυρ. Μητσοτάκης. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, συμφώνησαν ότι χρειάζεται «μια νέα αρχή στις σχέσεις Πολιτείας - Εκκλησίας, που θα στηρίζεται στον σεβασμό των διακριτών ρόλων τους και σε μια σχέση ειλικρίνειας, η οποία δεν θα γίνεται αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης».

Στο πλαίσιο αυτό, συμφώνησαν στην «ανάγκη άμεσης επαναλειτουργίας της Επιτροπής διαλόγου Πολιτείας - Εκκλησίας, με στόχο τη διευθέτηση όλων των ζητημάτων που αφορούν τους δύο θεσμούς, όπως η διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών και η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας».

Ο πρωθυπουργός από την πλευρά του εγγυήθηκε «πλήρως» τη διασφάλιση των υφιστάμενων μισθολογικών, ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των κληρικών, ενώ ο αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε ότι για την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας η πρόταση συμφωνίας Πολιτείας - Εκκλησίας του προηγούμενου Νοέμβρη θεωρείται ως «μη γενόμενη».

Στη συνάντηση συζητήθηκε, τέλος, και το ζήτημα της έγκρισης των σχετικών πιστώσεων για την κατανομή θέσεων κληρικών στις Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδας για το έτος 2019.

Στις δηλώσεις του, άλλωστε, μπροστά στους δημοσιογράφους, ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε ότι «είναι πολλά τα ζητήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Πάντα όμως με καλή πίστη, με καλή διάθεση και σεβόμενοι τις Συνταγματικές επιταγές των άρθρων 3 (σ.σ. για τις «Σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας») και 13 (για τη «Θρησκευτική Ελευθερία») του Συντάγματος, στα οποία, όπως εξάλλου σας έχω ήδη ενημερώσει, δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αλλαγή στη συνταγματική αναθεώρηση». Ο, δε, αρχιεπίσκοπος μίλησε για «στενή συνεργασία» που χρειάζεται ώστε να βρουν τις «κατάλληλες λύσεις».

Στο αρχείο

Ακόμη μία αρχειοθέτηση σε σκέλος της υπόθεσης «Novartis» που αφορά πολιτικό πρόσωπο υπέγραψε η εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελ.Τουλουπάκη, κλείνοντας την έρευνα για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Μάριο Σαλμά.

Με διάταξή της τέθηκε στο αρχείο το σκέλος της έρευνας για τις πρακτικές της φαρμακοβιομηχανίας που αφορούσε τον Μ. Σαλμά και καταθέσεις προστατευόμενων μαρτύρων, καθώς από την έρευνα που διενεργείται για την υπόθεση δεν προέκυψε κανένα στοιχείο εμπλοκής του σε τέλεση αξιόποινης πράξης, όπως αυτές που εξετάζονται από τους εισαγγελείς, δηλαδή της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Θυμίζουμε πως αντίστοιχες διατάξεις προηγήθηκαν για τους Ευ. Βενιζέλο, Π. Πικραμμένο, Ανδ. Λυκουρέντζο και Π. Κουρουμπλή.

Εκτός φυλακής

Εκτός φυλακής θα βρεθεί ο Αρ. Φλώρος, που εξέτιε ποινή 21 χρόνων για την υπόθεση «Energa». Είχε υποβάλει αίτημα αναστολής εκτέλεσης της ποινής του στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, που δικάζει σε δεύτερο βαθμό την υπόθεση, και το δικαστήριο ομόφωνα το έκανε δεκτό, παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση. Οι δικαστές τού επέβαλαν περιοριστικούς όρους, μεταξύ τους καταβολή εγγυοδοσίας 50.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το αίτημα, μετά τις αλλαγές και την ισχύ του νέου Ποινικού Κώδικα, η απειλούμενη ποινή των ισοβίων με βάση τον νόμο περί καταχραστών δημοσίου (καταργήθηκε) σε μέγιστο βαθμό φτάνει τα 15 χρόνια για οικονομικά εγκλήματα. Με δεδομένο ότι στον Φλώρο έχουν αναγνωριστεί και δύο ελαφρυντικά και η ποινή του ήταν 21 χρόνια, εκτιμάται ότι η μέγιστη ποινή (με τα ίδια ελαφρυντικά) που τυχόν θα του επιβληθεί θα είναι μικρότερη. Παράλληλα, επισημάνθηκε πως ήδη έχει εκτίσει με τους ευεργετικούς υπολογισμούς που ισχύουν περί τα 6 χρόνια, ενώ έχει επιστρέψει, όπως ειπώθηκε, σχεδόν το σύνολο των απαιτήσεων του Δημοσίου και των ΟΤΑ για την υπόθεση «Energa - Hellas Power».

ΚΙΝΑΛ
Ψάχνει ελπίδα σε Ισπανία - Φινλανδία

Στον απόηχο της εσωκομματικής κριτικής προς την ηγεσία για το πώς θα κινηθεί το κόμμα απέναντι σε ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι για πρώτη φορά η νέα κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΙΝΑΛ.

Η πλευρά Γεννηματά, επιχειρώντας να απαντήσει στις επικρίσεις, συνεχίζει τις παρεμβάσεις της. Χαρακτηριστικό το άρθρο του εκπροσώπου Τύπου του ΚΙΝΑΛ, Π. Χρηστίδη, χτες στα «Νέα», όπου υποστήριζε ότι «το σημερινό πολιτικό τοπίο, η αυτοδυναμία της ΝΔ και η διάσωση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι το αποτέλεσμα μιας σιωπηρής σύμπραξης, ενός αμοιβαίου "δούναι και λαβείν". Η ΝΔ πήρε από τον ΣΥΡΙΖΑ την πολιτική ασυλία για την ευθύνη του δημοσιονομικού εκτροχιασμού. Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε ως αντάλλαγμα τη στήριξη της "καραμανλικής" συνιστώσας στην κυβέρνησή του προκειμένου να επιβιώσει σε κρίσιμες στιγμές αλλά και να αλώσει το βαθύ κράτος τα τελευταία 4,5 χρόνια. Παράλληλα και οι δύο, φανερά και ενορχηστρωμένα, έριχναν όλες τις ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ προκειμένου να δελεάσουν και να προσελκύσουν ψηφοφόρους και στελέχη», πρόσθεσε.

Επέμεινε ότι το ΚΙΝΑΛ είναι «ο γνήσιος εκφραστής της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας στη χώρα μας» και παρέπεμψε στις «πρόσφατες νίκες των σοσιαλιστών στην Ισπανία και στη Φινλανδία», που «μας δείχνουν το δρόμο. Αποτελούν μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας»...

Γενικός γραμματέας Αθλητισμού ο Μαυρωτάς

Την τοποθέτηση του έως τώρα αντιπροέδρου και επικεφαλής του Ποταμιού, Γιώργου Μαυρωτά, στη θέση του γενικού γραμματέα Αθλητισμού, ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση. Ο Μαυρωτάς έρχεται έτσι να προστεθεί και σε όλα τα υπόλοιπα στελέχη του Ποταμιού που είχε απορροφήσει προεκλογικά η ΝΔ, ενώ θυμίζουμε ότι το κόμμα δεν πήρε μέρος στις τελευταίες εκλογές, παραπέμποντας για αργότερα τις αποφάσεις για τη συνέχειά του, μετά και από την αποχώρηση του Στ. Θεοδωράκη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ