ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Ιούλη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΗΠΑ
Ανεβάζουν «στο επόμενο επίπεδο» την εμπλοκή

«Εργαζόμαστε για να πάρουμε την ήδη ισχυρή σχέση ΗΠΑ - Ελλάδας και να την ανεβάσουμε στο επόμενο επίπεδο» λέει ο Αμερικανός πρέσβης (φωτ. από πρόσφατη συνάντηση με τον Κυρ. Μητσοτάκη)
«Εργαζόμαστε για να πάρουμε την ήδη ισχυρή σχέση ΗΠΑ - Ελλάδας και να την ανεβάσουμε στο επόμενο επίπεδο» λέει ο Αμερικανός πρέσβης (φωτ. από πρόσφατη συνάντηση με τον Κυρ. Μητσοτάκη)
Σειρά συναντήσεων με υψηλόβαθμους παράγοντες έχει από σήμερα στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, με στόχο να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η «συνεργασία» ΗΠΑ - Ελλάδας, στη δίνη των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή, παραλαμβάνοντας τη σχετική σκυτάλη της εμπλοκής από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με ενημέρωση από το ελληνικό ΥΠΕΞ, στις 10.30 ώρα ΗΠΑ έχει συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Μ. Πομπέο, «με τον οποίο θα συζητήσουν ζητήματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος». Ο Ν. Δένδιας θα συναντηθεί, επίσης, με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Αμερικανού Προέδρου, Τζ. Μπόλτον, καθώς και με τον γερουσιαστή Μπ. Μενέντεζ, γνωστό για τις «άοκνες» προσπάθειές του να προωθήσει τους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στην Ανατολική Μεσόγειο και έναν εκ των δύο εμπνευστών του νομοσχεδίου του Κογκρέσου για τη στρατηγική των ΗΠΑ στην περιοχή.

Περαιτέρω, ο Ν. Δένδιας πρόκειται να μετάσχει στις εργασίες της Υπουργικής Διάσκεψης για την Προώθηση της Θρησκευτικής Ελευθερίας (Ministerial Conference to Advance Religious Freedom), που θα λάβει χώρα σήμερα και αύριο στην Ουάσιγκτον. Τέλος, θα παραστεί, μαζί με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Ελπιδοφόρο, καθώς και με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, σε στρογγυλή τράπεζα με θέμα την «εκδίωξη των χριστιανών από τη Μέση Ανατολή» και τις σχετικές δράσεις του οικουμενικού πατριάρχη Βαρθολομαίου. Ανάμεσα στα θέματα οι λεγόμενες θρησκευτικές ελευθερίες, που αξιοποιούνται κατά κόρον ως πρόσχημα για τη δικαιολόγηση ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων.

Πηγές από την αμερικανική πρωτεύουσα λένε ότι η επίσκεψη κρίθηκε από την πλευρά της κυβέρνησης Τραμπ αναγκαία λόγω των εξελίξεων στην περιοχή, όπως έχουν διαμορφωθεί με τη στάση της Τουρκίας στο θέμα των «S-400», της Κύπρου και του Αιγαίου, όπου από πλευράς της τουρκικής αστικής τάξης μπαίνει ανοικτά ζήτημα συνδιαχείρισης, οι δε Αμερικανοί καλούν σε «αποφυγή εντάσεων» και «διάλογο» για την προώθηση «διευθετήσεων», στο πλαίσιο του συνολικότερου παζαριού με την Τουρκία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ανάμεσα στα θέματα της συζήτησης θα είναι και ο καθορισμός άμεσα του δεύτερου γύρου των συζητήσεων για τον Στρατηγικό Διάλογο ΗΠΑ - Ελλάδας (που εγκαινιάστηκε τον περασμένο Δεκέμβρη στην αμερικανική πρωτεύουσα, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ), αυτήν τη φορά στην Αθήνα, όπου θα παραστεί ο ίδιος ο Πομπέο.

Τέλος, αναφέρεται ότι η κυβέρνηση Τραμπ επιθυμεί και την άμεση επανάληψη των τριμερών συναντήσεων Ελλάδας και Κύπρου με Ισραήλ και Αίγυπτο, σχήματα που επίσης εγκαινιάστηκαν το προηγούμενο διάστημα υπό την «υψηλή εποπτεία» αλλά και τη συμμετοχή των ΗΠΑ, καθώς προωθούν και αυτά τους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στην Ανατολική Μεσόγειο κόντρα στη διείσδυση άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Με στόχο τη «διεύρυνση» της στρατηγικής σχέσης

Αλλωστε, στην Αθήνα, ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζ. Πάιατ, προδιαγράφοντας τις εξελίξεις, έγραψε σε σχόλιό του στο διαδίκτυο για την επίσκεψη Δένδια ότι «εργαζόμαστε για να πάρουμε την ήδη ισχυρή σχέση ΗΠΑ - Ελλάδας και να την ανεβάσουμε στο επόμενο επίπεδο»...

Με αυτά στο τραπέζι, ο Ν. Δένδιας μετέβη χτες στο Μέγαρο Μαξίμου, για συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη και τις τελευταίες σχετικές συνεννοήσεις. Αλλωστε, όπως αναφέρεται από πλευράς Μαξίμου, οι συναντήσεις Δένδια στην Ουάσιγκτον έχουν «στόχο τη διεύρυνση της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας - ΗΠΑ».

Μητσοτάκης και Δένδιας συζήτησαν, επίσης, τα αποτελέσματα του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ προχτές στις Βρυξέλλες, αξιολογώντας οι δυο τους «ως πολύ ενθαρρυντική» την «ομόφωνη και άμεση αντίδραση των Ευρωπαίων εταίρων στην τουρκική προκλητικότητα», επιχειρώντας να πλασάρουν στο λαό ως τέτοια τα ευρωενωσιακά ευχολόγια απέναντι σε όσα προωθεί η τουρκική κυβέρνηση στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σημειωτέον, πέρα από τη συνάντηση χτες με τον υπουργό Εξωτερικών και τα όσα είπαν για ΗΠΑ και Τουρκία, σήμερα το απόγευμα ο Κυρ. Μητσοτάκης επισκέπτεται επισήμως το ΥΠΕΘΑ, όπου προγραμματίζεται να ενημερωθεί για όλα τα ζητήματα από τον υπουργό Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλο και τη στρατιωτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ.

Θυμίζουμε, προχτές ο Ν. Παναγιωτόπουλος είχε μεταβεί στον Αμερικανό πρέσβη Τζ. Πάιατ, με τον οποίο επισήμως συζήτησε «θέματα που άπτονται της διμερούς αμυντικής συνεργασίας». Ο, δε, Πάιατ, σε σχόλιό του μετά τη συνάντηση με τον Ν. Παναγιωτόπουλο, δήλωσε «βέβαιος ότι υπό τη θητεία του θα ενισχύσουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας, η οποία τονίζει την εμπιστοσύνη μας στην Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ολα σε επιβεβαίωση της πορείας παραπέρα εμπλοκής της χώρας, επί ΝΔ, στα επικίνδυνα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια στην περιοχή, πάνω στον στρωμένο δρόμο που βρήκε η νέα κυβέρνηση, παραλαμβάνοντας καθήκοντα από τον ΣΥΡΙΖΑ, και στη στρατηγική σύγκλιση των αστικών πολιτικών δυνάμεων στα προτάγματα των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων.

Διόλου τυχαία, άλλωστε, τη συνάντηση Πάιατ - Παναγιωτόπουλου έσπευσε να χαιρετίσει ο γεν. γραμματέας του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Αλ. Κωστόπουλος, δηλώνοντας ότι «προσβλέπουμε να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες του υπουργού, να συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε τις διμερείς συνεργασίες μεταξύ των ΗΠΑ και των ελληνικών επιχειρήσεων άμυνας και ασφάλειας και να ενισχύσουμε περαιτέρω τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις»...


ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Νέα επικεφαλής της Κομισιόν η Λάιεν

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: Η νέα Κομισιόν θα συνεχίσει την αντιλαϊκή στρατηγική της ΕΕ

Με τη στήριξη των Ευρωομάδων του Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλδημοκρατών και των Φιλελευθέρων, αν και με απώλειες, εγκρίθηκε χτες από το Ευρωκοινοβούλιο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την θέση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αντικαθιστώντας τον Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ. Η Λάιεν, για την εκλογή της οποίας απαιτούνταν το 50%+1 των 747 ευρωβουλευτών, στους 733 παρόντες πήρε 383 υπέρ και 327 κατά. 22 απείχαν, ενώ βρέθηκε και μία άκυρη ψήφος.

Οι δύο ευρωβουλευτές του ΚΚΕ καταψήφισαν (βλ. και παρακάτω την τοποθέτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας).

Νωρίτερα η Λάιεν είχε απευθυνθεί στους ευρωβουλευτές, ζητώντας στήριξη και παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της Κομισιόν και τις «προκλήσεις» που αντιμετωπίζει η ΕΕ στον παγκόσμιο ανταγωνισμό με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

«Σήμερα, ακόμη και οι τελευταίοι συνειδητοποιούν ότι πρέπει να αγωνιστούμε και πάλι, ότι πρέπει να αφυπνιστούμε για την Ευρώπη μας», σημείωσε, ξεχωρίζοντας ως προκλήσεις το δημογραφικό, την παγκοσμιοποίηση της οικονομίας, την ψηφιοποίηση της εργασίας και την κλιματική αλλαγή, ενώ σε έγγραφο που μοίρασε στους ευρωβουλευτές έδινε έμφαση στον «ηγετικό ρόλο στον κόσμο» που «πρέπει να αναλάβει η ΕΕ».

Αναφορικά με την κλιματική αλλαγή, που σχετίζεται ιδιαίτερα με τον παγκόσμιο ανταγωνισμό για «πράσινες επενδύσεις» και νέες τεχνολογίες, ισχυρίστηκε ότι χρειάζεται παγκόσμια διαπραγμάτευση και ότι θα προτείνει μια «πράσινη συμφωνία για την Ευρώπη», στο πλαίσιο δε του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού είπε πως θα προχωρήσει στη φορολόγηση των τεχνολογικών ομίλων του διαδικτύου («Google», «Apple», «Facebook», «Amazon» κ.λπ.), θέμα για το οποίο βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σχετικά με μια ακόμη παράταση στο Brexit εμφανίστηκε θετική «εφόσον συντρέχουν σημαντικοί λόγοι», ενώ σε κάθε περίπτωση, είπε, η Μεγάλη Βρετανία θα παραμείνει «σύμμαχος και εταίρος» της ΕΕ.

Σκληρό παζάρι, ίδια αντιλαϊκή στρατηγική

Στη χτεσινή συζήτηση παρενέβη ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος. Στην ομιλία του ανέφερε τα παρακάτω:

«Η ανάδειξη προέδρου στην Κομισιόν είναι αποτέλεσμα ενός σκληρού παζαριού στο πλαίσιο των ανταγωνισμών που οξύνονται στην ΕΕ, λόγω της "χαμηλής απόδοσης" που καταγράφει η ευρωπαϊκή οικονομία.

Ανεξάρτητα από αντιπαραθέσεις, όποιος κι αν εκλεγεί πρόεδρος, η νέα Κομισιόν θα συνεχίσει στη βασική στρατηγική της ΕΕ: Ενίσχυση της κερδοφορίας των μονοπωλίων, περιορισμός λαϊκών ελευθεριών, φακέλωμα, αντικομμουνισμός, τσάκισμα των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των προσφύγων και των μεταναστών σε όλα τα κράτη - μέλη, στρατιωτικοποίηση, ιμπεριαλιστική επιθετικότητα που ενισχύει επικίνδυνους σχεδιασμούς και αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων από την αστική τάξη της Τουρκίας στο Αιγαίο, στην κυπριακή ΑΟΖ.

Μετά την ανάδειξη της Νέας Δημοκρατίας στην κυβέρνηση, το Γιούρογκρουπ συζήτησε την πορεία της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο των συμφωνηθέντων με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με φόντο την 4η "αξιολόγηση" και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2020 - 2023.

Κομισιόν και Γιούρογκρουπ εντοπίζουν σειρά "δημοσιονομικών κενών". Απαιτούν απαρέγκλιτη τήρηση του 3,5% των πρωτογενών πλεονασμάτων, των δεσμεύσεων στο πλαίσιο της "μεταμνημονιακής" ενισχυμένης εποπτείας. Νέα βαριά μέτρα στις πλάτες του ελληνικού λαού, κόστους 4,5 - 6 δισ.

Οι αποφάσεις αυτές αποτελούν βάση για την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ. Προβλέπουν γενίκευση πλειστηριασμών λαϊκής κατοικίας, αύξηση φοροεισπρακτικών μέτρων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, νέες περικοπές στο συνταξιοδοτικό και σε επιδόματα, ιδιωτικοποιήσεις, μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση Υγείας - Πρόνοιας και Εκπαίδευσης.

Οι εργαζόμενοι σε Ελλάδα και Ευρώπη πρέπει να βγάλουν σημαντικά συμπεράσματα, να οργανωθούν, να διεκδικήσουν τα σύγχρονα δικαιώματά τους στη δουλειά, στη ζωή, στη μόρφωση των παιδιών τους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ