ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Ιούλη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αλλαγή σκυτάλης στον αντιλαϊκό κατήφορο

Copyright 2019 The Associated

Ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλου, ορκίστηκε χτες το μεσημέρι ο νέος πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης. Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, ερμηνεύοντας τη λαϊκή ψήφο ως «πράσινο φως» για συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής από εκεί που την άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με ταχύτερη προώθηση αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, δήλωσε: «Ο ελληνικός λαός μάς έδωσε μια ισχυρή εντολή να αλλάξουμε την Ελλάδα. Την εντολή αυτή θα την τιμήσουμε στο ακέραιο. Από σήμερα ξεκινάει σκληρή δουλειά και έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνατότητές μας να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων».

Μετά την ορκωμοσία ο Κυρ. Μητσοτάκης πήγε στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου τον υποδέχθηκε ο Αλ. Τσίπρας και του παρέδωσε τη σκυτάλη.

Αργότερα χτες το απόγευμα ανακοινώθηκε η σύνθεση της νέας κυβέρνησης (βλ. διπλανή στήλη), η οποία σε μεγάλο βαθμό αποτελείται από δοκιμασμένα στην άσκηση της αντιλαϊκής πολιτικής στελέχη, που επανέρχονται τώρα «ξεπλυμένα» από τη βάρβαρη πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Το νέο υπουργικό συμβούλιο προγραμματίζεται να ορκιστεί σήμερα στις 12 το μεσημέρι, ενώ ακολουθεί η παράδοση - παραλαβή στα υπουργεία. Αύριο Τετάρτη θα γίνει η πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Βουλή. Παράλληλα, σύμφωνα με τα όσα είπε χτες ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, η ΝΔ θα προτείνει για πρόεδρο της Βουλής τον βουλευτή Ιωαννίνων Κων. Τασούλα.

Στις 17 Ιούλη, την άλλη Τετάρτη, «ανοίγουν» οι εργασίες της Βουλής, όπως άλλωστε προβλέπει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν με την ορκωμοσία των βουλευτών, ενώ την επομένη η Βουλή θα κληθεί να εκλέξει νέο πρόεδρο και αντιπροέδρους του Κοινοβουλίου, με προεδρεύοντα, έως την εκλογή του νέου, έναν από τους αντιπροέδρους της προηγούμενης κοινοβουλευτικής περιόδου.

Το αμέσως επόμενο βήμα είναι να ξεκινήσει η διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, διαδικασία που θα πρέπει να διεξαχθεί σε τρεις μέρες και να ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της τρίτης, με την ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση.

Ημερομηνία της πρώτης συνεδρίασης για τις προγραμματικές δηλώσεις, σύμφωνα με όσα έχουν γνωστοποιηθεί από την πλευρά της ΝΔ, εκτιμάται η Παρασκευή 19 Ιούλη.

Στόχος της ΝΔ είναι από τις 22 Ιούλη να ξεκινήσει το νομοθετικό της έργο, ενώ το πρώτο νομοσχέδιο, σύμφωνα με όσα έλεγε προεκλογικά ο Κυρ. Μητσοτάκης, θα αφορά τις παραπέρα αντιδραστικές προσαρμογές στην «οργάνωση του κράτους», για την «κυβερνησιμότητα των δήμων», την αλλαγή του εκλογικού νόμου, «τροποποιήσεις» στον Ποινικό Κώδικα με αναθεώρηση διατάξεων για τη «διαδικασία αποφυλακίσεων», τις «διαδικασίες των αδειών», ίδρυση φυλακών υψίστης ασφαλείας και την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.

Τέλος, τον Αύγουστο αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο με τις περιβόητες φοροελαφρύνσεις, οι οποίες αφορούν στην ουσία τους τους επιχειρηματικούς ομίλους και θα φορτωθούν στις πλάτες του λαού, στο όνομα της «ανάπτυξης».

ΣΥΡΙΖΑ
«Προγραμματική αντιπολίτευση» με βάση το πρόγραμμα του κεφαλαίου

Τα επόμενα βήματά του για τη συνεισφορά του από τη θέση της αντιπολίτευσης στα ζητούμενα του κεφαλαίου εξετάζει από το βράδυ της Κυριακής ο ΣΥΡΙΖΑ, και ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να συνεδριάσουν η Πολιτική Γραμματεία και η Κεντρική Επιτροπή, λίγο αργότερα δε, το φθινόπωρο, έρχεται το τακτικό συνέδριο που θα επισφραγίσει τις εξαγγελθείσες από τον Αλ. Τσίπρα αλλαγές στο κόμμα.

Το στίγμα έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήδη από το βράδυ της Κυριακής. Στο φόντο της σθεναρής υπεράσπισης των κυβερνητικών πεπραγμένων και της αντιλαϊκής πολιτικής που εφάρμοσε για την ανάκαμψη του κεφαλαίου, είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα ασκήσει «προγραμματική αντιπολίτευση» στην κυβέρνηση ΝΔ, με βάση το κοινό για τα κόμματα της διαχείρισης πρόγραμμα του κεφαλαίου, προαναγγέλλοντας παράλληλα και τον «μετασχηματισμό» του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να ανταποκριθεί στον - «εδραιωμένο πλέον» - ρόλο του ενός εκ των δύο πυλώνων του αστικού πολιτικού συστήματος, ωσότου η αστική τάξη προστρέξει πάλι στις υπηρεσίες του ως κυβερνητικού διαχειριστή.

Σε ένα τέτοιο φόντο, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στις χτεσινές τους τοποθετήσεις ερμήνευαν το αποτέλεσμα ως «συγχωροχάρτι» για τα τεσσεράμισι χρόνια της αντιλαϊκής διακυβέρνησής τους, εστιάζοντας - με το βλέμμα στις μελλοντικές υπηρεσίες προς το κεφάλαιο, και «με την πείρα πλέον της διακυβέρνησης» - στην «ικανότητα» του ΣΥΡΙΖΑ να έχει μικρή φθορά από την εφαρμογή της πολιτικής προς όφελος του κεφαλαίου, η οποία όπως έλεγαν «παραδίδει στη ΝΔ μια άλλη Ελλάδα», «απαλλαγμένη» από ακόμα περισσότερα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, για την απογείωση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Παράλληλα, εστίαζαν στο ότι «το σχέδιο για τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε» και στο ότι το επόμενο διάστημα, από «ηγεμονική θέση», μπορεί να διαμορφώσει τις εξελίξεις στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, «να ανταποκριθεί οργανωτικά στο εκλογικό ποσοστό του», τόσο με την άμεση πολιτική και οργανωτική του «διεύρυνση», ακόμα και με ένα νέο σχήμα, όσο και μέσα από τη «γείωσή» του σε «κοινωνικούς χώρους» και το «φρεσκάρισμα» της ικανότητάς του να χειραγωγεί εργατικά - λαϊκά στρώματα, ντύνοντας με «αριστερό μανδύα» τις βαθιά αντιλαϊκές του θέσεις.

Ενδεικτικά, ο γραμματέας της ΚΕ του κόμματος, Π. Σκουρλέτης, μιλώντας χτες στον ρ/σ «Στο κόκκινο» επιχείρησε δίχως επιτυχία να διαχωρίσει τον αναδυόμενο διπολισμό από τον παλιό δικομματισμό, υποστηρίζοντας πως «έχουμε πια έναν μεταμνημονιακό διπολισμό στην πολιτική σκηνή, με τα δικά του, καινούργια χαρακτηριστικά, που δεν θα πρέπει με ευκολία να τον συγκρίνουμε με τον παλιό δικομματισμό, πρώτα απ' όλα γιατί ο ένας εκ των δύο πόλων έχει σαν βασικό κορμό ένα κόμμα της Αριστεράς, τον ΣΥΡΙΖΑ» και πως αυτή τάχα «είναι μια πρώτη μεγάλη ειδοποιός διαφορά από τον πάλαι ποτέ δικομματισμό, όπου είχαμε τη δεξιά παράταξη και την κεντροαριστερά». Την ίδια στιγμή, ωστόσο, πρόσθετε ότι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ αυτός που αποτελεί σήμερα «τον βασικό εκφραστή των δυνάμεων που κατά καιρούς εκφράζονταν από τα κόμματα της κεντροαριστεράς».

Στόχος τίθεται και η χειραγώγηση του λαού, με τον Π. Σκουρλέτη να δηλώνει πως αποτελεί «αναγκαιότητα για την επόμενη φάση η κοινωνική γείωση, η αναθέρμανση των δεσμών με τους κοινωνικούς χώρους» και να προσθέτει: «Είναι σαφές ότι αν μιλάμε για προσαρμογή με βάση τις ανάγκες της εποχής, ναι, θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι αναγκαία και πρέπει αυτή η προσαρμογή να μπολιάσει και τον τρόπο που λειτουργεί και το πολιτικό υποκείμενο, το κόμμα...».

Δεν έκρυψε μάλιστα ότι στην προσπάθειά του αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει «ρεσάλτο» σε όλους τους όμορους πολιτικούς χώρους, διερωτώμενος: «Μπορούμε να εκφράζουμε και πολίτες που μπορεί να μην αυτοπροσδιορίζονται ως αριστεροί, αλλά προγραμματικά πιστεύουν σε εμάς και θέλουν να μας βλέπουν να είμαστε εμπρός; Αυτό είναι το ερώτημα».

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης

Πρωθυπουργός: Κυριάκος Μητσοτάκης

Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης: Παναγιώτης Πικραμμένος

Υπουργείο Οικονομικών

Υπουργός: Χρήστος Σταϊκούρας

Υφυπουργός αρμόδιος για τη Φορολογική Πολιτική και τη Δημόσια Περιουσία: Απόστολος Βεσυρόπουλος

Υφυπουργός αρμόδιος για τη Δημοσιονομική Πολιτική: Θεόδωρος Σκυλακάκης

Υφυπουργός αρμόδιος για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα: Γεώργιος Ζαββός

Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Υπουργός: Σπυρίδων - Αδωνις Γεωργιάδης

Υφυπουργός αρμόδιος για τις Ιδιωτικές Επενδύσεις και τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα: Γιάννης Τσακίρης

Υφυπουργός αρμόδιος για την Ερευνα και Τεχνολογία: Χρίστος Δήμας

Υφυπουργός αρμόδιος για τη Βιομηχανία και το Εμπόριο: Νίκος Παπαθανάσης

Υπουργείο Εξωτερικών

Υπουργός: Νίκος Δένδιας

Αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για τα Ευρωπαϊκά Θέματα: Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

Υφυπουργός για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια: Κώστας Φραγκογιάννης

Υφυπουργός αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό: Αντώνης Διαματάρης

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Υπουργός: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική: Γιώργος Κουμουτσάκος

Υφυπουργός αρμόδιος για την Αντεγκληματική Πολιτική: Λευτέρης Οικονόμου

Υπουργείο Εθνικής Αμυνας

Υπουργός: Νίκος Παναγιωτόπουλος

Υφυπουργός: Αλκιβιάδης Στεφανής

Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων

Υπουργός: Νίκη Κεραμέως

Υφυπουργός αρμόδια για Θέματα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής: Σοφία Ζαχαράκη

Υφυπουργός αρμόδιος για Θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης: Βασίλης Διγαλάκης

Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Υπουργός: Γιάννης Βρούτσης

Υφυπουργός αρμόδιος για Θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης: Παναγιώτης Μηταράκης

Υφυπουργός αρμόδια για Θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης: Δόμνα Μιχαηλίδου

Υπουργείο Υγείας

Υπουργός: Βασίλης Κικίλιας

Υφυπουργός: Βασίλης Κοντοζαμάνης

Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Υπουργός: Κωστής Χατζηδάκης

Υφυπουργός αρμόδιος για Θέματα Ενέργειας και Φυσικών Πόρων: Γεράσιμος Θωμάς

Υφυπουργός αρμόδιος για Θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος: Δημήτρης Οικονόμου

Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Υπουργός: Λίνα Μενδώνη

Υφυπουργός αρμόδιος για Θέματα Αθλητισμού: Λευτέρης Αυγενάκης

Υπουργείο Δικαιοσύνης

Υπουργός: Κώστας Τσιάρας

Υφυπουργός Δικαιοσύνης: Δημήτρης Κράνης

Υπουργείο Εσωτερικών

Υπουργός: Παναγιώτης Θεοδωρικάκος

Υφυπουργός αρμόδιος για Θέματα Αυτοδιοίκησης και Εκλογών: Θεόδωρος Λιβάνιος

Υφυπουργός αρμόδιος για Θέματα Μακεδονίας - Θράκης: Θεόδωρος Καράογλου

Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Κυριάκος Πιερρακάκης

Υφυπουργός για Θέματα Απλούστευσης Διαδικασιών: Γεώργιος Γεωργαντάς

Υφυπουργός για Θέματα Ψηφιακής Στρατηγικής: Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος

Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

Υπουργός: Κώστας Αχιλλέα Καραμανλής

Υφυπουργός αρμόδιος για Θέματα Μεταφορών: Γιάννης Κεφαλογιάννης

Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Υπουργός: Γιάννης Πλακιωτάκης

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Υπουργός: Μάκης Βορίδης

Υφυπουργός αρμόδιος για την Κοινή Αγροτική Πολιτική: Κώστας Σκρέκας

Υφυπουργός αρμόδιος για την Αλιευτική Πολιτική: Φωτεινή Αραμπατζή

Υπουργείο Τουρισμού

Υπουργός: Χάρης Θεοχάρης

Υφυπουργός: Μάνος Κόνσολας

Υπουργός Επικρατείας: Γιώργος Γεραπετρίτης

Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Εργου: Ακης Σκέρτσος

Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αρμόδιος για Θέματα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης και κυβερνητικός εκπρόσωπος: Στέλιος Πέτσας

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Γνωστοί και δοκιμασμένοι στην υλοποίηση αντιλαϊκών πολιτικών

Σε σχόλιό του για το κυβερνητικό σχήμα της ΝΔ το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει: «Οι υπουργοί της νέας κυβέρνησης της ΝΔ είναι στην πλειοψηφία τους γνωστά και δοκιμασμένα στελέχη στην υλοποίηση αντιλαϊκών πολιτικών. Αρκετοί απ' αυτούς "διακρίθηκαν" ως υπουργοί της προηγούμενης κυβέρνησης του κ. Σαμαρά και σήμερα επανέρχονται, βρίσκοντας στρωμένο το έδαφος με αντιλαϊκούς νόμους και αποφάσεις απ' την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ