ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 8 Ιούλη 2019
Σελ. /20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Εφυγε» από τη ζωή ο Γιάννης Σπάθας

Ανακοίνωση για το χαμό του εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Από την εμφάνισή του στο 33ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη

MOTIONTEAM

Από την εμφάνισή του στο 33ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη
«Εφυγε» από τη ζωή, σε ηλικία 69 χρόνων, ο κιθαρίστας Γιάννης Σπάθας, ιδρυτικό μέλος του ροκ συγκροτήματος Socrates Drank the Conium, γνωστών ως Socrates.

Γεννήθηκε στους Παξούς το 1950. Ηρθε σε επαφή με τη μουσική κοντά στον πατέρα και τους θείους του, μαθαίνοντας από μικρός ακορντεόν, κιθάρα και τύμπανα. Στον Πειραιά, όπου μεγάλωσε, μαζί με τους Αντώνη Τουρκογιώργη και Ηλία Ασβεστόπουλο σχημάτισε το ροκ συγκρότημα Persons (1966 - 1969) και στη συνέχεια τους Socrates, πάλι με τον Τουρκογιώργη (μπάσο, τραγούδι), τον Γιώργο Τρανταλίδη (ντραμς, κρουστά) και τον Βαγγέλη Παπαθανασίου (πλήκτρα). Ο Σπάθας ήταν ένας από τους καλύτερους κιθαρίστες στην Ελλάδα και έγραψε ιστορία, παίζοντας με το συγκρότημα σε κλαμπ όπως το ιστορικό «Κύτταρο».

Το 1983, μετά τη διάλυση των Socrates, ο Σπάθας συνεργάστηκε ως ενορχηστρωτής και κιθαρίστας με καλλιτέχνες όπως οι Μίκης Θεοδωράκης, Μάνος Χατζηδάκις, Μαρία Φαραντούρη, Γιάννης Μαρκόπουλος, Γιώργος Νταλάρας, Χάρις Αλεξίου, Μανώλης Λιδάκης, Νίκος Αντύπας, Λίνα Νικολακοπούλου, Διονύσης Σαββόπουλος, Μάνος Λοΐζος, Ελένη Καραΐνδρου κ.ά. Επίσης, συνέθεσε τη μουσική τριών δίσκων του Βασίλη Λέκκα. Το 1999 κυκλοφόρησε τον πρώτο προσωπικό του δίσκο, στον οποίο είχε συμμετοχή η Χάρις Αλεξίου.

Το ΚΚΕ εκφράζει τη βαθιά θλίψη του

Ανακοίνωση για το θάνατο του Γ. Σπάθα εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, η οποία έχει ως εξής:

«Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας εκφράζει τη βαθιά θλίψη του για τον πρόωρο χαμό του Γιάννη Σπάθα, ενός κορυφαίου μουσικού, ιδρυτικού μέλους στο θρυλικό ροκ συγκρότημα "Socrates Drank the Conium".

Το όνομά του συνδέθηκε με την πρώτη προσπάθεια της ελληνικής ροκ να ανοίξει τα φτερά της στο μουσικό στερέωμα και ο ίδιος αναδείχθηκε σε έναν από τους σημαντικότερους δεξιοτέχνες - ερμηνευτές της ηλεκτρικής κιθάρας. Τις τελευταίες δεκαετίες είχαμε πολλές φορές την ευκαιρία να απολαύσουμε την τέχνη του στις σκηνές του Φεστιβάλ της ΚΝΕ και στο Πολιτιστικό Στέκι της, "Συρμός".

Ο ήχος της κιθάρας του δεν θα πάψει να συντροφεύει τους αγώνες μας. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του».

ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
Μεγάλες οι καταστροφές στην Εύβοια

Υπό έλεγχο η φωτιά στην Ηλεία

Από την πυρκαγιά στο Τραχήλι της Εύβοιας

Eurokinissi

Από την πυρκαγιά στο Τραχήλι της Εύβοιας
Μετά την αντιμετώπιση των πύρινων μετώπων τα οποία προκάλεσαν σημαντικές καταστροφές σε περιοχές του δήμου Κύμης - Αλιβερίου στην Εύβοια, για τον έλεγχο των οποίων δόθηκε αγώνας από 331 πυροσβέστες, με απόφασή του, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Ταφύλλης, έπειτα από αίτημα του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Κώστα Μπακογιάννη, κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 3 περιοχές του δήμου. Συγκεκριμένα, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν οι δημοτικές ενότητες Αυλώνας, Κονίστρων και Ταμυνέων. Υπενθυμίζεται ότι η πυρκαγιά ξέσπασε την περασμένη Πέμπτη. Το Σάββατο, υπό μερικό έλεγχο έδινε η Πυροσβεστική τα μέτωπα της πυρκαγιάς σε Πυργί και Αγιο Γεώργιο. Παρέμεναν ενεργά τα μέτωπα σε Τραχήλι και Μανίκια. Χτες η κατάσταση είχε ομαλοποιηθεί.

Υπό έλεγχο είχε τεθεί και πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Σέκουλας, στην Ηλεία. Στο σημείο επιχείρησαν 25 πυροσβέστες με 10 οχήματα, 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 1 ελικόπτερο. Φωτιά είχε εκδηλωθεί σε δασική έκταση και στη Φυλή κοντά στο γήπεδο του Θρασύβουλου. Αμεσα υπήρξε κινητοποίηση πυροσβεστικών δυνάμεων σπεύδοντας και επιχειρώντας 20 πυροσβέστες με 8 οχήματα, το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ) με 10 πυροσβέστες και 5 οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρο τμήμα με 5 πυροσβέστες ενώ από αέρος επιχείρησε 1 ελικόπτερο. Πυρκαγιά σημειώθηκε σε υπαίθριο χώρο επί των λεωφόρων Βεΐκου και Καποδιστρίου, κοντά στο άλσος Βεΐκου. Στο σημείο επιχείρησαν 4 οχήματα με 12 πυροσβέστες. Η φωτιά έκαψε ξερά χόρτα και σκουπίδια.

Εξάλλου, πυρκαγιές στην ανατολική Μάνη και στη Σταμάτα Αττικής ξέσπασαν χτες το απόγευμα. Συγκεκριμένα, στην ανατολική Μάνη η πυρκαγιά είχε εκδηλωθεί σε αγροτοδασική έκταση, στην περιοχή Αγιος Κυπριανός.

Στο σημείο αρχικά έσπευσαν και επιχείρησαν 14 πυροσβέστες με 7 οχήματα, τρία αεροσκάφη τύπου «Πετζετέλ» και ένα ελικόπτερο. Αργότερα, ωστόσο, οι δυνάμεις ενισχύθηκαν και επιχειρούσαν 26 πυροσβέστες με 13 οχήματα, με τα 3 αεροσκάφη και το ελικόπτερο, ενώ για προληπτικούς λόγους λουόμενοι που βρίσκονταν στην περιοχή μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο. Πυρκαγιά ξέσπασε και στη Σταμάτα Αττικής σε οικοπεδική έκταση κοντά στο κτήμα Κοκοτού, χωρίς να απειληθούν κατοικίες. Στο σημείο επιχείρησαν 12 πυροσβέστες με 4 οχήματα και 1 ελικόπτερο.

Τρία άτομα συνελήφθησαν, εξάλλου, από υπαλλήλους της Πυροσβεστικής, για πρόκληση πυρκαγιάς σε Μεσσηνία, Αποκόρωνα και Μάνδρα. Συγκεκριμένα, συνελήφθη 45χρονος με την κατηγορία της πρόκλησης εμπρησμού από αμέλεια, σε αγροτική έκταση στην περιοχή Φακίστρα του δήμου Μεσσήνης. Παράλληλα, συνελήφθη και ένας 17χρονος, κατηγορούμενος για πυρκαγιά σε δασική έκταση, στην περιοχή Κιάφα του δήμου Μάνδρας - Ειδυλλίας στη δυτική Αττική, όπως και 45χρονος ως υπαίτιος πρόκλησης πυρκαγιάς σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Αλμυρού του δήμου Αποκορώνου στο νομό Χανίων Κρήτης.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οχι στην κατασκευή νέων διοδίων στην Μπάρα Σιάτιστας

Σε αγώνα για την αποτροπή της δημιουργίας νέων σταθμών διοδίων στην περιοχή Μπάρα Σιάτιστας στην Κοζάνη, αλλά και για να καταργηθούν τώρα όλα τα διόδια, καλεί το λαό η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Η έναρξη των εργασιών κατασκευής των σταθμών διοδίων λίγες μέρες πριν από τις εκλογές έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η αντιλαϊκή πολιτική έχει συνέχεια, είτε με τη μία, είτε με την άλλη κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την Εγνατία Οδό ΑΕ, τα διόδια σχεδιάζεται να λειτουργήσουν το 2020 και εκτός από τον μετωπικό σταθμό θα δημιουργηθούν και δύο πλευρικοί σταθμοί στον κόμβο Μπάρας και στον κόμβο Καλαμιάς.

Η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή της, εκφράζει την κάθετη εναντίωσή της στην κατασκευή σταθμών διοδίων στην περιοχή της Μπάρας Σιάτιστας.

Μεταξύ άλλων σημειώνει: «ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι δεσμευμένοι στην εξασφάλιση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, αδειάζοντας τις τσέπες του λαού.

Τα διόδια είναι μέρος της φοροληστείας που έχουν εξαπολύσει κατά του λαού, διαχρονικά, όλες οι κυβερνήσεις και η ΕΕ, για να προστατέψουν και να αυξήσουν τα κέρδη των ομίλων που εκμεταλλεύονται τους εθνικούς δρόμους.

Αποτελεί πρόκληση για το λαό της περιοχής, που δοκιμάζεται από όλα τα αντιλαϊκά μέτρα, την ανεργία, τη φτώχεια, την απλήρωτη δουλειά και την εκμετάλλευση, να χρυσοπληρώνει τους δρόμους και να του φορτώνουν και από πάνω και άλλα διόδια. Οι εργαζόμενοι έχουν πληρώσει τριπλά και τετραπλά μέσω της φορολογίας και των τελών τους αυτοκινητόδρομους.

Είναι άμεση ανάγκη να οργανωθεί και να δυναμώσει η πάλη για την αποτροπή της δημιουργίας νέων διοδίων. Στην προσπάθεια αυτή μπορούν και πρέπει να πρωτοστατήσουν όλοι οι μαζικοί φορείς του λαού της περιοχής (σωματεία, σύλλογοι).

Να μην επιτρέψουν να ξεγελαστούν από διάφορους τοπικούς παράγοντες που αντιτίθενται στα διόδια με τη σημερινή τους μορφή, αλλά υπερθεματίζουν για την ανάγκη έναρξης λειτουργίας αναλογικών διοδίων ή ζητάνε να κατασκευαστούν οι σταθμοί των διοδίων σε άλλες περιοχές.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τους ανέργους, όλο το λαό να παλέψουν για την κατάργηση των διοδίων. Να διεκδικήσουν:

Να ματαιωθεί η κατασκευή των νέων διοδίων. Να καταργηθούν τώρα όλα τα διόδια. Να ακυρωθεί κάθε συμφωνία που εκχωρεί τους οδικούς άξονες στους ιδιώτες.

Απαιτούμε δρόμους ελεύθερους, χωρίς διόδια, ασφαλείς για να εξυπηρετείται άνετα και γρήγορα ο λαός, ο οποίος πλήρωσε και πληρώνει τεράστιους φόρους, φόρο καυσίμων, τέλη κυκλοφορίας κ.λπ. Τα έργα και τις υποδομές να τα αναλαμβάνει το κράτος, χωρίς να επιβαρύνεται ο λαός και το περιβάλλον».

Τροχαία με τέσσερις νεκρούς

Τροχαίο με δύο νεκρούς σημειώθηκε χτες τα ξημερώματα στην Περιφερειακή Οδό Λάρισας - Αγιάς, στο ύψος του Γερακαρίου. Οδηγός Ι.Χ. αυτοκινήτου έχασε τον έλεγχο του οχήματος, το οποίο εξετράπη της πορείας του και βρέθηκε εκτός οδοστρώματος. Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, προκειμένου να απεγκλωβίσουν τους επιβαίνοντες. Δύο άτομα, ένας άνδρας και μία γυναίκα, ήταν νεκρά, ενώ ακόμη ένα μεταφέρθηκε τραυματισμένο στο νοσοκομείο.

Επίσης, ένας αγρότης έχασε τη ζωή του όταν καταπλακώθηκε από το τρακτέρ που οδηγούσε, στην περιοχή Πέρα Βρύση στον Πύργο Ηλείας. Στο σημείο μετέβησαν οκτώ πυροσβέστες με τρία οχήματα, προκειμένου να απεγκλωβίσουν τον άτυχο άνδρα. Τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε και στην περιοχή Καλλιθέα Ρόδου, όταν ένα επιβατικό Ι.Χ. εξετράπη από την πορεία του, με αποτέλεσμα να ανατραπεί. Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής και απεγκλώβισαν έναν νεκρό άντρα. Στην επιχείρηση συμμετείχαν έξι πυροσβέστες με δύο οχήματα.

Επίσης, κυκλοφοριακά προβλήματα σημειώθηκαν χτες στην Αττική Οδό από το αεροδρόμιο έως λίγο μετά την Κάντζα, στο ρεύμα προς Ελευσίνα, εξαιτίας τροχαίου ατυχήματος μεταξύ ενός βαν και δίκυκλου, που είχε σαν αποτέλεσμα να τραυματιστούν τέσσερις άνθρωποι. Μεγάλες καθυστερήσεις στην κυκλοφορία παρατηρούνταν από το ύψος της Παιανίας μέχρι το ύψος της Κάντζας, όπου σημειώθηκε το τροχαίο. Εξάλλου, σημαντικές καθυστερήσεις συνάντησαν οι οδηγοί και στην Εθνική Οδό Αθηνών - Κορίνθου, στο ρεύμα προς Αθήνα, λόγω καραμπόλας τεσσάρων οχημάτων κοντά στη διώρυγα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ