Συντρίμμια στον καταυλισμό όπου σκοτώθηκαν πάνω από 40 άνθρωποι |
Τουλάχιστον 40 μετανάστες σκοτώθηκαν μετά από αεροπορική επιδρομή που έπληξε κέντρο συγκέντρωσης προσφύγων στην περιοχή Ταζούρα, κοντά στην Τρίπολη της Λιβύης, την περιοχή όπου δραστηριοποιείται ο στρατηγός Χαλίφα Χάφταρ, ανταγωνιστής της «διεθνώς αναγνωρισμένης» κυβέρνησης του Φαγιέζ Αλ Σάρατζ. Εκπρόσωποι ΜΚΟ εκτιμούσαν ότι ο απολογισμός των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί, αφού στο κέντρο έμεναν περίπου 120 πρόσφυγες και οι τραυματίες έφταναν τους 70.
Μέχρι και την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν είχε αναλάβει κάποιος την ευθύνη για την επίθεση, ωστόσο και η κυβέρνηση Σάρατζ κατηγόρησε για αυτή τις δυνάμεις του Χάφταρ, μιλώντας για ένα «ειδεχθές έγκλημα» και μια «προμελετημένη» και «στοχευμένη» επίθεση που έκαναν.
Στην περιοχή της Ταζούρα υπάρχουν πολλές στρατιωτικές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν ομάδες ενόπλων που συνεργάζονται με την κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» του Σάρατζ και συχνά γίνονται στόχος επιθέσεων των δυνάμεων του Χάφταρ. Από τις αρχές Απρίλη, που οι δυνάμεις του Χάφταρ ξεκίνησαν γενικευμένη επίθεση στην περιοχή για την ανακατάληψη της Τρίπολης, οι ξεσπιτωμένοι έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, ενώ όσοι έχουν βρει καταφύγιο σε «κέντρα κράτησης» (όπου βέβαια επικρατούν άθλιες συνθήκες) πλησιάζουν ήδη τους 3.500.
Ο ΥΠΕΞ της Ιταλίας Ενζο Μοαβέρο αντέδρασε εκφράζοντας «φρίκη» για την επίθεση, ενώ η υπουργός Αμυνας της χώρας Ελιζαμπέτα Τρέντα σχολίασε ότι η Μεσόγειος αποτελεί «νευραλγικό κέντρο» δράσης της Ιταλίας και πρόσθεσε ότι «αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για μας η ειρήνευση και η σταθεροποίηση στη Λιβύη».
Εκ μέρους της Γαλλίας, το ΥΠΕΞ «καταδίκασε» την επίθεση, καλώντας «εκ νέου όλες τις πλευρές σε άμεση αποκλιμάκωση και στον τερματισμό των μαχών».
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι μίλησε για «σοκαριστική επίθεση» και θυμήθηκε «την ολέθρια και ευάλωτη κατάσταση των μεταναστών που έχουν εμπλακεί στο σπιράλ της βίας» και δηλώνοντας «παρών» στα αντιλαϊκά παζάρια, τόνισε ότι φαίνεται «ακόμη μια φορά η ανάγκη μιας κατάπαυσης του πυρός στη σύγκρουση στη Λιβύη».
Αλλά και ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Τουρκίας Χαμί Ακσόι μίλησε για «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» και ζήτησε τη διενέργεια «διεθνούς έρευνας» για τον εντοπισμό των υπευθύνων.
Φυσικά, το ενδιαφέρον όλων αυτών για τους αμάχους και τους πρόσφυγες δεν είναι τυχαίο, πρόκειται για παρεμβάσεις που αφορούν γεωπολιτικά συμφέροντα που κάθε πλευρά προσπαθεί να υπερασπιστεί.
Για παράδειγμα, η Ιταλία, ως πρώην αποικιοκρατική δύναμη στη Λιβύη, διατηρεί στη χώρα στρατιωτική δύναμη μερικών εκατοντάδων ατόμων, που «συνεισφέρει» στην εκπαίδευση των ενόπλων δυνάμεων της κυβέρνησης «εθνικής ενότητας», την «προστασία» δομών όπως ένα νοσοκομείο κ.τ.λ. Επίσης, πλοίο του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού βρίσκεται τα τελευταία χρόνια στα ανοικτά της Τρίπολης, στο όνομα της βοήθειας για τη συντήρηση σκαφών της λιβυκής Ακτοφυλακής και της συνεργασίας για τον εντοπισμό σκαφών που μεταφέρουν μετανάστες. Η Ρώμη αντιμετωπίζει τη Λιβύη ως «πύλη» παρέμβασης ευρύτερα στη βόρεια Αφρική και τις ακτές της Μεσογείου συνολικά, διεκδικώντας κι αυτή μεγαλύτερο μερίδιο στη λεία της περιοχής, τον φυσικό της πλούτο, τη μεγάλη γεωστρατηγική σημασία των εμπορικών και στρατιωτικών της περασμάτων. Μάλιστα, η βόρεια Αφρική είναι περιοχή για την οποία η Ρώμη κοντράρεται με το Παρίσι.
Αντίστοιχα και η κυβέρνηση Ερντογάν επιχειρεί να διασφαλίσει αυξημένο ρόλο, αξιοποιώντας και τη «μουσουλμανική ταυτότητά» της, καθώς μάλιστα και τη στενή της συνεργασία με την κυβέρνηση Σάρατζ για την προώθηση των σχεδιασμών της συνολικά στη ΝΑ Μεσόγειο. Δεν είναι τυχαίες φωνές που επανέρχονται για την ανάγκη η Αγκυρα να προχωρήσει άμεσα στην ανακήρυξη ΑΟΖ με χώρες όπως η Λιβύη, για να προλάβει εξελίξεις δυσμενείς για εκείνη, από τη διαμόρφωση σχημάτων που (τουλάχιστον μέχρι τώρα) την αποκλείουν, όπως το Φόρουμ για το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου, όπου συμμετέχουν Ιταλία, Ελλάδα, Ισραήλ, Ιορδανία, Παλαιστίνη, Αίγυπτος.
Χτες το απόγευμα έγινε γνωστό ότι αργότερα θα γινόταν έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την κατάσταση στη Λιβύη.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--
Νέες εξελίξεις αναμένονται στον αστικό πολιτικό χάρτη της Τουρκίας μετά και την οριστική ανάδειξη του υποψηφίου του σοσιαλδημοκρατικού CHP Εκρέμ Ιμάμογλου στη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης, που για πολλά χρόνια βρισκόταν στον έλεγχο του ισλαμοσυντηρητικού κυβερνώντος ΑΚΡ.
Με φόντο τα διαρκή σενάρια ότι από βδομάδα σε βδομάδα θα ανακοινωθεί η ίδρυση νέου κόμματος, με πρωταγωνιστές ιδρυτικά στελέχη του ΑΚΡ, όπως τον πρώην Πρόεδρο, πρωθυπουργό και ΥΠΕΞ της χώρας Αμπντουλάχ Γκιουλ και τον πρώην υπουργό Οικονομικών Αλί Μπαμπατζάν, νέα παρέμβαση έκανε ο Αχμέτ Νταβούτογλου, πρώην πρωθυπουργός και στενός συνεργάτης του Ερντογάν.
Μιλώντας σε εκδήλωση στην Ελαζίγ, ο Νταβούτογλου εμφανίστηκε προβληματισμένος γιατί «υπήρχε άλλοτε μια κυβέρνηση που έκανε πράξη τις δεσμεύσεις της», προσθέτοντας πως όσοι ευθύνονται για την «ολίσθηση» από τις αρχές του κόμματος (του ΑΚΡ) πρέπει να «πληρώσουν το τίμημα». Αναφερόμενος δε στην απώλεια της Κωνσταντινούπολης, είπε: «Οταν χάνουμε μια εκλογική μάχη, στην οποία αρχικά ηττηθήκαμε με 13.000 ψήφους (βλ. τη διαφορά ΑΚΡ - CHP στον α' γύρο), ξανά, με 800.000 ψήφους (στον β' γύρο), όπως συνέβη στην Κωνσταντινούπολη, υπεύθυνος γι' αυτό δεν είναι ένας πρωθυπουργός που εξασφάλισε καθαρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία (σ.σ. εννοούσε τον υποψήφιο του ΑΚΡ Μπ. Γιλντιρίμ), αλλά μάλλον εκείνοι που μας οδήγησαν σε σοβαρά ολισθήματα ως προς τη ρητορική, τις πράξεις, την ηθική και την πολιτική». Συνεχίζοντας να επικρίνει επιλογές της σημερινής ηγεσίας του ΑΚΡ, είπε: «Το να λες ότι οι εκλογές είναι έγκυρες ακόμη κι αν κέρδισες με μια ψήφο και μετά να αλλάζεις στάση. Το να μιλάς περί επιβίωσης της χώρας όταν αναφέρεσαι σε μια εκλογική διαδικασία και το να χαρακτηρίζεις τρομοκράτη όποιον διαφωνεί, αλλά μετά να επικοινωνείς με το Ιμραλί (σ.σ. τις φυλακές όπου κρατείται ο πρώην ηγέτης του ΡΚΚ Οτσαλάν, που συνέστησε "ουδετερότητα" στις εκλογές), δείχνει παντελή αποσύνδεση από τη συνείδηση του κόσμου». Είπε ακόμα: «Αντιμετωπίζουμε οικονομικά προβλήματα, όπως το 2008. Τότε, όμως, υπήρχαν άνθρωποι στο πηδάλιο της οικονομίας που καταλάβαιναν την οικονομία. Υπήρχε όραμα (...) Δεν μπορούμε να βγούμε από αυτήν την κρίση με τη νοοτροπία ότι τα ξέρουμε όλα, τι είναι καλύτερο για το καθετί, υποβαθμίζοντας πράγματα, νομίζοντας ότι ομαδική δουλειά είναι απλά να αναθέτεις πράγματα στο στενό σου κύκλο (...) Το AKP δεν είναι κόμμα ενός ανδρός, μιας οικογένειας, μιας ομάδας (...) Η κρατική δομή και οι οικογενειακές σχέσεις πρέπει να διαχωρίζονται απόλυτα. Δεν πρέπει να υπάρχει κανένας συγγενής πρώτου βαθμού». Τέλος, παρότρυνε ανοιχτά: «Σήμερα δεν πρέπει να μένετε σιωπηλοί. Δεν πρέπει να σωπαίνετε όσον αφορά αλήθειες που συζητάμε πίσω από κλειστές πόρτες όταν οι πόρτες ανοίγουν. Χρειαζόμαστε νέα αντίληψη για την πολιτική».
Στο μεταξύ, ενδεικτικό διαύλων που πιθανώς αποκτήσουν πιο σταθερή μορφή, ήταν και η συνάντηση που είχε χτες ο Ιμάμογλου με στελέχη του σοσιαλδημοκρατικού φιλοκουρδικού κόμματος HDP στη συνοικία Ταρλάμπασι της Κωνσταντινούπολης. Ο Εσενγκιούλ Ντεμίρ, στέλεχος του HDP που συμμετείχε στη συνάντηση, δήλωσε ότι η επίσκεψη ήταν «πολύ σημαντική» ως πρώτη του είδους της. Ο Ιμάμογλου δήλωσε μεταξύ άλλων ότι μετέφερε την επιθυμία του να επισκεφτεί τον Σελαχατίν Ντεμιρτάς (πρώην συμπρόεδρο του HDP που είναι φυλακισμένος αφού καταδικάστηκε για στήριξη «τρομοκρατικής δράσης»), για να αντιληφθεί τους λόγους της φυλάκισής του αλλά και να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του για τη στήριξη του Ντεμιρτάς στις εκλογές.
ΚΙΕΒΟ - ΜΟΣΧΑ.--
Συνεχίζεται η ένταση σε Μαύρη Θάλασσα και Ανατολική Ουκρανία, ένα από τα βασικά μέτωπα ανταγωνισμού μεταξύ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας.
Στο πλαίσιο της συχνής ΝΑΤΟικής παρουσίας και των αυξημένων ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων που έχουν συγκεντρωθεί εκεί, ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί στενά τη δραστηριότητα των πολεμικών πλοίων του ΝΑΤΟ (Βρετανίας και Καναδά), που εισήλθαν την Τρίτη στα ύδατα της Μαύρης Θάλασσας.
Στην Ανατολική Ουκρανία, η αυτοαποκαλούμενη «Λαϊκή Δημοκρατία» του Ντονέτσκ ανακοίνωσε χτες πως οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις παραβίασαν το καθεστώς κατάπαυσης του πυρός 31 φορές μέσα σε ένα 24ωρο, στοχεύοντας με 670 βλήματα και πυρομαχικά πολλά χωριά της περιοχής. Προχτές είχαν καταγγείλει το θάνατο ενός στρατιώτη και τον τραυματισμό τριών από ουκρανική επίθεση.
Η εισαγωγή ενός νέου καθεστώτος κατάπαυσης του πυρός ήταν το βασικό ζήτημα της Τριμερούς Ομάδας Επαφής τόσο τον Ιούνη όσο και προχτές στο Μινσκ, χωρίς οι πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία.