ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Ιούνη 2019 - Κυριακή 9 Ιούνη 2019
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Απέρριψε ξανά την τροπολογία του ΚΚΕ για πραγματική κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου

INTIME NEWS

Απορρίφθηκε για τρίτη φορά από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ η τροπολογία του ΚΚΕ για την κατάργηση της διάταξης που μειώνει το αφορολόγητο χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με επέκταση του μέτρου αυτού και για τους αυτοαπασχολούμενους. Η τροπολογία του ΚΚΕ, που η κυβέρνηση αρνήθηκε να τη βάλει σε ψηφοφορία, είχε κατατεθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας στο οποίο η κυβέρνηση, την ίδια ώρα που απέρριπτε ακόμα και αυτήν τη μικρή ανάσα για το λαό, πέρναγε τροπολογίες με προνόμια, φοροαπαλλαγές, διαγραφές προστίμων και άλλα πολλά υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων.

«Κερασάκι» των παραπάνω ήταν η δική της τροπολογία, που αποδείχτηκε καθαρή προεκλογική απάτη σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Παρά τον βαρύγδουπο τίτλο περί μη μείωσης του αφορολόγητου, αυτό που κάνει τελικά είναι με το ένα χέρι να καταργεί ψηφοθηρικά την παραπέρα μείωση του αφορολόγητου που η ίδια βέβαια είχε νομοθετήσει, και με το άλλο να αναιρεί ουσιαστικά την κατάργησή του, αφού παίρνει πίσω τα «αντίμετρα» που είχαν ψηφιστεί τότε, ως ελάχιστο αντιστάθμισμα των απωλειών που θα έβλεπε ο λαός στο εισόδημά του.

Πιο συγκεκριμένα, η τροπολογία του ΚΚΕ προέβλεπε, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση: «Με το άρθρο 10 του Ν. 4472/2017 προβλέπεται η μείωση του αφορολόγητου από 9.500 ευρώ σε λιγότερο από 6.000 ευρώ, από την 01/01/2020, για τα εισοδήματα των μισθωτών και συνταξιούχων, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα μια περαιτέρω αφαίμαξη στα ήδη συρρικνωμένα λαϊκά εισοδήματα. Το ΚΚΕ ζητά την ουσιαστική αύξηση του αφορολόγητου σε επίπεδα που να καλύπτει τις βασικές λαϊκές ανάγκες και να προστατεύει τα λαϊκά εισοδήματα.

Για τους λόγους αυτούς επανακαταθέτει την παρούσα τροπολογία, με την οποία προτείνεται η κατάργηση του αντιλαϊκού μέτρου μείωσης του αφορολόγητου που προβλέπεται με το άρθρο 10 του Ν. 4472/2017. Με την παράγραφο 2 καταργείται το δεύτερο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 29 του Ν. 4172/13 και επεκτείνεται το αφορολόγητο στους αυτοαπασχολούμενους».

Αντίθετα, η κυβερνητική τροπολογία αναφέρει μεν την απόσυρση της διάταξης για τη μείωση του αφορολόγητου, όμως μαζί με αυτήν στην τροπολογία αναφέρεται ότι αποσύρονται ταυτόχρονα η μείωση του αρχικού συντελεστή φορολογίας για μισθωτούς, συνταξιούχους κ.ά. από 22% σε 20%, η μείωση του χαρατσιού του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, η κατάργηση του χαρατσιού της «εισφοράς αλληλεγγύης» για ετήσια εισοδήματα 12.000 έως 30.000 ευρώ κ.λπ., που σημαίνει ότι ο λαός δεν θα δει καμία ουσιαστική ανακούφιση από το μέτρο αυτό, αφού είναι κομμένο και ραμμένο στους δημοσιονομικούς στόχους των ματωμένων πλεονασμάτων.

Παρ' όλα αυτά, τόσο ο υπουργός Οικονομικών όσο και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που πέρασαν την Παρασκευή από το βήμα της Βουλής εμφάνισαν την τροπολογία ως «ακόμα μεγαλύτερη μεροληψία» υπέρ του λαού, ενώ έθεσαν εκ νέου τα προκλητικά εκβιαστικά διλήμματα που καλλιεργούν τη λογική του «μικρότερου κακού», για να πηγαίνουν τα λαϊκά στρώματα από το κακό στο χειρότερο. Η ΝΔ δεν συμμετείχε στην Ολομέλεια, το ΚΙΝΑΛ και η ναζιστική Χρυσή Αυγή αποχώρησαν.

«Ναι» στην ακύρωση της μείωσης του αφορολόγητου, «όχι» στην κατάργηση των θετικών «αντιμέτρων»

Η κυβέρνηση αρνήθηκε να βάλει σε ψηφοφορία την τροπολογία του ΚΚΕ. Αρνήθηκε ακόμα και το αίτημα του ΚΚΕ, από τη δική της τροπολογία να αποσύρει τις διατάξεις για την κατάργηση των «αντιμέτρων». Ετσι, το ΚΚΕ στην ψηφοφορία για την κυβερνητική τροπολογία τοποθετήθηκε με το «παρών».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος σε δήλωσή του στην Ολομέλεια λίγο πριν από την ψηφοφορία ανέφερε: «Το ΚΚΕ, εκφράζοντας το αίτημα των εργαζομένων, κατέθεσε τροπολογία για την ακύρωση της μείωσης του αφορολόγητου, μείωση που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Την τροπολογία του ΚΚΕ την απέρριψε η κυβέρνηση στις 15 Μάη. Η κυβέρνηση στη συνέχεια έφερε στη Βουλή δική της τροπολογία, σχετικά με τη μείωση του αφορολόγητου, αλλά την ίδια στιγμή στο ίδιο το κείμενο την αναιρεί, καταργώντας τα αποκαλούμενα αντίμετρα και πιο συγκεκριμένα: Καταργεί τη μείωση του αρχικού συντελεστή φορολογίας για μισθωτούς και συνταξιούχους από το 22% στο 20%. Καταργεί διάταξη για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% αν το ποσό του φόρου δεν υπερβαίνει τα 700 ευρώ, υπό τον περιορισμό ότι η μείωση δεν θα ήταν μεγαλύτερη από τα 70 ευρώ. Αποσύρει την προνομοθετημένη κατάργηση της λεγόμενης εισφοράς αλληλεγγύης για ετήσια εισοδήματα από 12.000 έως 30.000 ευρώ.

Το ΚΚΕ ζήτησε από την κυβέρνηση, στην τροπολογία της, να περιοριστεί μόνο στο θέμα της ακύρωσης της μείωσης του αφορολόγητου και να αποσύρει τις υπόλοιπες διατάξεις. Η κυβέρνηση επίσης δεν κάνει ούτε το αυτονόητο. Να ξεχωρίσει δηλαδή την ψηφοφορία για το άρθρο για το αφορολόγητο και για τα αντίμετρα. Γνωρίζουμε ότι η κυβέρνηση αρνήθηκε την πρόταση του ΚΚΕ γιατί έχει δεσμεύσεις απέναντι στην ΕΕ, στους "θεσμούς", στο πλαίσιο της δημοσιονομικής πειθαρχίας και των ματωμένων πρωτογενών πλεονασμάτων.

Το ΚΚΕ, επειδή υποστηρίζει την ακύρωση της μείωσης του αφορολόγητου και διαφωνεί με τα άλλα ζητήματα που περιέχει η κυβερνητική τροπολογία, επιμένει να μπει σε ψηφοφορία η δική του τροπολογία για την ακύρωση της μείωσης του αφορολόγητου. Η κυβέρνηση όμως αρνείται να θέσει σε ψηφοφορία τη δική μας τροπολογία και γι' αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να τοποθετηθούμε με την ψήφο μας μόνο στην κυβερνητική τροπολογία. Ακριβώς επειδή η ψήφος μας είναι "ναι" για την κατάργηση του νόμου που μειώνει το αφορολόγητο και "όχι" στην κατάργηση όλων των άλλων θετικών, για το λαό, αντιμέτρων, είμαστε υποχρεωμένοι να τοποθετηθούμε με το "παρών", που εκφράζει ακριβώς αυτό».

Πήρε πληρωμένη απάντηση η άθλια επίθεση Τσακαλώτου στο ΚΚΕ

Βρώμικη επίθεση σε βάρος του ΚΚΕ εξαπέλυσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτος, από τη Βουλή, την Παρασκευή, για να καλύψει τις πομπές της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και να τονώσει το κάλπικο «αντιδεξιό» παιχνιδάκι της.

Συγκεκριμένα, αμέσως μετά την τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Νίκου Καραθανασόπουλου, ο οποίος ανέδειξε την απάτη της κυβέρνησης με την τροπολογία της για το αφορολόγητο, ο Ευκλ. Τσακαλώτος πήρε το λόγο για να επιδοθεί σε αθλιότητες, λέγοντας πως «αν κερδίσει η ΝΔ θα είναι ένα ακόμα τεράστιο λάθος του ΚΚΕ» (!), ενώ δείχνοντας τι είναι αυτό που πραγματικά «καίει» τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνησή του συμπλήρωσε: «Εμείς καλούμε τους ψηφοφόρους ή να πιέσουν το ΚΚΕ να αλλάξετε τη γραμμή, ή να μη σας ψηφίσουν»!

Δίνοντας πληρωμένη απάντηση ο Νίκος Καραθανασόπουλος τόνισε: «Εχετε το θράσος να λέτε ότι το ΚΚΕ θα φέρει τη ΝΔ στην κυβέρνηση; Η δική σας πολιτική δεν την "ξέπλυνε"; Εσείς δεν πήγατε στους δήμους που ήταν αντίπαλο το ΚΚΕ, στους τρεις της Αττικής και την Ικαρία, με τη ΝΔ, για να χάσει το ΚΚΕ; Εσείς δεν τα κάνατε αυτά;».

«Αυτό που σας πειράζει - πρόσθεσε - είναι η πολιτική του ΚΚΕ. Να αλλάξει λέει πολιτική το ΚΚΕ, δηλαδή να γίνει ένα χρήσιμο κόμμα για την αστική τάξη. Ενα χρήσιμο κόμμα για τους ιμπεριαλιστές θέλετε. Οπως έγιναν τα άλλα κομμουνιστικά κόμματα στην Ευρώπη τα οποία έχετε ως παράδειγμα. Και αλήθεια, για πείτε, αυτά τα ισχυρά τότε Κομμουνιστικά Κόμματα της Ιταλίας, της Γαλλίας που αναθεώρησαν την επαναστατική στρατηγική πού κατέληξαν; Στον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας και αντίθετα στη θέση τους αναδείχθηκε η ακροδεξιά και στην Ιταλία και στη Γαλλία.

Εχετε το θράσος να εγκαλείτε το ΚΚΕ για την πολιτική την οποία έχει και να αυτοχαρακτηρίζεστε ως αριστεροί εσείς, που έχετε ξεκόψει οποιαδήποτε σχέση με την Αριστερά γιατί ακριβώς είστε συνδαιτυμόνες του Αμερικανού πρέσβη; "Γιες μεν" λέτε στον Αμερικανό πρέσβη, σφίγγετε το χέρι του Νετανιάχου, του φονιά του Παλαιστινιακού λαού και μας εγκαλείτε εμάς; Κοιτάξτε να δείτε, εσείς του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα γίνει το ΚΚΕ χρήσιμο κόμμα για τους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές, για το κεφάλαιο και τους εφοπλιστές, όπως εσείς θα θέλατε, γιατί ακριβώς το ισχυρό ΚΚΕ είναι η απάντηση και στη δεξιά και στο φασισμό γιατί στο κάτω κάτω της γραφής με την ακροδεξιά εσείς συνεργαστήκατε 4 χρόνια στην κυβέρνηση».

Αυτοί που «ξέπλυναν» ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ζητάνε και τα ρέστα!

«

Αν, ο μη γένοιτο, κερδίσει η ΝΔ θα είναι άλλο ένα τεράστιο λάθος του ΚΚΕ (...) Πολλές φορές το έχει κάνει το λάθος το ΚΚΕ και η αριστερά (...)». Την αμίμητη αυτή ατάκα εκστόμισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στη Βουλή, ξεπατικώνοντας τις πιο χυδαίες «παραδόσεις» του ΠΑΣΟΚικού αυριανισμού, ότι όποιος δεν είναι μαζί τους είναι με τη «δεξιά». Καλώντας μάλιστα ...τους ψηφοφόρους του ΚΚΕ να το πιέσουν να αλλάξει γραμμή ή να μην το ψηφίσουν! Μέσα στο μυαλό του Τσακαλώτου δύσκολα μπαίνει κανείς, αλλά αν επεκτείνουμε τη «λογική» του, το ΚΚΕ είτε δεν πρέπει να κατέβει στις εκλογές είτε πρέπει να δώσει «γραμμή» στήριξης στον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να συνεχίσει η σημερινή και όχι η επόμενη κυβέρνηση να υλοποιεί τις αντιλαϊκές δεσμεύσεις... Τέτοια έχουν πει κι άλλοι, πιο «αλεπουδιάρηδες» από τον Τσακαλώτο και φάγανε τα μούτρα τους.

Ομως, σήμερα ποιοι τολμούν να τα λένε; Μια κυβέρνηση που με την πολιτική της έγινε το καλύτερο πλυντήριο και για τη ΝΔ και για το ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που διέσυρε τις έννοιες της προόδου και της αριστεράς, δικαίωσε όλα τα μνημονιακά μέτρα των προηγούμενων κυβερνήσεων, παίρνοντας τα εύσημα των «θεσμών», της ΕΕ και του ΔΝΤ, αλλά και του «διαβολικά καλού» Τραμπ. Ο ΣΥΡΙΖΑ που μαζί με ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και τους υπόλοιπους ψήφισε ένα ακόμα μνημόνιο και εκατοντάδες αντιλαϊκούς νόμους. Το κόμμα που συγκυβέρνησε 4 χρόνια με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ και ξαναέβαλε στο σβέρκο του λαού υπουργούς στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που είχαν καταδικαστεί στη λαϊκή συνείδηση αφού φόρτωσαν στους εργαζόμενους όλη τη βαρβαρότητα της τελευταίας δεκαετίας. Οι άνθρωποι που από το 2015 - από τότε ακόμα που τα ίδια έλεγαν για τις «ιστορικές ευθύνες» του ΚΚΕ που δεν έβαζε πλάτη στα βρώμικα σχέδιά τους και προειδοποιούσε το λαό για το τι έρχεται κρατώντας, όπως αποδείχτηκε, ζωντανή την ελπίδα - συζητούσαν στο παρασκήνιο για συγκυβέρνηση με τη ΝΔ και που προχτές ο πρωθυπουργός τους άφηνε ξανά ανοιχτό το ενδεχόμενο. Εκείνοι που στις πρόσφατες τοπικές εκλογές λύσσαξαν μαζί με τη «δεξιά» για να μην επανεκλεγούν κομμουνιστές δήμαρχοι, ώστε να διευκολυνθεί το έργο της όποιας επόμενης κυβέρνησης.

Και τώρα οι ΣΥΡΙΖΑίοι ζητάνε τα ρέστα από το ΚΚΕ. Συμπέρασμα για τις ερχόμενες εκλογές: Οχι μόνο οι εργαζόμενοι, όσοι αυτοαποκαλούνται αριστεροί και προοδευτικοί δεν πρέπει να τους κάνουν τη χάρη αλλά να τους γυρίσουν την πλάτη ακόμα πιο μαζικά και αποφασιστικά ενισχύοντας το ΚΚΕ. Για να πάρει ανάσα ο λαός από τους χαλίφηδες που εναλλάσσονται, που τον εκβιάζουν, τον κοροϊδεύουν και τελικά τον τσακίζουν. ΚΚΕ, η μόνη απάντηση για να μαζευτούν!


Δ. Π.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ