ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Ιούνη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μπαράζ νομοσχεδίων και τροπολογιών την τελευταία στιγμή

Eurokinissi

«Βροχή» νομοσχεδίων και τροπολογιών έχουν προγραμματιστεί τουλάχιστον μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ακόμα και την τελευταία στιγμή συνεχίζει να «τρέχει» την ικανοποίηση ζητούμενων του κεφαλαίου.

Τα νομοσχέδια, όπως ανέφερε χτες ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης συνομιλώντας με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, θα συνοδευτούν σίγουρα από τροπολογίες, για τις οποίες είπε πως «ευελπιστώ ότι δεν θα είναι πολλές ούτε θα έχουν "φωτογραφικό" χαρακτήρα». Βέβαια, μέχρι το απόγευμα μόνο σε ένα νομοσχέδιο, αυτό για την κύρωση συμφωνίας με το Αζερμπαϊτζάν, είχαν ήδη κατατεθεί μία υπουργική τροπολογία και πέντε βουλευτικές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αναμένονταν και άλλες.

Ο Ν. Βούτσης είπε ακόμα ότι η Βουλή θα συνεχίσει να λειτουργεί μέχρι ο πρωθυπουργός να ζητήσει τη διάλυσή της από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, συνάντηση την οποία προσδιόρισε μεταξύ 10 και 13 Ιούνη.

Το πρόγραμμα της Ολομέλειας καθορίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία στη διάσκεψη των προέδρων και παρά τις αντιδράσεις των άλλων κομμάτων.

Συγκεκριμένα, για σήμερα έχει προγραμματιστεί η συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια δύο νομοσχεδίων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας: Το πρώτο αφορά την «Κύρωση της Συμφωνίας» μεταξύ Ελλάδας και Αζερμπαϊτζάν «για την προστασία του περιβάλλοντος» και το δεύτερο την «Κύρωση του Πρωτοκόλλου της Ναγκόγια σχετικά με την πρόσβαση στους γενετικούς πόρους και τον δίκαιο και ισότιμο καταμερισμό των οφελών που απορρέουν από τη χρησιμοποίησή τους, στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιοποικιλότητα». Η συνεδρίαση της Ολομέλειας θα ξεκινήσει στις 2 μ.μ.

Επί το αντιδραστικότερον οι Ποινικοί Κώδικες

Παράλληλα, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής θα βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 10 π.μ. η συζήτηση των δύο νομοσχεδίων του υπουργείου Δικαιοσύνης, «Κύρωση του Ποινικού Κώδικα» και «Κύρωση του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας», τα οποία θα συζητηθούν και θα ψηφιστούν στην Ολομέλεια αύριο Πέμπτη.

Σε δύο μέρες όλες κι όλες, δηλαδή, η κυβέρνηση φέρνει για συζήτηση και ψήφιση δύο πολύ σοβαρά νομοθετήματα.

Συγκεκριμένα, με τους νέους Κώδικες που προωθεί εσπευσμένα η κυβέρνηση εισάγονται νέοι θεσμοί οι οποίοι αλλάζουν σε αντιδραστική κατεύθυνση τον ίδιο το χαρακτήρα της ποινικής δίκης, όπως αυτοί της ποινικής διαταγής, της ποινικής διαπραγμάτευσης και της ποινικής συνδιαλλαγής.

Διατηρείται και ενισχύεται το ποινικό οπλοστάσιο της αστικής τάξης σε βάρος του εργατικού - λαϊκού κινήματος, των δημοκρατικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών, όπως με τον τρομονόμο, τη συλλογή και επεξεργασία DNA κ.λπ.

Ευνοούνται ποικιλότροπα τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, ενισχύεται γενικότερα ο ταξικός χαρακτήρας της Δικαιοσύνης.

Στο όνομα δε της αποσυμφόρησης υποθέσεων από τα δικαστήρια και κρατουμένων από τις φυλακές, ανακυκλώνονται αντί να επιλύονται τα υπαρκτά προβλήματα της πρόληψης της εγκληματικότητας, της γρήγορης απονομής της δικαιοσύνης, του σωφρονισμού και της επανένταξης των κρατουμένων στην κοινωνία.

Διευκολύνουν την επιχειρηματική δράση στα δάση

Για την Παρασκευή έχει προγραμματιστεί η ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας που αφορά δωρεά «του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της Υγείας» και το οποίο κατατέθηκε χτες.

Παράλληλα, παραμένει σε εκκρεμότητα το πότε θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο με τίτλο «Ανάρτηση δασικών χαρτών περιοχών εντός των ιωδών περιγραμμάτων, διαδικασία ελέγχου, περιβαλλοντική διαχείριση αυτών και άλλες διατάξεις».

Το νομοσχέδιο - που ως βασικό του στοιχείο έχει την αναστολή κατεδάφισης για 25 χρόνια των αυθαίρετων κτισμάτων που βρίσκονται εντός δασών και δασικών εκτάσεων - αποτελεί ένα ακόμα βήμα στην πολιτική εμπορευματοποίησης της γης, διευκολύνει ακόμα περισσότερο τη δράση των μονοπωλίων στα κρατικά δασικά οικοσυστήματα, ενώ συνεχίζει να κρατά σε ομηρία χιλιάδες ανθρώπους που έχουν χτίσει αυθαίρετα σπίτια.

Με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση προσπαθεί να ξεπεράσει την αντισυνταγματικότητα του νόμου 4389/2016, που καθιέρωσε τις «οικιστικές πυκνώσεις» (έτσι χαρακτηρίζονταν αυθαίρετοι οικισμοί που είχαν δημιουργηθεί εντός δασικών εκτάσεων και με προηγούμενη νομοθετική ρύθμιση εξαιρούνταν της κατεδάφισης), προκειμένου να εξυπηρετήσει το κατασκευαστικό και τουριστικό κεφάλαιο.

Οι οικισμοί αυθαιρέτων, που κατά τον ΣΥΡΙΖΑ ονομάστηκαν «οικιστικές πυκνώσεις», σε ποσοστό τουλάχιστον 95% βρίσκονται σε καταπατημένες δημόσιες δασικές εκτάσεις, δάση και αιγιαλό. Ετσι, προκειμένου να εξασφαλίσει τη γρήγορη ανάρτηση και κύρωση των δασικών χαρτών, προς όφελος των ενδιαφερόμενων επενδυτικών ομίλων, προχωρά σε αυτές τις ρυθμίσεις.

Παράλληλα το σχέδιο της κυβέρνησης διαιωνίζει την ομηρία των κατοίκων με αυθαίρετα κτίσματα, φαινόμενο που γιγαντώθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια λόγω της στήριξης της κερδοφορίας του κατασκευαστικού κεφαλαίου και της πολιτικής συμμαχιών της άρχουσας τάξης. Δεν αντιμετωπίζει προς όφελος των λαϊκών αναγκών το ζήτημα της λαϊκής κατοικίας, ούτε την εξασφάλιση των προϋποθέσεων φτηνής, σύγχρονης και ασφαλούς κατοικίας με τις αναγκαίες υποδομές.

Αρον άρον και τα νέα «δωράκια» στους ομίλους της Ενέργειας

Ανάμεσα στις διάφορες «εκκρεμότητες» που κλείνει η κυβέρνηση με τα νομοθετήματα που φέρνει στη Βουλή, την «τιμητική» τους αναμένεται να έχουν - με σειρά τροπολογιών που φέρνει το υπουργείο Περιβάλλοντος - αυτές που αφορούν τα Ενεργειακά.

Κυριότερο ζήτημα που φαίνεται ότι «καίει» την κυβέρνηση να ψηφιστεί άμεσα είναι ο λεγόμενος «Μόνιμος Μηχανισμός Επάρκειας» ισχύος του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, αφού χτες, σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που είχε κατατεθεί το προηγούμενο χρονικό διάστημα στην Επιτροπή έγινε δεκτό κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τα στελέχη του ΥΠΕΝ. Πρόκειται για ένα σύστημα αποζημίωσης των μονάδων παραγωγής ρεύματος για να διατηρούν οι παραγωγοί σε ετοιμότητα τις μονάδες τους ανεξαρτήτως ζήτησης και να τροφοδοτούν αδιάλειπτα το σύστημα ηλεκτρισμού όποτε τους ζητηθεί, ζήτημα το οποίο συνδέεται άμεσα τόσο με την επικείμενη πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη όσο και με την οικονομική βιωσιμότητα της υπό κατασκευή νέας μονάδας της ΔΕΗ «Πτολεμαΐδα 5».

Παράλληλα, στο νομοσχέδιο για τους δασικούς χάρτες και την 25ετή αναστολή κατεδάφισης αυθαιρέτων θα εμπεριέχονται και τροπολογίες που αφορούν τους παραγωγούς ηλεκτρισμού από ΑΠΕ, στις οποίες τροπολογίες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα περιλαμβάνονται η παράταση διάρκειας ισχύος των αδειών εγκατάστασης έργων ΑΠΕ, αλλά και η κατάργηση του υφιστάμενου τέλους «διατήρησης αδειών παραγωγής». Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρχε έντονη πίεση το προηγούμενο διάστημα από ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες του χώρου για την προώθηση των παραπάνω τροπολογιών και, όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσε να αρνηθεί ένα ακόμα «δωράκι» στους επιχειρηματικούς ομίλους, ακόμα κι αν χρειαστεί να τις ψηφίσει μόνη της στη Βουλή.

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Απαράδεκτη διαδικασία, ερωτήματα για τη σκοπιμότητα

Από την πλευρά του ΚΚΕ ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος Θανάσης Παφίλης σε δήλωσή του σημείωσε: «Θεωρούμε απαράδεκτη αυτήν τη διαδικασία. Τα νομοσχέδια τα οποία έρχονται θα μπορούσαν να έχουν συζητηθεί το προηγούμενο διάστημα με άνεση και να έχουν ψηφιστεί. Το γεγονός ότι έρχονται τώρα, και σοβαρά μάλιστα νομοσχέδια, ιδιαίτερα οι κώδικες, μας δημιουργεί μεγάλα ερωτηματικά για τη σκοπιμότητά τους. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ θα πάρει μέρος στη συνεδρίαση των Επιτροπών και θα καταγγείλουμε αυτό το γεγονός. Θα πούμε τη θέση μας και δεν πρόκειται να πάρουμε μέρος στην ψηφοφορία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ