ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Ιούνη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΤΡΑΣ
Κινηματογράφος και μουσική για τις επόμενες μέρες

Την Πέμπτη 6, την Παρασκευή 7 και το Σάββατο 8 Ιούνη πραγματοποιείται το «Jazz+Πράξεις 2019», όπου μουσικοί υψηλού και καλλιτεχνικού διαμετρήματος τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, στο Αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου, με τη δεξιοτεχνία και το ταλέντο τους φωτίζουν ποίκιλες περιοχές της τζαζ.

Την πρώτη μέρα, η Greek Fusion Orchestra (Γιώργος Παλαμιώτης, Σάκης Τσινούκας, Γιώργος Μπερερής, Fender Rhodes, Κώστας Φόρτσας, Τάσος Φωτίου και Γιάννης Αγγελόπουλος) παρουσιάζει τις συνθέσεις του Κυριάκου Σφέτσα, όπου συνδέουν την τζαζ με τις παραδοσιακές φόρμες και την ελληνική μουσική σε μια γέφυρα από τις πιο ξεχωριστές που έχουν επιχειρηθεί. Την Παρασκευή, το ελληνικό κουαρτέτο των Next Step Quartet συμπράττει με τον σπουδαίο ισραηλινό σαξοφωνίστα Gilad Atzmon. Το Φεστιβάλ ολοκληρώνεται με την εμφάνιση, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ενός από τους πιο σημαντικούς μουσικούς της παγκόσμιας τζαζ σκηνής, του τρομπετίστα Mathias Eick.

Ακόμα, σήμερα στις 21.30, στις Εργατικές Κατοικίες της Παραλίας (Γήπεδο Μπάσκετ), ανοίγει η αυλαία των προβολών της ενότητας του Δημοτικού Κινητού Κινηματογράφου, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας 2019 με την προβολή της ταινίας «Φιλομένα».

Στην ταινία «αποτυπώνεται» η ιστορία της Φιλομένα Λι, μιας γυναίκας που πριν από μισό αιώνα αναγκάστηκε από το μοναστήρι όπου ήταν έγκλειστη, να δώσει το παιδί της για υιοθεσία. Δεκαετίες μετά, η γυναίκα συναντά τον δημοσιογράφο Μάρτιν Σίξσμιθ, που σε αντάλλαγμα της αληθινής ιστορίας που εκείνη του δίνει, τη βοηθά στον εντοπισμό του χαμένου γιου. Χιούμορ, συγκίνηση και εξαιρετικές ερμηνείες... Παίζουν: Τζούντι Ντεντς, Στιβ Κούγκαν, Τσάρλι Μέρφι κ.ά.

Τέλος, σήμερα και αύριο στις 21.00, στην πλατεία Γεωργίου περισσότερα από πεντακόσια μέλη του Χορευτικού Τμήματος Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων θα συμμετάσχουν σε ένα χορευτικό διήμερο αφιερωμένο στη μουσική μας παράδοση.

Οπως σημειώνεται, «στα βήματα των χορών μεταφέρονται τα συναισθήματα που παράγονται από τις κατακτήσεις, τις νίκες ή τις ήττες μας, τη ζωή και το θάνατο, τον έρωτα και τον αποχωρισμό, την πάλη για επιβίωση. Τα συναισθήματα των ανθρώπων από τη Θράκη, την Κρήτη, την Ηπειρο, τα νησιά μας και όλα αυτά τα μέρη που υπάρχουν στο πρόγραμμα, προσπαθούμε να φέρουμε σε σας ζωντανά, έτοιμα να γίνουν γνώση, εμπειρία και γερή βάση για το καινούριο, για το νέο, για έναν πολιτισμό αντίστασης απέναντι σε κάθε είδους υποκουλτούρας απ' όπου και αν αυτή προέρχεται».

«Ο Τζόνι πήρε το όπλο του» στη Θεσσαλονίκη

thomas daskalakis ndp photo ag

Η παράσταση «Ο Τζόνι πήρε το όπλο του», του Ντάλτον Τράμπο, σε θεατρική διασκευή Σοφίας Αδαμίδου, με τον Τάσο Ιορδανίδη, η οποία από την πρώτη στιγμή απέσπασε διθυραμβικές κριτικές από κοινό και κριτικούς, θα φιλοξενηθεί στο Θέατρο «Αμαλία» στη Θεσσαλονίκη, στις 5, 6 και 7 Ιούνη στις 21.00. Σκηνοθεσία: Θάλεια Ματίκα. Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης. Σκηνογραφία - κοστούμι: Ηλένια Δουλαδήρη. Μουσική: Τάσος Σωτηράκης.

Το αντιπολεμικό αριστούργημα γράφτηκε το 1939 και κέρδισε το Εθνικό Βραβείο Βιβλίου των ΗΠΑ. Μεταφέρθηκε από τον ίδιο τον Τράμπο στον κινηματογράφο το 1971 και απέσπασε το Διεθνές Βραβείο του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Καννών. Το έργο του σπουδαίου και κυνηγημένου από τον Mακαρθισμό σεναριογράφου είναι μία από τις πιο συγκλονιστικές αντιπολεμικές φωνές. Ο Τζο, ένας νεαρός Αμερικανός στρατιώτης, τραυματίζεται φρικτά κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου από μια οβίδα. Ακρωτηριασμένος στα χέρια και στα πόδια, χωρίς όραση και ακοή, με διαλυμένο πρόσωπο και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γιατρών με κατεστραμμένο εγκέφαλο, μεταφέρεται στο νοσοκομείο με την προοπτική να χρησιμοποιηθεί ως πειραματόζωο. Αυτό το κατακρεουργημένο σώμα, καθηλωμένο στο κρεβάτι της φρίκης, αυτό το ασώματο σώμα που του λείπουν σχεδόν τα πάντα, αυτός ο ζωντανός που είναι νεκρός, ο νεκρός που είναι ζωντανός, έχει διατηρήσει το πιο σημαντικό ανθρώπινο χαρακτηριστικό: Την ικανότητα της σκέψης.

Τιμές εισιτηρίων: 13 ευρώ γενική είσοδος, 10 ευρώ μειωμένο. Προπώληση: Ταμείο Θεάτρου «Αμαλία», καθημερινά 10.00 - 15.00 και 17.30 - 21.30. Πληροφορίες - κρατήσεις στα τηλέφωνα 2310842509 και 2310257218.

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΝΙΚΑΙΑΣ - ΡΕΝΤΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σήμερα το αφιέρωμα στην Σωτηρία Μπέλλου

Σήμερα Τετάρτη στις 20.30, οι Οργανώσεις Νίκαιας - Ρέντη του ΚΚΕ διοργανώνουν στο Κηποθέατρο Νίκαιας (Κύπρου και Προύσης) μουσική παράσταση αφιερωμένη σε μία από τις κορυφαίες αυθεντικές ερμηνεύτριες του λαϊκού μας τραγουδιού, την Σωτηρία Μπέλλου.

Η Σ. Μπέλλου σφράγισε με τη μοναδική φωνή της δεκάδες μουσικές δημιουργίες. Ηχογράφησε σε πρώτη εκτέλεση πολλά τραγούδια των Τσιτσάνη, Χιώτη, Παπαϊωάννου, Μητσάκη, Απόστολου Χατζηχρήστου, Καλδάρα κ.ά. Ανάμεσά τους και τα χιλιοτραγουδισμένα «Κάνε λιγάκι υπομονή», «Ανοιξε γιατί δεν αντέχω», «Σαν απόκληρος γυρίζω». Ερμήνευσε όμως ανεπανάληπτα και κομμάτια του έντεχνου τραγουδιού, σε συνθέσεις των Σ. Ξαρχάκου, Δ. Σαββόπουλου, Δ. Μούτση, Η. Ανδριόπουλου, Δ. Λάγιου κ.ά.

Συντελεστές της εκδήλωσης: Ισαάκ Δημητριάδης (αφήγηση), Δέσποινα Δημητριάδου (δραματοποίηση - τραγούδι), Ντίνα Κατσίλα (τραγούδι), Γιώργος Τσέρτος (μπουζούκι).

Συμμετέχουν οι χορευτές: Χρήστος Λαχανάς, Δημοσθένης Καπακλής, Τριαντάφυλλος Αυγερινός, Μιχάλης Μπόγιαρης, μέλη του Εξωραϊστικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Αγίας Τριάδας Νίκαιας.

Ξεναγήσεις στο Ιστορικό Αρχείο Αρχαιοτήτων και Αναστηλώσεων

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα των Αρχείων, το Ιστορικό Αρχείο Αρχαιοτήτων και Αναστηλώσεων υποδέχεται το κοινό. Την Κυριακή 9 Ιούνη από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις στο κτίριο του Ιστορικού Αρχείου Αρχαιοτήτων και Αναστηλώσεων (Ψαρομηλίγκου 22, Θησείο).

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στην έκθεση «Ιστορίες επί χάρτου. Μορφές και θέματα της Αρχαιολογίας στην Ελλάδα του 19ου αιώνα», που φιλοξενείται στο κτίριο του Αρχείου. Κεντρικός θεματικός άξονας της έκθεσης είναι τόσο τα γεγονότα που σημάδεψαν εκείνη την περίοδο τη διαδρομή της ελληνικής αρχαιολογίας, όσο και η πολύπλευρη δράση και το επίπονο έργο των πρωτοπόρων αρχαιολόγων της Υπηρεσίας. Θα ξεναγηθούν επίσης και στο εργαστήριο συντήρησης χάρτου, που λειτουργεί στο Αρχείο. Εκεί, οι συντηρητές του Αρχείου θα παρουσιάσουν τις μεθόδους συντήρησης παλαιών εγγράφων.

Τηλ.: 210.3234.819.

ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ
Καλλιτεχνικές εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Μέρας Κατά των Ναρκωτικών, το πρόγραμμα απεξάρτησης ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ παρουσιάζει καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στην Αθήνα.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων αναλυτικά:

Την Τετάρτη 12 Ιούνη, στο θέατρο «Τζένη Καρέζη» στις 21.00 θα παρουσιαστεί το cd «Χρώματα». Οι μουσικές ομάδες του ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ με τη μουσική επιμέλεια του Δημήτρη Μητσοτάκη παρουσιάζουν τη δισκογραφική τους δουλειά, που περιέχει έντεχνα και παραδοσιακά τραγούδια καθώς και 3 πρωτότυπα κομμάτια.

Την Τετάρτη 19 Ιούνη στο θέατρο «Τζένη Καρέζη» θα ανέβει η παράσταση «Βαρέθηκα, δεν πάω στη δουλειά» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μικιού. Πρόκειται για διασκευή του έργου του Ρικάρντο Ταλεσνίκ «Βαριέμαι». Μια γλυκόπικρη κωμωδία, όπου ο κεντρικός ήρωας ένα πρωί αποφασίζει να μην πάει στη δουλειά...

Από την Κυριακή 23 Ιούνη έως και την Τρίτη 9 Ιούλη, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, θα πραγματοποιείται ηχητικός περίπατος, όπου οι θεατές του Φεστιβάλ θα φορέσουν ακουστικά για να ακούσουν αφηγήσεις και ντοκουμέντα, ειπωμένες από ανθρώπους που αποφάσισαν να δουν τη ζωή πέρα από τα ναρκωτικά. Σημεία εκκίνησης: Πειραιώς 260, Ηρώδειο - Διον. Αρεοπαγίτου, πλ. Συντάγματος, πεζόδρομος Βουκουρεστίου, πλ. Αυδή, Δημοτική Αγορά Κυψέλης.

Την Τετάρτη 26 Ιούνη θα πραγματοποιηθεί συναυλία - αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι με τίτλο «Νυχτερινός Περίπατος», στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Πειραιώς 260, προαύλιο, στις 22.30.

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ