ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Ιούνη 2019
Σελ. /24
Να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες προϋποθέσεις για τη δίχρονη Προσχολική Αγωγή

Ερώτηση του ΚΚΕ προς τους υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών

Οι ελλείψεις σε κατάλληλες υποδομές παραμένουν
Οι ελλείψεις σε κατάλληλες υποδομές παραμένουν
Στους αναγκαίους όρους υλοποίησης της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής αναφέρεται το ΚΚΕ με Ερώτηση προς τους υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών: «Η πρώτη χρονιά υλοποίησης της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής βαίνει προς το τέλος της και οι ελλείψεις, τα κενά που προκύψανε καθ' όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους ήταν μεγάλα, και αυτό είναι εύλογο αφού η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας δεν έχει πάρει το παραμικρό υποστηρικτικό μέτρο, δεν εξασφάλισε την ελάχιστη επιπλέον χρηματοδότηση προκειμένου να καλυφθούν οι επιπρόσθετες ανάγκες από την εφαρμογή της. Πλειοψήφησαν τα υπερπληθή τμήματα στα υπάρχοντα παλιά και ασυντήρητα κτίρια, αφού δεν δημιουργήθηκαν καινούργια, και η χρηματοδότηση προς τις σχολικές επιτροπές κινήθηκε στα ίδια χαμηλά επίπεδα.

Φέτος επεκτείνεται η υλοποίηση της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής σε 248 από τους 325 δήμους και από το ΦΕΚ ξεκαθαρίζεται ότι δεν προκαλείται δαπάνη από τον κρατικό προϋπολογισμό, προεξοφλώντας μ' αυτόν τον τρόπο ότι η φετινή σχολική χρονιά θα είναι ακόμα χειρότερη, αφού προκρίνονται δήμοι που πέρυσι δεν είχαν τη δυνατότητα να εφαρμόσουν τη δίχρονη. Αλήθεια, χωρίς επιπλέον χρηματοδότηση, πρόσληψη προσωπικού, δημιουργία αιθουσών και κτιριακών παρεμβάσεων, από πού προκύπτει αυτή η δυνατότητα για τη φετινή σχολική χρονιά;

Ομως, ολοκληρώνοντας τις εγγραφές στα νηπιαγωγεία, όπου εφαρμόζεται το μέτρο, τα παιδιά σε πολλές περιοχές είναι πολλαπλάσια των διαθέσιμων θέσεων. Για τα υπεράριθμα αυτά προνήπια δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόβλεψη, ενώ ακόμα και αυτή η άθλια μεθόδευση για την εγκατάσταση κοντέινερ σε αυλές γυμνασίων και λυκείων ή ακόμα και σε διαθέσιμους δημοτικούς χώρους δεν έχει προχωρήσει. Εκ του αποτελέσματος μπορούμε να πούμε ότι η εξόφθαλμη απραξία του υπουργείου Παιδείας οδηγεί σε τετελεσμένα αδιέξοδα τους γονείς, στρέφοντάς τους - όσους μπορούν να πληρώσουν - στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

Η ίδια εικόνα καταγράφεται και στους δήμους, αφού η κυβέρνηση ψευδώς ισχυριζόταν ότι με την εφαρμογή του μέτρου της δίχρονης στα νηπιαγωγεία θα άνοιγαν θέσεις για να φοιτήσουν παιδιά μικρότερης ηλικίας στους παιδικούς σταθμούς, χωρίς να έχει δώσει την παραμικρή επιπλέον χρηματοδότηση ώστε να γίνουν οι αναγκαίες κτιριακές παρεμβάσεις, να προσλάβουν προσωπικό, να δημιουργήσουν νέους παιδικούς σταθμούς. Επομένως, ούτε για τα βρέφη έχουν δημιουργηθεί θέσεις για να φοιτήσουν στους παιδικούς σταθμούς, οδηγώντας για άλλη μια χρονιά χιλιάδες βρέφη εκτός δομών».

Την Ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές Θ. Παφίλης, Γ. Δελής, Λ. Κανέλλη, Ν. Καραθανασόπουλος, Γ. Λαμπρούλης, Ν. Μωραΐτης, Μ. Συντυχάκης και Στ. Τάσσος, που ρωτούν τους συναρμόδιους υπουργούς τι μέτρα σκοπεύει να πάρει η κυβέρνηση ώστε:

-- Να εξασφαλιστούν όλες οι αναγκαίες προϋποθέσεις, μόνιμο παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό, κτιριακές εγκαταστάσεις, για να υλοποιηθεί η δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή με σύγχρονους όρους, για όλα τα παιδιά αυτών των ηλικιών.

-- Να εξασφαλιστεί η γενναία χρηματοδότηση προς τους δήμους ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις (μόνιμο προσωπικό, σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις) για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες φοίτησης για τα μικρότερα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΡΟΔΟΠΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Ξεσηκωμός ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της φοιτητικής μέριμνας

Σε ξεσηκωμό ενάντια στα σχέδια κυβέρνησης και διοίκησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) να μπει αντίτιμο στη σίτιση και στις μετακινήσεις των φοιτητών καλούν οι φοιτητικές ΟΒ της Τομεακής Οργάνωσης Ροδόπης της ΚΝΕ.

Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

«Από την αρχή της χρονιάς δεχόμαστε συνεχόμενη επίθεση στο δικαίωμα της δωρεάν και δημόσιας σίτισης για όλους τους φοιτητές. Η λέσχη της Πανεπιστημιούπολης ιδιωτικοποιήθηκε και πλέον αποκλείονται από τη δωρεάν σίτιση όσοι φοιτητές δεν μένουν στις εστίες, ακόμα και οι οικότροφοι που μένουν στις εστίες του cosmopolis! Την ίδια ώρα οι εργολάβοι έχουν προχωρήσει σε μείωση του προσωπικού, καθιστώντας ακόμη δυσκολότερο το έργο των εργαζομένων, που καλούνται να βγάλουν ελάχιστοι πλέον τον όγκο δουλειάς και, από την άλλη, να μην εξυπηρετούνται άμεσα οι φοιτητές και να φτάνουν να περιμένουν μέχρι και 40 λεπτά, για να φάνε ένα πιάτο φαΐ. Η ιδιωτικοποίηση της λέσχης οδήγησε χιλιάδες φοιτητές να πληρώνουν για ένα πιάτο φαγητό, και όσοι δεν έχουν αυτήν τη δυνατότητα επί της ουσίας να μένουν νηστικοί!

Στις παραπάνω εξελίξεις ήρθε να κουμπώσει και η απόφαση των "Αστικών λεωφορείων" να μη μετακινούνται πλέον οι φοιτητές για την Πανεπιστημιούπολη αν δεν φέρουν πάσο επάνω τους! Το επόμενο βήμα θα είναι και η επιβολή αντιτίμου για τη μετακίνησή μας! Ηδη έχει μπει δρομολόγιο που είναι επί πληρωμή, επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες των φοιτητών ότι η εμπλοκή εργολάβων και διαφόρων ιδιωτών στη φοιτητική μέριμνα ουσιαστικά τσακίζει το δικαίωμά μας στην ασφαλή, ποιοτική και ίση πρόσβαση όλων των φοιτητών σε δωρεάν στέγαση - σίτιση - μεταφορά!

Για άλλη μια φορά σαν φοιτητές βλέπουμε να πληθαίνουν τα εμπόδια για τις σπουδές μας. Για άλλη μια φορά ερχόμαστε αντιμέτωποι με τα αποτελέσματα της πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και των προηγούμενων κυβερνήσεων που θέλουν να κάνουν την Παιδεία ένα εμπόρευμα για όποιον έχει την οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθεί. Για άλλη μια φορά γινόμαστε θύματα της πολιτικής της υποχρηματοδότησης και της λειτουργίας των ιδρυμάτων με κριτήριο το κέρδος των ιδιωτών και όχι προς όφελος των φοιτητών.

Και αν τα πράγματα "στραβώνουν" ακόμα περισσότερο με το τέλος της χρονιάς, ας σκεφτούμε τι θα γίνει με την αρχή της νέας χρονιάς που είτε η κυβέρνηση της ΝΔ είτε ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσουν την ίδια πολιτική. Ας σκεφτούμε σε μία τέτοια πραγματικότητα ποιος μπορεί επί της ουσίας να βάλει εμπόδια σε αυτές τις πολιτικές προς όφελος των φοιτητών. Μόνο ο ίδιος ο αγώνας και η πάλη μέσα στα αμφιθέατρα, στις εστίες, σε όλα τα τμήματα για ανθρώπινες σπουδές, για πτυχίο με δικαιώματα μπορεί να φέρουν αποτελέσματα και κατακτήσεις για τους φοιτητές. Αυτό φάνηκε και από όσες φορές προσπάθησαν να περάσουν ανάλογα μέτρα στο παρελθόν, μέτρα που η ίδια η πάλη των φοιτητών τα ματαίωνε, έχοντας στο πλευρό τους τον μοναδικό υπερασπιστή του αγώνα τους, το ΚΚΕ.

Τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ ήμασταν και θα είμαστε μπροστά σε όποια διαδικασία οργάνωσης του αγώνα και της διεκδίκησης μέσα σε κάθε αμφιθέατρο για να μπορούν οι φοιτητές να σπουδάζουν σύμφωνα με τις δυνατότητες της τεχνολογίας και της επιστήμης τον 21ο αιώνα.

Καλούμε κάθε φοιτητή που προβληματίζεται με αυτήν την πραγματικότητα, που δεν ανέχεται το ένα πιάτο φαγητό σήμερα για έναν φοιτητή να θεωρείται πολυτέλεια, να ορθώσει ανάστημα. Ακόμα και μέσα στην εξεταστική να τους χαλάσουμε τα σχέδια με αγώνες, με μαζικές κινητοποιήσεις και διαδικασίες.

Στις επικείμενες εκλογές στις 7 Ιούλη να στείλουμε μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι οι φοιτητές δεν σκύβουν το κεφάλι, να στείλουμε μήνυμα αντεπίθεσης με αυτό που πραγματικά φοβούνται, την ενίσχυση των ψηφοδελτίων του ΚΚΕ, της μόνης αντιπολίτευσης προς όφελος του λαού.

Λέμε ένα δυνατό όχι στην εμπορευματοποίηση της μέριμνας!

Οχι στα εμπόδια της δωρεάν σίτισης και μεταφοράς για όλους!

Δεν είμαστε πελάτες! Καταφέραμε πολλά, θα καταφέρουμε κι άλλα!

Διεκδικούμε:

  • Δωρεάν σίτιση και μεταφορά για όλους! Κανένας φοιτητής εκτός λέσχης - κανένας φοιτητής εκτός λεωφορείου.
  • Εξω οι εργολάβοι από τις εστίες.
  • Αύξηση του προσωπικού στις λέσχες. Δουλειά με εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα!
  • Κρατική χρηματοδότηση στο ύψος των αναγκών μας.
  • Σίτιση και στέγαση στην ευθύνη του κράτους».
Δύο χρόνια από το θάνατο του μικρού Μάριου

Δύο χρόνια συμπληρώνονται το Σάββατο από τον άδικο χαμό του μικρού μαθητή Μάριου - Δημήτριου από αδέσποτη σφαίρα, στην αυλή του σχολείου του, στο Μενίδι. Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατ. Αττικής «Ο Σωκράτης», η Ενωση Γονέων Αχαρνών και ο Σύλλογος Γονέων του 6ου Δημοτικού Σχολείου Αχαρνών προχωρούν το Σάββατο 8 Ιούνη σε ειρηνική κινητοποίηση με τη μορφή καθιστικής διαμαρτυρίας και κλείσιμο επί μία ώρα της οδού Φιλαδελφείας (στο δημαρχείο Αχαρνών).

Σε ανακοίνωσή του ο «Σωκράτης» αναφέρεται στον χαμό του μαθητή ως «συνέπεια της εγκληματικής ολιγωρίας τόσο της δημοτικής αρχής όσο και του κράτους, αφού, ενώ είναι κοινό μυστικό ότι στις Αχαρνές η παραβατικότητα - εγκληματικότητα είναι στο κόκκινο, όλοι κωφεύουν υποθάλποντας στην ουσία αυτήν την κατάσταση. Οι αιτίες που γεννούν και θρέφουν την εγκληματική δραστηριότητα είναι ακόμα εδώ».

Οπως σημειώνουν οι εκπαιδευτικοί, «η συνειδητή υποβάθμιση της περιοχής μας (έλλειψη χώρων άθλησης και πολιτισμού), η παντελής έλλειψη αντιπλημμυρικής - αντισεισμικής και αντιπυρικής προστασίας, το υποβαθμισμένο δίκτυο συγκοινωνιών, οι τραγικές ελλείψεις στα σχολεία εντείνουν περισσότερο τα χαρακτηριστικά γκετοποίησης της περιοχής. Η εγκληματική δραστηριότητα με αιχμή το εμπόριο ναρκωτικών, όπλων, το λαθρεμπόριο γενικά, που αποτελεί μια σημαντική οικονομική δραστηριότητα, πίσω από την οποία βρίσκονται πολύ μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, βρίσκονται διασυνδέσεις με μηχανισμούς του αστικού κράτους, γεννά ανασφάλεια και φόβο, πολέμους συμμοριών, ξεκαθαρίσματα λογαριασμών, ναρκωτικά και σφαίρες στα σχολεία.

Ο Σύλλογός μας, στη μνήμη αυτού του αθώου παιδιού, καλεί την Παρασκευή 7 Ιούνη τους εκπαιδευτικούς να πραγματοποιήσουν δράσεις (ενός λεπτού σιγή, διάβασμα της ανακοίνωσης του Συλλόγου, ζωγραφική κ.ά.) με τους μαθητές τους και να μιλήσουν για τους κινδύνους που πρέπει να αποφεύγουν και για τις αιτίες που γεννούν την παραβατικότητα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ