ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Μάη 2019
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Προεκλογικού τύπου εξαγγελίες στα εγκαίνια του Μεσογειακού Πανεπιστημίου

Με προκλητικές προεκλογικού τύπου εξαγγελίες έκανε χτες ο υπουργός Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου, στο Ηράκλειο, τα εγκαίνια του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, το οποίο αποτελεί μετεξέλιξη του ΤΕΙ Κρήτης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός εξήγγειλε τη δημιουργία (σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο) νέων φοιτητικών εστιών 3.000 κλινών, στο πλαίσιο όμως... πενταετούς σχεδίου (!), όταν οι φοιτητές είχαν θέσει από την πρώτη στιγμή το πρόβλημα των τεράστιων ελλείψεων φοιτητικής μέριμνας και το μόνο που εισέπρατταν ήταν «φιλικά χτυπήματα στην πλάτη» κι όταν ειδικά στην Κρήτη η Εστία του Ηρακλείου και οι οικότροφοι έμειναν πολλές φορές «στον αέρα» σε σχέση με τη διαμονή τους. Επίσης εξήγγειλε νέες θέσεις Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού στα ΑΕΙ, που σε καμιά περίπτωση δεν φτάνουν για να καλύψουν τις ανάγκες, ειδικά στα Πανεπιστημιακά Τμήματα που προέρχονται από πρώην ΤΕΙ. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα προγράμματα σπουδών στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, ακολουθώντας τη λογική «σε ποιες ειδικότητες έχουμε ΔΕΠ για να βάλουμε τα αντίστοιχα μαθήματα», χτίστηκαν πάνω στην εικόνα των ελλείψεων κι όχι των αναγκών της επιστήμης. Με στόμφο ανακοίνωσε επίσης ότι «αντιμετωπίζουμε το χάος στα επαγγελματικά δικαιώματα» (!), όταν στην ουσία αυτό που κάνει το υπουργείο είναι να συστήσει μια ομάδα εργασίας που στο μέλλον... θα εξετάσει τις δυνατότητες ισοτιμίας και απονομής δικαιωμάτων στους απόφοιτους μηχανικούς των πρώην ΤΕΙ.

Ο υπουργός διαφήμισε ακόμα τις συγχωνεύσεις και μετεξελίξεις των ΤΕΙ σε πανεπιστήμια ανά την Ελλάδα και το «νέο τοπίο της Ανώτατης Εκπαίδευσης», που ουσιαστικά διαμορφώνεται για την καλύτερη προσαρμογή των ιδρυμάτων στις απαιτήσεις του κεφαλαίου, δίνοντας έμφαση και στα διετή προγράμματα σπουδών στα ΑΕΙ για αποφοίτους ΕΠΑΛ, κατά παραγγελία πάντα της αγοράς. Πρόσθεσε με νόημα για τη μετεξέλιξη του συγκεκριμένου ΤΕΙ: «Η ακαδημαϊκότητα κατακτιέται καθημερινά. Η ακαδημαϊκότητα του παρελθόντος δεν είναι απαραίτητα η ακαδημαϊκότητα του μέλλοντος. Κρινόμαστε καθημερινά». Βέβαια, η ακαδημαϊκότητα στην οποία αναφέρεται ο υπουργός είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη «βιωσιμότητα», αλλά και με την «ανάπτυξη» σε όφελος και στους τομείς που επιλέγει το κεφάλαιο.

Οι φοιτητές να δώσουν τη δική τους αγωνιστική απάντηση

Ουσιαστικά αυτό που εγκαινίασε ο υπουργός ήταν «απλώς η πραγματικά ολοκαίνουργια ταμπέλα του ιδρύματος», σχολιάζει σε ανακοίνωσή του το Συμβούλιο Περιοχής Κρήτης της ΚΝΕ, με αφορμή τη φιέστα στο Μεσογειακό Πανεπιστήμιο - πρώην ΤΕΙ. Και μεταξύ άλλων τονίζει:

«Τα οξυμένα προβλήματα, που αφορούν τις τεράστιες ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό, τη διάλυση της φοιτητικής μέριμνας, την ανεπαρκή υλικοτεχνική υποδομή, το ίδιο το επίπεδο και τους όρους σπουδών, είναι ακόμη εδώ και θα συνεχίσουν να βάζουν εμπόδια στις σπουδές των φοιτητών. Την ίδια στιγμή, όχι μόνο δεν εξασφαλίζονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων, αλλά οι μηχανικοί παραμένουν 4ετούς φοίτησης, δεύτερης κατηγορίας απόφοιτοι δηλαδή. Η πανεπιστημιοποίηση του ΤΕΙ Κρήτης είναι ακόμα μια κοροϊδία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και καμία σχέση δεν έχει με την ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών των σπουδαστών!

Γιατί άραγε ο υπουργός δεν πάει να εγκαινιάσει και το Τμήμα των Φυσικών Πόρων, που έκλεισε, αφήνοντας τους σπουδαστές "στον αέρα", ή ακόμη καλύτερα να επισκεφθεί τους εστιακούς φοιτητές, που πληρώνουν νοίκι στις Εστίες του νέου Πανεπιστημίου, όπως και τους τουλάχιστον 500 φοιτητές που δικαιούνται σίτιση και κάθε εξάμηνο μένουν εκτός. Βέβαια, ο υπουργός έχει δώσει δείγματα γραφής στο να αποφεύγει τους φοιτητές και τα αιτήματά τους με νομοσχέδια ψηφισμένα Μεγάλη Δευτέρα και εγκαίνια με κλειστές πόρτες.

Οι φοιτητές έχουν μία επιλογή: Να δώσουν τη δική τους αγωνιστική απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης να σαρώσει ό,τι μορφωτικό δικαίωμα έχει απομείνει όρθιο!

Στις εκλογές δεν τους χαριζόμαστε! Είναι ανάγκη οι φοιτητές να εκφράσουν και στην κάλπη το μόνο σήμερα προοδευτικό και ρεαλιστικό, που είναι να ζήσουμε με βάση τις σύγχρονες δυνατότητες και δικαιώματα και όχι να συμβιβαζόμαστε με τη λογική που ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ θέλουν να εγκλωβίσουν τη νεολαία, στη λογική του "μικρότερου κακού", του συμβιβασμού με τα ψίχουλα.

Ψηφίζουμε όπως αγωνιζόμαστε! Τους χαλάμε τα σχέδια! Ψηφίζουμε ΚΚΕ!».

Ανακοινώθηκε ο αριθμός εισακτέων στην Ανώτατη Εκπαίδευση

Eurokinissi

Ανακοινώθηκε χτες από το υπουργείο Παιδείας ο αριθμός εισακτέων στις σχολές, στα τμήματα και στις εισαγωγικές κατευθύνσεις της Ανώτατης Εκπαίδευσης, όπως διαμορφώνονται μετά τις αλλαγές στον ακαδημαϊκό χάρτη. Ο αριθμός των εισαγόμενων για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, 2019 - 2020, διαμορφώνεται σε 78.335, αυξημένος κατά 3.643 σε σχέση με τους εισαγόμενους το 2018, που ήταν 74.692.

Ο αριθμός εισακτέων παραμένει ο ίδιος με πέρυσι σε 121 τμήματα, ενώ στα νέα τμήματα ο συνολικός αριθμός εισακτέων για το ακαδημαϊκό έτος 2019 - 2020 ανέρχεται σε 25.123.

Υπενθυμίζεται ότι φέτος οι πανελλαδικές εξετάσεις ξεκινούν για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων στις 7 Ιούνη και μία μέρα νωρίτερα για τους υποψηφίους από τα ΕΠΑΛ.

Με γνώμονα τις σύγχρονες ανάγκες τους, οι εργαζόμενοι στην Ερευνα να γυρίσουν την πλάτη στην ΕΕ και τα κόμματά της

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν χάνει ευκαιρία να πανηγυρίσει για το ότι έχει υπάρξει πιο αποτελεσματικός από τους προκατόχους του στην επίτευξη ενός στόχου που διαχρονικά βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες του κεφαλαίου στη χώρα, όπως επιβεβαιώνεται από τις ανακοινώσεις του ΣΕΒ: Της ενίσχυσης του ρόλου της Ερευνας στην ελληνική καπιταλιστική οικονομία.

Επειδή όμως οι εργαζόμενοι στο χώρο της Ερευνας δεν είναι σαν τους ιθαγενείς που θαμπώνονταν από τα γυαλάκια, για να παραπλανιούνται από τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς περί αυξημένης χρηματοδότησης (αυτό δα έλειπε, μετά από τόσα χρόνια αιματηρών περικοπών - και θέλουν κι επιβράβευση κιόλας γι' αυτό!), ξέρουν πολύ καλά πώς έχει η πραγματικότητα.

Και η πραγματικότητα αυτή τους βρίσκει να παραμένουν αντιμέτωποι με τον πραγματικό αντίπαλο: Την πολιτική που καταδυναστεύει τις ζωές τους και υποσκάπτει τις προοπτικές της επιστημονικής έρευνας, υποτάσσοντας τη δουλειά τους (τόσο ως προς τους όρους όσο και ως προς το περιεχόμενο) στις ανάγκες, στις προτεραιότητες και τους ανταγωνισμούς του κεφαλαίου. Την πολιτική αυτή, που στηρίζει την εξουσία του κεφαλαίου και στην ούγια γράφει «ΕΕ» και την οποία υπηρετούν μέχρι κεραίας τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ.

Κάτω από την αχλή που σηκώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρείται να κρυφτεί ότι οι πραγματικοί όροι εργασίας για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στην Ερευνα παραμένουν οι ίδιοι. Κι αυτό σημαίνει ουσιαστικά χειροτέρευση, αφού παραμένουν και τα βάρη των προηγούμενων χρόνων: Εργασιακή ανασφάλεια, καθυστερήσεις πληρωμών (με αποκορύφωμα τις νέου τύπου υποτροφίες), απαράδεκτες σχέσεις εργασίας (το «μπλοκάκι» ζει και βασιλεύει), επέκταση της ανασφάλιστης εργασίας μέσω της επέκτασης των πάσης φύσεως υποτροφιών, αμοιβές κάτω από τις ανάγκες για συμβασιούχους και μόνιμους, διατήρηση των απωλειών των προηγούμενων χρόνων.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι για τα λεγόμενα Πανεπιστημιακά Ερευνητικά Ινστιτούτα, που ιδρύονται στα πανεπιστήμια στο πλαίσιο των συγχωνεύσεων, προβλέπεται ρητά ότι δεν θα υπάρχει σ' αυτά ούτε μία θέση μόνιμου προσωπικού. Η ίδια η ίδρυση των ΠΕΚ, εξάλλου, όπως και οι εξελίξεις στην κατανομή των χρηματοδοτήσεων, προμηνύουν νέες αναδιαρθρώσεις στον ερευνητικό ιστό, με τις μνήμες από τον προηγούμενο γύρο, μια δεκαετία πριν, να μην έχουν ξεθωριάσει από τη μνήμη των εργαζομένων.

Ως προς αυτό, είναι αποκαλυπτική η σύγκριση της εξέλιξης της χρηματοδότησης των ερευνητικών κέντρων που υπάγονται στη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας, ως προς την προέλευσή της, μεταξύ 2011 και 2017 (τελευταία διαθέσιμα στοιχεία). Από τα σχετικά στοιχεία του ΕΚΤ προκύπτει ότι το διάστημα αυτό έχει μειωθεί η συνολική κρατική χρηματοδότηση κατά 4,1 εκατ. ευρώ, η μείωση που αφορά ΕΣΠΑ φτάνει τα 16,4 εκατ. ευρώ και για τη χρηματοδότηση από επιχειρήσεις τα 4 εκατ. ευρώ, ενώ αυξημένη κατά σχεδόν 21 εκατ. ευρώ είναι η χρηματοδότηση από το εξωτερικό.

Οι εδώ και καιρό προαναγγελθείσες προκηρύξεις νέων θέσεων ερευνητών και επιστημονικού, τεχνικού και διοικητικού προσωπικού στα Ερευνητικά Κέντρα, πραγματικά αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό, αφού όχι μόνο δεν καλύπτονται ούτε καν τα κενά που προέκυψαν τα τελευταία χρόνια, αλλά και σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν για να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες των ερευνητικών φορέων. Η συζήτηση για την κατανομή τους, μάλιστα, δείχνει και τα αδιέξοδα που αναπαράγονται όσο κανείς αρκείται στο να μαζεύει τα λίγα ψίχουλα που πέφτουν από το τραπέζι.

Δυνατό ΚΚΕ, η πιο ηχηρή απάντηση στις συνέπειες της ευρωενωσιακής στρατηγικής για τους εργαζομένους στην Ερευνα

Η ευρωενωσιακή στρατηγική για την Ερευνα, την οποία υπηρετούν με λύσσα τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα, αποτελεί έναν στενό κορσέ που δεν χωρά τις ανάγκες των εργαζομένων στο χώρο.

Με την κάνουλα της χρηματοδότησης να ανοιγοκλείνει ανάλογα με τη φάση του οικονομικού κύκλου και τη σχετική θέση των διαφόρων κλάδων και μονοπωλίων στον ανταγωνισμό, αναδεικνύεται ολοκληρωμένα και το βασικό, δομικό πρόβλημα της project-oriented χρηματοδότησης της Ερευνας: Αφενός αποτελεί τη βάση της χειροτέρευσης των εργασιακών σχέσεων στο χώρο, αφετέρου ουσιαστικά αναιρείται κάθε δυνατότητα σχεδιασμού και συνέχειας στην ανάπτυξη ερευνητικής δραστηριότητας.

Είναι κι αυτός ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους οι εργαζόμενοι στο χώρο της Ερευνας δεν μπορούν να αρκεστούν σε «μία από τα ίδια». Μπορούν πραγματικά να κάνουν τη διαφορά, ενισχύοντας το ΚΚΕ σε όλες τις κάλπες, γυρνώντας την πλάτη στην ΕΕ και τα κόμματά της, για να δυναμώσει η διεκδίκηση για την ικανοποίηση των πραγματικών, σύγχρονων αναγκών τους.


Δ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ