Ο Φάνης Παρρής |
Ηταν μια εκδήλωση τιμής για τους 200 κομμουνιστές που εκτελέστηκαν την Πρωτομαγιά του 1944 στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, αλλά και για τους χιλιάδες που έπεσαν για το δίκιο του λαού και καταγράφονται στους 18 τόμους της έκδοσης, δηλαδή για τους 65.000 που «Επεσαν για τη Ζωή», από το 1918 έως και το 1974.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον ΓΓ, Δημήτρη Κουτσούμπα. Παρευρέθηκε ακόμα αντιπροσωπεία του προεδρείου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ με επικεφαλής τον πρόεδρό της Χρήστο Τσιντζιλώνη, καθώς και αντιπροσωπεία της διοίκησης της ΠΕΚΑΜ.
Το «παρών» επίσης έδωσαν ο Ηλίας Σταμέλος, δήμαρχος Καισαριανής και εκ νέου υποψήφιος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», όπως και οι υποψήφιοι δήμαρχοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ηλιούπολης Τασία Τσατσούλη, Ζωγράφου Ανδρέας Καραβίδας, Δάφνης - Υμηττού Ναυσικά - Τόλια Κηπουρού, Αλίμου Κυριακή Καμαρινού.
INTIME NEWS - . |
Παρευρέθηκαν ακόμα οι ηθοποιοί Κώστας Καζάκος και Τιτίκα Σαριγκούλη.
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».
Για την έκδοση μίλησαν ακόμα οι Φάνης Παρρής, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ, και Τάκης Ψημμένος, μαχητής του ΔΣΕ και υπεύθυνος της πολύτομης έκδοσης.
Παρουσιάζοντας την έκδοση, ο Φάνης Παρρής σημείωσε ανάμεσα σε άλλα ότι πρόκειται για τόμους που αποτελούν ένα μοναδικό τεκμήριο, χρήσιμο στον ιστορικό ερευνητή, στους απογόνους των αγωνιστών, στη νέα γενιά κομμουνιστών. Οπως είπε, «στις σελίδες του δεν καταγράφονται μόνο μέλη ή στελέχη του ΚΚΕ, αλλά και χιλιάδες λαϊκοί άνθρωποι που εμπνεύστηκαν από τα ιδανικά του αγώνα που πρωτοστάτησε και καθοδήγησε το ΚΚΕ.
Ο καθένας από τους τόμους καταγράφει τους νεκρούς μιας συγκεκριμένης περιόδου της Ιστορίας. Στον πρόλογο κάθε τόμου υπάρχει μια σύντομη επισκόπηση αυτής της περιόδου - επικεντρωμένη στις εξελίξεις που αφορούν το πλαίσιο των διώξεων.
Ο Τάκης Ψημμένος |
Πριν πάρει τον λόγο ο Τ. Ψημμένος, η ιστορικός Φιλιώ Τόλια αναφέρθηκε στο πλούσιο αγωνιστικό βιογραφικό του, από τα πρώτα χρόνια της στράτευσης στην ΕΠΟΝ Καρδίτσας, την ένταξή του στον ΕΛΑΣ, την οργάνωσή του στο ΚΚΕ, τη δράση ως μαχητής του ΔΣΕ, αλλά και αργότερα στην πολιτική προσφυγιά στην Ουγγαρία, συνολικά στη σημαντική συνεισφορά του στο να γίνουν γνωστοί οι αγώνες του λαού μας μέσα και από τη συγγραφική του δραστηριότητα.
Καταχειροκροτούμενος ανέβηκε στο βήμα της εκδήλωσης ο Τ. Ψημμένος, ο οποίος τόνισε ότι η έκδοση αποτελεί μία μικρογραφία της Ιστορίας του Κόμματος και των αγώνων της εργατικής τάξης και του λαού, καθώς καταγράφει και κάτω από ποιες συνθήκες έπεσαν οι νεκροί.
Αναφέρθηκε στη μεγάλη ανταπόκριση που γνώρισε αμέσως αυτή η προσπάθεια τόσο από τις Οργανώσεις του Κόμματος και παραρτήματα της Αντίστασης, όσο και από μεμονωμένους αγωνιστές. Ξεχωριστή αναφορά έκανε σε συντρόφους από την επαρχία, που βοήθησαν ιδιαίτερα σε αυτή την προσπάθεια, όπως ο Γιώργος Λογοθέτης από τη Λευκάδα που συγκέντρωσε 150 βιογραφικά, ο Χρήστος Κοσμίδης από τις Σέρρες που συγκέντρωσε 800 και ο Χρήστος Παπαϊωάννου, ο οποίος στη δεκαετή προσπάθεια να βρει πού είναι θαμμένος ο αδελφός του, κατόρθωσε να συγκεντρώσει 1.000 ονόματα νεκρών από την περίοδο του Εμφυλίου από τη Λάρισα, καθώς και να εντοπίσει το σημείο όπου εκτελέστηκαν 50 ανάπηροι του ΔΣΕ. Αναφέρθηκε επίσης στην καλλιτεχνική επιμέλεια της έκδοσης αρχικά από τον Γιώργο Βαρλάμο και στη συνέχεια από την Εύα Μελά.
Εξήγησε ότι αυτό που δεν έγινε κατορθωτό μέχρι τώρα, είναι να συγκεντρωθούν τα ονόματα των 250 - 300 δολοφονημένων στη μεγάλη σφαγή της Μακρονήσου το 1948. Αναφέρθηκε ξεχωριστά στις πηγές, που πέρα από τη συνεισφορά των Οργανώσεων περιλαμβάνουν εκατοντάδες βιβλία. Ιδιαίτερα συγκινητικές ήταν και οι αναφορές του σε περιπτώσεις άφταστου ηρωισμού μελών και στελεχών του ΚΚΕ. «Ενας αιώνας αγώνα και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία» ήταν το σύνθημα που ακούστηκε δυνατά στην αίθουσα όταν ο Τ. Ψημμένος ολοκλήρωσε την ομιλία του...
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ενός λεπτού σιγή και με τους παρευρισκόμενους να σιγοτραγουδούν το πένθιμο εμβατήριο «Επέσατε θύματα», με τη σεμνή υπόσχεση να κρατηθεί «αιώνια η μνήμη σε εσάς αδερφοί, στον τίμιο που πέσατε αγώνα».
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έκανε την ακόλουθη δήλωση στην εκδήλωση τιμής για τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές στην Καισαριανή: «Τιμάμε σήμερα τους 200 κομμουνιστές της Καισαριανής, τους χιλιάδες που έπεσαν για τη ζωή, για να θριαμβεύσει η ζωή με την υπέρτατη θυσία τους. Η θυσία όλων αυτών των κομμουνιστών, των αγωνιστών δίνει και το πραγματικό περιεχόμενο της προόδου και σήμερα.
Πρόοδος δεν είναι να υποτάσσεσαι κάθε φορά στον αντίπαλο, στον εκάστοτε αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων. Πρόοδος είναι ο αγώνας ενάντια στο σάπιο σύστημα, στο κεφάλαιο, στην εξουσία του, ενάντια στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Είναι ο αγώνας για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του λαού μας με ισχυρό, ακόμα πιο δυνατό το ΚΚΕ».
Εκτενή αποσπάσματα από την παρουσίαση της έκδοσης που έκανε ο Φάνης Παρρής θα δημοσιευτούν στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου».