ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Μάη 2019
Σελ. /24
ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Στο επίκεντρο η ανάγκη ενίσχυσης των ταξικών αγώνων

Εκατομμύρια εργάτες και εργάτριες απ' όλο τον κόσμο πήραν μέρος στις Πρωτομαγιάτικες κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν σε όλες τις ηπείρους, τιμώντας τους αγώνες και τους νεκρούς της τάξης τους. Διαδήλωσαν ζητώντας δουλειά και ζωή με δικαιώματα, φέρνοντας στο προσκήνιο την ανάγκη να δυναμώσουν οι ταξικά προσανατολισμένοι αγώνες αλλά και η διεθνιστική αλληλεγγύη. Μια ανάγκη την οποία μεγαλώνουν τα νέα σχέδια των ιμπεριαλιστών να ματοκυλίσουν κι άλλες πατρίδες, με φόντο την όξυνση των ανταγωνισμών για το ξαναμοίρασμα του πλανήτη. Ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει ενδεικτικά στιγμιότυπα απ' όλο τον κόσμο από την Κόκκινη Πρωτομαγιά.

KOYBA
Κατήγγειλαν τον αποκλεισμό από τις ΗΠΑ και την απόπειρα πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα

Από τη μεγάλη συγκέντρωση χτες το πρωί στην Αβάνα
Από τη μεγάλη συγκέντρωση χτες το πρωί στην Αβάνα
Για άλλη μια φορά με μαζικά συλλαλητήρια στην Κούβα, στην πρωτεύουσα Αβάνα και σε άλλες πόλεις γιορτάστηκε η Εργατική Πρωτομαγιά. Εκατομμύρια εργαζόμενοι, στην 80η επέτειο της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών, επιβεβαίωσαν τη θέλησή τους να μην υποταχτούν στον ιμπεριαλισμό. Μέσα από εκδηλώσεις καταγγέλθηκαν η σκλήρυνση του αποκλεισμού με την πρόσφατη ενεργοποίηση, από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, του 3ου κεφαλαίου του νόμου Χελμς - Μπάρτον και οι επαναλαμβανόμενες απειλές Αμερικανών αξιωματούχων κατά της Κούβας.

Επίσης, εκφράστηκε η αταλάντευτη αλληλεγγύη στους αγωνιζόμενους λαούς της Λατινικής Αμερικής και πρώτα από όλους το λαό και την κυβέρνηση της Βενεζουέλας, που οδήγησαν, όπως σημείωναν, στην αποτυχία μιας νέας προσπάθειας πραξικοπήματος. Στην Αβάνα στην εξέδρα του μνημείου του Χοσέ Μαρτί στην Πλατεία της Επανάστασης παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος της χώρας, Μιγκέλ Ντίας Κανέλ, και ο Α' Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Κούβας, Ραούλ Κάστρο.

ΡΩΣΙΑ
Συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα

Από συγκέντρωση του ΚΚΡΟ στην Αγία Πετρούπολη

Copyright 2019 The Associated

Από συγκέντρωση του ΚΚΡΟ στην Αγία Πετρούπολη
Διαδηλώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά έγιναν χτες σε πολλές πόλεις της Ρωσίας, μεταξύ των οποίων στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη, με τη συμμετοχή χιλιάδων εργαζομένων. Ιδιαίτερη συμβολή στον αγωνιστικό εορτασμό της Πρωτομαγιάς είχαν το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) και το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας (ΚΕΚΡ).

Και το κυβερνητικό στρατόπεδο και τα συνδικάτα που ελέγχει, έκαναν συγκεντρώσεις - φιέστες σε πολλές πόλεις, με μεγαλύτερη αυτή στην πρωτεύουσα και την Κόκκινη Πλατεία.

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Κινητοποιήσεις για βελτίωση των συνθηκών ζωής

Copyright 2019 The Associated

Η ανάγκη κλιμάκωσης των αγωνιστικών κινητοποιήσεων για τη βελτίωση των συνθηκών δουλειάς και ζωής για κάθε εργαζόμενο αναδείχθηκε και στις φετινές εργατικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν χτες σε μεγάλες πόλεις της Νότιας Αφρικής.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚ Νότιας Αφρικής, Μπλέιντ Ντζιμάντε, μιλώντας στο Ντέρμπαν μπροστά σε πλήθος χιλιάδων εργατών, κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει πολύ περισσότερα για την εργατική τάξη ώστε να έρθει στη χώρα μία «νέα αλλαγή». Η επικεφαλής του μεγαλύτερου συνδικάτου της χώρας, COSATU, Ζινγκίσουα Λόσι, μιλώντας στην ίδια συγκέντρωση, κάλεσε την κυβέρνηση να ανακαλέσει τις άδειες λειτουργίας σε όσες πολυεθνικές εκμεταλλεύονται ορυχεία της χώρας δίχως να τηρούν στο έπακρο ασφαλείς συνθήκες εργασίας.

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Διαδήλωσαν για «ενότητα και πάλη»

Copyright 2019 The Associated

Χιλιάδες εργαζόμενοι συμμετείχαν στη συγκέντρωση που οργανώθηκε στο κέντρο της Σεούλ φορώντας κράνη δουλειάς, που απηύθυναν κάλεσμα για «ενότητα και πάλη» και διαδήλωσαν για ικανοποιητικούς μισθούς.

ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ
«Είμαστε εργάτες! Οχι υπηρέτες!»

Κινητοποιήσεις, παρά τα ασφυκτικά μέτρα αστυνόμευσης, πραγματοποιήθηκαν χτες από συνδικάτα και οργανώσεις επαγγελματιών και το Κομμουνιστικό Κόμμα σε κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας της Ζιμπάμπουε, Χαράρε. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν εφαρμογή εργατικών δικαιωμάτων, όπως αυτά του ελεύθερου συνδικαλισμού και των ανεμπόδιστων εργατικών κινητοποιήσεων. Μάχονται επίσης για τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, για την τήρηση αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας και μισθών. Γι' αυτό και ένα από τα συνθήματα που επικράτησαν στις κινητοποιήσεις ήταν το «Είμαστε εργάτες! Οχι υπηρέτες!».

Την ανάδειξη της πάλης για τη διεκδίκηση βασικών δικαιωμάτων, όχι μόνο στη Ζιμπάμπουε ή σε άλλες αφρικανικές χώρες αλλά παντού όπου υπάρχει εργατική τάξη, επισημαίνει με ανακοίνωσή της η Εθνική Επιτροπή του ΚΚ Ζιμπάμπουε, στέλνοντας ως διεθνιστές προλετάριοι «επαναστατικούς χαιρετισμούς στους εργάτες, στους κομμουνιστές και στους επαναστάτες δημοκράτες παντού στον κόσμο».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Μαζικές και μαχητικές συγκεντρώσεις

Μαζική και δυναμική ήταν η Πρωτομαγιάτικη διαδήλωση που έγινε στη Κωνσταντινούπολη (φωτ.), στη συνοικία Μπακίρκιοϊ, κόντρα στην προσπάθεια τρομοκράτησης από κυβέρνηση και εργοδοσία (βλέπε ξανά συλλήψεις στην πλατεία Ταξίμ). Μαχητικές κινητοποιήσεις έγιναν ακόμα σε Αγκυρα, Σμύρνη, Αττάλεια, Προύσα, Ντερσίμ, Εσκισεχίρ, με την πρωτοπόρα συμβολή του ΚΚ Τουρκίας, ενώ διακινήθηκε και η ανακοίνωση αλληλεγγύης του ΠΑΜΕ προς την εργατική τάξη της Τουρκίας. Πάντως, συναυλίες που είχαν ετοιμαστεί ακυρώθηκαν, εξαιτίας του θανάτου 5 απεργών, μετά από την ανατροπή πούλμαν που μετέφερε κόσμο στην πόλη Σανλιούρφα της Νοτιοανατολικής Τουρκίας, για τη διαδήλωση.

ΛΙΒΑΝΟΣ
Κάλεσμα αγώνα

Copyright 2019 The Associated

«Κοκκίνισαν» οι δρόμοι της Βηρυτού από πλήθος εργατών και μελών του Λιβανέζικου Κομμουνιστικού Κόμματος, οι οποίοι κάλεσαν το λαό να οργανώσει ταξικά τον αγώνα του απέναντι στο μπαράζ νέων μέτρων λιτότητας που σχεδιάζει η νέα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σάαντ Χαρίρι με τη στήριξη της ντόπιας αστικής τάξης, δυτικών ιμπεριαλιστών και μοναρχιών του Περσικού Κόλπου.

ΓΑΛΛΙΑ
Νέα επίδειξη κυβερνητικής καταστολής

Νέες περγαμηνές καταστολής την 1η Μάη απέσπασε ο «μεταρρυθμιστής» και «ευρωπαϊστής» Μακρόν, για να «σωπάσει» κάθε διαμαρτυρία στα νέα αντιλαϊκά σχέδια που ετοιμάζει εντός και εκτός Γαλλίας. Μόνο στο Παρίσι, επιστρατεύτηκαν πάνω από 7.400 αστυνομικοί για τη «διαφύλαξη της τάξης», ενώ αξιοποιήθηκαν δεόντως και διάφοροι προβοκατόρικοι μηχανισμοί που αποδεικνύονται πολύτιμοι για την υπονόμευση των μαζικών λαϊκών αγώνων. Εγιναν πάνω από 9.000 «προληπτικές έρευνες» και διατάχθηκε το κλείσιμο εκατοντάδων καταστημάτων.

ΣΕΡΒΙΑ
Πάλη με φόντο γεωπολιτικές κόντρες...

Περισσότερο από ποτέ προβάλει επιτακτική η ανάγκη για κλιμάκωση των αγώνων της εργατικής τάξης στη Σερβία. Ιδιαίτερα σήμερα, όπου φουντώνει η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση ΗΠΑ και ΕΕ με Ρωσία, Κίνα και άλλους ανταγωνιστές σε βάρος των λαών στα Βαλκάνια. Μαχητικό το «παρών» των μελών και φίλων του Νέου ΚΚ Γιουγκοσλαβίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ