Σε εκδήλωση της ΤΟ Βιομηχανίας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ μίλησε το Σάββατο ο Κ. Παπαδάκης
Ο Κ. Παπαδάκης ξεκίνησε την ομιλία του σημειώνοντας ότι το ΚΚΕ με τους εργάτες της βιομηχανίας έχει αναπτύξει μια σχέση «που έχει οικοδομηθεί με αγώνες, με πλούσια δράση σε δύσκολες συνθήκες, σαν κλείσει η πόρτα του εργοστασίου, κάτω από το άγρυπνο μάτι της αδίστακτης εργοδοτικής τρομοκρατίας, των κάθε είδους μηχανισμών του κεφαλαίου. Τέτοια σχέση στα δύσκολα οικοδομεί το ΚΚΕ με τους εργάτες, με την καρδιά της εργατικής τάξης το βιομηχανικό προλεταριάτο. Αυτός ο δύσκολος αλλά ωραίος δρόμος δεν ξεγέλασε ποτέ την εργατική τάξη. Οι άλλοι δρόμοι, οι "εύκολοι", δοκιμάστηκαν και χρεοκόπησαν».
Η υπουργός Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ διατυμπάνιζε ότι οι εργοδότες θα μπορούν στο εξής να απολύουν μόνο με γραπτή αιτιολόγηση. Οχι ότι τους είναι βέβαια κανένα βουνό μια τυπική αιτιολόγηση, αλλά ούτε αυτήν χρειάζονται. Εχουν ήδη την "κάλυψη" του Ευρωδικαστηρίου, όχι για την απόλυση ενός αλλά 236 εργατών των "Τσιμέντων Χαλκίδας", όπου η "AΓET Lafarge" τους απέλυσε και το δικαστήριο επικαλέστηκε την "επιχειρηματική ελευθερία του εργοδότη", η οποία αποτελεί απαραβίαστη αρχή της ΕΕ, και δικαίωσε το μονοπώλιο σε βάρος των εργατών.
Αυτά είναι τα "άγια των αγίων" της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Να γιατί κοροϊδεύουν όσοι λένε ότι η ΕΕ ξεκίνησε κάποτε με "αξίες" και στράβωσε στην πορεία. Η ΕΕ ξεκίνησε ως Ενωση Ανθρακα και Χάλυβα. Και η ίδια η επωνυμία της το ξεκαθάριζε: "Μπίζνες κάνουμε". Οι "αξίες" της ήταν πάντα να διασφαλίζει την κερδοφορία του κεφαλαίου τσακίζοντας τους εργαζόμενους.
Αλλο παράδειγμα η Οδηγία για προβλέψιμη εργασία. Τι λένε; Η μόνη υποχρέωση του εργοδότη απέναντι στον εργαζόμενο, όταν τον προσλάβει, είναι να τον ενημερώσει γραπτώς ότι θα δουλεύει μέσω εργολάβου, μέσω δουλεμπορικών, με μπλοκάκι, 12ωρο, χωρίς υπερωρίες, με τις λεγόμενες συμβάσεις μηδενικών ωρών. Νομιμοποιούν έτσι και με τη βούλα όλες τις ελαστικές μορφές εργασίας. Αυτήν την Οδηγία στήριξε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και την ψήφισαν στο Ευρωκοινοβούλιο η ΝΔ και η εγκληματική ναζιστική Χρυσή Αυγή.
Στην ίδια αντιδραστική κατεύθυνση είναι όσα σχεδιάζουν και για το Ασφαλιστικό. Στόχος τους, να τελειώνουν την Κοινωνική Ασφάλιση και αυτή να βασιστεί σε ατομική ανταποδοτική βάση. Επιδιώκουν να αποχωρήσουν κράτος και εργοδοσία από τη χρηματοδότηση και όλο το βάρος να το επωμιστούν οι εργαζόμενοι. Μια "ελάχιστη" σύνταξη - φιλοδώρημα ετοιμάζουν και σε στέλνουν για συμπλήρωμα στα νύχια των ιδιωτικών ασφαλιστικών. Αν δεν έχεις ιδιωτική Ασφάλιση, μονόδρομος είναι η επιστροφή στη δουλειά. Αυτή είναι η "ενεργός γήρανση" της ΕΕ. ΕΕ και βιομήχανοι έχουν στόχο, έως το 2050, να καλύψουν τις απώλειες από τη γήρανση του εργατικού δυναμικού, πάντα φθηνά και κερδοφόρα, με part time, συνταξιούχους, ρομπότ και μετανάστες».
Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος σημείωσε ακόμη: «Τα παραπάνω γενικεύονται παντού. Δύο εκατομμύρια Γερμανοί συνταξιούχοι γύρισαν στη δουλειά. Ο 18χρονος Σουηδός εργάτης θα πάρει σύνταξη στα 69 του και ο αντίστοιχος Δανός στα 74. Μια λαοθάλασσα διαδήλωσε αυτόν το μήνα για τα υψηλά ενοίκια στη Γερμανία. Στη Σουηδία είναι δυσεύρετη και πανάκριβη η λαϊκή κατοικία, γιατί η καπιταλιστική ανάκαμψη ιεράρχησε κατασκευή πολυτελών κατοικιών. Στη Σουηδία, το άλλοτε καπιταλιστικό πρότυπο, το νούμερο 1 πρόβλημα για το 70% του πληθυσμού είναι η Υγεία. Δυόμισι και τρεις μήνες είναι η αναμονή για να δει κάποιος τον γιατρό, με την κάθε εξέταση να κοστίζει 200 κορόνες και να είναι δωρεάν από την 6η και μετά. Να γιατί τους έχουν εξαντληθεί τα πρότυπα που κάποτε έδειχναν. Η σύγκλιση και το... χρυσό περιδέραιο της ΕΕ που έταζαν στο λαό ήταν τελικά θηλιά».
Ο Κ. Παπαδάκης, τέλος, σημείωσε ότι απέναντι στους εργαζόμενους στέκει «ο πραγματικός αντίπαλος, με πολλά επιτελεία, το καθένα με το ρόλο του: ΕΕ, κυβέρνηση, Περιφέρειες και τοπικές διοικήσεις. Συντονισμένα τσακίζουν το λαό πριμοδοτώντας τα μονοπώλια». Καταλήγοντας σημείωσε ότι «απέναντι σε αυτόν τον ΕΝΑ αντίπαλο, ΕΝΙΑΙΟ πρέπει να 'ναι το κριτήριο και η στάση του λαού σε όλες τις κάλπες», ενισχύοντας το ΚΚΕ.
Ο «αναπτυξιακός σχεδιασμός» περνάει μέσα από τις Περιφέρειες και τους δήμους. Οι εκλεγμένοι με το ΚΚΕ θα αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που ανοίγονται από την ανάκαμψη για το καλό του λαού της περιοχής τους;
Το ερώτημα που τίθεται για άλλη μια φορά είναι: Ανάπτυξη και ευκαιρίες για ποιον; Για το κεφάλαιο, τους επιχειρηματικούς ομίλους ή για τους εργαζόμενους, το λαό; Οι ευκαιρίες στις οποίες αναφέρονται έχουν ταξικό αντιλαϊκό πρόσημο και αφορούν τα επιχειρηματικά συμφέροντα, αξιοποιώντας όλο το αντεργατικό - αντιλαϊκό μνημονιακό πλαίσιο που διαμορφώθηκε τα προηγούμενα χρόνια. Την ίδια στιγμή, ο «αναπτυξιακός σχεδιασμός» αφήνει απέξω τη διαμόρφωση υποδομών με κριτήριο τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες που αφορούν την προστασία της ζωής των εργαζομένων αλλά και την εξασφάλιση υπηρεσιών Υγείας, Παιδείας, Πρόνοιας, Προσχολικής Αγωγής, δωρεάν πρόσβασης στον Πολιτισμό, στον Αθλητισμό κ.ά.
Σε αυτόν τον «αναπτυξιακό σχεδιασμό» ταυτίζονται ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ, είτε μιλάνε για «δίκαιη ανάπτυξη» είτε για «βιώσιμη ανάπτυξη», αλλά και τα άλλα αστικά κόμματα.
Θα σήμαινε π.χ. στην Αττική, οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ να στηρίξουν όλες τις σχετικές προτεραιότητες για τα «επιλέξιμα» έργα που προωθούν κυβερνήσεις και ΕΕ, σύμφωνα με το χωροταξικό σχεδιασμό τους, και να παραιτηθούν από τη διεκδίκηση έργων αναγκαίων για την προστασία της ζωής του λαού. Θα σήμαινε, στο όνομα της τουριστικής ανάπτυξης και της διαμόρφωσης της ανάλογης βιτρίνας για μεγαλοξενοδόχους και tour operator, να στηρίξουν το έργο των 150 εκατ. ευρώ για την ανάπλαση του Φαληρικού Ορμου, που υλοποιείται με διαδικασίες fast track. Θα έπρεπε να παραιτηθούν από τη διεκδίκηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, όπως αυτό στη Μάνδρα που το κόστος του δεν ξεπερνάει τα 20 εκατ. ευρώ, κι όμως χρονίζει εδώ και πάνω από δέκα χρόνια, με τις γνωστές τραγικές συνέπειες. Θα σήμαινε επίσης στήριξη των σχεδίων αξιοποίησης της διαχείρισης απορριμμάτων με κριτήριο τα επιχειρηματικά συμφέροντα, σχέδια που διατηρούν και διαιωνίζουν καταστάσεις «τύπου Φυλής».
Θα σήμαινε στον Πειραιά να στηρίξουν την ιδιωτικοποίηση, για να μετατραπεί το λιμάνι σε «πύλη εισόδου» και να χρηματοδοτηθεί με 120 εκατομμύρια ευρώ η επέκταση της κρουαζιέρας, μέσω της Περιφέρειας Αττικής (ΣΥΡΙΖΑ). Θα σήμαινε, οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ να δείχνουν ανοχή στο εργασιακό γκέτο των προβλητών του ΣΕΜΠΟ στον Πειραιά, να μη στηρίξουν τον σκληρό αγώνα των εργατών κόντρα σε εργοδοσία, τραμπούκους και δικαστήρια, για να πάρουν έστω και το ένσημο των ΒΑΕ, την ίδια στιγμή που το μονοπώλιο σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.
Στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη, θα σήμαινε να στηρίζεται και από τους κομμουνιστές εκλεγμένους η μετατροπή της σε πύλη εισόδου του αμερικανικού LNG και προώθησης της «ελληνοαμερικανικής συνεργασίας». Θα σήμαινε την αποδοχή ενός σχεδιασμού που περιλαμβάνει την ανάπτυξη των αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων στην περιοχή, δηλαδή τη μετατροπή της σε στόχο των ανταγωνιστικών ιμπεριαλιστικών κέντρων. Θα σήμαινε στήριξη στην επικίνδυνη για το λαό θέση που προβάλλουν όλα τα άλλα κόμματα και οι δημοτικές - περιφερειακές τους αρχές ότι τα συμφέροντα της Ελλάδας συμπίπτουν με τα συμφέροντα των ΗΠΑ.
Στη Θεσσαλία, θα σήμαινε να χάσουν οι μικρομεσαίοι αγρότες έναν πολύτιμο σύμμαχο στην πάλη τους ενάντια στην «αναπτυξιακή πολιτική» της ΕΕ και των κυβερνήσεών της που τους διώχνει από τα χωράφια τους. Να σηκώνουν και οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ τη «σημαία» των ευκαιριών από τις αναδιαρθρώσεις στην αγροτική παραγωγή, προς όφελος των μονοπωλίων, που φέρνουν τη χρεοκοπία για χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά. Θα σήμαινε επίσης να είναι και οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ «χειροκροτητές» της «ανάπτυξης» που φέρνει για την πόλη του Βόλου η τσιμεντοβιομηχανία της ΑΓΕΤ, με την καύση των στερεών αποβλήτων να σπέρνει τη μόλυνση στο λαό της περιοχής, και με την Τοπική Διοίκηση να μαγειρεύει τα στοιχεία κατά το δοκούν, για να μην πληγεί η επένδυση.
Αντίστοιχα θα μπορούσαμε να γράψουμε και για τις άλλες Περιφέρειες.